• Caroline Shaw & Sō Percussion
  —Negrón, Wolfe, Shaw i Shaw-Sō Percussion

  Palau Fronteres

  Dijous, 1 de desembre de 2022 – 22 h

  Petit Palau

 • Amb la col·laboració de:

  • image/svg+xml
  • image/svg+xml
  • image/svg+xml
  • Logo nou Inaem

  Membre de:

  • image/svg+xml
 • Programa

  Caroline Shaw, veu
  Sō Percussion:
  Eric Cha-Beach
  Josh Quillen
  Adam Sliwinski
  Jason Treuting


  I

  Angélica Negrón (1981)
  Gone (2018)
  Go back (2022)

  Julia Wolfe (1958)
  Forbidden love (2019)
  Forbidden love va ser un encàrrec compartit per Los Angeles Philharmonic Association, el John F. Kennedy Center for the Performing Arts i el Carnegie Hall. L’estrena mundial va ser a càrrec de Sō Percussion al Walt Disney Concert Hall de Los Angeles l’1 de juny de 2019.

  II

  Caroline &  Shaw-Sō Percussion
  Let the Soil Play its Simple Part(2020) 

  To the sky 
  The Flood is Following Me 
  Let the soil play its simple part 
  Long Ago We Counted 

  [De Narrow Sea (2017) de Caroline Shaw: Part I. I am a poor way faring stranger]

  A Gradual Dazzle 
  Lay All Your Love On Me  
  Cast the Bells in Sand 
  Some Bright Morning 
  A Veil Awave Upon the Waves 
  Other Song 

  Durada aproximada del concert: Primera part, 40 minuts | Pausa de 20 minuts | Segona part, 45 minuts

  #novacreació #nousformats

 • Poema

  Mudances

  canviar de casa, abandonar
  trossos de sentit en una
  arquitectura, desendreçar
  l’ara, fer de l’instant
  memòria, fer un tall precís
  entre el desig i
  l’abast, pensar la mà,
  no desplegar-la sobre el cos
  altre, desterrar uns
  fonaments, ofegar una
  llum, altre enllà de la nosa.

  cloure, i de nou.

  Eduard Escoffet
  El terra i el cel (LaBreu edicions, 2013)

 • Comentari

  El programa del concert d’aquest vespre s’articula al voltant de dos noms propis. D’una banda, el del quartet de percussionistes Sō Percussion, el qual oficiarà com a conductor de la vetllada. De l’altra, Caroline Shaw, compositora convidada de la temporada 2022-23 del Palau de la Música Catalana que es presenta avui en la seva doble faceta de compositora i cantant.

  A la primera part del concert, Sō Percussion ens introduirà a la música de la compositora Angélica Negrón, en la qual els instrumentistes juguen amb una sèrie d’aparells mecànics construïts per l’artista i enginyer Nick Yulman que anomena Bricolo Mechanical Music System. Les dues peces que escoltarem de Negrón reflexionen sobre la separació. Gone explora el sentiment físic i visceral de l’absència i la recerca del significat en aquelles coses i persones que han marxat. Per la seva banda, Go back expressa l’ansietat i el conflicte intern que pot generar la idea de la tornada al país d’origen, en aquest cas el Puerto Rico natal de Negrón.

  Forbidden love, de la compositora Julia Wolfe, tanca la primera part del concert. L’obra parteix del curiós encàrrec que Sō Percussion va fer a Wolfe: escriure’ls una obra per a quartet de corda. En el procés de creació conjunta que va venir després de l’encàrrec, compositora i intèrprets van imaginar i descobrir multitud de sons i formes d’interacció amagades dins d’aquesta formació icònica de la música clàssica.

  Una selecció de cançons del cicle Narrow Sea de Caroline Shaw obrirà la segona part. Les cançons utilitzen textos d’himnes tradicionals americans als quals Shaw ha incorporat melodies de creació pròpia i que ha vestit amb la riquesa rítmica i tímbrica del quartet de percussió. El fil temàtic que les uneix és la necessitat humana d’una llar on sentir-se protegit.

  El concert culminarà amb una altra selecció de cançons, en aquest cas les que componen el cicle Let the Soil Play its Simple Part, que Shaw i Sō Percussion van crear conjuntament i que va suposar el debut de la compositora en la faceta de cantant solista. La combinació de la veu de Shaw, capaç de transmetre des d’una suau intimitat fins a l’èxtasi més profund, amb la col·lecció quasi interminable d’instruments i tècniques de Sō Percussion empeny els intèrprets a anar més enllà del que podrien haver imaginat als seus propis àmbits i ens obre les portes d’un univers de possibilitats sonores inabastable.

  Miquel Gené, musicòleg i crític musical

 • 20211117 Anunci Nadal al Palau DESKTOP
 • Biografies

  Caroline Shaw, veu

  Caroline Shaw

  ©Dayna Szyndrowski

  És una vocalista, violinista, compositora i productora establerta a Nova York que actua en projectes individuals i en col·laboracions amb altres artistes.

  Va rebre un Grammy i va ser la guanyadora més jove del Premi Pulitzer de Música (2013) per la Partita for 8 voices, escrita per al seu grup Roomful of Teeth. Els seus treballs més recents inclouen obres per a Renée Fleming i Inon Barnatan, Dawn Upshaw, Sō Percussion i Gil Kalish. Així mateix, ha col·laborat amb la Simfònica de Seattle, amb Anne Sofie von Otter per a la Philharmonia Baroque, la Filharmònica de Los Angeles, Juilliard 415, l’Orchestra de Sant Luke amb John Lithgow, el Dover Quartet, TENET, The Crossing, el Mendelssohn Club de Filadèlfia, el Calidore Quartet, Brooklyn Rider, la Baltimore Symphony i Roomful of Teeth amb A far cry.

  Al seu torn, destaquen les seves partitures cinematogràfiques, com ara To keep the light d’Erica Fae, Madeline de Josephine Decker i el proper curtmetratge 8th year of the emergency de Maureen Towey.

  Caroline Shaw també ha creat produccions per a Kanye West (The life of Pablo; Ye) i Nas (NASIR), i ha col·laborat en àlbums de Richard Reed Parry (The National) i d’Arcade Fire. També va compartir l’escenari del Kennedy Center amb Sara Bareilles i Ben Folds per cantar en harmonia a tres parts, un dels moments més importants de la seva carrera.

  Quant als seus estudis, Shaw va passar per les universitats de Rice, Yale i Princeton. Actualment ensenya a la Universitat de Nova York i és associada creativa a la Juilliard School. També ha realitzat residències a Dumbarton Oaks, Banff Centre, Music on Main i Vail Dance Festival. A Caroline li agrada el color groc, les llúdries, l’Opus 74 de Beethoven, l’òpera de Mozart, Kinhaven, l’aroma del romaní i el so de les mandolines velles.

  Podeu trobar més informació a https://carolineshaw.com/

 • Sō Percussion, percussió

  Sō Percussion

  ©Shervin Lainez

  Sō Percussion és un quartet de percussió dels Estats Units format el 1999 i integrat per Eric Cha-Beach, Josh Quillen, Adam Sliwinski i Jason Treu-ting.

  Des de fa vint anys Sō Percussion redefineix la música de cambra del segle XXI a través d’una “estimulant mescla de precisió i anarquia, rigor i galimaties” («The New Yorker»).

  Tant el públic com els programadors celebren la varietat dels seus treballs des de les seves actuacions en directe, en les quals “els poders de comunicació telepàtics donen vida al seu vibrant repertori de percussió” («The New York Times»), fins a les seves nombroses col·laboracions en música clàssica, pop, rock indie, dansa contemporània i teatre, o el seu treball comunitari, tot creant oportunitats i plataformes per a la música i els artistes que exploren les immenses possibilitats de l’art contemporani.

  Entre les seves actuacions del 2022 destaquen la performance a l’Elbphilharmonie, i la del festival Big Ears 2022, on van interpretar Amid the noise, van estrenar una nova obra d’Angélica Negrón amb el Kronos Quartet i van mostrar el seu àlbum Let the Soil Play its Simple Part enregistrat amb Caroline Shaw i sota el segell Nonesuch Records. També es van presentar al Carnegie Hall, on van oferir interpretacions en col·laboració amb Nathalie Joachim i Dominic Shodekeh Talifero.

  Aquest passat estiu, Sō va participar al Music Academy of the West Festival, al Newport Classical, al Time Spans de Nova York i a l’Our Festival d’Hèlsinki, incloent-hi una actuació de Let the Soil amb Caroline Shaw.

  La temporada 2022-23 també inclou concerts al Cal Performances, aquest al Palau de la Música Catalana, al Barbican de Londres, Kennedy Center i Universitat de Carolina del Nord, Chapel Hill. A més, aquesta mateixa tardor Sō Percussion ha començat el novè any com a intèrpret resident d’Edward T. Cone a la Universitat de Princeton.

  Entre els seus àlbums i enregistraments emblemàtics es troba la cançó Narrow sea amb Caroline Shaw, Dawn Upshaw i Gilbert Kalish, que va guanyar el Grammy 2022 a la millor composició. Al seu torn, ressalten altres àlbums: A record of amb Buke i Gase; una aclamada versió de Stay on it de Julius Eastman sota el nou segell Sō Percussion Editions, i un catàleg de vint-i-cinc obres de David Lang, Steve Reich i Steve Mackey.

  Pel que fa a la seva tasca social i comunitària, arrelada en la creença que la música és una forma elemental de comunicació humana, Sō continua enguany treballant des de la seva organització sense ànim de lucre. Els últims anys l’impuls pel canvi social ha portat el conjunt musical a generar un impacte a través de la música mitjançant associacions amb conjunts locals com ara Pain Motion i Castle of Our Skins; la sèrie de concerts Brooklyn Bound; el programa de residència d’estudi a Brooklyn, i de l’Institut d’Estiu de Sō Percussion, un seminari intensiu de música de cambra de dues setmanes per a percussionistes i compositors.


  Sō Percussion fa constar el seu agraïment a tots els donants i col·laboradors de la temporada 2022-23
  :

  The National Endowment for the Arts. Per saber més sobre l’impacte de les subvencions del National Endowment for the Arts en individus i comunitats, visiteu www.arts.gov.

  Consell de les Arts de l’Estat de Nova York, amb el suport de la governadora Kathy Hochul i el Parlament de l’Estat de Nova York.

  El Departament d’Assumptes Culturals de la ciutat de Nova York, en col·laboració amb l’Ajuntament de la ciutat

  Fons Aaron Copland per a la Música

  Fons Alice M. Ditson de la Universitat de Columbia

  Fundació Amphion

  Fundació Brookby

  Fundació Gladys Krieble Delmas

  Fundació Fan Fox i Leslie R. Samuels

  Fundació Howard Gilman

  Fundació de les Arts de l’Atlàntic Mitjà

  De la mateixa manera, Sō Percussion vol agrair a les empreses d’instruments el seu suport desinteressat i la donacions de baquetes Vic Firth, platerets Zildjian, membranes timpàniques Remo, orgues Estey i instruments Pearl-Adams.


  Podeu trobar més informació sobre la formació i accés als articles de venda a: https://sopercussion.com/shop/

 • Textos

  Caroline Shaw (1982) – Sō Percussion
  Let the Soil Play its Simple Part 

  To the sky - Cap al Cel
  Lletra d’Anne Steele (1717-1778) de The Sacred Harp Hymnal (1760)

  So fades the lovely blooming flow’r
  Frail solace of an hour
  So soon our transient comforts fly
  And pleasure blooms to die

  Així s’esvaeix la formosa flor florent
  El fràgil consol d’una hora
  Tan aviat com les nostres transitòries comoditats volen
  I el plaer floreix per morir

  Is there no kind, no healing art
  To soothe my anguished heart
  Spirit of grace be ever nigh
  Thy comforts not to die

  No hi ha cap art amable ni curatiu
  Per calmar el meu angoixat cor.
  L’esperit de gràcia és sempre a prop
  Que els teus consols no defalleixin

  Let gentle patience smile on pain
  Till hope revives again
  Hope wipes the tear from sorrow’s eye
  And faith points to the sky

  Que la suau paciència somrigui al dolor
  fins que l’esperança torni a reviure.
  L’esperança eixuga la llàgrima dels ulls del dolor
  I la fe assenyala al Cel.

  The Flood is Following Me - La crescuda em segueix
  Lletra de James Joyce (1882- 1941) d’Ulisses i Caroline Shaw

  Rhythm begins, you see. I hear.
  The flood is following me
  The flood is following me

  El ritme comença, ja ho veus. Escolto.
  La crescuda em segueix
  La crescuda em segueix

  And it’s almost a chorus but
  Probably still a verse
  Spins around

  I és gairebé una tornada però
  Probablement encara sigui un vers
  Gira al voltant

  The flood is following me
  The flood is following me

  La crescuda em segueix
  La crescuda em segueix

  Let the soil play its simple part - Deixem que el sòl faci la seva pròpia contribució
  Lletra de Caroline Shaw

  every angle has its fabled
  tangent tied behind the backs of
  folded hours found about the
  rounded corners
  counted towards what never
  quite arrived in time
  an asymptote
  a rhyme
  unfurled and
  further curling
  further finding
  cursive foiling
  wrapped around
  this mortal coil
  let the soil
  let the soil
  let the soil
  let the soil
  let the soil play its simple part.

  cada angle té la seva tangent
  fabulosa, nuada a les esquenes
  de les hores plegades que es troben a les
  cantonades arrodonides
  comptades a un que mai no
  arriba del tot a temps
  una asímptota
  una rima
  desplegada i
  que gira perpètuament
  per trobar-se perpètuament
  en una làmina en cursiva
  enrotllada al voltant
  d’aquest embolcall carnal
  deixem que el sòl
  deixem que el sòl
  deixem que el sòl
  deixem que el sòl
  deixem que el sòl faci la seva pròpia contribució.

  Do you ever think of me?
  I hope that you are well.

  Penses mai en mi?
  Espero que estiguis bé.

  lyrically we seem to be
  sympatically derived from
  integers insistent on a
  keen resistance
  pen in hand you handed me
  your altogether pen in hand
  you handed me your further
  curling further finding cursive
  foiling wrapped around this mortal
  coil let the soil let the soil
  let the soil let the soil let the soil
  let the soil let the soil let the soil
  let the soil let the soil
  play its simple part.

  líricament semblem un
  derivat benèvol dels
  nombres enters persistents en
  una resistència ansiosa
  ploma en mà em vas lliurar
  del tot la teva ploma en mà
  em vas lliurar el teu gir perpetu
  per trobar-te perpètuament en una làmina en cursiva
  enrotllada al voltant d’aquest embolcall
  carnal deixem que el sòl
  deixem que el sòl deixem que el sòl
  deixem que el sòl deixem que el sòl
  deixem que el sòl deixem que el sòl
  faci la seva pròpia contribució

  Do you ever think of me?
  I hope that you are well

  Penses mai en mi?
  Espero que estiguis bé.

  Long Ago We Counted - Fa molt de temps que comptàvem
  lletra de Caroline Shaw

  Ago, ago, ago
  Time until
  Ago, ago, ago
  Hours fill
  Long ago we counted
  One, two, three, four, five, six
  Ago, ago, ago, ago, ago
  Hours find
  Ago, ago, ago, ago, ago
  Fit the line
  Long ago we...
  One, three
  Until, until, until
  Side by side
  Until, until, until
  By and by
  Again, again, again
  Long ago we...
  One

  Fa molt, fa molt, fa molt
  Temps fins
  Fa molt, fa molt, fa molt
  Les hores omplen
  Fa molt de temps que comptàvem
  Un, dos, tres, quatre, cinc, sis
  Fa molt, fa molt, fa molt, fa molt, fa molt
  Les hores troben
  Fa molt, fa molt, fa molt, fa molt, fa molt
  Ajusta la línia
  Fa molt de temps que...
  Un, tres
  Fins, fins, fins
  Colze a colze
  Fins, fins, fins
  A poc a poc
  De nou, de nou, de nou
  Fa molt de temps que...
  Un

  [De Narrow Sea: Part I. I am a poor way faring stranger - Soc un pobre caminant foraster
  Lletra de diverses fonts, a través de L’Arpa Sagrada (ed. 1991)]

  I am a poor way faring stranger
  While journey ing through this world of woe
  Yet there’s no sickness, to ilordanger
  In that bright world to which I go
  I’m going there to seemy Father
  I’m going there no more to roam
  I’m only going over Jordan
  I’m only going over home
  I know dark clouds will gather over me
  I know my way is rough and steep
  Yet beaute ousfields lie just before me
  I’m going there to seemy Mother
  She saids he’d meet me when I come
  I’m only going overJordan
  I’m only going over home

  Soc un pobre caminant foraster
  I emprenc el meu viatge a través d’aquest món d'afliccions,
  Tanmateix, exempt de malaltia, fatiga i perill
  El món de llum al qual aspiro arribar
  Hi vaig a veure el Pare,
  Hi vaig per posar fi al vagareig
  Tan sols he de creuar el Jordà
  tan sols me'n torno a casa
  Sé que els negres núvols planen sobre mi
  Sé que el meu camí és rocós i escarpat
  Però els camps daurats romanen davant meu
  Hi vaig a veure la Mare,
  Ella em va dir que ens retrobaríem al meu retorn
  Tan sols he de creuar el Jordà
  Tan sols me'n torno a casa

  A Gradual Dazzle - Un enlluernament gradual
  Lletra d’Anne Carson (1950) de Hopper: Confessions ‘Room in Brooklyn’ publicat a Men in the Off Hours (2000)

  This
  slow
  day
  moves
  Along the room
  I
  hear
  its
  axles
  go
  A gradual dazzle
  upon
  the ceiling
  Gives me that
  racy
  bluishyellow
  feeling
  As hours
  blow
  the wide
  way
  Down my afternoon.

  Aquest
  dia
  lent
  es mou
  Arreu de l’habitació
  escolto
  el
  brunzit
  dels
  eixos
  Un enlluernament gradual
  sobre
  el sostre
  Em fa aquesta
  enèrgica
  sensació
  de groc blavós
  Mentre les hores
  s’esmicolen
  per l’ample
  camí
  I baixen fins a la meva tarda.

  Cast the Bells in Sand - Fon les campanes a la sorra
  Lletra de Josh Quillen

  Tolling are the versions of
  Slight versions of the same
  Varied similarities
  Cast the bells in the sand
  Cast the bells in the sand
  Cast the bells in the sand
  A singular voice, alone
  Is its own

  Els peatges són les versions de
  Lleugeres versions del mateix
  Similituds variades
  Fon les campanes a la sorra
  Fon les campanes a la sorra
  Fon les campanes a la sorra
  Una veu singular, sola
  És la seva pròpia

  Some Bright Morning - Un matí brillant
  lletra d’Albert E. Brumley (1905-1977) de I’ll Fly Away  (1929)

  Some bright morning
  When this life is over
  I’ll fly away
  To that home on that
  celestial shore
  I’ll fly away

  Un matí brillant
  Quan aquesta vida hagi arribat a la fi
  Volaré ben lluny
  Fins a aquella llar
  de la riba celestial
  Volaré ben lluny

  When the shadows
  of this life are over,
  I’ll . . .
  Oh glory
  Oh morning

  Quan les ombres
  d’aquesta vida hagin arribat a la fi,
  Jo...
  Oh glòria
  Oh matí

  When I die
  Hallelujah by and by
  I’ll fly away.

  Quan mori
  Al·leluia a poc a poc
  volaré ben lluny.

  A Veil Awave Upon the Waves - Un vel oneja sobre les onades
  Lletra de James Joyce d’Ulisses 

  Did not : no, no:
  All is lost now
  A veil awave upon the waves
  Wait while you wait.

  No va ser: no, no:
  Ara tot està perdut
  Un vel oneja sobre les onades
  Espera mentre esperes.

  Other Song - Una altra cançó
  Lletra de Caroline Shaw

  Find where you go
  Behind the glare
  Is what I know
  The melody climbs higher

  Troba el lloc on vas
  Darrere la resplendor
  És el que sé
  La melodia s’enfila més amunt.

  The song is in the fold
  The harmony is cold
  What’s old is new
  Is ever, ever told

  La cançó és dins el plec
  L’harmonia és freda
  El que és vell és nou
  Sempre, sempre s’ha dit

  I go, I go...

  Hi vaig, hi vaig...

  I go where you are
  I know there is no
  Assigned melody

  Vaig allà on tu ets
  Sé que no hi ha
  Cap melodia assignada

  The song is in the fold
  The harmony is cold
  What’s old is new is old
  is ever, ever told

  La cançó és dins el plec
  L’harmonia és freda
  El que és vell és nou
  sempre, sempre s’ha dit

  The detail...

  El detall...

  Find the line
  Find the line

  Troba la línia
  troba la línia

  I go where you go

  Vaig allà on tu vas

 • També et pot interessar...

  Concerts Extraordinaris
  Dijous, 09.03.23 – 20 h
  Petit Palau

  Sheku Kanneh-Mason, violoncel

  Obres de Bach, Simcock, Britten, Brouwer, Finnis i Cassadó

  Preu: 35 €

 • Mecenes d'Honor

  Mecenes Protectors

  Mitjans Col·laboradors

  Amics Benefactors

  Benefactors Palau XXI

Índex