• Cor Aglepta & Roig Korai
  A ceremony of carols de Britten

  La Casa dels Cants

  Diumenge, 24 d'abril de 2022 – 19 h

  Petit Palau

 • Amb la col·laboració de:

  • image/svg+xml
  • image/svg+xml
  • image/svg+xml
  • Logo nou Inaem

  Membre de:

  • image/svg+xml
 • Programa

  Roig Korai - Cor de Noies de l’Orfeó Gracienc (Laia Santanach, direcció)
  Cor Aglepta
   (Oriol Castanyer, direcció)
  Paul Pererapiano
  Andrea Lárez, violí
  Jordi Consegal, violí
  Mercedes Gancedo, soprano
  Eulàlia Fantova, mezzosoprano
  Lluís Vilamajódirecció


  Edward William Elgar (1857-1934)
  The snow, op. 26/1
  Fly, singing bird, op. 26/2

  Jesús Guridi (1886-1961)
  “Amanecer”, d’Ocho apuntes para piano

  Benjamin Britten (1913-1976)
  A ceremony of carols, op.28

  Procession
  Wolcum Yole!
  There is no rose
  That yongë child
  Balulalow
  As dew in Aprille
  This little babe
  Interludi
  In freezing winter night
  Spring carol
  Deo gratias
  Recession

  Frederic Mompou (1893-1987)
  Musica callada, primer quadern

  Catherine Dalton (1963)
  Sweet Radiant Mistery

  Ola Gjeilo (1978)
  Tundra 

  Durada aproximada del concert: 65 minuts, sense pausa.

  #coral

 • Comentari

  The snow i Fly, singing bird formen el díptic publicat el 1894 com a opus 26 del compositor anglès Edwar Elgar (1857-1934), sens dubte un dels més grans compositors que els britànics han donat. Aquestes dues cançons, publicades originalment per a cor femení, dos violins i piano, i orquestrades deu anys més tard, posen en música dos poemes de l’esposa d’Elgar, Alice, poetessa d’exquisida mà. El tractament quasi pictòric de l’obra denota una forta influència wagneriana.

  Benjamin Britten (1913-1976) és una altra de les grans glòries musicals del Regne Unit. La deliciosa suite A ceremony of carols, op. 28 és la mise-en-musique d’uns textos nadalencs del segle XV en anglès antic, per a cor de veus blanques i arpa. Sembla que la tria d’aquest instrument és per compensar la promesa mai acomplerta d’escriure un concert per a l’arpista Edna Phillips. El nucli original d’aquesta obra fou escrit durant el llarg viatge en vaixell de tornada dels Estats Units, el 1942, en plena Guerra Mundial i al mateix moment que l’Hymn to St. Cecilia, coneguda obra coral a cappella que li és bessona. Concebudes en origen com a peces soltes, més tard completà el cicle i l’unificà amb les processions en cant pla d’entrada i de sortida i el suau interludi instrumental que n’utilitza el motiu. El tractament dels poemes hi és molt divers: l’exultant “Wolcum Yole!” és un cant de benvinguda al Nadal que contrasta amb el delicat “There is no rose”, un himne dedicat a la Verge. “That yonge Child” és una reverència solística al nen Jesús, mentre que el “Balulalow” n’és una cançó de bressol. L’alegre i efectista “As dew in Aprille” utilitza la forma antiga de cànon, forma que té el seu paroxisme en “This little babe” amb un apoteòsic stretto final. L’interludi arpístic contrasta amb l’explosió anterior i ens condueix a “In freezing winter night”, una delicada i trista nadala on l’arpa dibuixa el tremolor del fred de l’hivern. L’obra acaba amb una alegre nadala primaveral, “Spring carol”, per a dues veus solistes, i el rotund i moralista “Deo gratias”.

  L’obra de l’americana Catherine Dalton (1963) i del noruec Ola Gjeilo (1978) s’inclou dins una tendència internacional d’arrel anglosaxona de renovació de la música coral sacra amb elements procedents del minimalisme i del new age, tot buscant l’emoció immediata amb una gran economia de mitjans.

  Sergi Moreno-Lasalle, músic i crític musical

 • Biografies

  Roig Korai - Cor de Noies de l’Orfeó Gracienc

  Roig Korai - Cor de Noies de l’Orfeó Gracienc

  El nom Roig Korai és una creació de les pròpies cantaires de la formació, que l’any 2011 presentaven el projecte formalment, com a denominació del Cor de Noies de l’Orfeó Gracienc de Barcelona. Roig Korai prové, d’una banda, del significat del roig corall (vitalitat i passió) i del significat de korai en grec (dones joves). Des dels inicis, el cor ha estat dirigit per Laia Santanach, amb Paul Perera a la sotsdirecció i al piano.

  Roig Korai forma part de l’escola coral de l’Orfeó Gracienc, entitat del barri de Gràcia que promou la música coral des de l’any 1904. Actualment l’entitat té quatre cors infantils, un cor jove, un cor de noies, un cor per a adults amb menys experiència, un cor de dones d’edat avançada i el cor principal, que actualment dirigeix Pablo Larraz amb Laia Santanach a la sotsdirecció.

  El repertori del cor inclou música de totes les èpoques i estils: des de música renaixentista fins a obres contemporànies, passant per autors romàntics, estàndards de jazz o grups de música pop.

  Roig Korai ha ofert concerts a diversos punts de Catalunya i ha fet intercanvis amb diversos cors de noies i mixtos, incloent-hi un a Tolosa, al País Basc. Recentment (2020-21) va ser convidat a participar al cicle Cultura Popular als Ateneus i també a la Setmana de Cant Coral de l’Hospitalet. D’altra banda, el cor és membre de la federació Corals Joves de Catalunya, que ha dut Roig Korai a cantar al Palau de la Música i altres espais i en celebracions conjuntes. En aquest marc, Roig Korai ha estrenat dues obres guanyadores del segon Concurs de Composició Jove de Catalunya al Palau de la Música durant la Trobada General de Corals Joves de Catalunya (2021).

  Roig Korai ha participat, també, en l’enregistrament de la cantata La venedora de llumins, obra escrita per a tota la família coral de l’Orfeó Gracienc en el marc del seu 110è aniversari. L’any 2017 el cor va participar en el documental sobre les famílies corals a Catalunya que es va projectar en la inauguració de l'11è Simposi Mundial de Cant Coral que es va celebrar a Barcelona. 

  El cor ha treballat amb els directors Lluís Vilamajó, Oriol Castanyer, Montse Meneses, Montserrat Roset o Marta Carretón.

 • Cor Aglepta

  Cor Aglepta

  El nom Aglepta prové originàriament de l’obra contemporània de l’autor suec Arne Mellnäs. Es tracta d’un encanteri en el qual es van entrellaçant les veus i creant una atmosfera de sons sorprenentment encisadora i captivadora.

  El Cor Aglepta va néixer l’octubre del 2001, integrat principalment per un grup de noies que al seu moment van ser membres fundadores del Cor Infantil Sant Cugat. El seu repertori inclou música de totes les èpoques i estils. Des de música renaixentista fins a obres contemporànies, passant per autors romàntics o grups de música pop.

  Ha ofert concerts en diferents punts de la geografia catalana, així com a Bèlgica, el Canadà, Sèrbia, Hongria i Itàlia. Ha treballat amb els directors Elisenda Carrasco, Xavier Sans, Xavier Pastrana, Lluís Vilamajó, Manel Valdivieso, Marjorie Malone, Dwight Jordan, Walter Whitman i Dénes Szábo, entre d’altres.

  L’any 2009 guanyà el segon premi del Concurs Internacional de Cant Coral de Malgrat de Mar i el 2010 obtingué el quart premi del Concurs Internacional de Música de Cantonigròs. L’agost del 2014 va ser guardonat amb el Diploma d'Or al 10th Cantemus International Choral Festival de Nyíregyháza (Hongria).

  L’any 2012 publicà el primer treball discogràfic, Ànima nostra, un enregistrament dedicat a la música religiosa per a cor de veus blanques de compositors de tots els temps.

  Ha col·laborat amb diverses formacions orquestrals (Orquestra Simfònica de Sant Cugat, Orquestra de l’Auditori Josep Carreras, Cobla La Principal de la Bisbal...) i, en col·laboració amb el Cos de Dansa de l’Esbart Sant Cugat, va presentar l’espectacle CorCumDansa, en el qual el cant i la dansa es fusionen d’una manera orgànica i evocadora. El gener del 2016 va debutar a l’Auditori de Barcelona interpretant la Tercera Simfonia de Gustav Mahler amb l’Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya, sota la batuta de Pablo González.

  Des de la fundació ha estat dirigit per Oriol Castanyer.

 • Paul Perera, piano

  Paul Perera

  Inicià els estudis musicals a l’acadèmia Le Violon Rouge amb M. Rosa Arguedas, acabà el grau professional al Conservatori Superior Municipal de Barcelona amb la professora M. Carme Poch i es llicencià en piano a l’ESMUC, sota el mestratge de M. Jesús Crespo. Posteriorment va cursar dos postgraus al Liceu, amb Luiz de Moura Castro. Ha rebut formació en direcció coral amb Poire Vallvé, de qui va ser sotsdirector a l’Orfeó Gracienc (2012-2014).

  La seva llarga trajectòria com a pianista acompanyant al món coral l’ha portat a especialitzar-se en aquest àmbit i a treballar amb cors i directors de gran renom, tant del país com internacionals. Ha estat membre de l’equip tècnic de l’SCIC (2013-2018) i ha estrenat al piano L’enfilall de Josep Vila i Casañas a la 50a trobada general de l’SCIC. Va ser pianista del Cor Infantil del Palau de la Música Catalana (2019-20) i va ser convidat a fer de pianista al festival Choralies de Vaison-la-Romaine (2019). Des del 2021 dirigeix i imparteix el Curs per a Pianistes Acompanyants de Cor que organitza l’SCIC.

  Actualment és pianista i sotsdirector de Roig Korai (Cor de Noies de l’Orfeó Gracienc) i de la Coral Renaixença de Sant Boi de Llobregat, tots dos cors dirigits per Laia Santanach. També és pianista d’El Cor Canta, projecte coral dirigit per Elisenda Carrasco, Eva Martínez i Jordi Lluch.

  Més enllà de l’àmbit coral, treballa com a pianista en múltiples produccions del Palau i L’Auditori, amb  formacions de cambra, així com en teatre amb música en directe i també és compositor.

 • Lluís Vilamajó, director

  VILAMAJÓ, Lluís

  Nascut a Barcelona, inicià els seus estudis musicals a l’Escolania de Montserrat i després els continuà al Conservatori Municipal Superior de Música de Barcelona. Ha estudiat violí amb els mestres Xavier Turull i Agustín León Ara, i cant amb Margarita Sabartés i Carmen Martínez.

  Actualment és membre de La Capella Reial de Catalunya, Hespèrion XXI (dirigit per Jordi Savall) i ha col·laborat amb les formacions Al Ayre Español, Venice Baroque Orchestra, Le Saqueboutiers de Tolosa de Llenguadoc, Ensemble La Fenice, Ensemble Baroque de Llemotges o Il Fondamento, amb els quals ha ofert concerts i ha efectuat enregistraments en diferents auditoris d’Europa, així com també als Estats Units, Mèxic, Argentina, el Brasil, Austràlia i Israel, entre altres països.

  Ha estat director de la Capella de Música de Santa Maria del Mar de Barcelona, en la qual havia cantat sota la direcció del mestre Enric Gispert, i director del Cor Infantil i el Cor de Noies de l’Orfeó Català al Palau de la Música Catalana. També ha estat el responsable de la direcció artística, amb Lambert Climent i Carlos Mena, del Coro Barroco de Andalucía (Sevilla) i del Coro Vozes de Al Ayre Español (Saragossa).

  Actualment col·labora amb La Capella Reial de Catalunya i el seu director Jordi Savall en la preparació del cor en produccions de la Missa en Si menor, Magnificat i Passió segons sant Mateu de J. S. Bach, Vespres de C. Monteverdi, Die Israeliten in der Wüste de C. Ph. E. Bach, i organitzant l’Acadèmia de Formació Professional, de Recerca i d’Interpretació. A més, des de fa dos anys dirigeix la Jove Capella Reial de Catalunya, creada juntament amb el mestre Jordi Savall.

  Paral·lelament ha començat el projecte FONICS per a joves cantants, i ha estat director artístic del Coro de la Orquesta Ciudad de Granada i del Joven Coro de Andalucía.

  Com a solista ha interpretat les Vespres de C. Monteverdi, Magnificat de J. S. Bach, Requiem de W. A. Mozart, Missa de Glòria de G. Puccini, La Creació de J. Haydn, El Messies de G. F. Händel, Passió segons sant Mateu i Passió segons sant Joan de J. S. Bach, Missa en Si menor de J. S. Bach i L’enfant prodigue de C. Debussy, entre d’altres.

  Ha actuat sota la direcció de S. Brotons, P. Cao, J. Casas, J. J. Mena, M. Valdivieso, A. Ros Marbà, A. Parrott, X. Puig, L. Heltay, R. Alessandrini, E. Ericson, E. Martínez Izquierdo, J. Savall, S. Mas, A. Cremonesi, W. Kuijken, J. Mora, N. McGegan, P. Dombrecht, R. Goegel, C. Coin, C. Hogwood, A. Marcon i P. Pierlot.

  Ha fet diversos enregistraments per a Astrée-Audivis, Alia Vox, Fontimusicali, Sony Classical, Deutsche Harmonia Mundi, Accord, Discant i Cantus.

 • 20220408 Anuni Genèric DESKTOP
 • Textos

  Edward William Elgar (1857-1934)
  The snow, op. 26/1
  Text de Caroline Alice Elgar (1848-1920)

  O snow, which sinks so light,
  Brown earth is hid from sight
  O soul, be thou as white as snow,
  O snow, which falls so slow,
  Dear earth quite warm below;
  O heart, so keep thy glow
  Beneath the snow.

  Ai, neu, que t’enfonses tan lleugera,
  i deixes la terra marró amagada
  ai, ànima, sigues tan blanca com la neu,
  ai, neu, que caus tan a poc a poc,
  estimada terra, tan càlida a sota;
  ai, cor, no perdis la teva llum i escalfor
  sota la neu.

  O snow, in thy soft grave
  Sad flow'rs the winter brave;
  O heart, so sooth and save, as does the snow.
  The snow must melt, must go,
  Fast, fast as water flow.
  Not thus, my soul, O sow
  Thy gifts to fade like snow.

  Ai, neu, en la teva suau tomba
  les tristes flors planten cara a l’hivern;
  ai, cor, tan suau i segur, com la neu.
  La neu s’ha de fondre, ha de marxar,
  de pressa, tan de pressa com l’aigua que flueix.
  Però tu no, ànima meva, ai, sembra
  els teus dons perquè s’esvaeixin com la neu.

  O snow, thou'rt white no more,
  Thy sparkling too, is o'er;
  O soul, be as before,
  Was bright the snow.
  Then as the snow all pure,
  O heart be, but endure;
  Through all the years full sure,
  Not as the snow.

  Ai, neu, ja no ets blanca,
  el teu resplendor també s’ha marcit;
  ai, ànima, sigues com abans,
  tan brillant com era la neu.
  Aleshores, com la neu tan pura,
  ai, cor, sigues tu, però resisteix;
  al llarg dels anys totalment segur,
  no com la neu.

  Fly, singing bird, op. 26/2
  Text de Caroline Alice Elgar

  Fly, singing bird, fly,
  From the wood where lies shelter'd thy nest,
  From the tree whence thou pourest thy song,
  Fly away, far away to the west,
  Tell my love that I wait,
  Ah! too long and lonely, I wait and sigh.

  Vola, ocell que cantes, vola,
  des del bosc que protegeix el teu niu,
  des de l’arbre en què deixes anar els teus refilets,
  vola lluny, molt lluny, cap a l’oest,
  digues al meu amor que l’espero,
  ai! Massa temps i sola, espero i sospiro.

  Fly, singing bird, fly,
  O'er the blossoming meadows, where grow
  Yellow cowslips and daffodils pale.
  Say I wait where anemones blow,
  Weary wait, till with waiting,
  I fail, and failing, I sigh.

  Vola, ocell que cantes, vola,
  per damunt dels prats florits, on creixen
  prímules grogues i narcisos esblanqueïts.
  Digues-li que l’espero on les anemones tremolen,
  espero cansada, fins que, de tant esperar,
  caic i, en caure, sospiro.

  Fly, singing bird, fly,
  Leave thy nest 'midst the wood, lone, unsought,
  Leave the cradling boughs, spread thy wing,
  And swift as my following thought,
  Onward speed, and swift flying, still sing,
  Come, or I die!

  Vola, ocell que cantes, vola,
  deixa enrere el teu niu al mig del bosc, sol, anònim,
  deixa enrere les branques que et bressolen, aixeca el vol
  i tan veloç com els meus pensaments,
  vola endavant, vola de pressa, continua cantant,
  vine, o em moriré!

  Benjamin Britten (1913-1976)
  A ceremony of carols, op. 28

  1. Procession - Processó

  Hodie Christus natus est.
  Hodie Salvator apparuit
  Hodie in terra canunt angeli.
  Laetantur achangel.
  Hodie exsultant justi dicentes:
  “Gloria in excelsis Deo. Alleluia!”

  Avui Crist ha nascut.
  Avui ha aparegut el Salvador.
  Els àngels canten a la terra.
  Els arcàngels ho celebren.
  Avui els justos se n’alegren dient:
  “Gloria a Déu a dalt del cel. Al·leluia!”

  2. Wolcum Yole! - Glòria al Nadal!
  Anònim s. XIV

  Wolcum be thou, hevenè king.
  Wolcum Yole!
  Wolcum born in one morning,
  Wolcum for whom we sall sing!

  Glòria a tu, Rei celestial.
  Glòria al Nadal!
  Glòria a tu que vas néixer de matinada,
  glòria a qui és la joia dels nostres cants!

  Wolcum be ye, Stevene and Jon,
  Wolcum, Innocentes everyone,
  Wolcum, Thomas marter one.

  Glòria a Esteve i Joan,
  glòria també a tots els Innocents,
  glòria a Tomàs el Màrtir.

  Wolcum be ye Good Newe Yere.
  Wolcum Twelfthe Day both in fere.
  Wolcum, seintes lefe and dere,
  Wolcum Yole! Wolcum!

  Glòria a l’Any Nou.
  Glòria als Reis de l’Orient.
  Glòria a vosaltres, sants cars i estimats,
  glòria al Nadal! Glòria!

  Candelmesse, Quene of bliss,
  Wolcum bothe to more and lesse.
  Wolcum be ye that are here,
  Wolcum Yole!

  La Candelera, la Reina de la puresa,
  glòria a totes dues.
  Glòria a tots els qui sou aquí,
  glòria al Nadal!

  Wolcum alle and make good cheer.
  Wolcum alle another yere.
  Wolcum Yole! Wolcum!

  Glòria a vosaltres que crideu amb alegria.
  Glòria a un altre any.
  Glòria al Nadal! Glòria!

  3. There is no rose - No hi ha cap rosa
  Anònim s. XIV

  There is no rose of such vertu
  as is the rose that bare Jesu.
  Alleluia, Alleluia!

  No hi ha cap rosa tan virtuosa
  com la rosa que és Jesús nu.
  Al·leluia, al·leluia.

  For in this rose conteinèd was
  heaven and earth in litel space.
  Res miranda, res miranda.

  En aquesta rosa s’han reunit
  el cel i la terra en poc espai.
  Nen meravellós, nen meravellós.

  By that rose we may well see
  there be one God in persons three,
  pares forma, pares forma.

  Aquesta rosa ens mostra
  que hi ha un Déu en tres persones,
  d’igual forma, d’igual forma.

  The aungels sungen the shepherds to:
  “Gloria in excelsis Deo!”
  Gaudeamus, gaudeamus.

  Els àngels canten i també els pastors:
  “Glòria a Déu a dalt del cel!”
  Ens n’alegrem, ens n’alegrem.

  Leave we all this werldly mirth,
  and follow we this joyful birth:
  transeamus, transeamus, transeamus.

  Deixem tota felicitat mundana,
  i seguim aquest naixement amb joia:
  ens hi acostem, ens hi acostem.

  4a. That yongë child - Quan aquest petit infant
  Anònim s. XIV

  That yongë child when it gan weep
  with song she lulled him asleep.
  That was so sweet a melody
  it passèd alle minstrelsy.
  The nightingalë sang also.
  Her song is hoarse and nought there to.
  Whoso attendeth to her song
  and leaveth the first then doth he wrong.

  Quan aquest petit infant va començar a plorar
  Ella el va adormir amb una cançó de bressol.
  Era una cançó tan dolça
  que no deixava sentir cap altra música.
  El rossinyol també va cantar.
  El seu cant era ronc i no tan agradable.
  Qualsevol que escolti la primera cançó
  i renunciï a ella s’haurà equivocat.

  4b. Balulalow

  Non non
  James, John i Robert Wedderburn (ca. 1548)

  O my deare hert, young Jesus sweit,
  prepare thy creddil in my spreit,
  and I sall rock thee to my hert,
  and never mair from thee depart.
  But I sall praise thee evermoir
  with sanges sweit unto thy gloir.
  The knees of my hert sall I bow,
  and sing that richt balulalow!

  Oh cor estimat, nen Jesús dolç,
  prepara el teu bressol en el meu esperit,
  i et bressaré al meu cor,
  i mai més et deixaré marxar.
  Et lloaré per sempre més
  amb dolços càntics a la teva glòria.
  El meu cor agenollaré davant teu,
  i cantaré aquest joiós non-non!

  5. As dew in Aprille - Com la rosada a l’abril
  Anònim 1400

  I sing of a maiden
  that is makèles.
  King of all kings
  to her son she ches.

  Canto sobre una donzella
  que és immaculada.
  El Rei dels reis
  és el fill que ella acarona.

  He came also stille
  there is moder was,
  as dew in Aprille
  that falleth on the grass.

  Es va quedar tranquil
  amb la presència de la seva mare,
  com la rosada a l’abril
  que cau damunt dels prats.

  He came also stille
  to his moder’s bour,
  as dew in Aprille
  that falleth on the flour.

  Es va quedar tranquil
  als braços de la seva mare,
  com la rosada a l’abril
  que cau damunt les flors.

  He came also stille
  there his moder lay,
  as dew in Aprille
  that falleth on the spray.

  Es va quedar tranquil
  quan la seva mare va seure amb ell,
  com la rosada a l’abril
  que cau sobre el bosc.

  Moder and mayden
  was never none but she:
  well may such a lady Goddes moder be.

  Mare i donzella
  era ella i no cap altra:
  bé seria aquesta dona la mare del Senyor.

  6. This little babe - Aquest nen petit
  Robert Southwell (ca. 1561-1595)

  This little Babe so few days old,
  is come to rifle Satan’s fold;
  all hell doth at his presence quake,
  though he himself for cold do shake;
  for in this weak unarmèd wise
  the gates of hell he will surprise.

  Aquest nen petit de pocs dies,
  ha vingut a assaltar el castell de Satanàs;
  tot l’Infern tremola amb la seva presència,
  tanmateix que ell tremola de fred;
  dèbil, desarmat i petit
  les portes de l’Infern atacarà per sorpresa.

  With tears he fights and wins the field,
  his naked breast stands for a shield;
  his battering shot are babish cries,
  his arrows looks of weeping eyes,
  his martial ensigns Cold and Need,
  and feeble Flesh his warrior’s steed.

  Amb llàgrimes lluita i guanya terreny,
  el seu pit nu li fa d’escut;
  les seves armes de combat són crits de nen,
  les seves fletxes, mirades d’ulls plorosos,
  el seu estendard militar, el Fred i la Necessitat,
  i la seva carn feble, el seu cavall de guerrer.

  His camp is pitchèd in a stall,
  his bulwark but a broken wall;
  the crib his trench, haystalks his stakes;
  of shepherds he his muster makes;
  and thus, as sure his foe to wound,
  the angels’ trump alarum sound.

  El seu campament s’aixeca en una menjadora,
  el seu baluard és una paret enderrocada;
  el pessebre, la seva trinxera; de palla, les seves llances;
  de pastors fa el seu exèrcit;
  i així, preparat per atacar l’enemic,
  les trompetes dels àngels toquen a alarma.

  My soul, with Christ join thou in fight;
  stick to the tents that he hath pight.
  Within his crib is surest ward.
  This little Babe will be thy guard.
  If thou wilt foil thy foes with joy,
  then flit not from this heavenly Boy.

  La meva ànima, amb Crist s’uneix a tu en la lluita;
  aixeca les tendes que ell ha arrencat.
  Dins del teu pessebre està ben protegit.
  Aquest nen petit serà el teu defensor.
  Si vols destruir el teu enemic amb joia,
  no passis de llarg d’aquest Nen del cel.

  7. Interludi

  8. In freezing winter night - En una nit gelada d’hivern
  Robert Southwell (ca. 1561-1595)

  Behold, a silly tender babe,
  in freezing winter night,
  in homely manger trembling lies.
  Alas, a piteous sight!

  Mira aquest nen dolc i tendre que,
  en una nit gelada d’hivern,
  jeu tremolós en un humil pessebre.
  Ai las, quina visió!

  The inns are full. No man will yield
  this little pilgrim bed.
  But forced he is with silly beasts,
  in crib to shroud his head.

  Les fondes són plenes. No hi ha ningú
  que ofereixi un llit a aquest petit pelegrí.
  Per força s’ha d’aixoplugar
  en un pessebre amb les bèsties.

  This stable is a Prince’s court,
  this crib his chair of State.
  The beasts are parcel of his pomp,
  the wooden dish his plate.

  Aquesta establia és la cort d’un Príncep,
  aquesta menjadora, el seu tro.
  Les bèsties formen part de la seva pompa,
  un manat de palla li fa de corona.

  The persons in that poor
  attire his royal liveries wear.
  The Prince himself is come from Heav’n.
  This pomp is prizèd there.

  La gent amb robes pobres
  vesteix la seva lliurea.
  El Príncep ha baixat de dalt del cel.
  Aquí es pot veure el seu luxe.

  With joy approach o Christian wight,
  do homage to thy King.
  And highly praise his humble pomp,
  wich he from Heav’n doth bring.

  Amb joia m’hi acosto, oh criatura de
  Crist, per adorar el teu Rei.
  I lloo la seva humil pompa
  que ens porta del cel.

  9. Spring carol - Nadala sobre la primavera
  William Cornish (1465-1523)

  Pleasure it is to hear iwis, the birdès sing,
  the deer in the dale, the sheep in the vale,
  the corn springing.
  God’s purveyance for sustenance.
  It is for man, it is for man.
  Then we always to Him give praise, and
  thank Him than.

  Quin plaer més gran escoltar els ocells cantant,
  el cérvol al bosc, l’ovella a la vall,
  el gra florint.
  Déu ens atorga tots aquests dons i ens
  procura aliment.
  I sempre li cantem les nostres lloances, i
  li donem gràcies per tot.

  10. Deo gratias - Gràcies al Senyor
  Anònim s. XIV

  Deo Gratias!
  Adam lay ibounden,
  bounden in a bond.
  Four thousand winter
  thought he not to long.

  Gracies al Senyor!
  Adam jeu embolicat,
  lligat amb un llaç.
  Ell pensava que quatre mil hiverns
  no eren massa llargs.

  And all was for an appil,
  an appil that he tok,
  as clerkès finden
  written in their book.

  I tot per culpa d’una poma,
  una poma que va agafar,
  com els clergues troben
  escrit en el seu llibre sagrat.

  Ne had the appil takè ben,
  the appil takè ben,
  ne haddè never our lady
  a ben hevenè quene.

  Si no hagués agafat la poma,
  agafat la poma,
  la nostra estimada senyora
  no hauria estat reina del cel.

  Blessèd be the time
  that appil takè was.
  Therefore we moun singen:
  Deo gratias!

  Beneit sigui el dia
  que es va agafar la poma.
  I per això cantem ara:
  Gràcies al Senyor!

  11. Recession - Recessió

  Hodie Christus natus est.
  Hodie Salvator apparuit.
  Hodie in terra canunt angeli.
  Laetantur achangeli.
  Hodie exsultant justi dicentes:
  “Gloria in excelsis Deo. Alleluia!”

  Avui Crist ha nascut.
  Avui ha aparegut el Salvador.
  Els àngels canten a la terra.
  Els arcàngels ho celebren.
  Avui els justos se n’alegren dient:
  “Glòria a Déu a dalt del cel. Al·leluia!”

  Traducció de Marga Mingote

  Catherine Dalton (1963)
  Sweet Radiant Mistery  
  Lletra de la mateixa autora

  O Sweet Radiant Mystery,
  set us free from that which binds,
  beckoning the soul to fly.

  Oh, Misteri Dolç i Radiant,
  allibera’ns d’allò que ens lliga,
  encoratja l’ànima a volar.

  O Sweet Radiant Mystery,
  open our eyes to see beyond
  that which hides the soul from light.

  Oh, Misteri Dolç i Radiant,
  obre’ns els ulls perquè puguem veure més enllà
  d’allò que oculta l’ànima de la llum.

  O Sweet Radiant Mystery,
  help us hear the endless song
  of all that is and was and ever shall be.

  Oh, Misteri Dolç i Radiant,
  ajuda’ns a escoltar la cançó interminable
  d’allò que és i va ser i sempre serà.

  Ola Gjeilo (1978)
  Tundra 
  Text de Charles Anthony Silvestri (1965)

  Wide, worn and weathered,
  Sacred expanse
  Of green and white and granite grey;
  Snowy patches strewn,
  Anchored to the craggy earth,
  Unmoving;
  While clouds dance
  Across the vast, eternal sky.

  Vasta, erosionada i desgastada
  extensió sagrada,
  verda i blanca i grisa com el granit;
  sembrada de clarianes nevades,
  ancorada a la terra escarpada,
  immòbil;
  núvols blancs dansen
  pel cel vast i etern.

 • També et pot interessar...

  La Casa dels Cants
  Diumenge, 08.05.22– 17 h
  Sala de Concerts

  Concert de celebració del 145è aniversari de la fundació 
  de la Societat Coral Amics de la Unió

  Marta Mathéu, soprano
  Toni Marsol, baríton
  Albert Guinovart, piano
  VEUS-Cor Infantil Amics de la Unió
  Cor Jove Amics de la Unió
  Cor de Cambra de Granollers
  Orquestra de Cambra de Granollers
  Josep Vila i Jover, director

  A. GUINOVART: El Messies 
  Obra d’encàrrec amb motiu del 25è aniversari de l’Escola de Música Amics de la Unió
  amb textos de David Pintó (estrena)

  Preu: 20 €

 • Mecenes d'Honor

  Mecenes Protectors

  Mitjans Col·laboradors

  Amics Benefactors

  Benefactors Palau XXI

Índex