• Joven Orquesta Nacional de España, Fullana & Coelho

    —Santcovsky, Albéniz i Stravinsky

    Estiu al Palau

    Dilluns, 28 de juliol de 2025 – 20 h

  • Compromís amb el medi ambient:

    • Logo EMAS - ES-CAT-000323
    • Logo AENOR - ISO 14001
    • Logo Biosphere

    Amb la col·laboració de:

    • image/svg+xml
    • image/svg+xml
    • image/svg+xml
    • Logo nou Inaem

    Membre de:

    • image/svg+xml
  • Programa

    Joven Orquesta Nacional de España (JONDE)* 
    Francisco Fullana, violí
    Nuno Coelho, director

    *Agrupació amb finalitat pedagògica


    I

    Fabià Santcovsky (1989)
    Concierto de los Elementos: I & II, para violín solo y gran orquesta (2023) Premio Reina Sofía de Composición Musical 2023

    I. La última representación del mirlo
    II. Resonancia sin nombre

    Isaac Albéniz (1860-1909)
    Orquestació de Francisco Guerrero

    Suite Iberia

    Málaga
    El Corpus Christi en Sevilla
    El Albaicín

     

    II

    Igor Stravinski (1882-1971)
    La consagració de la primavera

    Part I. Adoració de la Terra
    Introducció
    Els auguris de la primavera (danses de les adolescents) (Les augures printaniers, danses des adolescentes)
    Joc del rapte (Jeu du rapt)
    Rondes primaverals (Rondes printanières)
    Joc de les tribus rivals (Jeu des cités rivales)
    Processó del savi (Cortège du sage)
    El savi (Le sage)
    Dansa de la terra (Danse de la terre)

    Part II. El sacrifici
    Introducció
    Cercles misteriosos de les adolescents (Cercles mystérieux des adolescentes)
    Glorificació de l'elegida Glorification de l’élue)
    Evocació dels ancestres (Évocation des ancêtres)

    Acció ritual dels ancestres (Action rituelle des ancêtres)
    Dansa del sacrifici (L'elegida) (Danse sacrale [L’élue])

     

    Durada del concert:
    Primera part, 50 minuts | Pausa de 15 minuts | Segona part, 40 minuts.
    La durada del concert és aproximada.

    #jovestalents #músicauniversal

  • 20250515 Transversal T2526 DESKTOP
  • Poema

    Parla

    Com a l’alzinar,
    allí on el caçador
    atrapa el llapí
    amb la llacera,
    així l’encalç del mot
    que es desdiu del silenci.
    L’alenda del món,
    el tímid remoreig,
    la lesura de no saber-se
    al costat de les coses
    quan es trenca el caos
    i arriba el balbuceig.

    Si algú no se’ns adreça,
    en allò que viu i és,
    com el coneixerem?

    Compartir pa i taula
    és estimar els noms,
    la conversa, el so
    fugaç d’un aleteig
    rere el turó feréstec.

    Perquè l’amor és una escolta.
    I tot ressona i canta.

    Som perquè algú
    ha parlat.


    Lluís Calvo
    Del llibre Talismà.
    Barcelona: LaBreu Edicions, 2017.

  • anunci Palau Nit programes de mà DESKTOP
  • Comentari

    El Cor Jove Nacional canta l’òpera i la Catalunya d’avui

    El Cor Jove Nacional de Catalunya (CJNC) reuneix anualment joves cantaires d’entre divuit i vint-i-vuit anys en una experiència artística d’alt nivell al costat de directors de prestigi. Amb més d’una dècada de trajectòria, s’ha consolidat com a plataforma d’excel·lència i referent de la formació coral al país. Enguany el projecte s’articula en dues parts: una dedicada al repertori operístic, dirigida per Conxita Garcia, i una altra centrada en la creació coral catalana contemporània, sota la direcció de Mireia Barrera.

    Amb aquesta selecció copsarem el rol estructural en la música i la dramatúrgia que el cor ha tingut des dels inicis de l’espectacle operístic. Vinculat al model tràgic de la tragèdia grega –com a col·lectiu que comenta l’acció o expressa l’estat moral de la comunitat–, amb el temps el cor va assumir rols dramàtics més específics fins a arribar a encarnar un personatge col·lectiu amb veu narrativa i funcions diverses: des d’un reforç simbòlic fins a ésser agent d’acció dramatúrgica, passant per reflectir, amplificar i estructurar el conflicte escènic.

    Durant el segle XVII, en obres com Dido and Aeneas de Purcell i Alcina de Händel, el cor actua com a reflex emocional dels personatges, com a transició entre escenes o pot assumir funcions cerimonials o místiques, com a marc retòric de l’heroisme o l’espiritualitat, com a La flauta màgica. Amb el Romanticisme el cor guanya pes dramàtic i esdevé observador, comentarista i agent actiu. A Die Meistersinger von Nürnberg de Wagner simbolitza l’ordre establert, la ciutat, la tradició, el Volksgeist, és a dir, l’esperit del poble alemany com a ens abstracte. Quelcom equiparable a la pregària coral amb girs de cant gregorià en el paradigmàtic “Va pensiero” del Nabucco verdià, on el poble israelita captiu dels hebreus era el reflex dels estats italians del nord sota domini dels austríacs.

    En canvi, a “Che interminable anderivieni!” del Don Pasquale donizettià, el cor només comenta la tensió matrimonial entre el vell Don Pasquale i la seva jove esposa; A Hamlet de Thomas (“Comme la fleur”) i a Cavalleria rusticana de Mascagni (“Gli aranci olezzano”), descriu l’entorn natural com a contrast líric davant els conflictes dramàtics imminents: el descens d’Ofèlia a la follia o la tensió latent d’un matí pasqual al poble amb referències als tarongers, els vestits blancs i festius. En altres òperes, com I pagliacci de Leoncavallo (cor de les campanes) i Carmen de Bizet (“Les voici, voici la quadrille”), el cor pot jugar un paper gairebé cinematogràfic, tot construint ambients, marcant el ritme de l’acció i participant activament del color local i/o la dansa.

    De fet, alguns d’aquests fragments es basen en ritmes de dansa i estils definits (vals, marxa festiva, himne, himne patriòtic, lament...), amb una escriptura predominantment vertical –homorítmia i, a vegades, homofonia entre les veus–, essent contrastada per puntuals passatges contrapuntístics (a diverses veus) dins la textura de la melodia acompanyada i jocs motívics de pregunta-resposta entre veus masculines i femenines, que ofereix un plus de teatralitat i varietat tímbrica.   

    La segona part del programa se centra en repertoris poc habituals, amb una selecció d’obres corals catalanes contemporànies que dialoguen amb la tradició, el territori i la paraula poètica com a vehicle d’expressió i identitat, i que exploren una gran varietat sonora i un fort compromís artístic amb les noves generacions corals. S’hi inclou el motet a cappella de Pau Casals O vos omnes, meditació elegíaca i austera sobre el sofriment, amb un estil postromàntic on l’equilibri de les veus, especialment en els passatges desdoblats, és fonamental. Després el tríptic de Parenostres del director d’orquestra i compositor Rafael Ferrer i Fitó ens atansarà a una de les seves aportacions més destacades al servei d’una expressivitat dedicada respectivament a la fe, l’esperança i la caritat, amb contrastos de textura i intensitat que evoquen els diferents matisos d’aquestes tres pregàries.

    En un altre registre, la Cançó de bressol de la Cesca de Feliu Gasull amb text de Maria-Mercè Marçal (Cançó de bressol) està dedicada a la seva segona filla i es tracta d’una peça a cappella que pertany a la suite Tirius per a viola, arpa, guitarra i cor mixt. Aquí, la sensibilitat poètica de la maternitat s’uneix a una escriptura musical d’arrel mediterrània amb suggestives disgregacions que arriben a nou veus en un entramat de textura tan dens com ric harmònicament per a una obra íntima, molt continguda de dinàmiques i que s’extingeix en el silenci.

    Amb l’estrena del Tríptic del Marquet, Benet Casablancas homenatja el seu amic i poeta Josep-Ramon Bach amb una composició in memoriam; amb ell va compartir vetllades i excursions al Marquet de les Roques, que és la casa pairal de La Mola on, per cert, es reunien el també poeta Joan Oliver i els seus companys de la Colla de Sabadell. Escrit per a cor mixt, la primera i la tercera d’aquestes miniatures s’estructuren en forma de cànon i emmarquen un interludi líric obert per un compàs a bocca chiusa i clos en pianíssim. Aquesta és una obra que trasllueix la devoció de Casablancas per la polifonia renaixentista aplicada al seu verb personal en els jocs de dissonàncies, el sentit del color, la saviesa en l’idiomatisme i una riquesa harmònica que arriba a assolir set veus simultànies.

    Originalment coneguda com The grove, La arboleda va ser un encàrrec del Portland Symphony Choir sobre text d’Octavio Paz que Salvador Brotons va compondre el 1994 per a cor mixt i piano i adaptada el 2002 a l’original en castellà. Està dividida en diverses seccions contínues en un desenvolupament orgànic del material i amb un protagonisme quasi orquestral del piano amb alguns passatges pseudominimalistes: un inici misteriós i nocturn evocant el bosc; una altra secció més ràpida i expansiva amb la sortida del sol; una tercera, la més desenvolupada, on l’autor descriu la realitat del seu país des d’un angle pessimista i que culmina en un clímax fortíssim, seguit d’un postludi que reelabora el material inicial per retornar al silenci primigeni reblant un viatge musical amb el característic impuls melòdic, equilibri formal i força expressiva de Brotons.

    Per acabar, Albert Guinovart revesteix les cançons populars El mariner i Margarideta de color i vitalitat sense perdre’n el caràcter tradicional i afegint-hi una escriptura rica i idònia en una celebració com aquesta que explora la vitalitat de la coral com a instrument: per la força dramàtica, per la bellesa de les melodies, per la seva potència expressiva i per les sinergies individuals en la cooperació col·lectiva.                             

    Albert Ferrer Flamarich, musicògraf i historiador de l’art

  • anunci fringe de torroella 2025 - palau de la música catalana - desktop
  • Biografies

    Joven Orquesta Nacional de España

    JONDE

    © Michal Novak

  • Francisco Fullana, violí

    Francisco Fullana

    © Miguel Arranz

  • Nuno Coelho, director

    Nuno Coelho

    © Andrej Grilc

  • Anunci programa de mà digital - Palau Digital - Desktop 1300x1854
  • Formació

    Joven Orquesta Nacional de España

    Violins I
    Pablo Acebedo Aparicio
    María Asensi Yagüe
    Pedro Budiño Pinaque
    Belén Clari Clari
    Eduardo Cornago Navarrete
    Rubén Fernández Manzanas
    Sofía Florenciano Voicu
    Jorge Lars Génova Roldán
    María Hernández Vera
    Vasilisa Kahn Matveeva
    Joan López de Soria Homar
    Emma Ortega Richarte
    Manuel Pérez Morodo
    Julia Benita Quiles Contera
    Antonio Sánchez-Almohalla Iniesta

    Violins II
    Nazariy Annyuk
    Anna Benavent Montell
    Matilde Bueno Sánchez
    María Cardiel Manso
    Víctor Coll Sanchis
    Vlad Álvaro Díaz-Regañón Vacarescu
    Guillem Fernández Tomás
    Iván García Jiménez
    Gonzalo Jiménez Ruiz
    Sofía Moya Barragán
    Ignacio Navarro Harsulescu
    Jesús Perogil Ostos
    Anastasia Pichurina Esipovich

    Violes
    Adela Beiro Guillas
    María Corral Bellón
    Jorge Gallardo Suárez
    Maialen Lagos Gallastegui
    Héctor Mira Ferriz
    Pablo Nieto López
    José Carlos Palmero Casanova
    Raquel Roldán i Montserrat
    Pablo Torés López
    Laura Torroba Bachiller
    Claudia Vidal Abad

    Violoncellos  
    Beltrán Calderón Bosom
    Mark Fliderman Kuligin
    Fermín García Menéndez
    Diego Jiménez Alonso
    Íñigo Peces Eguiazábal
    Daniel Pozas Martín
    Jairo Rodríguez Visuerte
    Isabel Schlegel
    Santiago Torés López

    Contrabajos   
    Mario Asensio Hernández
    Víctor Chávez García
    Gerard Dalmau Ramírez de Arellano
    Javier Echepare Portero
    Lluc Osca Ribera
    Inés Rodríguez Blanco
    José Lorenzo Salas Raposo

    Flautes 
    Gonzalo Palau Fernández
    Ricard Prió Graus
    Jan Schmitz Marcó
    Fernando José Segura Martínez
    Marcos Villalobos Ortiz

    Oboès  
    Laura Carles Robres
    Fidel Fernández Moraleja
    Lucas Martínez Riaza
    Álvaro Román Bazán
    Adrián Verdugo Criado

    Clarinets  
    Juan Andrés Carmona
    Pablo Díaz Díaz
    José Manuel López González
    María Amparo Molina Molina
    José Muñoz Román

    Fagots  
    Pablo Castellanos Alloza
    David Garnés Poveda
    José Manuel López Agarrado
    Alejandro Morillo Cabezas
    Javier Sanz Pascual

    Trompes  
    Adriana Felip Calatrava
    Pau Miquel González Aguilar
    Daniel Martín Andreu
    Patricio Medina Carrillo
    Álvaro Padín Rosal
    María Dolores Paloma Marín
    Max Santos Rodríguez
    Elena Silvestre Asensio

    Trompetes 
    Nacho Civera Chulbi
    Alba García García
    Antoni Ivars Bertomeu
    Juan José Jiménez Vázquez
    Francisca Sánchez Gea

    Trombons
    Pablo Carbonell Galiana
    Rubén López de la Cruz
    Beatriz Fernández Alfonso (trombó baix)

    Tubes
    Carles Blasco Carrasco
    Vicente López Torner

    Percussió
    Miguel Barberá López
    Joan Carot Martínez
    Adrià Fort Noguera
    Magí Llatser Torres
    Iván Mesas Navas
    Fabio Mora Fernández

    Arpes
    Carmen Bernal López
    Claudia Feng Pedrajas García

    Celesta
    Marina Fulimo Sánchez Viso*

    Director asistent
    Miguel Sepúlveda

    *músic convidat

  • També et pot interessar...

    Estiu al Palau
    Dilluns, 28.07.25 – 20 h
    Sala de Concerts

    —Santcovsky, Albéniz i Stravinsky

    Joven Orquesta Nacional de España (JONDE)
    Francisco Fullana, violí
    Nuno Coelho, director

    F. Santcovsky: Concierto de los elementos I & II
    I. Albéniz: Suite Iberia
    I. Stravinsky: La consagració de la primavera

     

    Preu: 35 euros

  • Mecenes d'Honor

    Mecenes Protectors

    Mecenes col·laboradors

    Mitjans Col·laboradors

    Benefactors d'Honor

    Benefactors Principals

    Benefactors

Índex