• El Quartet Mèlt fa Nadal

    La Casa dels Cants

    Dilluns, 28 de desembre de 2020 – 20 h

    Sala de Concerts

  • Amb la col·laboració de:

    • image/svg+xml
    • image/svg+xml
    • image/svg+xml
    • Logo nou Inaem

    Membre de:

    • image/svg+xml
  • Programa

    Quartet Mèlt

    Magalí Sare, soprano
    Ariadna Olivé, contralt
    Eloi Fort, tenor
    Oriol Quintana, baríton


    El desembre congelat
    (popular catalana – harm. Eduard Toldrà)

    Cap a Betlem
    (popular catalana – harm. Xavier Pastrana)

    El petit vailet
    (popular catalana – harm. Xavier Pastrana)

    Nadal
    (popular menorquina – harm. Baltasar Bibiloni)

    El dimoni escuat
    (popular catalana – harm. Josep Vila i Casañas)

    El rabadà
    (popular catalana – harm. Manuel Oltra)

    El cant dels ocells
    (popular catalana – harm. Josep Ollé)

    White Christmas
    (Irving Berlin – harm. Hector MacCarthy)

    Let it snow!
    (Jule Styne – harm. Kirby Shaw i Joan Albert Amargós)

    The Christmas song
    (Mel Tormé i Robert Wells – harm. Kirby Shaw)

    Rudolph the red-nosed reindeer
    (Johnny Marks – harm. Kirby Shaw)

    Frosty the snow man
    (Steve Nelson i Jack Rollins – harm. Kirby Shaw)

    Santa nit
    (Joseph Mohr i Franz Gruber – harm. Artur Martorell)

    Fum, fum, fum
    (popular catalana – harm. Jordi-Lluís Rigol)

    Les dotze van tocant
    (popular catalana – harm. Francesc Pagès)

    Carol of the bells
    (Mikola Leontovich – harm. Peter Wilhousky)

    The one-horse open sleigh
    (James Pierpont – harm. Ken Malucelli)

    A merry Christmas
    (popular anglesa – harm. Arthur Warrell)

    Durada aproximada del concert: 60 minuts sense pausa

  • Comentari

    Si tenim en compte que els inicis del Quartet Mèlt se situen en les cantades nadalenques que feren al principi de la dècada del 2010, no ens ha d’estranyar que el conjunt hagi dedicat una atenció especial a aquest repertori al llarg de la seva carrera. En deixen constància Nadal a casa i Xarrampim!, els dos espectacles amb els quals el quartet ens ha fet redescobrir el repertori tradicional català i viatjar fins a l’altra punta del món. El compromís del Quartet Mèlt amb el gènere nadalenc s’ha plasmat també en format discogràfic, amb l’edició l’any 2017 de Xarrampim!, un treball que recull els deliciosos arranjaments que Joan Albert Amargós efectuà per a l’espectacle en viu.

    A El Quartet Mèlt fa Nadal, la formació ens proposa una combinació de nadales populars catalanes i clàssics del repertori internacional. Les versions de les cançons que el quartet ha seleccionat per a l’ocasió ofereixen una gran varietat de registres que ens portaran de les sonoritats més tradicionals a les revisions modernes de les noves generacions de compositors catalans i les aromes jazzístiques.

    En el primer grup destaquen les harmonitzacions que Baltasar Bibiloni, Josep Vila i Manuel Oltra feren de cançons com Nadal, El dimoni escuat i El rabadà, i la relectura d’El cant dels ocells que Josep Ollé va dedicar el 2017 “amb afecte i admiració” al Quartet Mèlt. Les interessants versions modernes de Cap a Betlem i El petit vailet de Xavier Pastrana incorporen a les melodies tradicionals colors harmònics sorprenents, un ric treball de la textura i petits tocs d’humor. La riquesa textural és també l’element característic de la versió de Les dotze van tocant de Francesc Pagès i, conjuntament amb Fum, fum, fum de Jordi-Lluís Rigol, ofereixen un precís joc de contrapunt.

    Del repertori internacional, el Quartet Mèlt no obvia la tendresa del clàssic d’Irving Berlin White Christmas, segurament una de les nadales més interpretades de tots els temps, la joia que ens desperta The one horse open sleigh, més coneguda com Jingle bells, i el caràcter màgic de la nadala ucraïnesa Carol of the bells de Mikola Leontovich. I els colors jazzístics provenen de les harmonitzacions que Kirby Shaw feu de cançons ben conegudes del repertori nadalenc, com Rudolph the red-nosed reindeer, considerada la primera nadala rock, The Christmas song, Let it snow! i Frosty the snow man.

    Un repertori que farà les delícies del públic i que el Quartet Mèlt abordarà amb la seva flexibilitat vocal característica i amb una capacitat gairebé màgica de convertir quatre veus en un sol instrument i una sola ànima.

    Miquel Gené, musicòleg i crític musical

  • Biografia

    Quartet Mèlt

    Quartet Mèlt

    El Quartet Mèlt és un quartet vocal mixt format el 2013 per quatre cantants procedents de diferents indrets de Catalunya units pel món del cant coral català. Ells són la soprano Carolina Alabau (Rubí) –que va substituir Magalí Sare (Bellaterra) a partir de l’any 2021–, la contralt Ariadna Olivé (Barcelona), el tenor Eloi Fort (Tarragona) i el baríton Oriol Quintana (Sabadell). Treballen un repertori molt ampli i variat, basat essencialment en obres escrites per a cor mixt a quatre veus a cappella, i que comprèn des de la música antiga fins a temes moderns de gèneres diversos i de caràcter popular.

    La popularitat del grup es va veure impulsada a nivell català gràcies a la seva participació, durant la tardor del 2015, a la tercera temporada del concurs musical de TV3 Oh happy day, de la qual es va proclamar guanyador, i a la seva col·laboració amb el Disc de La Marató de TV3 el desembre del mateix any.

    El 22 d’abril de 2016 va publicar el seu primer disc, Maletes (RGB Suports), que recull una selecció variada de les peces que els seus sembres van estar treballant al llarg de la seva trajectòria fins al moment. El desembre del mateix any van debutar a la Sala Pau Casals de l’Auditori de Barcelona amb un programa de nadales populars amb acompanyament de quartet instrumental arranjades per Joan Albert Amargós. D’aquest programa va sorgir el segon disc del grup, Xarrampim (RGB Suports), publicat el novembre del 2017.

    La primavera del 2017 va estrenar l’espectacle Bestial, un programa de peces variades a cappella dedicat als animals. L’estiu del 2017 va participar a l’escola d’estiu de The King’s Singers a Anglaterra, on els integrants del Quartet Mèlt van rebre lliçons dels membres d’aquest sextet vocal de gran prestigi internacional. L’any 2017 van col·laborar al disc Un estrany poder d’Els Amics de les Arts, i, l’any 2018, al disc LEON del Quartet Brossa i The Pinker Tones, un treball en homenatge a Léon Theremin.

    El 2019 van estrenar l’espectacle Imparables, una obra de teatre amb cançons que explica la història de Catalunya dels darrers cent anys a través d’algunes de les cançons més populars de cada moment. Aquest espectacle, escrit per Òscar Orbezo, que també hi va participar com a actor, es va representar en dues temporades a Barcelona, primer a El Molino (gener del 2019) i després al Teatre Poliorama (juny-juliol del 2019), amb una gira posterior per Catalunya.

    El desembre del 2020 el Quartet Mèlt va debutar en solitari a la Sala de Concerts del Palau de la Música Catalana amb el seu programa de nadales populars a cappella. L’any 2021 va col·laborar en el disc La Súper Sardana de l’Any conjuntament amb la Cobla Contemporània de Sabadell. El 2022 va estrenar l’espectacle que té actualment en gira, Celebrem, al Centre Artesà de Tradicionàrius de Gràcia, a Barcelona. I també el 2022 va protagonitzar el concert de La Patum de Berga en el marc del Memorial Ricard Cuadra, acompanyats de la banda del Memorial.

    La primavera de 2023 va publicar el seu tercer treball discogràfic, Celebrem (RGB Suports), i aquesta tardor torna a la Sala de Concerts del Palau de la Música per celebrar-hi el concert de commemoració del seu desè aniversari.

  • També et pot interessar...

    Concerts Familiars al Palau
    Cobla 2.0
    —Cobla Sant Jordi-Ciutat de Barcelona 

    Cobla Sant Jordi-Ciutat de Barcelona 
    Raúl Patiño
    piano i teclats
    Roger Pi, bateria i percussions
    Marc Permanyer, projeccions de mapping
    Jordi Orioldramatúrgia i direcció escènica

    Una proposta escènica i musical de visió moderna i contemporània que no ens deixarà indiferents i trencarà alguns els estereotips tradicionals vinculats a aquesta agrupació.

    Jazz, funk, chanson francesa, música contemporània, música tradicional, sardanes.

    (a partir de 4 anys)

    Diumenge, 03.01.21 – 12 h
    Sala de Concerts
    Preu: 12 euros

Índex