• Rudolf Buchbinder
    Sonates de Beethoven

    Palau Piano

    Dimarts, 20 de maig de 2025 – 20 h

    Sala de Concerts

  • Compromís amb el medi ambient:

    • Logo EMAS - ES-CAT-000323
    • Logo AENOR - ISO 14001
    • Logo Biosphere

    Amb la col·laboració de:

    • image/svg+xml
    • image/svg+xml
    • image/svg+xml
    • Logo nou Inaem

    Membre de:

    • image/svg+xml
  • Programa

    Rudolf Buchbinder, piano 


    Ludwig van Beethoven (1770-1827)

    I part

    Sonata núm. 14, en Do sostingut menor, op. 27 núm. 2, “Clar de Lluna”

    Adagio sostenuto
    Allegretto
    Presto agitato

    Sonata núm. 8, en Do menor, op. 13, “Patètica”

    Grave – Allegro di molto e con brio
    Adagio cantabile
    Rondo: Allegro

    II part

    Sonata núm. 6, en Fa major, op. 10 núm.2  

    Allegro
    Allegretto
    Presto

     Sonata núm. 23, en Fa menor, op. 57, “Appasionata”

    Allegro assai
    Andante con moto – Attacca
    Allegro, ma non troppo – Presto

    Durada del concert:
    Primera part, 36 minuts | Pausa de 15 minuts | Segona part, 40 minuts.
    La durada del concert és aproximada.

    #òpera #gransfigures #estrenes

  • 20250515 Transversal T2526 DESKTOP
  • Poema

    Remoreig

    El dia escampa benagràcies
    en regne d’ànima i cançó
    bruit sense alè,
    parla callada
    que ens frega amb veus
    que no entenem,
    que ens toca amb dits
    de llum antiga,
    que llisca i s’alça i parla i crida.

    I broda el cel quan diu l’etern.

    Lluís Calvo
    Del llibre L’espai profund.
    Barcelona: Edicions Proa, 2020

  • Anunci programa de mà digital - Palau Digital - Desktop 1300x1854
  • Comentari

    El geni dialèctic sota la mirada reflexiva de Buchbinder

    En un sincer retrat sobre Rudolf Buchbinder, Joachim Kaiser revela una trobada a Múnic entre el pianista i l’artista Friedrich Gulda, en què l’amic li pregunta: “No t’avorreix, ja, Beethoven?”. Buchbinder respon: “La pregunta, sincerament, em resulta del tot incomprensible, perquè sempre hi descobreixo alguna cosa nova”.

    L’hermenèutica ens ensenya que els clàssics ho són perquè sempre ens responen quan els preguntem. Aquest vespre Rudolf Buchbinder establirà un doble diàleg, amb el públic i amb Beethoven, en un monogràfic a partir de tres de les seves trenta-dues Sonates, un corpus que el pianista austríac ha interpretat íntegrament en format de cicle.

    La lleugeresa i la ironia de la sonata 6, el misteri i la fragilitat de Clar de lluna, l’heroisme i la gravetat de la Patètica i el torbament i l’anhel de l’Appassionata evolucionen contínuament dins l’ànima de Buchbinder, en sintonia amb l’afirmació adornoniana segons la qual “Beethoven no deixa de ser un arquitecte dialèctic, el màxim exponent de la modernitat burgesa”: la forma sonata és, en essència, hegeliana, un artefacte que ultrapassa l’element estètic, en un Beethoven que es pensa a si mateix com a individu en relació amb el món amb la llibertat i subjectivitat del burgès emancipat, en plena eclosió del Romanticisme.

    Aquesta dialèctica queda reflectida als primers moviments de les tres sonates. La més primerenca, la número 6 op. 10/2, s’obre amb una tesi rítmica, juganera i elegant, material que s’interromprà a l’antítesi, un passatge dolç i cantabile de treball motívic exquisit, que precedirà un nou ordre formal: la síntesi és una relectura transformada dels elements anteriors passats pel sedàs de la ironia. Clar de lluna, per la seva banda, proposa una tesi nostàlgica, vaporosa i hipnòtica. Una tendresa digna d’una sensibilitat extrema i d’una empatia desbordant que ens condueix a l’antítesi, on la serenitat s’esvaneix en un univers torbat en forma de dilema entre la inquietud i la calma, que es resoldrà en una síntesi alliberadora.

    La Patètica s’obre amb una tesi lenta i dramàtica, com si el món pesés sobre les espatlles del subjecte, per després desplegar un tema heroic i majestuós i un altre de líric i contingut. A l’antítesi, el material es fractura, es descompon i es transforma. Una tensió expressiva que es resoldrà a la reexposició (síntesi), quan el tema s’integra en el nou discurs, en una reafirmació tràgica del material inicial, que resol el conflicte de forma precipitada i fatal. Finalment, la tesi de l’Appassionata és una lluita interna entre desig i contenció, mentre que l’antítesi representa l’atracció per la destrucció i el caos, la descomposició del material inicial. I la síntesi busca la pau, però és una manifestació més del drama vital del geni torbat.

    Aina Vega i Rofes, doctora en filosofia de la música

  • anunci programa digital fes-te benefactor v4 DESKTOP
  • Biografia

    Rudolf Buchbinder, piano

    Rudolf Buchbinder, piano

    © Rita Newman

    És un dels intèrprets llegendaris del nostre temps. L’autoritat d’una carrera que abasta més de seixanta anys es combina de manera única amb l’esperit i l’espontaneïtat en la seva interpretació al piano. La tradició i la innovació, la fidelitat i la llibertat, l’autenticitat i l’obertura de ment es fonen en la seva lectura de la gran literatura pianística.

    Buchbinder és membre honorari de la Filharmònica de Viena, la Gesellschaft der Musikfreunde de Viena, la Wiener Konzerthausgesellschaft, la Simfònica de Viena, l’Orquestra Filharmònica d’Israel i va ser el primer solista a rebre la Insígnia d’Or de la Staatskapelle de Dresden.

    Les seves interpretacions de les obres de Ludwig van Beethoven, especialment, són considerades models a seguir. Amb l’edició Buchbinder: Beethoven, Deutsche Grammophon presenta una gravació completa de les 32 Sonates per a piano i els cinc Concerts per a piano de Beethoven, en el marc de la celebració del 75è aniversari de Buchbinder el desembre del 2021, tot creant així un monument sonor de dos cicles Buchbinder-Beethoven excepcionals dels temps recents. Buchbinder va ser el primer pianista a interpretar totes les Sonates per a piano de Ludwig van Beethoven en un mateix festival, el de Salzburg, el 2014. El cicle de Salzburg es va gravar en directe en DVD (Unitel) i ara també està disponible en nou CDs.

    Les seves gravacions de la integral dels Concerts per a piano de Beethoven documenten un projecte realment extraordinari. Realitzat com una sèrie de concerts al Musikverein de Viena, va ser el primer cicle d’aquest tipus en la història de cent cinquanta anys de la llegendària sala. Buchbinder va estar acompanyat pels cinc millors directors d’orquestra i orquestres del món per interpretar els cinc Concerts: Orquestra Gewandhaus de Leipzig, sota la direcció de la Gewandhauskapellmeister Andris Nelsons; Filharmònica de Viena, sota la direcció de Riccardo Muti, i Orquestra Simfònica de Baviera, Filharmònica de Múnic i Staatskapelle de Dresden, sota la direcció dels seus directors principals Mariss Jansons, Valery Gergiev i Christian Thielemann, respectivament.

    Com a contribució al 250è aniversari de Beethoven l’any 2020, Rudolf Buchbinder va iniciar un cicle de noves Variacions Diabelli seguint la gènesi de les èpiques Variacions Diabelli, op. 120 de Beethoven. En col·laboració amb onze sales de concerts i festivals a tot el món, i amb el suport de la Fundació Ernst von Siemens per a la Música, aquesta nova obra es va encarregar a onze compositors destacats del nostre temps. El projecte reflecteix l’obra de Beethoven al segle XXI i subratlla de manera impressionant la universalitat del seu llenguatge a través de totes les fronteres. Denominat The Diabelli Project, Deutsche Grammophon va llançar la gravació de l’estrena mundial de les Noves Variacions Diabelli, juntament amb una nova lectura de les Variacions Diabelli de Beethoven, que Buchbinder havia enregistrat per última vegada el 1976. Aquest doble àlbum va marcar l’inici de la seva associació exclusiva amb Deutsche Grammophon.

    Per a més informació, visita www.buchbinder.net

  • Anunci programa de mà digital - Mirades del Palau Essència Palau visites temàtiques- Desktop 1300x1854
  • També et pot interessar...

    Palau Piano
    Dimecres, 28.05.25 – 20 h
    Sala de Concerts

    Schubert, Schumann i Liszt

    Arcadi Volodos, piano

    F. Schubert: Sonata en La menor, op. 42, D. 845
    R. Schumann: Davidsbündlertänze, op. 6 (Danses de la confraria de David)
    F. Liszt–A. Volodos: Rapsòdia hongaresa núm. 13, en La menor, S. 244/13

    Preus: de 25 a 45 €

  • Mecenes d'Honor

    Mecenes Protectors

    Mecenes col·laboradors

    Mitjans Col·laboradors

    Benefactors d'Honor

    Benefactors Principals

    Benefactors

Índex