• Barcelona Gipsy balKan Orchestra
  Nova Era. Connectats amb el passat amb impuls cap al futur

  Palau Fronteres

  Diumenge, 14 de març de 2021 – 20 h

  Sala de Concerts

 • En co-producció amb:

  • Tradicionàrius

  Amb la col·laboració de:

  • image/svg+xml
  • image/svg+xml
  • image/svg+xml
  • Logo nou Inaem

  Membre de:

  • image/svg+xml
 • Programa

  Barcelona Gipsy balKan Orchestra

  Margherita Abita, veu
  Mattia Schirosa, acordió
  Julien Chanal, guitarra
  Ivan Kovačević, contrabaix
  Stelios Togias, percussió
  Dani Carbonell, clarinet
  Oleksandr Sora, violí
  Pere Nolasc Turu, violí


  Dancing with the rabbi (instrumental klezmer)

  Hora la kaval (instrumental de Romania)

  Marijo, deli bela kumrijo (cançó de Macedònia)

  Constantine Constantine (cançó de Romania)

  Sedi donka-Joc mare (instrumental de Bulgària-Romania)

  More sokol pie (cançó de Sèrbia)

  Kalejaca jaca (cançó de Macedònia)

  Dajchovo horo (instrumental de Bulgària)

  Ciganine sviraj, sviraj (cançó de Sèrbia)

  Magia (instrumental klezmer)

  Ciganoçka (cançó de Rússia)

  Dere Geliyor dere (cançó de Turquia)

  Krajdunavsko horo (instrumental de Bulgària)

  Jana turcin Alexandris (cançó de Macedònia-Grècia)

  Bavno Horo (instrumental de Bulgària)

  Koreni (instrumental BGKO)

  Od ebra do dunava (cançó BGKO-Sèrbia-Espanya)

  Durada aproximada del concert: 70 minuts, sense pausa

 • Comentari

  Us convidem a capbussar-vos en la música dels Balcans: un territori sonor fascinant, solcat per nombrosos pobles i travessat pels avatars de la història. Una història en la qual la celebració de la vida mitjançant la música sempre ha prevalgut malgrat les guerres i les rivalitats, tantes vegades induïdes pels qui no suporten la idea que els pobles puguin conviure en pau.

  El denominat vesper balcànic és, de fet, un gresol de llengües, cultures, tradicions i pobles que han conviscut i que s’han enriquit mútuament: esclaus, albanesos, romanesos i/o valacs, grecs, turcs, hongaresos, gitanos, jueus (tant els sefardites com els asquenazites)... Les seves músiques endinsen arrels profundes a les terres ancestrals d’aquests pobles (els confins orientals d’Europa, l’Àsia Central, el subcontinent indi...), tot recollint també l’antiga herència grega, la bizantina i, més modernament, l’otomana, les bandes retrunyidores de soldats geníssers de la qual tenen com a hereves esplendoroses les fanfares gitanes de metall i percussió, tan celebrades i reconegudes internacionalment les darreres dècades.

  Però no solament d’aquests “reis del metall” beu la música balcànica, sinó que també incorpora un ben acolorit mostrari d’instruments de corda, vent i percussió: els timbres i els teixits sonors de la Barcelona Gipsy balKan Orchestra (BGKO).

  Prepareu-vos per gaudir amb l’energia, l’alegria i els ritmes intricats i irresistibles d’aquestes músiques, que també són portadores, de vegades, d’una enyorança melangiosa, de passions fortes i sentiments arravatats: sirbas, horos, klezmer i fins i tot una rumba gitana (macedònia) per ballar, sevdah per embadalir-s’hi... Músiques celebrades en festes i noces, plorades en funerals i tragèdies. Cants i danses en moviment imparable, festejats a cada comunitat i alhora duts d’un lloc a un altre, en una pol·linització constant, per músics itinerants gitanos i klezmorim jueus.

  Així són les músiques plenes d’embruix que ens porta avui la Barcelona Gipsy balKan Orchestra, que presenta el seu àlbum Nova era. La capital catalana esdevé un epicentre de creativitat balcànica amb aquests músics bregats, impecables i sorprenents que s’apleguen, no solament de Catalunya, sinó també de Grècia, Ucraïna, Sèrbia, França i Itàlia. I no hi ha res millor que celebrar-ho aquí, al Palau.

  Juan Antonio Vázquez, divulgador musical (Mundofonías, A la fuente-RNE, TWMC)

 • Biografia

  Barcelona Gipsy balKan Orchestra

  Barcelona Gipsy Balkan Orchestra

  La Barcelona Gipsy balKan Orchestra (BGKO) és una formació internacional de músics amb seu a Barcelona que s’ha convertit en un referent del panorama de la música tradicional. Les seves reinterpretacions personals de la música dels Balcans, el Pròxim Orient i de la mar Mediterrània atreuen públics de totes les edats i orígens.

  Des de la seva creació, la BGKO ha anat aplegant una base de seguidors fidels que no ha deixat de créixer. Més de 22.000 cedés venuts, 1.000 concerts, 70 milions de visualitzacions i 120.000 subscriptors a Youtube!

  En aquest novè any d’existència, la banda dona la benvinguda a la seva nova cantant, Margherita Abita, de Sicília, que amb tota la seva frescor aporta noves visions musicals, nova energia i un nou impuls creatiu. El so contemporani, únic i característic de la BGKO prové de la seva exploració incansable i apassionant dels timbres i les sonoritats de la tradició musical klezmer, rom, balcànica i mediterrània, entesa com un conjunt de tradicions musicals i una cultura multiètnica que va més enllà de les fronteres geogràfiques.

  El grup s’ha nodrit de les influències artístiques de cada un dels seus membres, tot aconseguint un so amb identitat pròpia. La BGKO són Margherita Abita (veu, Itàlia), Mattia Schirosa (acordió, Itàlia), Julien Chanal (guitarra, França), Ivan Kovačević (contrabaix, Sèrbia), Stelios Togias (percussió, Grècia), Dani Carbonell (clarinet, Catalunya), Oleksandr Sora (violí, Ucraïna) i Pere Nolasc Turu (violí, Catalunya). La BGKO és una banda amb ganes de descobrir i investigar noves sonoritats i sempre a punt per obrir nous horitzons musicals.

 • 20210319 Palau Fronteres DESKTOP
 • També et pot interessar...

  Palau Fronteres
  Carles Viarnès & Alba G. Corral
  —Temps perdut per a un art inútil

  Carles Viarnès, piano i electrònica
  Alba G. Corral, artista visual

  Un concert en el qual es combina piano, electrònica i visuals, i que convida a reflexionar sobre la relativitat del temps en relació amb el canvi d’hora.

  Dissabte 27.03.21 – 20 h
  Petit Palau
  Preu: 25 €

Índex