• Kebyart Ensemble
  —Joves talents internacionals

  ECHO Rising Stars

  Diumenge, 24 d'abril de 2022 – 12 h

  Petit Palau

  Concert presentat pel Palau de la Música Catalana i l’Auditori.

 • En co-producció amb:

  • image/svg+xml
  • Classical Futures Europe

  Amb la col·laboració de:

  • image/svg+xml
  • image/svg+xml
  • image/svg+xml
  • Logo nou Inaem

  Membre de:

  • image/svg+xml
 • Programa

  Kebyart Ensemble

  Pere Méndez, saxo soprano
  Víctor Serra, saxo alt
  Robert Seara, saxo tenor
  Daniel Miguel, saxo baríton


  Igor Stravinsky (1882-1971)
  Suite Pulcinella
  (arranjament de Kebyart Ensemble)

  Sinfonia (Ouverture)
  Serenata
  Tarantella
  Toccata
  Minuetto & Finale

  Jörg Widmann (1973)
  7 Capricci
  Estrena – Obra coencàrrec del Palau de la Música Catalana, Auditori de Barcelona i ECHO Rising Stars

  Ascensió
  Walzer
  Noises
  Corale 1
  Keys
  Corale 2
  Zirkusparade

  Fanny Mendelssohn-Hensel (1805-1847) Felix Mendelssohn (1809-1847)
  Lieder ohne Worte – Cançons sense paraules (selecció)
  (arranjament de Kebyart Ensemble)

  Joan Pérez-Villegas (1994) Federico García-Lorca (1898-1936)
  Sólo el misterio, a partir de Canciones antiguas españolas
  (encàrrec de Kebyart Ensemble)

  Durada aproximada del concert: 60 minuts, sense pausa.

  Catalunya Música enregistra aquest concert. Per tornar-lo a escoltar, consulteu la programació a www.catmusica.cat

  #jovestalents #novacreació

 • Comentari

  En una entrevista el 2021, el Kebyart Ensemble definia la seva vocació com “la de convertir el quartet de saxos en la cambra del segle XXI”. I cert és que, a poc a poc, els saxofonistes tenen més ganes i menys complexos a l’hora de tocar junts de forma estable. Amb els seus talent i persistència, el Kebyart es converteix en el millor relleu per a una generació de saxos destinats a ser solistes i en el mirall per als més joves, que veuen reflectit el seu futur conjunt amb optimisme.

  El concert d’aquest vespre s’articula a partir de dos elements: la memòria des de la revisitació del passat i la forma atomitzada de les peces, que formen en si mateix un relat que, en conjunt, dibuixa un discurs atractiu, coherent, fresc i variat: ballet, cançó, capricis i lieder dels segles XIX al XXI, començant amb la Suite Pulcinella de Stravinsky, una de les seves declaracions d’amor a la dansa. Un retorn a Pergolesi i la commedia dell’arte des d’una mirada dolça i bella, intel·ligent i agosarada dins el seu conservadorisme i subtil en les innovacions sonores.

  El quartet Kebyart va ser tot un descobriment per a Jörg Widmann, pel seu talent i pel gènere en què està inscrit. Segons el compositor, “l’homogeneïtat i el virtuosisme del seu so” li van fer escriure, el 2021, Set Capricis musicals, peces breus i de caràcter contrastant per explorar les possibilitats del quartet de saxos, amb un tast dels clàssics valsos i corals fins al treball en els quarts de to cromàtics i l’exploració del soroll, que deambulen fins a la comèdia exuberant.

  Les dones han entrat en els programes de forma habitual, com és el cas del concert d’avui, amb el tàndem Felix i Fanny Mendelssohn. Les seves Cançons sense paraules s’entrellaçaran per formar un teixit musical tan homogeni que serà difícil de desteixir i reconèixer el geni de cadascun dels germans, personatges clau en el Romanticisme germànic i hereus de la tradició jueva més culta.

  El concert acabarà amb Sólo el misterio, una obra del mallorquí Javier Pérez-Villegas plena de fantasia que s’inspira en tres cançons populars espanyoles –Las morillas de Jaén, Los mozos de Monleón i Zorongo– que musicà Federico García Lorca. El compositor reivindica la senzillesa de les melodies per compondre una música que manté l’esperit de Lorca, i l’evoca en forma d’eco.

  Aina Vega, doctora en Filosofia de la Música i periodista cultural

 • 20220408 Anuni Genèric DESKTOP
 • Biografia

  Kebyart, quartet de saxòfons

  20230228 web kebyart quartet keybart

  Pere Méndez Marsal, saxo soprano
  Víctor Serra Noguera, saxo alt
  Robert Seara Mora, saxo tenor
  Daniel Miguel Guerrero, saxo baríton

  Els quatre talentosos músics del quartet de saxòfons Kebyart no només comparteixen la passió per la música de cambra, sinó també el desig d’aportar una alenada d’aire fresc a la música clàssica. Són quatre esperits musicals lliures que es van trobar a Barcelona amb l’objectiu d’escriure pàgines sonores completament noves i que cadascuna de les actuacions sigui una experiència singular. El seu nom ho diu tot: la paraula balinesa kebyar significa una cosa així com “esclatar de sobte” o “obrir-se de cop”, una metàfora meravellosa de la manera de fer música tan enèrgica i virtuosa dels quatre catalans.

  El caràcter distintiu de Kebyart resideix en l’enfocament creatiu i obert del repertori, que té diverses facetes: la literatura original, els arranjaments propis d’una àmplia varietat d’estils i l’encàrrec de noves obres per a la formació, com ara 7 Capricci de Jörg Widmann el 2021 o l’estrena mundial del quartet Harmonia de David Philip Hefti el febrer del 2023. També enriqueixen el so del quartet de saxòfons a través de les seves col·laboracions amb destacats artistes, com Nicolas Altstaedt, Xavier Sabata o Dénes Várjon, o com a solistes amb orquestres, com l’Orquesta de la Radio Televisión Española (ORTVE), GIO Symphonia o la Banda Municipal de Barcelona.

  Els joves músics de Kebyart són actualment una de les agrupacions més reconegudes del panorama, i no només al país, ja que ara també es fan sentir arreu d’Europa. Com a part de l’ECHO Rising Stars (European Concert Hall Organisation), la temporada 2021-22 va actuar per primera vegada al Concertgebouw d’Amsterdam, Elbphilharmonie d’Hamburg, Musikverein de Viena, Philharmonie de París o Festspielhaus de Baden-Baden, entre moltes altres sales europees. La temporada 2022-23 seva agenda inclou debuts importants al Wigmore Hall de Londres, Tonhalle de Zuric, Stadtcasino de Basilea, Mozarteum de Salzburg i Heidelberger Frühling, així com el retorn al Palau de la Música Catalana.

  Des dels seus inicis el 2014, els membres de Kebyart han buscat l’excel·lència a través d’un interès incessant per les arrels musicals, amb l’ESMUC (Barcelona) i la Musik-Akademie (Basilea) com a epicentres acadèmics. El compromís amb el missatge musical els ha portat a rebre formació continuada d’alguns dels músics i conjunts de cambra més famosos, com el Quartet Casals, Rainer Schmidt (Hagen Quartett), Hatto Beyerle (Alban Berg Quartett), Cuarteto Quiroga, el fagotista Sergio Azzolini, els pianistes Claudio Martínez-Mehner, Anton Kernjak i Kennedy Moretti, i el saxofonista Nacho Gascón.

  Per les seves interpretacions han rebut diversos premis importants de música de cambra. Entre els quals l’Orpheus Swiss Chamber Music Competition (Suïssa), Concurs Internacional Franz Cibulka (Àustria) i dos dels premis més importants del país: El Primer Palau, organitzat pel Palau de la Música Catalana, i el prestigiós Premi BBVA de Música de Cambra. A més, des del 2018 formen part de l’Acadèmia Europea de Música de Cambra (ECMA).

  L’abril del 2022, el quartet de saxòfons va llançar el seu segon àlbum d’estudi, Lectures différentes (Outhere Linn Records), que inclou el primer enregistrament del Quartet homònim de Péter Eötvös, així com arranjaments propis de Pulcinella de Stravinsky i d’un Quartet de Haydn.

  Kebyart és garantia d’interpretació moderna en el millor sentit i d’experiències acústiques sorprenents. Als seus membres els agrada trencar la barrera entre el públic i els intèrprets i oferir comentaris entre les obres per a una millor comprensió de la música.

  Com a ambaixadors de les marques, Kebyart toca amb saxòfons Selmer Paris i accessoris Vandoren.

 • També et pot interessar...

  Palau Fronteres
  Dimarts, 14.06.22 – 22 h
  Sala de Concerts

  Bach & forward

  Juan de la Rubia i Marco Mezquida, teclats
  Alba G. Corral, artista visual

  Improvisacions sobre l’obra de Johann Sebastian Bach

  Preus: de 20 a 30 €

 • Mecenes d'Honor

  Mecenes Protectors

  Mitjans Col·laboradors

  Amics Benefactors

  Benefactors Palau XXI

Índex