• Netherlands Bach Society & Potter
  Magnificat

  Palau Bach | Nadal al Palau

  Dimecres, 20 de desembre de 2023 – 20 h

  Sala de Concerts

 • Amb el suport de:

  • Repsol

  Amb la col·laboració de:

  • image/svg+xml
  • image/svg+xml
  • image/svg+xml
  • Logo nou Inaem

  Membre de:

  • image/svg+xml
 • Programa

  Miriam Feuersinger, soprano
  Kristen Wittmer, soprano
  Thomas Hobbs, tenor
  Stephan MacLeod, baix
  Netherlands Bach Society
  Alex Potter, contratenor i director


  I

  Gregorià / Johann Hermann Schein (1586 – 1630)
  Veni redemptor gentium
        versos 1-5

  Johann Hermann Schein
  Banchetto musicale - Suite I
        Padouanna a 5

  Gregorià / Johann Hermann Schein
  Veni redemptor gentium 
        versos 7 i 8

  Johann Hermann Schein
  Banchetto musicale - Suite I
        Galiarda a 5

  Tobias Michael (1592 – 1657)
  Das Volk, so im Finstern wandelt

  Johann Hermann Schein
  Banchetto musicale – Suite I
        Allemande i Trilpa a 4

  Philipp Nicolai (1556 – 1608)
  Wie schön leuchtet der Morgenstern

  Nicolaus Adam Strungk (1649 – 1608)
  Chacona “Wie schön leuchtet der Morgenstern”

  Orlandus Lassus (1532 – 1594)
  Angelus ad pastores ait

  Gregorià (Neu Leipziger Gesangbuch, 1682)
  Illuminare Jerusalem

  Johann Kuhnau (1660 – 1722)
  Wie schön leuchtet der Morgenstern

  1. Coral
  2. Recitatiu tenor
  3. Cor
  4. Aria soprano
  5. Recitatiu tenor
  6. Aria soprano
  7. Accompagnato tenor
  8. Coral

  II

  Andreas Hammerschmidt (1611 - 1675)
  Machet die Tore weit

  Gregorià (Neu Leipziger Gesangbuch, 1682)
  Grates nunc omnes

  Johann Sebastian Bach (1685 – 1750)
  Magnificat, BWV 243 (amb interpolacions nadalenques)

  1. Cor. Magnificat anima mea
  2. Aria (soprano). Et exultavit spiritus meus
  Vom Himmel hoch, da komm ich her (interpolació A)
  3. Aria (soprano). Quia respexit humiltatem
  Cor. Omnes generationes
  4. Aria (bass). Quia fecit mihi magna
  Freut euch und jubiliert (interpolació B)
  5. Duet (alto, tenor). Et misericordia
  6. Cor. Fecit potentiam
  Gloria in Excelsis Deo (interpolació C)
  7. Aria (tenor) Deposuit potentes
  8. Aria (alto) Esurientes
  Virga Jesse floruit (interpolació D)
  9. Trio (soprani, alto). Suscepit Israel
  10. Cor. Sicut locutus est
  11. Cor. Gloria Patri; Sicut erat in principio

  Durada del concert:
  Primera part, 45 minuts | Pausa de 15 minuts |
  Segona part, 40 minuts

  La durada del concert és aproximada.

  Concert Enregistrat per Catalunya Música

  #coral #antiga

 • Poema

  SALM

  Cap enigma podria néixer
  sense l’amor.

  Com les fulles
  que diu el foc
  i planta el vent
  i ajaça el sol.

  L’ocell que fendeix el cor
  sempre s’oculta
  entre les garbes.

  Però mirar és saber estimar
  ara que tot és insabut.

   

  Laia Llobera
  Paradísia (2023)

 • Repsol - Motor verde - alta
 • Comentari

  Nadal a Leipzig

  La celebració de l’arribada del Messies va representar un gran impuls creatiu als grans centres musicals de tot Europa. Aquest preciós programa de concert ens porta cap al repertori nadalenc sorgit principalment a Leipzig durant els segles XVII i XVIII.

  La ciutat saxona va consolidar la condició de poderós centre comercial gràcies a la celebració de tres fires anuals: la de Pasqua per primavera, la de Sant Miquel a la tardor i la d’Any Nou a l’hivern. L’esplendor econòmic va fer florir una ciutat que va comptar amb serveis com ara una de les universitats més cèlebres d’Alemanya, alhora que amb una gran tradició musical, sobretot, al voltant de les principals esglésies de la ciutat, la Nikolaikirche i la Thomaskirche. Aquestes varen comptar entre els seus Kantors amb alguns dels noms propis més destacats del panorama alemany del Barroc, presents en aquest concert.

  Johann Hermann Schein va ser el Thomaskantor a Leipzig des del 1615 fins a la seva mort. D’ell podrem sentir algunes danses extretes del seu Banchetto musicale (1617), un recull de vint suites instrumentals, que faran d’intermedi entre obres vocals, com el motet “Veni redemptor gentium” (1627), sobre un text atribuït a sant Ambròs. Aquest motet es va incloure més tard al Neu Leipziger Gesangbuch (1682), un llibre d’himnes corals, base de la música eclesiàstica de Leipzig fins als temps de Bach, publicat per Gottfried Vopelius, Kantor de la Nikolaikirche des del 1677 fins la seva mort, el 1681. El llibre conté un total de 432 cançons i himnes d’autors diversos. Entre els quals el motet “Wie schön leuchtet der Morgenstern” de Johann Kuhnau, il·lustre antecessor de Bach com a Thomaskantor. Aquest mateix text ja el trobem en l’himne homònim del pastor luterà Philipp Nicolai del 1597, on Jesús és identificat amb l’estrella del matí. La Chaconne instrumental atribuïda a Nicolaus Adam Strungk parteix de la melodia d’aquest mateix himne.

  A “Das Volk, so im Finstern wandelt” (1637) de Tobias Michael, Thomaskantor des del 1631 fins a la seva mort, el 1657, el text parla del poble que camina en la foscor, fins a l’arribada del Salvador.

  El motet “Angelus ad pastores” (1562) del gran renaixentista Orlandus Lassus no va sorgir a Leipzig. Ens parla de l’anunci del naixement de Jesús que un àngel fa als pastors.

  Machet die Toreweit” és un motet d’Advent de l’alemany, d’origen bohemi, Andreas Hammerschmidt (1612-75), que tot i treballar a la ciutat saxona de Zittau, tampoc va tenir mai relació amb Leipzig. El text és una invitació a obrir les portes per rebre el Salvador.

  El programa culmina amb l’antològic Magnificat, BWV 243 que Johann Sebastian Bach va compondre el 1723, ara fa tres-cents anys, recent arribat a Leipzig, on va ser Thomaskantor fins a la seva mort. Aquesta pàgina anava destinada a la celebració de la primera nit de Nadal que el compositor va passar a Leipzig.

   

  Joan Vives, músic i divulgador musical

 • 20231218 Cites 2024 Desktop
 • Biografies

  Miriam Feuersinger, soprano

  Miriam Feuersinger, soprano

  Nascuda a Àustria, guardonada amb els premis Echo i Opus Klassik, és una de les sopranos més destacades en el repertori sacre barroc. La seva gran passió són les Cantates i Passions de J. S. Bach i contemporanis, tal com recull la seva atapeïda agenda internacional de concerts. Des del 2014 organitza el cicle Cantates de Bach a Vorarlberg juntament amb el violoncel·lista Thomas Platzgummer.

  Actua de manera habitual als cicles de Bach més prestigiosos, com Bachstiftung Trogen, All of Bach i Bachakademie Stuttgart, i també als festivals Bachfest Leipzig, Bachfesttage Köthen, Bachtage Rostock, Bachcelona, Abendmusiken in der Predigerkirche i Bach-Biennale Weimar entre d’altres. El seu repertori en música sacra abasta des del Barroc fins al Romanticisme tardà i incorpora també l’àmbit dels lieder.

  Feuersinger col·labora amb els directors Jordi Savall, Václav Luks, Hans-Christoph Rademann, Rudolf Lutz, Jörg-Andreas Bötticher, Lorenzo Ghielmi, Ton Koopman, Sigiswald Kuijken i Christoph Prégardien, i amb les formacions Freiburger Barockorchester, Collegium Vocale Gent, Collegium 1704, Holland Baroque, Il Gardellino, Les Cornets Noirs, Capricornus Consort i Kammerorchester de Basilea, Symphonieorchester Vorarlberg i Concerto Stella Matutina, per esmentar-ne només algunes.

  Ha estat premiada amb nombroses distincions, com el Preis der deutschen Schallplattenkritik 2/2014, ECHO Klassik 2014, Ö1 Pasticcio-Preis 5/2017 i Opus Klassik 2022. El seu nou àlbum amb Cantates per a soprano solista de J. S. Bach va ser publicat el 2022 pel segell Christophorus.

 • Kristen Wittmer, soprano

  Kristen Wittmer

  La soprano estatunidenca-coreana va descobrir la seva passió pel cant als vuit anys i inicià la formació musical al Japó, on va créixer. Actualment resideix als Països Baixos i actua com a solista arreu del món.

  Entre els seus darrers compromisos figuren la Missa en Si menor de Bach amb Philippe Herreweghe al Concertgebouw d’Amsterdam, Saulo de Händel amb Peter Dijkstra, Missa de la coronació de Mozart i Stabat Mater de Haydn amb Iassen Raykov, Oratori de Nadal de Bach amb Kay Johannsen, la gira amb El Messies de Händel amb Johannes Leertouwer i la Passió segons sant Mateu de Bach amb la Nederlandse Bachvereniging i Masato Suzuki.

  Kristen va estudiar cant a la Universitat d’Art de Tòquio, on es graduà i obtingué els guardons Yomiuri New Artist Prize, Akanthas Prize i Douseikai Prize. Durant els estudis també va guanyar diversos premis importants, com ara als concursos Yuai International Lied Wettbewerb, Concours de Mélodies Française et Japonaise, Japanischer Mozart Musikwettbewerb i Japanischer Schubert Musikwettbewerb. Després de graduar-se va rebre una beca de la Fundació Cultural Meiji Yasuda i va ampliar la seva formació al Reial Conservatori de la Haia, on va assolir el Màster en Música Antiga.

  Interpreta un ampli repertori i treballa com a solista amb directors prestigiosos, com Philippe Herreweghe, Masaaki Suzuki, Masato Suzuki, Jos van Veldhoven, Rudolf Lutz i Joshua Rifkin. També ha col·laborat amb algunes de les formacions més destacades en el terreny de la música antiga, com Collegium Vocale Gent, Netherlands Bach Society, Bach Collegium Japan, Helsinki Baroque Orchestra, Sette Voci, Holland Baroque, Vox Luminis, La Fenice, Collegium Marianum, The Spirit of Gambo, Il Gardellino i Le Concert Lorrain.

  Convidada habitual del Festival de Música Antiga d’Utrecht i del Festival de Música Antiga de Boston, també ha actuat en nombrosos festivals internacionals, com el Festival de Salzburg, Festival Barroc de Tbilisi, Festival Internacional de Música de Cambra d’Utrecht i Musikfest Bremen, on va interpretar Les set últimes paraules de Crist de Haydn amb Janine Jansen.

  Darrerament ha publicat, entre d’altres, un CD en solitari, Misteri gloriosi, amb La Fenice (Jean Tubéry), amb música virtuosa veneciana del segle XVII, i Membra Jesu nostri amb Luhters Bach Ensemble (Tymen Jan Bronda).

 • Thomas Hobbs, tenor

  Thomas Hobbs, tenor

  © Benjamin Ealovega

  És “un dels tenors de Bach més interessants i significatius” de la seva generació i és molt sol·licitat per conjunts principals en música barroca i antiga.

  Els aspectes més destacats de la seva temporada 2022-23 inclouen nombroses interpretacions de Cantates de Bach amb Gli Angeli de Ginebra, Le Banquet Céleste, Alia Mens, Netherlands Bach Society, Montreal Bach Festival, Bach Collegium Japan, Israel Camerata i Les Arts Florissants. També interpretarà El Messies de Händel en una gira europea amb el RIAS Kammerchor.

  Entre les seves actuacions destacades figuren el concert del 25è aniversari amb el Dunedin Consort, Vespres de Vivaldi amb Musikpodium Stuttgart, Oratori de Nadal amb Concerto Copenhaguen, El Messies de Händel amb la Wrocław Baroque Orchestra, Early Music Vancouver, Sinfonietta Riga, Tafelmusik Toronto, RIAS Kammerchor i Akademie für Alte Musik Berlín, així com projectes amb el Collegium Vocale Gent (CVG), sota la batuta de Philippe Herreweghe, i Gli Angeli de Ginebra que dirigeix Stephan McLeod, Missa en Si menor de Bach en una gira europea i al Festival de Salzburg amb Collegium Vocale Gent i Herreweghe, La Creació de Haydn amb Mirga Gražinytė-Tyla i la CBSO, el Requiem de Schumann amb Richard Egarr i Scottish Chamber Orchestra; va interpretar l’Evangelista de la Passió segons sant Mateu de Bach  en gira amb la Netherlands Bach Society i El Messies amb l‘Ancient Academy of Music al Barbican. També va cantar Cantates de Bach amb Les Violons du Roy, Danish National Symphony Orchestra, i va viatjar a Austràlia per cantar Bach amb el Choir of London i l‘Australian Chamber Orchestra. Va interpretar Bach, Britten i Haydn amb la Camerata d‘Israel, l’Alexander‘s feast de Händel amb Tafelmusik Baroque Orchestra, així com programes de Bach amb Gli Angeli de Ginebra, La Chapelle Harmonique, Dunedin Consort al Wigmore Hall i amb l‘Orquestra Simfònica de Milà.

  Als escenaris operístics, ha interpretat el rol de Telemaco aclamat per la crítica d’Il ritorno d’Ulisse in patria en una nova producció per a l‘English National Opera dirigida per Jonathan Cohen, Apollo i pastor de L’Orfeo de Monteverdi en representacions semiescenificades amb Richard Egarr i l‘AAM i el paper principal d’Albert Herring i el Ferrando de Così fan tutte.

  La seva activa discografia inclou la Missa en Si menor de Bach amb CVG i Dunedin Consort, Motets de Bach, Cantates de Leipzig i Oratori de Nadal amb CVG. L’Oratori de Nadal amb el Dunedin Consort, Cantates de Weimar de Bach amb Alia Mens, Acis and Galatea de Händel i Esther amb el Dunedin Consort i la Missa en Do de Beethoven amb l’Stuttgart Kammerchor. Els seus enregistraments recents per a Chandos són Anthems de Händel amb Stephen Layton i l‘Orquestra of the Age of Enlightenment i el Requiem de Mozart amb John Butt i el Dunedin Consort, àlbums que han estat elogiats per la crítica i l’últim dels quals va rebre el premi Gramophone 2014 al millor enregistrament coral.

 • Stephan MacLeod, baix

  Stephan MacLeod

  És director d’orquestra i baix-baríton. Nascut a Ginebra, és fundador i director artístic de Gli Angeli Genève, un conjunt vocal-instrumental especialitzat en el repertori dels segles XVI al XIX amb instruments d’època. Dirigeix entre quaranta i cinquanta concerts cada any arreu del món, cada vegada més com a director convidat d’orquestres “modernes”, especialment amb repertori de J. S. Bach i els seus coetanis. Simultàniament manté la seva exitosa carrera de cantant i imparteix docència a l’Haute École de Musique de Lausana.

  Durant la temporada 2022-23 va estar dirigint la seva formació en nombrosos projectes i alhora combinant-ho amb actuacions com a baix solista de l’oratori Die Israeliten in der Wüste de C. Ph. E. Bach al Festival de Música Antiga d’Utrecht, la Passió segons sant Mateu de Bach a la catedral de St. Pere de Ginebra, a la sèrie mensual de Cantates de Bach al Temple St. Gervais i al Festival Mozart-Haydn que se celebra cada any a diversos indrets de Ginebra, amb MacLeod cantant el paper principal de l’Elias de Mendelssohn, sota la direcció de Philippe Herreweghe. Com a solista interpreta El Messies de Händel amb el Concerto Copenhaguen, dirigit per Lars Ulrik Mortensen; Belshazzar de Händel amb el Concerto Köln, dirigit per Václav Luks; Vesperae solennes de confessore de Mozart amb l’Orchestre de la Suisse Romande, dirigida per Jonathan Nott, i Cantates de Bach amb Les Ambassadeurs, amb direcció d’Alexis Kossenko, entre altres projectes. Durant la temporada també va interpretar recitals de cançons amb Kristian Bezuidenhout al fortepiano, amb programes que inclouen lieder de C. Ph. E. Bach, Beethoven i Schubert.

  Entre les fites de les seves darreres temporades cal esmentar la interpretació i l’enregistrament de l’estrena mundial de la Simfonia concertant per a dos violoncels i orquestra d’Antonin Reicha amb els violoncel·listes Christophe Coin i Davit Melkonyan i Gli Angeli Genève, la direcció de la Philharmonie Zudnederland amb la Passió segons sant Mateu de Bach, la mateixa Passió segons sant Mateu al KKL de Lucerna amb Gli Angeli, la interpretació i enregistrament de la integral dels Concerts per a flauta i orquestra de Mozart (publicats la tardor del 2022), els lloats enregistraments de la Passió segons sant Mateu (2020), Missa en Si menor (2021) i Passió segons sant Joan de Bach (publicats aquesta primavera), i més recentment els concerts amb La Creació de Haydn.

  El 2019 va rebre un premi ICMA amb Gli Angeli, en la categoria de millor enregistrament vocal de música barroca de l’any, pel CD Sacred music of the 17th century in Wroclaw.

  Stephan MacLeod va estudiar violí i piano abans de dedicar-se al cant, que va estudiar al Conservatori de Ginebra, després amb Kurt Moll a la Musikhochschule de Colònia i finalment amb Gary Magby a l’Haute École de Musique de Lausana. La seva carrera com a cantant va començar durant els seus estudis a Alemanya gràcies a una ben fructífera col·laboració amb Reinhard Goebel i Musica Antiqua Köln. A partir d’aleshores es va endinsar en l’oratori i ha cantat als escenaris més destacats del món, sota la batuta dels directors Philippe Herreweghe, Jordi Savall, Frieder Bernius, Frans Brüggen, Masaaki Suzuki, Michel Corboz, Gustav Leonhardt, Christophe Coin, Konrad Junghänel, Hans-Christoph Rademann, Sigiswald Kuijken, Václav Luks, Philippe Pierlot, Helmut Rilling, Rudolf Lutz, Raphaël Pichon, Paul Van Nevel o Jos Van Immerseel, i també Daniel Harding o Jesús López Cobos.

  També ha participat en produccions d’òpera a La Monnaie de Brussel·les, La Fenice de Venècia, Grand Théâtre Genève, Opéra National de Tolosa de Llenguadoc, Opéra de Nîmes, Opéra National de Bordeus i Oper de Colònia.

  Des del 2005, paral·lelament a la seva carrera com a cantant, dirigeix el conjunt Gli Angeli de Genève, amb el qual enregistra un o dos discos l’any per al segell Claves. La seva discografia com a cantant i director d’orquestra inclou més d’un centenar d’àlbums, molts dels quals aclamats per la crítica. Des del 2013 és professor de cant a l’Haute École de Musique de Lausana i compagina la seva carrera entre la docència, els compromisos com a cantant, el seu grup i la demanda creixent com a director, especialment amb música de Bach. Dirigeix habitualment els músics de l’Orchestre de la Suisse Romande, Philharmonie Zudnederland, Netherlands Bach Society, Pacific Baroque Orchestra i el Purcell Choir i Orfeo Orchestra, entre d’altres.

 • Netherlands Bach Society

  Netherlands Bach Society

  És un conjunt vocal-instrumental que gaudeix de gran prestigi internacional. Fundat el 1921 per interpretar la Passió segons sant Mateu de Bach a la Grote Kerk de Naarden, la Netherlands Bach Society ha crescut en el decurs del darrer segle fins a esdevenir un conjunt professional que toca, canta i difon l’obra de Bach i els seus contemporanis i altres esperits afins. La curiositat i el plaer de fer música estimulen els seus membres, que toquen amb instruments d’època.

  La temporada 2021-22 va suposar la fita del centenari de la Netherlands Bach Society. Des del 1921 l’agrupació s’ha dedicat en cos i ànima a compartir la música de Bach arreu del món, gràcies al lema “Bach per a tothom”. Amb la direcció artística de Shunske Sato, la Netherlands Bach Society mostra els múltiples colors de la música antiga. Gràcies a les idees de les noves generacions, les perspectives canvien contínuament, la qual cosa li ha permès continuar descobrint capes profundes i matisos emocionants de la fantàstica música de Bach, però sense perdre de vista ni l’entorn ni el context de la composició.

  “Bach per a tothom” és el lema i la missió de la Netherlands Bach Society. Cada any ofereix una seixantena de concerts als Països Baixos i a l’estranger. A més, es pot gaudir de tots els enregistraments All of Bach al canal youtube.com/bach. Amb l’objectiu de donar un nou alè a la tradició musical, sempre proposa noves col·laboracions i busca atreure nous públics. A través de la Young Bach Fellowship, la Netherlands Bach Society dona l’oportunitat a joves músics aficionats dels voltants d’Utrecht de formar-se en el repertori barroc gràcies al programa educatiu que ha desenvolupat per introduir els joves al món fascinant de Bach.

  És sorprenent com Bach ha continuat sent tan rellevant en el transcurs dels temps. Sempre hi podem anar a parar buscant inspiració, emoció, consol i reflexió. En un món tan remogut, la música de Bach és una constant per a cada generació. “Bach per a tothom”.

 • Alex Potter, contratenor i director

  Alex Potter

  Descrit com “la nova estrella del món del contratenor”, és un solista molt sol·licitat en música dels segles XVII i XVIII. Així, ha cantat sota la direcció dels mestres Philippe Herreweghe, Thomas Hengelbrock, Lars Ulrik Mortensen, Jos van Veldhoven, Peter Neumann, Paul Goodwin i Frieder Bernius. A més de les seves nombroses actuacions amb obres de Bach, Händel i altres compositors ben coneguts, té un interès particular a descobrir un repertori menys difós que canta i enregistra fent de director.

  Després de començar la seva carrera musical com a cantant del cor de la catedral de Southwark, va ser escolà i lector musical al New College d’Oxford. Va continuar estudiant cant i interpretació barroca a la Schola Cantorum de Basilea amb Gerd Türk i addicionalment amb classes amb Evelyn Tubb.

  Entre les seves darreres actuacions destaquen Joshua de Händel dirigit per Stephen Layton juntament amb The Holst Singers, la Passió segons sant Mateu de Bach amb Manfred Honeck i l’Orquestra Simfònica de Stuttgart, un concert en solitari al Festival de Música Antiga d’Utrecht amb l’ensemble Viennese Baroque Music, la Missa en Si menor de Bach amb el Collegium 1704 i Václav Luks al Festival de Salzburg i una gira amb música de Henry Purcell sota la direcció de Philippe Herreweghe i el Collegium Vocale Gent.

  Alex Potter té una àmplia discografia amb diversos grups. Un CD com a solista contralt amb l’ensemble Vienesse Baroque Music: Fede e Amor, editat el 2014 pel segell Ramée. També participa en l’enregistrament més recent de la Missa en Si menor de Bach amb el Concerto de Copenhaguen i Lars Urik Mortensen.

 • Formació

  Netherlands Bach Society

  Amelia Berridge, soprano
  Michaela Riener, soprano
  Bernadett Nagy, contralt
  Joao Moreira, tenor
  Matthew Baker, baix

  Bojan Čičić, Concertino

  Violins
  Lidewij van der Voort, Sayuri Yamagata, Lucia Giraudo, Annelies van der Vegt, Pieter Affourtit

  Violes
  Dierdre Dowling, Femke Huizinga

  Violoncels
  Lucia Swarts, Anna Litvinenko

  Contrabaix
  Robert Franenberg

  Traversos
  Marten Root, Doretthe Janssens

  Oboès
  Rodrigo Lopez Paz, Katharina Verhaar

  Fagot
  Benny Aghassi

  Trompetes
  Robert Vanryne, Mark Geelen, Amir Rabinovitz

  Timbales
  Robert Kendell

  Orgue
  Matthias Havinga

  Clavicèmbal
  Siebe Henstra

 • Textos

  Johann Hermann Schein
  Veni redemptor gentium (versos 1-5)

  Veni redemptor gentium,
  ostende partum Virginis,
  miretur omne saeculum,
  talis decet partus Deum.

  Vine, Redemptor dels pobles,
  manifesta el teu naixement virginal,
  que les edats admirin
  aquest naixement de Déu.

  Non ex virili semine,
  sed mystico spiramine,
  verbum Dei factum est caro,
  fructusque ventris floruit.

  No engendrat per voluntat humana,
  sinó de l’Esperit, la paraula de Déu
  esdevé carn i ha florit
  el fruit del ventre.

  Alvus tumescit virginis,
  claustra pudoris permanent,
  vexilla virtutum micant,
  versatur in templo Deus.

  L’úter de la Verge guanyà aquella càrrega
  tancada en la seva puresa,
  brillen els estendards de la virtut,
  convertida en el temple de Déu.

  Procedens de thalamo suo,
  pudoris aula regia,
  geminae Gigas substantiae,
  alacris ut currat viam.

  Prové d’una cambra,
  estatge reial de puresa,
  com un gegant de doble substància
  s’alegra de recórrer el seu camí.

  Egressus eius a Patre,
  regressus eius ad Patrem,
  excursus usque ad inferos
  recursus ad sedem Dei.

  De Déu Pare procedeix,
  a Déu Pare retorna,
  va baixar fins als inferns
  per tornar al tron de Déu.


  Johann Hermann Schein
  Banchetto musicale - Suite I,
  Padouanna a 5


  Gregorià / Johann Hermann Schein
  Veni redemptor gentium - versos 7 i 8

  Praesepe iam fulget tuum,
  lumenque nox spirat novum,
  quod nulla nox interpolet,
  fideque iugi luceat.

  És igual que el Pare etern,
  però cenyeix la seva carn com un trofeu,
  la debilitat del nostre cos
  vigoritza amb el seu poder immortal.

  Deo Patri sit gloria,
  eiusque soli Filio,
  cum Spiritu paracleto,
  et nunc et in perpetuum.

  Glòria al Déu Pare
  i al seu únic Fill,
  amb l’Esperit Sant
  ara i sempre.


  Johann Hermann Schein
  Banchetto musicale - Suite I,
  Galiarda a 5


  Tobias Michael 
  Das Volk, so im Finstern wandelt

  Das Volk so im Finstern wandelt,
  siehet ein großes Liecht,
  und uber die da wohnen
  in finstern Lande,
  scheinet es helle.

  El poble que camina en la tenebra
  ha vist una gran llum;
  sobre els que viuen
  a la terra de la foscor profunda
  ha baixat una llum.

  Du machest der Heiden viel,
  damit machestu der Freuden nicht viel,
  für dir wird man sich freuen,
  wie man sich freuet in der Ernte.
  Wie man fröhlich ist,
  wenn man Beute austeilet.

  Has ampliat la nació
  i augmentat la seva joia,
  s’alegren davant teu
  mentre la gent celebra la collita,
  com els guerrers celebren
  l’hora de dividir el botí.


  Johann Hermann Schein
  Banchetto musicale – Suite I,
  Allemande i Trilpa a 4


  Philipp Nicolai
  Wie schön leuchtet der Morgenstern

  Wie schön leuchtet der Morgenstern
  voll Gnad und Wahrheit
  von dem Herrn,
  die süße Wurzel Jesse!
  Du Sohn Davids
  aus Jacobs Stamm,
  mein König und mein Bräutigam,
  hast mir mein Herz besessen.
  Lieblich, freundlich,
  schön und herrlich, groß und ehrlich,
  reich von Gaben,
  hoch und sehr prächtig erhaben.

  Que bellament brilla l’estel del matí,
  ple de la gràcia i la veritat
  del Senyor,
  la dolça branca de Jessè!
  Tu, el fill de David
  de l’arrel de Jacob,
  el meu rei i el meu nuvi,
  has posseït el meu cor,
  amorós, amable,
  bell i gloriós, gran i noble,
  ple de regals,
  exaltat i magníficament sublim.


  Nicolaus Adam Strungk
  Chacona “Wie schön leuchtet der Morgenstern”


  Orlandus Lassus 
  Angelus ad pastores ait

  Angelus ad pastores ait:
  “Annuncio vobis gaudium magnum,
  quia natus est vobis hodie
  Salvator mundi.”
  Alleluia.

  L’àngel va dir als pastors:
  “Us porto una gran alegria,
  perquè avui el Salvador del món
  ha nascut per vosaltres.”
  Al·leluia.


  Gregorià (Neu Leipziger Gesangbuch, 1682)
  Illuminare Jerusalem

  Illuminare Jerusalem
  venit lux tua.
  Et gloria Domini
  superte Jerusalem.
  Rex aeternae misericordiae
  descendere Christus dignatus est,
  cujus hodie
  lux magnifice orta est.
  Et ambulabunt gentes
  in lumine tuo,
  et reges
  in splendore ortus tui.

  Brilla, llueix, Jerusalem,
  perquè la teva llum ha arribat.
  I la glòria del Senyor
  descendeix sobre Jerusalem.
  Crist, el rei de la misericòrdia eterna,
  es va dignar a descendir,
  i la seva llum
  avui ascendeix magníficament.
  I els gentils
  caminaran sota la teva llum,
  i els reis
  sota la brillantor de la teva ascensió.


  Johann Kuhnau
  Wie schön leuchtet der Morgenstern

  1. Chorale

  Wie schön leuchtet der Morgenstern
  voll Gnad und Wahrheit
  von dem Herrn,
  die süße Wurzel Jesse!
  Du Sohn Davids
  aus Jacobs Stamm,
  mein König und mein Bräutigam,
  hast mir mein Herz besessen.
  Lieblich, freundlich,
  schön und herrlich, groß und ehrlich,
  reich von Gaben,
  hoch und sehr prächtig erhaben.

  1. Coral

  Que bellament brilla l’estel del matí,
  ple de la gràcia i la veritat
  del Senyor,
  la dolça branca de Jessè!
  Tu, el fill de David
  de l’arrel de Jacob,
  el meu rei i el meu nuvi,
  has posseït el meu cor,
  amorós, amable,
  bell i gloriós, gran i noble,
  ple de regals,
  exaltat i magníficament sublim.

  2. Recitative (tenor)

  Allein, heut wird der Große klein,
  der Sohn, aus Gott geboren,
  wird heut ein Menschensohn,
  als hätt der Himmelsherr
  sein Himmelsreich verloren.
  Er wird ein rechtes Opferlamm,
  weil Er
  als Davids höchster Stamm
  in Davids eigner Stadt
  nur einen Stall zur Herberg hat.

  2. Recitatiu (tenor)

  Tot sol, avui el gran es fa petit,
  el Fill, nascut com Déu,
  avui es converteix en el fill dels homes,
  com si el Senyor del cel
  hagués perdut el seu regne celestial.
  Es converteix en un autèntic xai de sacrifici,
  ja que ell,
  del llinatge més alt de David,
  en el propi poble de David
  té només un pessebre com a llar.

  3. Chorus

  Uns ist ein Kind geboren,
  ein Sohn ist uns gegeben,
  welches Herrschaft
  ist auf seiner Schulter.
  Und er heisset
  wunderbar Rat, Kraft, Held,
  ewig Vater,
  Friedefürst.

  3. Cor

  Perquè ens ha nascut un infant,
  se’ns ha donat un fill.
  I l’imperi
  és damunt les seves espatlles.
  I se li ha posat per nom
  Conseller, Meravellós, Déu fort,
  Pare per sempre,
  Príncep de la Pau.

  4. Aria (soprano)

  O Wundersohn,
  dein überirdisch Wesen,
  hat sich zum Thron
  den ird’schen Leib erlesen,
  damit der Mensch, die Erde
  zu deinem Himmel werde.

  4. Ària (soprano)

  Oh fill meravellós,
  el teu ésser celestial
  va triar un cos terrenal
  per al seu tron,
  perquè la humanitat converteixi
  la terra en el teu cel.

  5. Recitative (tenor)

  Doch leuchtet in der Niedrigkeit
  ein Strahl von seiner Göttlichkeit,
  ein Kaiser schreibt die Schatzung aus,
  so zieht zugleich der Prinz der Prinzen
  in eines ird’schen Leibeshaus,
  Die Engel sagen Ihn
  der Welt in Lüften an,
  weil es kein Mensch verrichten kann.
  Denn alle Himmel sind sein eigen,Ç
  wie sollt sich nicht vor Ihm
  die ganze Erde neigen.

  5. Recitatiu (tenor)

  Però en les profunditats brilla
  un raig de la seva bondat,
  un emperador escriu l’apreciació,
  perquè ara el Príncep dels Prínceps
  trobi la seva llar en un cos terrenal,
  mentre els àngels l’anuncien
  al món des dels aires,
  perquè cap home se’n pot encarregar.
  Perquè tots els cels són seus,
  i tota la terra no podria
  no doblegar-se davant seu.

  6. Aria (soprano)

  Kommt, ihr Völker, kommt mit Haufen,
  kommt und huldigt diesem Kind.
  Himmel, Erde, zu den Heiden
  soll sein Scepter ewig weiden,
  Weil sie dessen eigen sind.

  6. Ària (soprano)

  Veniu, pobles, veniu en hordes,
  veniu a adorar aquest infant.
  El cel, la terra, els pagans
  tots haurien d’estar sota l’impuls del seu ceptre
  perquè tots són seus.

  7. Accompagnato (tenor)

  Ich huldge dir, großmächtger Prinz,
  weil deine Gotteskraft
  die Macht der Sünden,
  durch die uns Satan tracht
  mit sich als Sklaven zu verbinden,
  ganz aus dem Wege schafft.
  Ich ehre die verborgne Macht,
  und meine untertänge Lippen
  lobsingen dir auch
  in der schlechten Krippen.

  7. Recitatiu acompanyat (tenor)

  Jo t’adoro, príncep totpoderós,
  ja que per la teva força divina
  el poder del pecat,
  amb què Satanàs ens tempta,
  i ens lliga com a esclaus,
  queda eliminat.
  Venero la força oculta,
  i els meus llavis submisos
  canten també la teva lloança
  als mísers pessebres.

  8. Chorale (soprano 1 & 2)

  Zwingt die Saiten in Cythara,
  und lasst die süße Musica
  ganz freudenreich erschallen.
  Dass ich möge mit Jesulein,
  dem wunderschönen Bräut’gam mein,
  in steter Liebe wallen.
  Singet, springet,
  jubilieret,triumphieret,
  dankt dem Herren,
  groẞ ist der König der Ehren.

  8. Coral (soprano 1 i 2)

  Domina les cordes de la cítara,
  i fes que la dolça música
  soni en total harmonia.
  Perquè jo pugui amb Jesús,
  el meu nuvi meravellós i encantador,
  descansar en un amor etern.
  Canta, balla,
  alegra’t, triomfa,
  agraeix al Senyor,
  gran és el Rei de la Glòria.


  Andreas Hammerschmidt
  Machet die Tore weit

  Machet die Thore weit
  und die Thüre in der Welt hoch,
  daẞ der König der Ehren einziehe.
  Wer ist derselbige König der Ehren?
  Es ist der Herr,
  starck und mächtig im Streit.
  Hosianna dem Sohne David,
  Hosianna in der Höhe!

  Portals, alceu les llindes
  engrandiu-vos, portalades eternes,
  que ha d’entrar el Rei de la Glòria!
  Qui és aquest Rei de la Glòria?
  És el Senyor de l’univers,
  ell és el Rei de la Glòria.
  Hosanna al Fill de David,
  Hosanna en el cel!


  Gregorià (Neu Leipziger Gesangbuch, 1682)
  Grates nunc omnes

  Grates nunc omnes
  reddamus Domino Deo
  qui sua nativitate
  nos liberavit de diabolica potestate.
  Huic oportet
  ut canamus
  cum angelis:
  semper gloria in excelsis.

  Donem tots ara
  les gràcies a Déu, nostre Senyor,
  que a través del seu naixement
  ens va alliberar del poder del diable.
  Per aquest motiu
  hem de cantar,
  amb els àngels:
  glòria en les altures per sempre.


  Johann Sebastian Bach 
  Magnificat, BWV 243 (amb interpolacions nadalenques)

  1. Chorus

  Magnificat anima mea Dominum

  1. Cor

  La meva ànima glorifica el Senyor.

  2. Aria (soprano)

  Et exsultavit spiritus meus in Deo
  salutari meo.

  2. Ària (soprano)

  El meu esperit celebra Déu
  que em salva.

  Interpolation A

  Vom Himmel hoch, da komm' ich her,
  ich bring' euch gute neue Mär,
  der guten Mär bring' ich so viel,
  davon ich singn und sagen will.

   

  Inerpolació A

  Des del cel vinc a vosaltres,
  us porto bones notícies;
  us en porto tantes, de bones notícies,
  que us les diré i us les cantaré.

  3. Aria (soprano), chorus

  Quia respexit humilitatem
  ancillae suae:
  ecce enim ex hoc
  beatam me dicent
  omnes generationes.

  3. Ària (soprano) i cor

  Perquè ha mirat la petitesa
  de la seva serventa.
  Des d’ara
  totes les generacions
  em diran benaurada.

  4. Aria (bass)

  Quia fecit mihi magna
  qui potens est
  et sanctum nomen ejius.

  4. Ària (baix)

  Perquè el Totpoderós
  obra en mi meravelles,
  i el seu nom és sant.

  Interpolation B

  Freut euch und jubiliert
  zu Bethlehem gefunden wird
  das herzeliebe Jesulein,
  das soll euer
  Freud und Wonne sein.

  Interpolació B

  Alegreu-vos amb triomf feliç;
  a Betlem s’ha revelat
  l’estimat infant Jesús,
  això us portarà a tots vosaltres
  plaer i joia.

  5. Duett (alto, tenor)

  Et misericordia ejus a progenie in progenies timentibus eum.

  5. Duet (contralt, tenor)

  La seva misericòrdia que té als qui creuen en ell
  s’estén de generació en generació.

  6. Chorus

  Fecit potentiam in brachio suo
  dispersit superbos
  mente cordis sui.

  6. Cor

  Les obres del seu braç són potents:
  dispersa els homes de cor altiu.

  Interpolation C

  Gloria in excelsis Deo!
  Et in terra pax
  hominibus bona voluntas.

  Interpolació C

  Glòria a Déu a dalt del cel!
  I a la terra pau
  als homes que ell estima.

  7. Aria (tenor)

  Deposuit potentes
  de sede
  et exaltavit humiles.

  7. Ària (tenor)

  Ha fet caure
  els poderosos del soli
  i ha exaltat els humils.

  8. Aria (alto)

  Esurientes
  implevit bonis
  et divites
  dimisit inanes.

  8. Ària (contralt)

  Omple de béns
  els pobres,
  i els rics
  se’n tornen sense res.

  Interpolation D

  Virga Jesse floruit
  Emanuel noster apparuit,
  induit carnem hominis
  fit puer delectabilis.
  Alleluja!

  Interpolació D

  La branca de Jessè va florir
  Emmanuel, el Senyor, se’ns va aparèixer,
  Ell va prendre la carn de la humanitat
  per convertir-se en un infant encantador,
  Al·leluia!

  9. Trio (soprani, alto)

  Suscepit Israel puerum
  suum recordatus
  misericordiae suae.

  9. Trio (sopranos, contralt)

  Ha ajudat el seu servent Israel
  en record
  de la seva misericòrdia.

  10. Chorus

  Sicut locutus est
  ad patres nostros,
  Abraham et semini ejus
  in saecula.

  10. Cor

  Segons la promesa que va fer
  als nostres avantpassats,
  a Abraham i als seus descendents
  per sempre.

  11. Chorus

  Gloria Patri et Filio
  et Spiritui Sancto.
  Sicut erat in principio,
  et nunc, et semper,
  et in saecula saeculorum.
  Amen.

  11. Cor

  Glòria al Pare i al Fill
  i a l’Esperit Sant,
  com era al principi,
  ara i sempre,
  i pels segles dels segles,
  Amén.

 • També et pot interessar...

  Palau Bach
  Dilluns, 25 de març de 2024 - 19 h
  Sala de Concerts

  Passió Segons Sant Mateu

  David Fisher, Evangelista
  Pau Armengol, Jesús
  Mercedes Gancedo i Mireia Tarragó, sopranos
  Tànit Bono, Mercè Bruguera i Lara Morger,
  contralts
  Matthew Thomson, tenor
  Guillem Batllori i Pau Armengol, barítons
  Cor Infantil de l’Orfeó Català (Glòria Coma
  i Pedrals, directora)
  Cor de Cambra del Palau de la Música
  Catalana (Xavier Puig, director)
  Vespres d’Arnadí
  Christoph Prégardien, director

  J. S. Bach: Passió segons sant Mateu, BWV 244

  Preus: de 20 a 80 €

 • Mecenes d'Honor

  Mecenes Protectors

  Mitjans Col·laboradors

  Amics Benefactors

  Benefactors Palau XXI

Índex