• Schaghajegh Nosrati
    —Xostakóvitx, Bach, Haydn i Alkan

    Palau Piano

    Dilluns, 19 de maig de 2025 – 20 h

    Sala de Concerts

  • Compromís amb el medi ambient:

    • Logo EMAS - ES-CAT-000323
    • Logo AENOR - ISO 14001
    • Logo Biosphere

    Amb la col·laboració de:

    • image/svg+xml
    • image/svg+xml
    • image/svg+xml
    • Logo nou Inaem

    Membre de:

    • image/svg+xml
  • Programa

    Schaghajegh Nosrati, piano 


    I part

    Johann Sebastian Bach (1685-1750)
    Obertura en estil francès, BWV 831

    Overture
    Courante
    Gavotte I – II
    Passepied I – II
    Sarabande
    Bourrée I – II
    Gigue
    Echo

    Dmitri Xostakóvitx (1906-1975)
    Preludi i fuga en Si menor, op. 87 núm. 6

    Preludi: Allegretto
    Fuga: Moderato

    II part

    Franz Joseph Haydn (1732-1809)
    Sonata en Mi bemoll major, Hob. XVI:52

    Allegro
    Adagio
    Finale. Presto

    Charles-Valentin Alkan (1813-1888)
    Simfonia per a piano sol

    Allegro moderato
    Marche funèbre
    Menuet
    Finale

    Durada del concert:
    Primera part, 40 minuts | Pausa de 15 minuts | Segona part, 50 minuts.
    La durada del concert és aproximada.

    Concert enregistrat per Catalunya Música
    #òpera #gransfigures #estrenes

  • 20250515 Transversal T2526 DESKTOP
  • Poema

    Remoreig

    El dia escampa benagràcies
    en regne d’ànima i cançó
    bruit sense alè,
    parla callada
    que ens frega amb veus
    que no entenem,
    que ens toca amb dits
    de llum antiga,
    que llisca i s’alça i parla i crida.

    I broda el cel quan diu l’etern.

    Lluís Calvo
    Del llibre L’espai profund.
    Barcelona: Edicions Proa, 2020

  • Anunci programa de mà digital - Palau Digital - Desktop 1300x1854
  • Comentari

    Xostakóvitx ret homenatge a Bach commemorant el bicentenari de la mort de l’as del Barroc amb els seus 24 preludis i fugues, op. 87 per a piano (1950-1951), peces d’un immens valor històric en una època en què la música es debatia entre l’eliminació o l’evolució de la tonalitat. Sense renunciar al seu personal discurs estètic, Xostakóvitx en proposa un de renovat i sorprenent mirant de reüll el passat; és ni més ni menys que un tribut al bachià Clave ben temperat i el primer exemple d’aquest gènere a la música russa. Avui s’escoltarà el Preludi i fuga en Si menor, op. 87 núm. 6. Preludi (allegretto) i fuga (a tres veus, moderato), moviments del tot hipnotitzants. 

    La bellíssima i popular Obertura en estil francès, BWV 831 de Bach, atrapa des dels primers compassos per la seva majestuositat. Editada el 1735 com a segona part del Clavier-Übung, és sovint confrontada amb el Concert italià per entendre els dos gustos dominants a l’època. Tot i ser denominada Obertura, en ser aquesta la de més entitat de la composició (la durada és un terç de tota l’obra), es tracta d’una grandiosa suite d’onze moviments, dels qual ha quedat exclosa l’habitual alemanda per evitar la presència de l’arrel germànica a la partitura.

    La Sonata en Mi bemoll major, Hob. XVI:52, l’última publicada per Haydn, té textures quasi orquestrals i va ser escrita el 1794 a Londres, on el músic era molt reconegut i on es va familiaritzar amb el nou fortepiano anglès, de més possibilitats sonores. Forma part de les Drei Englische Sonaten dedicades a la pianista Theresa Jansen-Bartolozzi. L’obra s’inclina cap a l’estil pianístic de Beethoven, tot i que també es diu que el geni de Bonn la va agafar com a model. Els seus tres moviments evidencien la mestria del Haydn en la forma sonata i la seva depurada tècnica.

    Amb la Simfonia per a piano sol, del pianista i compositor francès Charles-Valentin Alkan, ens endinsem en ple Romanticisme. Durant molts anys oblidat, va ser considerat per Liszt o Busoni com un dels grans del piano després de Beethoven. Aquesta obra, del 1857, forma part dels Douze études dans tous les tons miners, en què Alkan cobreix les limitacions del piano amb una capacitat magistral per evocar efectes orquestrals, fet que eleva la peça a una mena d’estructura monumental. Amb tres moviments d’uns cinquanta minuts de durada i d’execució complexíssima, l’obra exigeix precisió virtuosística i resistència física: tot una experiència, escoltar-la.

    Manel Cereijo, musicòleg

  • anunci programa digital fes-te benefactor v4 DESKTOP
  • Biografia

    Schaghajegh Nosrati, piano

    Schaghajegh Nosrati

    ©Irène Zandel

    Schaghajegh Nosrati (Bochum, 1989) és una pianista alemanya d’origen iranià que s’ha distingit per la seva versatilitat artística i una profunda sensibilitat musical, especialment en la interpretació de l’obra de Johann Sebastian Bach. El seu talent i maduresa musical van captivar ben aviat tant el públic com la crítica, i la seva projecció internacional es va consolidar amb el guardó obtingut al Concurs Bach de Leipzig el 2014. Des d’aleshores, ha establert una fructífera relació artística amb Sir András Schiff, qui n’ha elogiat la “sorprenent claredat, puresa i maduresa” en la seva aproximació a l’univers de Bach.

    Nosrati ha estat convidada a actuar en algunes de les sales més prestigioses del món, com ara la Philharmonie de Berlín, el Carnegie Hall de Nova York, el Wigmore Hall de Londres, el Palau de la Música Catalana de Barcelona, el Musikverein de Viena, la Tonhalle de Zuric, el Bozar de Brussel·les, el Festival de Lucerna, el Kennedy Center de Washington o l’Elbphilharmonie d’Hamburg, entre molts d’altres. A la temporada 2022/23 va ser artista en residència a la Beethovenhaus de Bonn, on també va actuar com a solista amb la Beethoven Orchester Bonn.

    La seva trajectòria concertística inclou col·laboracions amb formacions com la Filharmònica de Bremen, l’Orquestra Simfònica de Bochum i l’orquestra del Festival Bach de Mont-real, sota la direcció de figures com Reinhard Goebel. El 2019 va debutar al Pierre Boulez Saal de Berlín substituint Radu Lupu, i hi tornà el 2022 per oferir una interpretació completa del Clavecí ben temperat, llibre 1 de Bach, obra que també enregistrà en format discogràfic per a CAvI Music.

    Ha realitzat diverses gires internacionals, incloent-hi una destacada gira a la Xina i una memorable col·laboració amb Sir András Schiff i la Cappella Andrea Barca, interpretant concerts per a dos pianos de Bach a ciutats com Viena, Lucerna, Düsseldorf i Hamburg.

    La seva discografia, que ja suma set enregistraments, abasta des de repertori per a piano sol fins a concerts per a piano i orquestra, amb obres de J.S. Bach, Charles Valentin Alkan i Anton Rubinstein. El seu enregistrament del Clavecí ben temperat, llibre 1 va rebre el Premi de la Crítica Discogràfica Alemanya el 2022, reconeixement que també ha obtingut el seu disc de música de cambra Morgenwind, amb el Trio Joolaee, publicat el 2025.

    Apassionada també per la música de cambra i per la creació intercultural, l’any 2022 va fundar el Trio Joolaee amb Misagh Joolaee (kamancheh) i Sebastian Flaig (percussió), amb el qual ha actuat en festivals com el Rudolstadt, el Festival de Schleswig-Holstein, el Sendesaal de Bremen i el Heidelberger Frühling.

    Compagina la seva activitat com a concertista amb una vocació docent destacada. Entre 2015 i 2019 va ser professora a la Universitat de Música, Teatre i Mitjans de Hannover, i des del 2020 és assistent de Sir András Schiff a la Barenboim-Said Academy de Berlín.

  • Anunci programa de mà digital - Mirades del Palau Essència Palau visites temàtiques- Desktop 1300x1854
  • També et pot interessar...

    Palau Piano
    Dimecres, 28.05.25 – 20 h
    Sala de Concerts

    Schubert, Schumann i Liszt

    Arcadi Volodos, piano

    F. Schubert: Sonata en La menor, op. 42, D. 845
    R. Schumann: Davidsbündlertänze, op. 6 (Danses de la confraria de David)
    F. Liszt–A. Volodos: Rapsòdia hongaresa núm. 13, en La menor, S. 244/13

    Preus: de 25 a 45 €

  • Mecenes d'Honor

    Mecenes Protectors

    Mecenes col·laboradors

    Mitjans Col·laboradors

    Benefactors d'Honor

    Benefactors Principals

    Benefactors

Índex