• Cor Jove de l’Orfeó Català
  –Carnaval a Venècia

  La Casa dels Cants

  Dijous, 18 de març de 2021 – 20 h

  Sala de Concerts

 • Amb la col·laboració de:

  • image/svg+xml
  • image/svg+xml
  • image/svg+xml
  • Logo per programes color - Ministerio de Cultura y deporte - Inaem

  Membre de:

  • image/svg+xml
 • Programa

  Cor Jove de l’Orfeó Català
  Pau Casan, piano
  Esteve Nabona, director


  Salvador Brotons (1959)
  Les quatre estacions, op. 64

  Aigües de la primavera

  Incúria d’agost

  Darrer pleniluni de tardor
  Andrea Martí, soprano

  Cançó de Nadal

  Gioachino Rossini (1792-1868)
  Péchés de vieillesse (selecció)

  Salve, O Vergine Maria

  Un petit train de plaisir
  Maria Vives, Jordi Giné i Arnau Segura, narradors

  I gondolieri

  Duetto buffo di due gatti*
  Helena Tajadura i Txell Sánchez, mezzosopranos

  Quartetto pastorale

  Il Carnevale di Venezia*

  *No formen part del recull Péchés de vieillesse

  Durada aproximada del concert: 60 minuts, sense pausa

  #coral #clàssics

 • Comentari

  Sens dubte més conegut a casa nostra com a director d’orquestra, Salvador Brotons (Barcelona, 1959) és també un compositor prolífic, format principalment als Estats Units, que lluny de prejudicis estètics i influències avantguardistes s’ha mogut sempre en un llenguatge tonal accessible, expressiu i natural.

  El cicle per a cor i piano Les quatre estacions (1993), sobre textos del poeta Josep Carner, fou un encàrrec del Cor de Cambra del Palau de la Música Catalana, que l’estrenà el desembre del 1994. L’efervescència d’“Aigües de la primavera”, amb els seus degotalls de notes al piano i unes melodies líriques i brillants, és seguida per la languidesa d’“Incúria d’agost”, imatge de la pesada xafogor d’un dia d’estiu. La transparent i melangiosa evocació de “Darrer pleniluni de tardor” contrasta finalment amb l’alegria dels dies nadalencs de “Cançó de Nadal” que clou el cicle amb brillantor.

  Els Péchés de viellesse són un ingent conjunt de composicions per a diferents formacions de petit format fetes per Gioachino Rossini (Pesaro, 1892-Passy, 1868) durant els darrers deu anys de vida al seu daurat retir a prop de París. Rossini havia regnat indiscutiblement al món operístic fins que decidí retirar-se en el punt àlgid de la seva carrera, retir les circumstàncies del qual no cal explicar aquí, ja que n’hi ha prou “literatura”.

  El gruix d’aquests Pecats de vellesa, publicats en catorze volums, és fet de peces per a piano sol (volums 4 a 8, 10 i 12) sovint de caràcter simple i burlesc, com el còmic “Un petit train de plaisir”. Amb l’excepció del novè volum, dedicat a obres per a diferents conjunts de cambra, la resta de volums és integrat per petites peces vocals, a solo o conjunt, d’un estil molt planer, fresc i brillant, lluny de les grandiloqüències líriques; música de saló, en definitiva, molt d’acord amb l’estil de vida de bon vivant, ric, madur i burgès del mestre de Pesaro.
  Característics en són “I gondolieri” o l’encantador “Quartetto pastorale”.

  “Il Carnevale di Venezia” és una obra molt anterior, composta el 1821 sobre un text de Pacini, el caràcter festiu de la qual la fa propera en esperit als Péchés. Tampoc pertany a aquest cicle el cèlebre “Duetto buffo di due gatti”, una obra llargament atribuïda (fins quan?) a Rossini, però que en realitat és una compilació que utilitza material de l’Otello rossinià i d’una altra obra del compositor danès Weyse feta per Robert L. de Pearsall, musicòleg anglès, l’any 1825.

  Sergi Moreno-Lasalle, músic i crític musical

 • Biografies

  Cor Jove de l'Orfeó Català

  Cor Jove OC

  ©Ricardo Ríos

  Està integrat per una seixantena de cantaires de setze a vint-i-cinc anys. Fundat el 1986, actualment Pablo Larraz i Oriol Castanyer en són els directors i Paul Perera el pianista.

  Ha col·laborat amb l’Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya, Orquestra Simfònica del Vallès, London Symphony Orchestra, Gulbenkian Orchestra de Lisboa, The Sixteen, Ensemble Pygmalion, Orquestra Barroca Catalana, Orquestra Simfònica Camera Musicae, Ensemble Méridien i Orquestra de Cambra Terrassa 48, entre altres formacions. També ha treballat amb directors de prestigi, com Harry Christophers, Raphaël Pichon, Gianandrea Noseda, Simon Rattle i Simon Halsey.

  Amb seu al Palau de la Música Catalana, ha actuat a Barcelona, Girona, Tarragona, Cervera, Terrassa, Sabadell i Palma, i a Sevilla, Granada, Las Palmas, així com també a Polònia, Alemanya, Àustria, la República Txeca, Holanda i el Regne Unit.

  En l’apartat discogràfic ha enregistrat Aigües de primavera (2010), Requiems (2013) de Mozart i de Fauré, per a Columna Música, i Musicals! (2017, Palau Records) d’Albert Guinovart, aquest darrer nominat als Premis Enderrock 2018 com a millor disc de clàssica. Igualment, va participar en El disc de La Marató de TV3 (2019) dedicat a les malalties minoritàries.

  Ha estrenat el Requiem d’Albert Guinovart, amb concerts a Palma, Girona, Barcelona, Cervera i Esplugues de Llobregat; la producció Harmonium de John Adams, al cicle Palau 100, amb l’Orfeó Català, Cor de Cambra del Palau i OBC, sota la direcció del mateix compositor, i una nova producció escènica de l’òpera Dido & Aeneas de Henry Purcell, amb direcció escènica de Marc Rosich i musical d’Esteve Nabona.

  El 2019 va debutar als BBC Proms, al Royal Albert Hall de Londres, interpretant Belshazzar’s feast de William Walton, al costat de l’Orfeó Català, el cor i l’orquestra de la London Symphony, dirigits per Sir Simon Rattle. També va interpretar al Palau el Requiem de Duruflé i els Coronation anthems de Haydn al costat de l’Orquestra Nacional Clàssica d’Andorra i l’organista Joan Seguí, tots sota la direcció d’Esteve Nabona. El setembre del 2020 va inaugurar la temporada Simfònics al Palau 2020-21 amb Carmina Burana de Carl Orff, amb l’Orquestra Simfònica del Vallès, sota la direcció de Xavier Puig.

  Del 2021 destaca la producció audiovisual Carmina Burana de Carl Orff, que s’estrenà el 28 de març a Palau Digital i TV3, en què van participar els cors de Palau Vincles, el Cor Petits de l’Orfeó Català, els solistes Serena Sáenz i Germán de la Riba, els pianistes Pau Casan i Pep Surinyac i les percussions de la Simfònica del Vallès, tots sota la direcció del titular del cor, i el concert “Carnaval de Venècia”, del cicle La Casa dels Cants, del Palau de la Música Catalana, amb obres de Gioachino Rossini i compositors catalans. El desembre del 2021 el Cor Jove va enregistrar la versió d’Albert Guinovart per a cor i cobla de la sardana Juny de Juli Garreta, al costat de la cobla La Flama de Farners, amb motiu del centenari de la seva composició, i que ha presentat en concert a Sant Feliu de Guíxols amb altres obres per a cor i cobla.

  D’aquesta temporada 2022-23 cal destacar el concert “Música i poesia”, amb obres corals dels segles XX i XXI; el concert a L’Auditori al costat de la Coral Cantiga i la Banda Municipal de Barcelona, sota la direcció de José R. Pascual-Vilaplana, amb el Requiem de Rutter, i el programa “Tonight, tonight”, amb estàndards de jazz, obres de musicals i música pop.

 • Pau Casan, piano

  Pau Casan

  Es va formar amb M. Farré al Conservatori Superior de Música de Barcelona i amb G. Fergus-Thompson i R. Vignoles al Royal College of Music de Londres. Guardonat amb el primer premi del 23è Concurs Joan Massià i el premi al millor pianista del 22è Premi Ciutat de Berga, ha actuat a Espanya, França, Portugal, Dinamarca, Alemanya, Finlàndia, el Regne Unit, Colòmbia i la Xina. 

  Compagina l’activitat concertística amb la docència al Conservatori Superior de Música del Liceu, col·labora habitualment amb el Gran Teatre del Liceu com a mestre repertorista i és pianista oficial del Concurs Internacional de Cant Francesc Viñas. Treballa a la Fundació Orfeó Català-Palau de la Música Catalana com a pianista titular de l’Orfeó Català i del Cor Infantil de l’Orfeó Català. 

 • Esteve Nabona, director

  esteve-nabona-article-blog

  ©Ricardo Ríos

  Ha estat director del Cor de Cambra Ars Subtilior (1986-1992), Cor Albada de l’Agrupació Cor Madrigal (1995-2007), Ensemble Vocal Cambra 16 (1998-2005), Cor de la Universitat Ramon Llull (2006-2012) i Cor Jove dels Països Catalans (2010-2015). Entre els anys 2000 i 2006 va ser director assistent del Cor de Cambra del Palau de la Música Catalana. Actualment compagina la direcció del Cor Jove de l’Orfeó Català amb la direcció de l’Escola Coral de l’Orfeó Català i del projecte social i educatiu Palau Vincles.

  Com a director ha ofert concerts a l’Estat espanyol i a Portugal, França, Itàlia, Bèlgica, Holanda, Luxemburg, Alemanya, Àustria, la República Txeca i el Regne Unit. També ha dirigit diversos tallers corals a Catalunya, Illes Canàries, Andalusia, Euskadi, Astúries, Galícia i Xile.

  En produccions per a cor i orquestra ha dirigit l’Orquestra Simfònica del Vallès, Orquestra de Cambra Terrassa 48, Orquestra de Cambra de Vic, Orquestra Joves Intèrprets dels Països Catalans, Orquestra Nacional Clàssica d’Andorra, Orquestra Barroca Catalana, Ensemble Méridien, Orquestra Camera Musicae i Orquestra Barroca Ars Musicae.

 • 20210322 Palau Bach DESKTOP
 • Textos

  Salvador Brotons (1959)
  Les quatre estacions, op. 64
  Poemes de Josep Carner (1884-1970)

  Aigües de la primavera

  Aigües de la primavera
  que degoten pels jardins,
  posades damunt les branques,
  les gotes es tornen brins.
  Al cor d’una trista fotja
  tremolen els cels divins.

  S’acuita la neu a fondre’s
  i baixa torrent endins;
  la fressa de les escumes,
  com mou el fullam dels pins!
  Com sotgen, les flors novelles!
  Com dringuen aquests matins!

  Al riu de les aigües noves
  diuen que hi ha tres remolins:
  ”L’un molia or i plata,
  l’altre perles i robins,
  l’altre l’amor de les dames
  que captiven els fadrins”.

  Incúria d'agost

  El pla no fa sinó jeure,
  els turons són aclofats,
  els núvols no van enlloc,
  els arbres s’adormen drets.

  Cau aclaparat el lleure
  sota els cels esbatanats;
  ventallant blau en el foc,
  el llagost va pels gorets.

  El penyal voldria beure,
  els herbeis són empolsats,
  pel camí llueix el roc,
  ix un baf de les parets.

  Darrer pleniluni de tardor

  D’afany i de plany en dejuni,
  encara vull fer-te cantada,
  medalla reial, pleniluni
  damunt la primera gelada.

  Tot pur sense esquer d’aventura,
  cap núvol, cap ombra permesa:
  només regalant de l’altura,
  certesa, certesa, certesa.

  El fred, radiant sagitari,
  amb perles feria l’herba clara!
  De l’aigua del rec solitari
  una urpa cendrosa s’empara.

  I sembla que un viure comencí
  sens petja ni veu traïdora,
  amb sons naufragats en silenci
  pel món de cristall que ens ignora.

  Cançó de Nadal

  Branca rompuda pel vent espectral
  –un dia plena de fulles i rama!–,
  dóna’ns la flama, la flama,
  la flama no de cap negra foguera del mal,
  sinó la flama del foc de Nadal.

  Tu, vent geliu, el que fibla i somica,
  no véns amb rúfol missatge del mal;
  cara a la llar fas un poc de musica
  en tot forat assajant una mica
  els flabiols de la nit de Nadal.

  Balba enyorança, nafrada recança,
  vegeu: de nit els estels van mostrant-se;
  ah, no us pertoca de caure al fondal,
  sinó d’aprendre la dansa,
  la dansa d’àngels i sants en la nit de Nadal.

  Gioachino Rossini (1792-1868)    
  Péchés de vieillesse

  Salve, O Vergine Maria
  de l'àlbum Miscellanée de musique (XI)

  Salve O Vergine Maria,
  Salve O Madre in ciel Regina;
  Sulla terra il guardo inchina,
  de’ tuoi figli abbi pieta.
  Tu di sol tutta vestita,
  tu di stelle incoronata, tu speranza,
  Tu avvocata, del tuo popolo fedel.
  Salve!

  Salve, oh Verge Maria,
  salve o Mare Reina del cel;
  sobre la terra inclina l’esguard,
  tingues pietat dels teus fills.
  Tu, vestida tota de Sol,
  tu, coronada d’estrelles, tu esperança,
  tu advocada, del teu poble fidel.
  Salve!

  I gondolieri
  de l’Àlbum italià (I)

  Voghiam sullʼagil vela,
  bello risplende il cielo,
  la luna è senza velo,
  senza tempesta il mar.

  Voguem en la vela àgil,
  magnífic el cel resplendeix,
  la lluna va sense vel,
  i sense tempesta, el mar.

  Vogar, posar sul prato;
  al gondoliere è dato
  fra i beni, il ben maggior.

  Vogar, reposar al prat;
  tal és el millor bé
  donat al gondoler.

  Non cal se brilla il sole,
  o mesta appar la luna,
  ognor sulla laguna
  il gondoliere è Re

  Tant és si el sol brilla,
  o si la lluna apareix trista,
  sempre a la llacuna,
  el gondoler és rei.

  Quartetto pastorale
  originalment pertanyia a l’òpera Aureliano in Palmira
  Text de Felice Romani (1788-1865)

  L’Asia in favilla è volta
  Combattono I possenti,
  Sol tra pastori e armenti
  Discordia entrar non sa.

  O care selve, o care stanze di libertà,

  Àsia envoltada en flames
  lluiten els poderosos,
  només entre pastors i els seus ramats
  la discòrdia no pot entrar.

  O estimats boscos, o estimats refugis de llibertat,

  Non fia che ferro ostile
  brillar fra noi si veda,
  Che non alletta a preda
  la nostra povertà.

  que el ferro hostil
  no es vegi brillar entre nosaltres,
  que no sigui objecte de cobdícia
  la nostra pobresa.

  Tranquilli il sol ci lascia
  allor che si ritira,
  Tranquilli il sol ci mira
  si quando ritorno fa.

  El sol ens deixa tranquils
  quan se’n va,
  el sol ens retroba tranquils
  quan torna a venir.

  Il Carnevale di Venezia
  Text de Gioachino Rossini, Niccolò Paganini (1782-1840), Massimo D’Azeglio (1798-1866) i Catterina Lipparini (1792-1855)

  Siamo ciechi, siamo nati, 
  per campar di cortesia; 
  in giornata d’allegria 
  non si niega carità!

  Som cecs,
  hem nascut per viure de gorra.
  En jornada d’alegria,
  no es nega caritat!

  Donne belle, donne care! 
  Per pietà, non siate avare! 
  Fate a poveri ciechietti 
  un tantin di carità! 

  Dones belles, dones estimades,
  per pietat no sigueu avares!
  Feu als pobres cec
  suna mica de caritat!

  Siamo tutti poverelli 
  che suonando i campanelli 
  che scuotendo li batocchi 
  col do, re, mi, fa, soi, la, 
  domandiam la carità! 

  Som tots pobrets
  que fent sonar les campanetes,
  que trucant les picaportes
  amb el Do, Re, Mi, Fa, Sol, La,
  supliquem la caritat!

  Deh! soccorreteci, donnette amabili! 
  Siate benefiche col miserabili! 
  Noi siamo poveri di buona bocca, 
  siam pronti a prendere quel che ci tocca. 

  Va, socorreu-nos, donetes amables!
  Sigueu benèfiques amb els miserables!
  Nosaltres som pobres de bona boca
  estem promptes a menjar tot el que toca. 

  Deh! soccorreteci, per carità, 
  che carnevale, morendo stà!

  Va, socorreu-nos per caritat,
  que el Carnaval s’està acabant!

 • També et pot interessar...

  Palau Bach
  Ensemble Pygmalion & Pichon
  Passió segons sant Mateu de Bach

  Julian Prégardien, Evangelista
  Stéphane Degout, Jesús
  Ensemble Pygmalion
  Raphaël Pichon, director

  J.S. Bach: Passió segons sant Mateu, BWV 244

  Dijous, 25.03.21– 18:30 h
  Sala de Concerts
  Preus: de 30 a 90 €

Índex