• Cor de Noies de l'Orfeó Català
  La vie en rose

  La Casa dels Cants

  Dissabte, 19 de juny de 2021 - 20 h
  Diumenge, 20 de juny de 2021 - 19 h

  Petit Palau

 • Amb la col·laboració de:

  • image/svg+xml
  • image/svg+xml
  • image/svg+xml
  • Logo nou Inaem

  Membre de:

  • image/svg+xml
 • Programa

  Cor de Noies de l’Orfeó Català
  Josep Surinyac i Guida Miró, piano
  Santi Serratosa, percussió corporal
  Buia Reixach i Feixes, direcció musical
  Dani Coma, direcció escènica


  L'ABANS

  Junkal Guerrero (1968)
  Bi bihotz

  INFANTESA

  Eduard Toldrà (1895-1962)
  Cocorococ!
  Arranjament: Jordi Domènech
  Maria Molina, soprano

  Romança sense paraules
  Arranjament: Jordi Domènech

  Léo Delibes (1836-1891)
  Pizzicato
  Les norwégiennes

  Albert Guinovart (1962)
  Llop de rondalla

  Stephen Foster (1826-1864)
  Slumber, my darling
  Arranjament: Mark Hayes

  JOVENTUT

  Arthur Sullivan (1842-1900)
  “Som cinc noietes virginals”, de l’òpera Mikado
  Quintet solista: Patrícia Rodríguez, Maria Molina, Sira Sadurní, Loles Raventós i Laura González.

  Eriks Esenvalds (1977)
  Spring, the sweet spring

  Claude Debussy (1862-1918)
  Salut printemps
  Andrea Megías, soprano

  Eduard Toldrà
  Festeig

  Leonard Bernstein (1918-1990)
  “I feel pretty”, de la pel·lícula West Side story
  Trio solista: Verónica Olivares, Jana Lüscher i Belén Clemente.

  MADURESA - VELLESA

  Josef Rheinberger (1839-1901)
  "Heimfahrt”, del cicle Maitag

  John Lennon (1940-1980) i Paul McCartney (1942)
  When I’m sixty-four
  Arranjament: Alan Billingsley

  Eriks Esenvalds
  Only in sleep
  Eva León, soprano

  César Cui (1835-1918)
  “L’onde est endormie”, de Cinc cors, op. 46
  Quartet solista: Emma Campàs, Sira Sadurní, Mar Pons i Belén Clemente.

  Eduard Toldrà
  Menta i farigola
  Arranjament: Jordi Domènech

  DESPRÉS...

  Gabriel Fauré (1845-1924)
  Cantique de Jean Racine

  Durada aproximada del concert: 60 minuts, sense pausa.

 • Comentari

  Els colors de l’instrument humà i social

  Els cors de veus blanques tenen una capacitat absolutament suprema de filtrar-se dins nostre i apel·lar la nostra espiritualitat. La seva puresa ens genera recolliment i tendresa, i se’n desprèn certa ingenuïtat, en el sentit grec de ben nascut. El Cor de Noies de l’Orfeó Català ofereix, a més, una sonoritat molt més plena i tècnicament més rodona, gràcies a tota l’excel·lència formativa que acumulen a la fi de l’Escola Coral i l’exigència de l’equip artístic format per Buia Reixach, Josep Surinyac, Ulrike Haller i Oriol Rosés.

  Avui s’hi sumen Guida Miró al piano, Santi Serratosa a la percussió corporal i Dani Coma a la direcció escènica per crear un espectacle que aspira a fer parlar tots els sentits: seguint la tendència natural de la música de ser permeable a tots els estímuls que pot rebre de les altres arts per dotar de més significat el seu suprem poder evocador, el Cor de Noies ens presenta un trencadís sonor i visual sincer i suggeridor.

  Toldrà i Guinovart es mariden amb Lennon i McCartney, i ens deixen entreveure l’inici i la culminació de la música americana, des de l’ortodòxia de Foster fins a la sornegueria d’un Bernstein que representa la ironia del jueu novaiorquès que passa dels marges a la centralitat del cànon en vint anys. La comicitat anglesa de Sullivan o la profunditat sonora alemanya de Rheinberger deixen pas a l’univers eteri de dos letons com Esenvalds i Cui, que aporten més significat encara a eterns astres francesos com Debussy, Delibes o Fauré. Un collage estètic que recorre des de meitat del segle XIX fins al XXI, i que ens permet percebre la meravellosa diversitat de gestos sonors íntims de cada autor. Però que, misteriosament, construeix un relat musical compacte i sense fissures.

  Aquest discurs pren la paraula a través de la veu pura, serena, natural i de mediterraneïtat clàssica del Cor de Noies, amb obres que reten homenatge a la maternitat, la natura, l’amor, el retorn a la pàtria o el pas del temps, des d’una senzillesa i transparència que es combina amb aquella elegància colpidora que ens fa acaronar la transcendència còsmica i, al mateix temps, desvela moments espurnejants i plens de gràcia que converteixen la proposta en un xarrup de frescor sonora i un recer íntim per al reconfort. A la fi, la celebració de la veu com a instrument essencialment humà i social.

  Aina Vega, doctora en filosofia de la música i periodista cultural

 • Biografies

  Cor de Noies de l’Orfeó Català

  ©RicardoRíos-VisualArt

  Fundat l’any 2000 per Lluís Vilamajó, està integrat per quaranta-dues joves de setze a vint-i-cinc anys, la majoria de les quals es van iniciar als cors infantils de l’Orfeó Català. La frescor, ductilitat i tendresa de les seves veus confereix un so atractiu i especial als concerts. Però el treball del Cor de Noies va més enllà de l’àmbit vocal i s’aventura amb èxit en noves experiències que exploren altres àmbits, com la incorporació d’elements escènics.

  Ha treballat amb els directors J. Busto, P. Ll. Biosca, X. Puig, M. Minkowski, E. van Tiel, M. Valdivieso, N. Huynh, J. Nott, A. Salado, G. Dudamel i Z. Mehta, i ha col·laborat amb l’Orquestra Franz Schubert Filharmonia, OBC, Vespres d’Arnadí, Les Musiciens du Louvre, Orquestra Simfònica del Vallès, JONC, Gustav Mahler Jugendorchester, Mahler Chamber Orchestra i Orquestra Filharmònica d’Israel. També ha col·laborat amb la cantant Noa, la companyia basca KuKai Dantza en l’espectacle Erritu (2020) i amb la companyia australiana de circ contemporani Gravity and Other Myths en l’espectacle The pulse (2023).

  Ha actuat a diverses poblacions d’Espanya, Alemanya, França, Eslovènia, el Canadà, Irlanda i Àustria. El 2005 va ser premiat al Festival de Cantonigròs. Ha enregistrat dos CD, Viatjant... i Germinans. La temporada 2016-17 va participar en el Projecte Heimat, amb el Mädchenchor Hannover, sota la direcció de Simon Halsey. El juliol del 2018 va actuar per primera vegada al festival Grec interpretant l’òpera El monstre al laberint de J. Dove, juntament amb els cors de l’Orfeó Català i la JONC. El 2019 va debutar a la Philharmonie de Berlín, convidat al projecte coral Vocal Heroes de la Berliner Philharmoniker, sota la direcció de Simon Halsey. El mateix any va actuar al Festival de Peralada i a l’Auditori de Barcelona, i va ser finalista al concurs de cors amateurs Let the Peoples Sing. Va estrenar Les trompetes de la mort de M. Timón, amb l’OSV, i l’espectacle La vie en rose, amb direcció escènica de Dani Coma (temporada 2020-21), així com La victòria de la dona lluna de Ferran Cruixent (temporada 2021-22). El juliol del 2022 estrenà al Palau l’espectacle centrat en l’Stabat Mater de Pergolesi, amb Vespres d’Arnadí i direcció escènica de Marc Rosich, inclòs al Grec Festival de Barcelona.

  Del 2023 destaca la inauguració del Grec amb l’espectacle The pulse, amb la companyia australiana de circ contemporani Gravity and Other Myths, i la gira internacional posterior (del 5 de juliol a l’1 d’agost, amb un total de tretze funcions): Complètement Cirque Festival de Mont-real (Canadà), Festival Theatre de Kingfisher (Galway, Irlanda) i Festival La Strada de Graz (Àustria). També cal destacar la interpretació al Palau d’Its motion keeps de Caroline Shaw i el Pianto della Madonna de Jordi Domènech, al costat dels cors convidats Exaudio, Aglepta i Nàiades, i de La demoiselle élue de Debussy, amb l’OBC, a L’Auditori, sota la direcció de Ludovic Morlot.

  D’aquesta temporada 2023-24 destaca el concert amb obres d’Ola Gjeilo, amb el mateix compositor al piano, al costat de l’Orfeó Català i la resta de cors de l’Escola Coral, i la participació a la Festa de la Música Coral.

  El Cor de Noies forma part de l’Escola Coral de l’Orfeó Català i rep el mecenatge de la Fundación Banco Santander. 

   

  El Cor de Noies està format per:

  Ona Alonso Romero
  Milagros Aparcero Colmenares
  Isabelle Bach Canals
  Aina Basté Miquel
  Sara Bernat Carreras
  Eulàlia Canals Martí
  Mar Casellas del Olmo
  Irene Castellon Magro
  Blanca Costa Moreno
  Sira Espasa Gomis
  Clara Font Barniol
  Carlota Franch González
  Paula Gelpí Forcada
  Maria Gonzalez Morralla
  Helena González Alonso
  Noa Iman Martí Sotelo
  Judit Jané Barrera
  Marina Martínez Tabero
  Sara Millan Viarnès
  Meri Mir Martorell
  Guida Miró Rocavert
  Aina Oliver Calvet
  Júlia Oliver Calvet
  Sofía de Pedro Muñoz
  Rita Pellissa Valera
  Leire Rabenberg Ruiz
  Patri Rodriguez López
  Sofía Rodríguez Álvarez
  Alba Sánchez Virgili
  Emma Sarrate Hernández
  Khady Seck Colomé
  Núria Tuset Fernández
  Laia Ussetti Forn

 • Josep Surinyac, piano

  Josep Surinyac

  ©Ricardo Ríos

  Nascut a Torelló (Barcelona), hi inicià els estudis musicals amb Montserrat Serra. Va obtenir el títol superior de piano i música de cambra pel Conservatori de Barcelona amb Maria Jesús Crespo i Àngel Soler i posteriorment amplià estudis a la Guildhall School of Music de Londres amb Graham Johnson. Ha treballat amb D. Baldwin i R. Vignoles.

  El seu interès pel repertori vocal l’ha portat a col·laborar amb cantants com Ferran Albrich, Dolors Aldea, David Alegret, Nancy Argenta, Elena Copons, Lynn Dawson, Jordi Domènech, Ulrike Haller, Enric Martínez-Castignani, Marisa Martins, Assumpta Mateu, Marta Mathéu, Inés Moraleda, Maria Lluïsa Muntada, Roger Padullés, Raquel Pierotti, Arianna Savall, Peter Udland o Lluís Vilamajó, entre d’altres, i com a acompanyant ha actuat en diferents ciutats espanyoles i a diversos països europeus, a més d’Israel, els Estats Units i el Japó.

  La seva discografia més recent inclou dos CD amb música vocal de Granados i Toldrà junt amb Maria Lluïsa Muntada i Winterreise de Schubert amb Enric Martínez-Castignani. En diverses ocasions ha estat convidat a participar a la Schubertíada a Vilabertran per acompanyar els recitals de Marisa Martins, amb un notable èxit de públic i crítica. També ha estat convidat en diverses ocasions a actuar al LIFE Victoria Festival. 

  Actualment és el pianista del Cor de Noies de l’Orfeó Català, que dirigeix Buia Reixach, i imparteix classes de lied i música de cambra a l’ESMUC i al Conservatori del Liceu. Igualment, ha estat convidat en diverses ocasions per la Fundació “la Caixa” per acompanyar les masterclasses de cant de Nancy Argenta o Lynn Dawson en el marc del Curs d’Interpretació Històrica impartit en diferents ciutats espanyoles.

 • Santi Serratosa, percussió corporal

  Santi Serratosa

  És graduat en música per l’Aula de Música Moderna del Conservatori del Liceu, l’any 1999. Dos anys més tard va continuar els estudis superiors de bateria al Drummers Collective de Nova York. Després d’una etapa de formació amb diferents professors de bateria, de recerca personal i altres estudis musicals, el 2011 obtingué el títol de Màster de Musicoteràpia per la UPF.

  Paral·lelament a la seva formació com a musicoterapeuta, es va formar en percussió corporal amb diferents professors, com Anna Llombart i Stéphane Grosjean, i ha assistit a tallers i cursos de Keith Terry, Fernando Barba, Jep Meléndez, Javier Romero, Núria López, Shaman Lebrun i Ido Shtadler.

  Professor de bateria des del 1994, actualment imparteix cursos i tallers de percussió corporal per tot el país, Europa, el Brasil i Xile amb la seva pròpia metodologia (Mètode SSM). És professor de percussió corporal als Tallers Musicals d’Avinyó, XLII Curs d’Estiu La Rítmica Jaques Dalcroze de l’Escola de Música Joan Llongueras, Dansàneu 2014, AEMCAT 2016 i 2017, forma part de l’equip de professors de música del Màster de Musicoteràpia de la UB. I professor col·laborador del Postgrau de Musicoteràpia de la UdG, Postgrau d’Arts Escèniques de l’Institut del Teatre, Postgrau Musical-Bellaterra: Música, Creativitat i Moviment, el curs RHYTHM4DAYS i formador en els cursos de formació continuada de la UVic.  

  L’any 2015 va dirigir la part formativa i musical del projecte social Toc Cap a Tu de l’Auditori de Barcelona. Ha presentat el seu treball a la quarta i cinquena edició del Congrés Nacional de Musicoteràpia, celebrats a Madrid i Barcelona, respectivament.

  Com a bateria ha actuat i gravat amb moltes bandes des de l’any 1990. Tocant estils diversos: jazz, latin, flamenc fusió, rock, funk, música electrònica, etc. Ha estat músic figurant en molts programes de televisió i va ser el tercer bateria del musical Grease. Actualment forma part de grups reconeguts a nivell estatal, com Astrio i Gossos, amb els quals continua enregistrant discs i fent gires per diferents països.

  Com a percussionista corporal ha creat i dirigeix la SSM BigHand (big band de percussió corporal) i comparteix un projecte de duet amb Mariona Castells, amb la qual ha participat en diferents espots publicitaris i esdeveniments artístics, socials i educatius.

  www.santiserratosa.com

 • Buia Reixach i Feixes, directora

  Buia Reixach i Feixes

  ©JosepMolina

  Directora del Cor de Noies de l’Orfeó Català

  Nascuda a Torelló (Osona) l’any 1975, començà els estudis musicals a l’Escola de Música de Torelló. Va fer estudis de cant amb Cori Casanova, Myriam Alió i Dolors Aldea. Va estudiar direcció coral amb Josep Vila i Casañas, Mireia Barrera i Xavier Sans, entre d’altres. Des de l’any 2007 dirigeix el Cor de Noies de l’Orfeó Català; també dirigeix els cors de l’Escola de Música de Manlleu.

  Ha estat directora de la Coral Infants Alegres de Torelló, Coral Cervià de Torelló, Coral Serpencanta de Manlleu, Cor d’Homes d’Osona, Cor de Pares i Mares de l’Escola Coral de l’Orfeó Català i de Nàiades-Cor de Noies. Ha treballat en projectes educatius de l’Escola Coral de l’Orfeó Català per impulsar el cant coral –a Bombai (2010) i al Camerun (2011)– i des del 2014 és la directora artística del projecte Cantem Junts, de caràcter biennal, a escoles de primària d’Osona que aplega vuit-cents nens i nenes en un concert. Actualment és la coordinadora i directora dels cors en el projecte El monstre al laberint del Gran Teatre del Liceu, emmarcat en el Servei Educatiu LiceuAprèn, i també es fa càrrec de tota l’àrea de cant coral del Projecte Viladomat (Manlleu), projecte social que treballa per la integració i igualtat d’oportunitats.

 • Dani Coma, direcció escènica

  Dani Coma

  ©lafotogràfica

  Combina la direcció escènica amb les classes d’interpretació. Actualment és el cap de l’Àrea de Teatre de l’Escola Coco Comin i és mestre a l’Escola Billie Elliot, on formà els intèrprets que havien d’intervenir al musical Billy Elliot al Teatre Victòria. També ha estat director d’actors del musical Fama que aterrà a Barcelona al Teatre Apolo. A més, és mestre d’interpretació i escena al Conservatori del Liceu, així com del Conservatori de Tarragona, mestre de l’Aula de Musical de l’EMM Conservatori de Terrassa i mestre de l’Acadèmia del Sol del Teatre del Sol de Sabadell.

  És director habitual de la productora Viu el Teatre, amb diversos espectacles en gira per l’Estat espanyol; així mateix, és director artístic de Nada es imposible d’El Mago Pop i de NESI Brodway Edition, versió que s’estrena a Madrid aquest octubre i que viatjarà a Brodway l’estiu següent. Ha estat director escènic del Concert de Sant Esteve del Palau de la Musica els anys 2017, 2018 i 2019, així com de múltiples espectacles amb el Cor Infantil i el Cor de Noies de l’Orfeó català, el Cor Geriona i el cor Lutiana.

  Creador i compositor del grup juvenil Macedònia, ha publicat un grapat de cantates infantils amb Discmedi i de contes amb l’editorial Bellaterra Musica. Actualment és un dels artistes que forma part del programa Flipart de la Diputació de Barcelona.

 • Textos

  Junkal Guerrero (1968)
  Bi bihotz

  Taupada, taupada, taupada jario
  Bi bihotz dantzan
  Gorpuz bakar batean
  Arnas bakar batean.
  Sortzetik dantzan gerri barruko seaskan,
  Xurrumurru baten babesean.
  Amaren dantza, begi batzu en dantza,
  Beso artean dantzan,
  Barruko dantza, bizi berri baten dantza
  Mundu zahar ho nen amaigabeko dantza.

  Un batec vessa,
  dos cors dansen
  en un sol cor
  en una sola respiració.
  Ballant des de la creació en el bressol de dins la cintura
  en l’abric d’un murmuri.
  El ball de la mare, el ball d’uns ulls,
  ballant entre els braços,
  la dansa interior, el ball d’una nova vida
  d’aquest vell món la dansa inacabable.

  Eduard Toldrà (1895-1962)
  Cocorococ!
  Text de Josep Carner (1884-1970)
  Arranjament de Jordi Domènech

  Eulàlia, noble dama
  és reposant al llit;
  hi ha vora seu la fosca,
  la pau i un feble crit.

  –Un altre –diu el sostre–,
  que no em serà constant.
  –Un altre –diu la llinda–,
  que em deixarà cantant.

  –Ell, que m’ignora encara,
  –diu el roser flairós–
  escamparà mes roses
  sobre un cabell tot ros.

  Dins ses humides nines,
  medita el gos, content:
  –No tindrà por de l’ombra,
  farà fugî el dolent!

  I en l’alta nit profunda
  hom sent el gall cofoi
  que diu a les estrelles:
  –Cocorococ! És noi!

  Romança sense paraules
  Text de Joan Maragall (1860-1911)
  Arranjament de Jordi Domènech

  En la pica de la font
  neda una rosa vermella;
  acotada al raig del broc
  hi beu una joveneta,
  per la barba i coll avall
  li regala l’aigua fresca;
  els germanets més petits,
  riu que riu de la mullena;
  ella riu i beu ensems
  i al capdavall s’ennuega.

  Tots es posen a xisclar,
  s’esvaloten i s’alegren,
  i el més petitet de tots,
  en bressol dins la caseta,
  al sentir aquell brogit,
  tot nuet riu i perneja
  i es posa a cantar tot sol
  una romança sens lletra.

  Léo Delibes (1836-1891)
  Les norwégiennes
  Text de Philippe Gille (1831-1901)

  Glisse, glisse, traîneau rapide,
  La glace est perfide,
  Glisse, glisse ma main te guide,
  Vole, léger traîneau,
  Vole comme un oiseaux.
  La Norvège reprend son manteau,
  Son manteau de neige.
  Glisse, glisse, traîneau rapide,
  La glace est perfide,
  Glisse, glisse ma main te guide,
  Glisse toujours, glisse toujours, ah!!
  Vole, léger traîneau,
  comme un oiseaux.
  Porté par le vent, poursuis ton élan!

  Llisca, llisca, trineu veloç,
  el glaç és pèrfid,
  llisca, llisca, la meva mà et guia,
  vola, trineu lleuger,
  vola com un ocell.
  Noruega reprèn el seu abric,
  el seu abric de neu.
  Llisca, llisca, trineu veloç,
  el glaç és pèrfid,
  llisca, llisca, la meva mà et guia,
  llisca sempre, llisca sempre, ah!
  Vola, trineu lleuger,
  com un ocell.
  Portat pel vent, segueix el teu impuls!

  L’heure passe et déja la nuit
  Prend la place du jour qui s’enfuit.
  Une étoile aux rayons d’argent,
  Se dévoile au bleu firmament;
  Pressons l’attelage, défions le vent,
  Déja le village se voit et s’entend;
  Courage! Le repòs nous attend!

  El temps passa, i ja la nit
  pren el lloc al dia que està fugint.
  Una estrella de rajos d’argent,
  apareix al blau firmament;
  apressem els arreus, desafiem el vent,
  ja es veu i s’escola el poble;
  ànims! El repòs ens espera!

  Au moindre bruit prêtant l’oreille,
  Le fiancé soupire et dit: “demain!”
  Près du foyer l’amitié veille,
  L’amour attend au détour du chemin.
  Fuyons ces lieux tristes et froids,
  La bise chante dans les bois!
  L’hiver fait entendre sa voix,
  La bise chante dans les bois!
  Coursiers fidèles, prenez des ailes,
  Doublez le pas, on nous attend làbas!

  Parant l’orella al més petit soroll,
  el promès sospira i diu “demà!”
  Prop de la llar l’amistat vetlla,
  l’amor espera a la volta del camí.
  Fugim d’aquests llocs tristos i freds,
  el cerç canta dins del bosc!
  L’hivern fa escoltar la seva veu,
  el cerç canta dins del bosc!
  Missatgers fidels, desplegueu les ales,
  dobleu el pas, us esperem allà baix!

  Albert Guinovart (1962)
  Llop de rondalla
  Text de Miquel Desclot (1952)

  S’alimenta de iaies o de nenes,
  amb caputxeta i trenes;
  de cabretes o de porquets
  caçats de poc o freds.
  I és que els autors de contes i rondalles
  li fan passar més gana que a unes estovalles.
  S’alimenta de iaies o de nenes,
  amb caputxeta i trenes;
  de cabretes o de porquets
  caçats de poc o freds...
  Però si li donessin pinso per dinar
  el llop fora més bo que el pa.

  Stephen Foster (1826-1864)
  Slumber, my darling
  Arranjament de Mark Hayes (1953)

  Slumber, my darling, thy mother is near,
  Guarding thy dreams from all terror and fear,
  Sunlight has pass'd and the twilight has gone,
  Slumber, my darling, the night's coming on.
  Sweet visions attend thy sleep,
  Fondest, dearest to me,
  While others their revels keep,
  I will watch over thee.

  Dorm, estimat, la mare és a prop,
  protegint els teus somnis del terror i de la por,
  la llum del sol ha passat i el crepuscle ha marxat,
  dorm, estimat, arriba la nit.
  Dolces imatges acompanyen el teu son,
  ets qui més estimo,
  mentre els altres gaudeixen,
  jo vetllaré per tu.

  Slumber, my darling, the birds are at rest,
  The wandering dews by the flow'rs are caressed,
  Slumber, my darling, I'll wrap thee up warm,
  And pray that the angels will shield thee from harm.

  Dorm, estimat, els ocells descansen,
  les errants rosades són acaronades per les flors,
  dorm, estimat, t’abrigaré
  i resaré perquè els àngels et protegeixin del mal.

  Slumber, my darling, till morn's blushing ray
  Brings to the world the glad tidings of day;
  Fill the dark void with thy dreamy delight--
  Slumber, thy mother will guard thee tonight,
  Thy pillow shall sacred be
  From all outward alarms;
  Thou, thou are the world to me
  In thine innocent charms.

  Dorm, estimat, fins que els rajos enrojolats del matí
  portin al món les bones noves del dia;
  omple la buida foscor amb delícies de somni...
  Dorm, la mare et cuidarà aquesta nit,
  el teu coixí serà intocable
  per qualsevol alarma externa
  tu, tu ets el món per a mi
  en els teus innocents encants.

  Slumber, my darling, the birds are at rest,
  The wandering dews by the flow'rs are caressed,
  Slumber, my darling, I'll wrap thee up warm,
  And pray that the angels will shield thee from harm

  Dorm, estimat, els ocells descansen,
  les errants rosades són acaronades per les flors,
  dorm, estimat, t’abrigaré
  i resaré perquè els àngels et protegeixin del mal.

  Arthur Sullivan (1842-1900)
  “Som cinc noietes virginals”, de l’òpera Mikado
  Text de William Schwenck Gilbert (1836-1911)

  Som cinc noietes virginals
  que amb el magí ple de pardals
  vénen d’escola, quin trasbals!
  Cinc noies virginals!

  –La gent gran ens fa riure i no ho sap.
  –I ens en burlem i riem a tot drap. 
  –Fins que se'n van amb un gran mal de cap.
  Cinc noies virginals!                      

  Som cinc noietes molt senyores,
  som cinc petites regadores
  que critiquem com cinc tisores... 
  Cinc noies virginals!

  –Una noieta es casa aviat. 
  –Dues noietes han fet salat.
  –Tot esperant un enamorat. 
  Cinc noies virginals!

  –Si és que en vols una, pots triar.
  –Totes esperen la teva mà. 
  –Qui és el valent que s'hi casarà?
  Cinc noies virginals!       

  Som cinc noietes molt senyores, 
  som cinc petites regadores
  que critiquem com tres tisores... 
  un, dos, tres, quatre, cinc noies virginals!

  Eriks Esenvalds (1977)
  Spring, the sweet spring
  Text de Thomas Nashe (1567-1601)

  Spring, the sweet spring,
  is the year’s pleasant king,
  Then blooms each thing,
  then maids dance in a ring,
  Cold doth not sting,
  the pretty birds do sing:
        Cuckoo, jug-jug, pu-we, to-witta-woo!

  Primavera, dolça primavera,
  la dama més agradable de l’any,
  tot floreix,
  i les donzelles ballen en rotllana,
  el fred no pica,
  bells ocells canten:
        Cuckoo, jug-jug, pu-we, to-witta-woo!

  The palm and may make
  country houses gay,
  Lambs frisk and play,
  the shepherds pipe all day,
  And we hear aye birds
  tune this merry lay:
        Cuckoo, jug-jug, pu-we, to-witta-woo!

  La palma i l’arç
  alegren les masies,
  els bens saltironegen i juguen,
  els pastors canten tot el dia,
  i sentim els ocells
  entonar aquesta alegre cançó:
        Cuckoo, jug-jug, pu-we, to-witta-woo!

  The fields breathe sweet,
  the daisies kiss our feet,
  Young lovers meet,
  old wives a-sunning sit,
  In every street these tunes
  our ears do greet:
        Cuckoo, jug-jug, pu-we, to witta-woo!
        Spring, the sweet spring!

  Els camps respiren dolçament,
  les margarides ens besen els peus,
  els amants joves es troben,
  les velles esposes seuen al sol,
  a cada carrer aquestes melodies
  saluden les nostres oïdes:
        Cuckoo, jug-jug, pu-we, to witta-woo!
        Primavera, dolça primavera!

  Claude Debussy (1862-1918)
  Salut printemps
  Text d’Anatole de Ségur (1823-1902)

  Salut printemps, jeune saison
  Dieu rend aux plaines leur couronne
  La sève ardente qui bouillonne
  S’épanche et brise sa prison
  Bois et champs sont en floraison.

  Hola, primavera, jove estació,
  Déu retorna a les planures la seva corona,
  la saba ardent que borbolleja
  s’esbrava i trenca la seva presó
  boscos i camps estan florint.

  Un monde invisible bourdonne
  L’eau sur le caillou qui résonne
  Court et dit sa claire chanson.

  Un món indivisible brunzeix, l’aigua sobre
  el còdol que ressona corre i diu
  la seva cançó clara.

  Salut printemps, jeune saison
  Dieu rend aux plaines leur couronne
  La sève ardent qui bouillonne
  S’épanche et brise sa prison.

  Hola, primavera, jove estació,
  Déu retorna a les planures la seva corona,
  la saba ardent que borbolleja
  s’esbrava i trenca la seva presó.

  Le genet dore la colline
  Sur le vert gazon l’aubépine
  Verse la neige de ses fleurs
  Tout est fraicheur, Amour, lumière
  Et du sein fécond de la terre
  Montent des chants et des senteurs.

  Boscos i camps estan florint
  l’argelaga daura el turó sobre el verd herbei,
  l’arç vessa la neu de les seves flors.
  tot és frescor, amor, llum,
  i del si fecund de la terra
  tornen a pujar cants i olors.

  Eduard Toldrà
  Festeig
  Text de Joan Maragall

  Sota les estrelles, d’espatlles al mar,
  una galta humida, fresca de serena,
  una galta suau i plena
  és ben dolça de besar.

  Entre dos silencis, bes silenciós,
  com vares deixar-nos tremolant tots dos
  dins la nit quieta, amb deixos ardents
  de la migdiada i dels terrals vents.

  El reberes silenciosa.
  Mos llavis, dolços encar,
  te van preguntâ una cosa
  i tu no vas contestar.

  Què vaig preguntar-te?... Sols recordo el bes
  i que se sentia la plena mar alta.
  Tu, tota caiguda, semblaves malalta...
  Oh, no hi tornaré mai més!

  Prô la flonja galta ruixada amb serena,
  sota de ma boca, d’espatlles al mar;
  prô la xafogosa nit d’agost serena,
  ai, com la podré oblidar?

  Leonard Bernstein (1918-1990)
  “I feel pretty”, de la pel·lícula West Side story          
  Text de Stephen Sondheim (1930)

  I feel pretty,
  Oh, so pretty,
  I feel pretty and witty and bright!
  And I pity
  Any girl who isn’t me tonight.
  I feel charming,
  Oh, so charming
  It’s alarming how charming I feel!
  And so pretty
  That I hardly can believe I’m real.

  Em sento bonica,
  oh, tan bonica,
  em sento bonica, i llesta i brillant!
  I em fan pena
  totes les noies que no són jo aquesta nit.
  Em sento encantadora,
  oh, tan encantadora
  és alarmant com d’encantadora em sento!
  I tan bonica
  que gairebé no em puc creure que sigui real.

  See the pretty girl in that mirror there:
  Who can that attractive girl be?
  Such a pretty face,
  Such a pretty dress,
  Such a pretty smile,
  Such a pretty me! I feel stunning
  And entrancing,
  Feel like running and dancing for joy,
  For I’m loved
  By a pretty wonderful boy!

  Mireu aquesta noia tan bonica al mirall:
  qui deu ser aquesta noia tan atractiva?
  Amb una cara tan bonica,
  un vestit tan bonic,
  un somriure tan bonic,
  una jo tan bonica! Em sento sensacional
  i enlluernadora,
  tinc ganes de córrer i ballar d’alegria
  perquè m’estima
  un noi atractiu i meravellós!

  Josef Rheinberger (1839-1901)
  “Heimfahrt”, del cicle Maitag
  Text de Franziska von Hoffnaaß (1831-1892)

  Rheinabwärts gleitet ein zierlicher Nachen,
  Mit glatterndem Wimpel, ruderbekränzt.
  Die Sonne ist unter, di Sterne erwachen,
  und träum’risch am Himmel das Mondlicht glänzt.

  Rin avall baixa una bonica barqueta,
  amb llisos banderins, coronats per rems.
  El sol es pon, les estrelles es desperten,
  i la Lluna somiadora brilla al cel.

  Zwölf Mägdlein im Boote, sie schaukeln und singen;
  der Abendwind fächelt ihr offenes Haar.
  Die Lüfte durchbebet ein zaub’risches Klingen;
  Es lauschet im Strome die Nizenschar.

  Dotze donzelles a la barca es balancegen i canten;
  la brisa de la tarda els fa volar els cabells.
  Un so màgic tremola per l’aire;
  les nimfes de l’aigua l’escolten al riu.

  Tragt uns heimwärts, grüne Wogen,
  Ach, zu Ende ist die Lust!
  Maientag ist fortgezogen,
  nur Erinn’rung bleibt der Brust.

  Porteu-nos a casa, verdes onades,
  ai, l’alegria s’acaba!
  Els dies de maig se’n van,
  només el record ens queda.

  Wie so gerne bis zum Morgen
  lauschten wir der Nachtigall,
  dort in stillem Glück verborgen
  grüßt vom Hain ihr süßer Schall.

  Tan a gust, fins al matí
  escoltàvem el rossinyol,
  amagat en la felicitat silenciosa
  saluda des del bosc amb el seu dolç so.

  Doch es rauschen fort die Wellen,
  und das Boot folgt ihnen sacht;
  Tränen leise niederquellen,
  Maienwonne, gute Nacht!

  Però les ones segueixen corrent,
  i el vaixell les segueix tranquil·lament;
  broten les llàgrimes silenciosament,
  goig de maig, bona nit!

  John Lennon (1940-1980) i Paul McCartney (1942)
  When I’m sixty-four
  Arranjament d’Alan Billingsley

  When I get older losing my hair
  Many years from now
  Will you still be sending me a valentine
  Birthday greetings, bottle of wine?
  If I’d been out till quarter to three
  Would you lock the door?
  Will you still need me, will you still feed me
  When I’m sixty-four?
  You’ll be older too
  And if you say the word
  I could stay with you

  Quan em faci gran i em caiguis els cabells
  d’aquí a molts anys
  ¿em seguiràs enviant notes d’amor,
  felicitacions d’aniversari, i una ampolla de vi?
  Si sortís fins a tres quarts de tres
  tancaries la porta amb clau?
  ¿Encara em necessitaràs, em donaràs de menjar
  quan en tingui seixanta-quatre?
  Tu també seràs més gran
  i si dius la paraula
  em podria quedar amb tu.

  I could be handy, mending a fuse
  When your lights have gone
  You can knit a sweater by the fireside
  Sunday mornings go for a ride
  Doing the garden, digging the weeds
  Who could ask for more?
  Will you still need me, will you still feed me
  When I’m sixty-four?

  Podria ajudar-te a reparar un fusible
  quan se’n vagi la llum
  tu pots fer un jersei de punt al costat de la llar de foc
  sortir els diumenges al matí
  arreglar el jardí, treure les males herbes,
  què més es pot demanar?
  Encara em necessitaràs? ¿Encara em donaràs de menjar,
  quan en tingui seixanta-quatre?

  Every summer we can rent a cottage in the Isle of Wight
  If it’s not too dear
  We shall scrimp and save
  Grandchildren on your knee
  Vera, Chuck and Dave.

  A l’estiu podem llogar una caseta a l’illa de Wight
  si no és massa cara
  ens estrenyerem el cinturó i estalviarem
  amb els nets a la teva falda
  la Vera, en Chuck i en Dave.

  Send me a postcard, drop me a line
  Stating point of view
  Indicate precisely what you mean to say
  Yours sincerely, wasting away
  Give me your answer, fill in a form
  Mine for evermore
  Will you still need me, will you still feed me
  When I’m sixty-four?

  Envia’m una postal, escriu-me unes línies
  digue’m el teu punt de vista
  indica’m exactament què vols dir
  atentament, consumint-me
  dona’m una resposta, emplena un formulari
  meva per sempre més
  ¿encara em necessitaràs? ¿Encara em donaràs de menjar,
  quan en tingui seixanta-quatre?

  Eriks Esenvalds
  Only in sleep
  Text de Sara Teasdale (1884-1933)

  Only in sleep I see their faces,
  Children I played with when I was child,
  Louise comes back with her brown hair braided,
  Annie with ringlets warm and wild.

  Només quan dormo veig les seves cares,
  els nens amb qui vaig jugar quan era petit,
  la Louise s’acosta amb el seu cabell castany trenat,
  l’Annie amb uns rínxols càlids i rebels.

  Only in sleep Time is forgotten-
  What may have come to them, who can know?
  Yet we played last night as long ago,
  And the doll-house stood at the turn of the stair.

  Només quan dormo el temps s’oblida-
  Què se’n deu haver fet, d’ells, qui ho pot saber?
  Però aquesta nit hem jugat com ho fèiem abans,
  i la casa de nines estava al replà de l’escala.

  The years had not sharpened their smooth round faces,
  I met their eyes and found them mild-
  Do they, too, dream of me, I wonder,
  And for them am I too a child?

  Els anys no havien endurit els seus rostres suaus i arrodonits,
  em vaig trobar amb els seus ulls i eren dolços
  em pregunto si també somnien amb mi,
  i si per a ells també soc un infant.

  César Cui (1835-1918)
  “L’onde est endormie”, de Cinc cors, op. 46
  Adaptació francesa d’Ernest Closson (1870-1950), del text original en rus de Constantí KR, gran duc de Rússia (1858-1915)

  L’onde est endormie, les zéphirs reposent
  Et la lune éclaire le sombre azur des eaux.
  L’océan s’argente et brûle en palpitant:
  Ainsi que la joie rayonne sur nos douleurs.

  Les ones s’han adormit, els zèfirs reposen
  i la lluna il·llumina el fosc atzur de les aigües.
  L’oceà s’argenta i crema tot palpitant:
  així com la felicitat resplendeix sobre el nostre dolor.

  Eduard Toldrà (1895-1962)
  Menta i farigola
  Text: Josep Carner
  Arranjament: Jordi Domènech

  Menta i farigola,
  ruda i romaní.

  Una vella, vella,
  com un pergamí,
  al nas les ulleres,
  a la mà el mitjó,
  surt a la finestra,
  guaita l’horitzó.

  I com cada dia
  en instant parell,
  la vella gemega,
  pregant pel donzell
  que a tretze anys l’aimava.
  Tretze anys! Si era ahir!

  Menta, farigola,
  ruda i romaní.

  Gabriel Fauré (1845-1924)
  Cantique de Jean Racine
  Text de Jean Racine (1639-1699)

  Verbe égal au Très-Haut, notre unique espérance,
  Jour éternel de la terre et des cieux ;
  De la paisible nuit nous rompons le silence,
  Divin Sauveur, jette sur nous les yeux !

  Verb igual a l’Altíssim, nostra única esperança
  jorn etern de la terra i dels cels
  de la nit tranquil·la trenquen el silenci
  diví Salvador, guia els teus ulls envers nosaltres.

  Répands sur nous le feu de ta grâce puissante,
  Que tout l’enfer fuie au son de ta voix ;
  Dissipe le sommeil d’une âme languissante,
  Qui la conduit à l’oubli de tes lois !

  Escampa sobre nosaltres el foc de la teva potent gràcia,
  que tot l’infern fugi en sentir la teva veu;
  dissipa el somni d’una ànima que es decandeix
  i que la condueix a oblidar les teves lleis!

  Ô Christ, sois favorable à ce peuple fidèle
  Pour te bénir maintenant rassemblé.
  Reçois les chants qu’il offre à ta gloire immortelle,
  Et de tes dons qu’il retourne comblé !

  O Crist, sigues favorable a aquest poble fidel,
  reunit ara per beneir-te,
  rep els cants que ofereix a la teva glòria immortal,
  i fes que pugui retornar omplert dels teus dons.

 • També et pot interessar...

  L'Hivernacle
  Aquest amor que no és u
  Blanca Llum Vidal + Joan Magrané + Kebyart Ensemble

  Blanca Llum Vidal, poeta
  Kebyart Ensemble:
      Pere Méndez - saxo soprano
      Víctor Serra - saxo alt
      Robert Seara - saxo tenor
      Daniel Miguel - saxo baríton

  El Palau presenta una lectura íntegra del poemari amb intervencions musicals compostes per Joan Magrané i interpretades pel Kebyart Ensemble.

  Dijous 01.07.21, 19h
  Petit Palau
  Preu: 10 €

Índex