• Pires, Orquestra Gulbenkian & Ricardo Castro

  Concert per a piano núm. 2 de Chopin

  Palau 100

  Dimarts, 15 de febrer de 2022 – 20 h

  Sala de Concerts

 • Amb el suport de:

  • Repsol

  Amb la col·laboració de:

  • image/svg+xml
  • image/svg+xml
  • image/svg+xml
  • Logo nou Inaem

  Membre de:

  • image/svg+xml
 • Programa

  Maria João Pires, piano
  Orquestra Gulbenkian
  Ricardo Castro, director


  I

  Pedro Amaral (1972)
  Deux portraits imaginaires

  Frédéric Chopin (1810-1849)
  Concert per a piano i orquestra núm. 2, en Fa menor, op. 21

  Maestoso
  Larghetto
  Allegro vivace

  II

  Claude Debussy (1862-1918)
  La mer

  De l’aube à midi sur la mer [Des de l’alba fins al  migdia al mar] - Très lent 
  Jeux de vagues [Joc d’ones] - Allegro 
  Dialogue du vent et de la mer [Diàleg del vent i el mar] - Animé et tumultueux 

  Durada aproximada del concert: primera part, 46 minuts | pausa de 20 minuts | segona part, 23 minuts
  Concert enregistrat per Catalunya Música

  #clàssics #llegendes #novacreació

   

 • Anunci Repsol - Desktop
 • Poema

  Bromera

  Buscant a tota hora
  allò que encara no és
  o allò que ja ha estat creat i destruït.

  Habitant dels dos estats invisibles.

  Sentir-me la millor mare del buit,
  la germana més atenta de l’espera.

  Reencarnar-me
  en la filla fantasma
  del jo anterior
  i inundar un abdomen

  per obligar-me a renéixer.

  Anna Gual
  Símbol 47
  (2015)

 • 20220203 Anunci Generic DESKTOP
 • Comentari

  La gran Maria João Pires torna al Palau de la Música Catalana i ho fa de bracet d’un compositor amb el qual ha assolit cotes d’expressivitat exquisides i refinades, i en el marc d’un programa que ens convida a gaudir d’un univers d’emocions a través de tres estètiques ben diferents; tres llenguatges que recorren gairebé dos segles d’història de la música, des de l’inspirat romanticisme de Frédéric Chopin a la imprescindible contemporaneïtat del portuguès Pedro Amaral, tot passant pel lluminós impressionisme de Claude Debussy. Estètiques diferents, sí, però que plasmen el mateix afany de transmetre a l’oient el batec íntim dels paisatges emocionals que van inspirar els seus autors.

  Chopin tenia només dinou anys quan va escriure el primer dels seus dos Concerts per a piano, posteriorment catalogat com a número 2 pel fet d’haver-se publicat a posteriori del que va compondre uns mesos després. Sovint s’ha parlat de la feblesa de l’escriptura orquestral d’aquestes peces, fet que es pot atribuir a la inexperiència de l’autor o al seu desinterès per la creació simfònica, però també a una voluntat certa d’atorgar tot el protagonisme a l’instrument solista, i deixant a l’orquestra un rol d’acompanyament i suport. I és en aquest piano, de brillantor i expressivitat extraordinàries, on Chopin mostrarà la seva veritable originalitat i audàcia creativa, en particular en el bellíssim segon moviment d’aquest Concert inicial, possiblement el més inspirat de tot el conjunt. Franz Liszt el definí com “d’una perfecció gairebé ideal, amb la seva expressió ara radiant de llum, ara plena de tendre patetisme”.

  Més breu i més ric en contrastos que el que vindria a continuació, el Concert núm. 2 per a piano i orquestra en Fa menor es va estrenar a Varsòvia el 17 de març de 1830, amb el mateix compositor com a solista. Dividit en tres moviments –“Maestoso”, “Larghetto” i “Allegro vivace”–, arrenca amb l’exposició orquestral d’un primer tema que dos minuts després reprèn el solista. El piano irromp majestuós i ardent, bo i conferint veritable vida a la música, i tot el moviment es desenvolupa en un clima de romanticisme apassionat. A continuació, el moviment lent esdevé una mena de nocturn ple de nostàlgia, inspirat per la juvenil passió de l’autor per una estudiant de cant del Conservatori de Varsòvia, Constanza Gladkowska. “Somnio en ella, i sota la seva inspiració ha nascut l’«Adagio» del meu Concert en Fa menor...”, va escriure el músic al seu amic Titus Woyciechowski. Però Chopin mai no es va decidir a parlar amb la jove i quan l’obra es va publicar la va dedicar a la comtessa Delfina Potocka. Ja des dels primers compassos ens situem en un clima d’intimitat i confidència amorosa, que ens portarà al magnífic episodi central, amb el piano interpretant una melodia apassionada sobre el trèmolo precipitat de les cordes.  El darrer moviment recupera la brillantor sonora adoptant el ritme característic d’una alegre masurca i suggerint una explosió de sentiments amb un piano que manté la seva passió impetuosa fins al darrer compàs.

  Setanta anys després, l’agost del 1903, Claude Debussy va començar a esbossar La mer molt lluny del mar, a la Borgonya, al bell mig de França. “Els meus records valen més que la realitat”, va dir el compositor. Inspirada en records d’infantesa i recreacions pictòriques i literàries, La mer, trois esquises symphoniques va ser concebuda com a tríptic i no pas com una veritable simfonia. L’estrena va tenir lloc el 15 d’agost de 1905 a París, en una decebedora versió de l’Orchestra Lamoreux, dirigida per Camille Chevillard. “El públic esperava l’oceà [...], però se’ls va servir una mica d’aigua agitada en un plat”, va escriure un crític de l’època. No va ser fins a la seva segona presentació a París, el 19 de gener de 1908, sota la direcció del mateix Debussy, que l’obra no va assolir l’èxit que l’ha acompanyada des d’aleshores.

  Igual que els pintors impressionistes, que busquen capturar un instant fugisser mitjançant taques de llum, Debussy evita els recursos habituals per descriure el mar, el vent i les onades. El seu mar és, més aviat, un suggeriment, l’evocació d’un sentiment expressat amb plena llibertat formal i una rica paleta tímbrica. El primer esbós, “De l’aube à midi sur la mer”, ens porta des de la foscor de la nit que fuig fins a l’esclat lluminós del sol que puja per l’horitzó. A partir d’un inici de caire misteriós, un crescendo ens descriu l’augment del dia i de les onades. A continuació, un tema a càrrec de setze violoncels evoca la brillantor de l’aigua; una flauta dibuixa el vol d’un ocell abans que l’esclat dels platerets tanqui el moviment.  El segon, “Jeux de vagues”, ens mostra un mar centellejant i capritxós, a través d’una multiplicitat de temes que se succeeixen lliurement. Finalment, a “Dialogue du vent et de la mer”, ens assalta una sensació de perill que res no feia preveure. Fosc i tumultuós, aquest passatge esdevé una mena de lluita entre el vent i el mar, la violència entre dues forces antagòniques que conclou amb un cop de timbal poderós.

  Un segle més tard, el portuguès Pedro Amaral (Lisboa, 1972) també va concebre els seus  Deux portraits imaginaires com la representació d’una imatge, d’una escena. A partir dels poemes i fragments literaris inacabats i dispersos que el poeta Fernando Pessoa va deixar al voltant del mite de Faust, Amaral ha imaginat un diàleg entre aquest personatge, un home incapaç de viure i d’estimar i en el qual descobrim aspectes de la mateixa personalitat del poeta, i Maria, síntesi de diferents personatges femenins de l’obra de Pessoa. No hi ha paraules en la partitura –aquestes es troben implícites en les línies solistes de determinats instruments–, i la música, purament instrumental i d’un gran sentit dramàtic, pretén fer un retrat psicològic en profunditat d’ambdós personatges en el moment de la seva trobada.

  Fruit d’un encàrrec de la Casa da Música de Porto, l’obra va ser estrenada a Zuric pel  Remix Ensemble el 9 de març de 2013. Tres anys després la mateixa formació que la interpreta avui, l’Orquestra Gulbenkian, va presentar-ne a Lisboa la versió orquestral sota la batuta de l’extitular de l’OBC, Lawrence Foster.

  Ana María Dávila, periodista musical

 • Biografies

  Maria João Pires, piano

  PIRES, Maria João (c)Felix Broede

  © Felix Broede

  Nascuda a Lisboa (23/07/1944), va oferir el primer concert públic als quatre anys; va iniciar els estudis de música i piano amb Campos Coelho i Francine Benoît, i els continuà després a Alemanya amb Rosl Schmid i Karl Engel. A més dels seus concerts, va fer enregistraments per a la discogràfica Erato durant quinze anys i per a Deutsche Grammophon durant dues dècades.

  Des dels anys setanta s’ha dedicat a reflectir la influència de l’art a la vida, la comunitat i l’educació, tot mirant de descobrir noves maneres de traslladar aquesta concepció a la societat. Busca noves vies, amb respecte del desenvolupament d’individus i cultures, per fomentar l’intercanvi d’idees. El 1999 va crear a Portugal el Belgais Centre, dedicat a l’estudi de les arts, on Maria João Pires ofereix habitualment tallers interdisciplinaris per a músics professionals i amants de la música. A la sala de concerts de Belgais es fan tot sovint concerts i enregistraments, amb la voluntat de compartir-ho amb la comunitat digital internacional. L’any 2012 la pianista va iniciar dos projectes complementaris a Bèlgica: els Cors Partitura, un projecte que crea i desenvolupa cors per a nens d’entorns desfavorits, i els Tallers Partitura.

  Tots aquests projectes tenen com a objectiu crear una dinàmica altruista entre artistes de generacions diferents amb la voluntat de proposar una alternativa a un món massa centrat en la competitivitat. Aquests projectes, tallers i filosofia ja s’estan difonent arreu.

 • Orquestra Gulbenkian

  Orquestra Gulbenkian

  © FCG - Jorge Carmona

  El 1962 la Fundaçao Calouste Gulbenkian va decidir crear un conjunt orquestral permanent. De primer, amb només una dotzena de músics (cordes i continu), es va anomenar Orquestra de Câmara Gulbenkian. El col·lectiu es va anar ampliant successivament i avui dia l’Orquestra Gulbenkian (nom que rep des del 1971) disposa d’un cos permanent de seixanta instrumentistes, nombre que s’amplia en funció del repertori.

  Aquesta estructura permet a l’Orquestra Gulbenkian interpretar obres del Barroc i del Classicisme, una part important de la literatura orquestral del segle XIX i una gran part de la música del segle XX, incloent-hi obres pertanyents al repertori actual de les orquestres simfòniques tradicionals. Cada temporada l’Orquestra fa una sèrie regular de concerts al Grande Auditório Gulbenkian de Lisboa, on ha tingut l’oportunitat de treballar amb els principals directors i amb solistes de renom internacional. També ha actuat en nombroses localitats arreu de Portugal, en un esforç per descentralitzar la música i la cultura.

  L’Orquestra ha ampliat constant les seves activitats a nivell internacional, amb actuacions a Europa, Àsia, Àfrica i Amèrica. En el terreny discogràfic, l’Orquestra Gulbenkian s’associa amb segells com ara Philips, Deutsche Grammophon, Hyperion, Teldec, Erato, Adès, Nimbus, Lyrinx, Naïve i Pentatone, entre d’altres, i la seva activitat ha estat reconeguda amb diversos premis internacionals.

 • Ricardo Castro, director

  Ricardo Castro, piano I direcció

  © Josep Piñol Curto

  El 1993 va rebre el primer premi del Concurs Internacional de Piano de Leeds, tot convertint-se en l’únic llatinoamericà a guanyar-lo des que es va fundar. Vint anys després es va convertir, com a fundador i director d’un projecte social, en el primer brasiler a esdevenir membre d’honor de la Royal Philharmonic Society. El nomenament, doncs, l’ha situat al costat de personalitats il·lustres de la història de la música occidental. A més a més, és professor a les universitats de música de Ginebra i de Lausana i a la Scuola di Musica de Fiesole. Aquesta inusual trajectòria situa Ricardo Castro entre els pocs músics d’alt nivell que dediquen la vida a millorar la nostra societat a través de l’educació i la tasca social.

  Va començar a tocar el piano als tres anys. Als cinc va ser acceptat de manera excepcional a l’Escola de Música de la Universidade Federal de Bahia. Immediatament van arribar diverses aparicions en públic i als deu anys va interpretar com a solista el Concert per a piano en Re major de Haydn. El 1984 va iniciar els estudis musicals a Europa ingressant al Conservatori Superior de Música de Ginebra a la classe de virtuosisme de Maria Tipo i a la de direcció d’Arpad Gerecz. Es va graduar al Conservatori de Ginebra el 1987. El mateix any va guanyar ex aequo el Concurs Internacional ARD de Munic i el 1988 va rebre el premi del Concurs Geza Anda. Poc després va acabar els estudis de piano a París amb Dominique Merlet.

  El 2007 va crear els Centres Estatals d’Orquestres Juvenils i Infantils de Bahia (NEOJIBA), un programa pioner al Brasil que ha beneficat més de deu mil nens, adolescents i joves. Director artístic de l’Orquestra Juvenil de Bahia, la primera orquestra juvenil brasilera que ha actuat a Europa, plegats han ofert centenars de concerts al Brasil i han fet set gires internacionals a les sales de concerts més prestigioses d’Europa i els Estats Units.

 • Formació

  Orquestra Gulbenkian

  Violins
  Vadim Tsibulevsky, concertino
  Francisco Lima e Santos, concertino auxiliar I
  Bin Chao, concertino auxiliar II
  Paula Carneiro, solista I
  Alla Javoronkova
  David Wahnon
  Ana Beatriz Manzanilla
  Elena Ryabova
  Maria Balbi
  Otto Pereira
  David Ascensão
  Flávia Marques
  João Castro
  César Nogueira

  Violins II
  Alexandra Mendes, solista I
  Anna Paliwoda, solista I
  Cecília Branco, solista II
  Jorge Teixeira
  Tera Shimizu
  Stefan Schreiber
  Francisca Fins
  Miguel Simões
  Luciana Cruz
  Nelson Nogueira
  Félix Duarte
  Tomás Soares

  Violes
  Samuel Barsegian, solista I
  Lu Zheng, solista I
  Artur Mouradian, solista II
  Leonor Braga Santos
  Maia Kouznetsova
  Nuno Soars
  Precilia Diamantino
  Albert Payà
  João Dinis
  Milan Radocsj

  Violoncels
  Varoujan Bartikian, solista I
  Marco Pereira, solista I
  Martin Henneken, solista II
  Jeremy Lake
  Raquel Reis
  Jaime Polo
  Catarina Távora
  Hugo Paiva

  Contrabaixos
  Pedro Vares de Azevedo, solista I
  Domingos Ribeiro, solista I
  Manuel Rego, solista II
  Marine Triolet
  Maja Pludemann
  Miguel Guerreiro Menezes

  Flautes
  Cristina Ánchel, solista I
  Sónia Pais, solista auxiliar I
  Amalia Tortajada, solista II

  Oboès
  Pedro Ricardo Monteiro Ribeiro, solista I
  Nelson Jorge Machado Alves, solista auxiliar I
  Alice Catherine Caplow-Sparks, solista II

  Clarinets
  Telmo Costa, solista auxiliar I
  José Cejudo, solista II

  Fagots
  Ricardo Ramos, solista I
  Vera Dias, solista auxiliar I
  Cãndida Nunes, solista II
  Joana Maia, solista II

  Trompes
  Kenneth Best, solista I
  Pedro Fernandes, solista II
  Luís Duarte, solista I
  Antónia Chandler, solista II

  Trompetes
  Adrían Martinez, solista I
  Carlos Leite, solista auxiliar I
  Jorge Pereira, solista II
  José Pedro Pereira, solista II
  Carlos Cubas, solista II

  Trombons
  Sérgi Minana Minana, solista I
  Rui Rocha Fernandes, solista II
  Faustino Pérez, solista II

  Tuba
  Amilcar Gameiro, solista I

  Timpaní
  Rui Gomes, solista I

  Percussió
  Abel Lucas Cardoso, solista II
  Agostinho Sequeira, solista II
  Duarte Santos, solista II

  Piano/celesta
  Inês Mesquita, solista I

  Arpa
  Carmen Cardeal, solista I
  Ana Castanhito de Alemida, solista II

  Equip tècnic
  Risto Nieminen, director
  António Lopes Gonçalves, mànager orquestra
  Inês Nunes, productor
  Américo Martins de Maltos, productor - llibreter
  Fábio Cachão, productor - llibreter
  Pedro Canhoto, productor - llibreter
  Jorge Freire, director d'escena
  António Vasconcelos, assistent d'escena
  Ricardo Junceiro, assistent d'escena

 • També et pot interessar...

  Palau Piano
  Dimarts, 22.02.2022 - 20 h
  Sala de Concerts

  Grigory Sokolov, piano

  L. van Beethoven: Quinze variacions i fuga per a piano, en Mi bemol major, op. 35
  J. Brahms: Tres intermezzi, op. 117
  R. Schumann: Kreisleriana, op. 16

  Preus: de 30 a 60 €

  Palau Piano
  Dilluns, 28.03.2022 - 20 h
  Sala de Concerts

  Alexandra Dovgan, piano

  Programa per determinar

  Preus: de 20 a 30 €

  Palau Piano
  Dimarts, 03.05.2022 - 20 h
  Sala de Concerts

  Yuja Wang, piano

  Programa per determinar

  Preus: de 30 a 60 €

 • Mecenes d'Honor

  Mecenes Protectors

  Mitjans Col·laboradors

  Amics Benefactors

  Benefactors Palau XXI

Índex