El trencanous de Txaikovski
—Orquestra Simfònica del Vallès
Nadal al Palau
Dissabte, 25 de desembre de 2021 – 19 h
Sala de Concerts
Compromís amb el medi ambient:
Amb la col·laboració de:
Membre de:
Programa
Luís Posada, narrador
Companyia Borja Ytuquepintas, art amb sorra
Orquestra Simfònica del Vallès
Rubén Gimeno, directorPiort Ílitx Txaikovski (1840-1893)
El trencanous: suite del ballet, op. 71 (selecció)Obertura
Acte I2. Marxa
3. Petit galop de les nenes i entrada de parents
4. Arribada de Drosselmeyer
5. Escena i dansa de l’avi
6. La sortida dels convidats. La nit
7. La batallaActe Segon
10. El Palau encantat de Confiturembourg
12. Divertiment
13. Vals de les flors
14. Pas de deux - Variació 2
14. Pas de deux - Coda
15. Vals final i apoteosiDurada aproximada del concert: 70 minuts, sense pausa.
#coral #patrimonicatalàComentari
El trencanous: màgia i celebració
Amb El trencanous, op. 71, Piotr Ílitx Txaikovski infongué tendresa i amor, empatia, imaginació i esperança al conte de Nadal d’E. T. A. Hoffmann. Aquesta poderosa parella creadora que irrompé a la segona meitat del XIX ens regala la màgia més pura del Romanticisme: la imaginació sonora. La que desprèn la innocència i ens recorda el poder que els somnis tenen en nosaltres, en aquest cas el de donar l’oportunitat a les petites coses de poder brillar. Tots som, en algun moment o altre, aquell soldadet que es trenca i es refà, com renascut de les cendres. Perquè la naturalesa humana és complexa i es debat entre la banalitat i la torbació. Però, sota la mirada d’un nen, pot ser tan senzilla i serena com sobrenatural. El trencanous té la virtut de connectar amb tothom perquè el Nadal connecta amb tots nosaltres, petits i grans, encisats i desencisats. Sempre hi haurà algú que recollirà les nostres despulles i creurà en la nostra capacitat transformadora que sorgeix de l’amor.
La música composta per Txaikovski és icònica i enormement suggeridora. Ens sedueix pels colors que desprèn, els ritmes que s’imprimeixen en el nostre record i les melodies que ens permeten somiar en mons nous. De totes les meravelles que podem escoltar aquest vespre són especialment cèlebres la “Marxa” del primer acte, que ens activa la percepció amb el contrast entre els vents, imperatius i inflexibles, com tot ritme marcial, i la melodia de les cordes, una filigrana espurnejant. Prenguem atenció també al “Vals de les flors” del segon acte, una sumptuosa invitació a la joia i la celebració. Però el moment més màgic és cap al final del ballet, al tercer acte, amb “Dansa de la fada de sucre”, on Txaikovski descriu el misteri i la delicadesa de forma deliciosa gràcies a la introducció de la celesta amb uns pizzicatti que passen de puntetes per la nostra imaginació i una melodia serpentejant que fa que sentim com el polsim de la fada ens acarona a cada compàs.
La coneguda veu de l’actor Luis Posada ens seduirà aquest vespre per situar el conte que s’estrenà pels volts de Nadal del 1892 al Teatre Mariïnski de Sant Petersburg, amb coreografia de Lev Ivànov. Qui la interpreta avui és la Companyia Borja Ytuquepintas, amb la voluntat de convertir-la en poesia visual. Perquè El trencanous, com tots els ballets, és moviment sonor, escultures humanes, llums i ombres, acrobàcia i paraules xiuxiuejades amb el so dels instruments. La dansa és, potser, l’art total avui dia, la que s’ha sabut adaptar millor a la transgressió de la modernitat i on conflueixen la música, l’arquitectura, l’escultura, la pintura i la poesia per emocionar-nos. Aquest vespre gaudirem d’uns ritmes i unes melodies tan festius que ens inoculen l’esperit joiós de les festes nadalenques. La batuta de Rubén Gimeno i el so de l’Orquestra Simfònica del Vallès són un binomi que encaixa perfectament en els paràmetres que demana la vetllada d’avui: ritme, color, energia i passió.
Aina Vega, doctora en filosofia de la música
Biografies
Biografies
Luís Posada, narrador
Nascut a Barcelona el 1963, és actor professional de doblatge des del 1983. Veu habitual al nostre país d’actors com Johnny Depp, Jim Carrey, Adrien Brody, John Cusack o Leonardo DiCaprio, és actor en produccions de TV3: De professió API, 5 i acció, Estació d’enllaç, Nissaga de poder o El cor de la ciutat.
Col·labora en programes radiofònics com El suplement de Catalunya Ràdio.Biografies
Companyia Borja Ytuquepintas
Ytuquepintas és una jove companyia establerta a Mataró que funciona activament des de l’any 2012, fundada per l’artista multidisciplinari Borja González.
L’art amb sorra és la base elemental dels espectacles que desenvolupa la Companyia Ytuquepintas; dibuixos fets sobre una taula de llum artesanal que es projecten en directe en una pantalla gran.
Aquestes imatges van acompanyades de música en viu, marionetes de gran format i pintura ràpida, i narren belles i poètiques històries.Borja González
És un pintor, dibuixant i saltimbanqui que va passar per diferents escoles d’art per dominar totes les tècniques plàstiques i acrobàtiques a fi de fusionar-les als escenaris. Tècnic superior en il·lustració i disseny gràfic-plàstic, també ha fet cursos de dibuix, pintura, ceràmica, esmalts, gravat, fotografia, etc. Titulat per l’Escola de Circ Rogelio Rivel, especialitat en equilibris acrobàtics, ha seguit durant tres anys cursos de verticals i tècnica de mà a mà a França i Barcelona amb diferents professors: Vicente Espinosa, Claude Victoria i Pascal Angelí. Va participar en diferents companyies de circ des de l’any 2003 (Brequilibro circ, Los Villalba, Circ Alienzo, Más Tumàcat). A partir del 2010 va crear i va començar a actuar com a solista creant Borja Ytuquepintas. Un projecte en el qual fusiona diferents arts a l’escenari com ara l’arts amb sorra, circ, música en directe, titelles de gran format i pintura ràpida. Els seus espectacles «Somnis de Sorra» i «Somnis de la Mediterrània» han estat programats als millors festivals d’Espanya i també a França, Grècia, Portugal i els Estats Units.Biografies
©Lorenzo Duaso
©Lorenzo Duaso
Orquestra Simfònica del Vallès
L’Orquestra Simfònica del Vallès (OSV) és una realitat que porta la música al cor de les persones des del 1987. Les emocions són el nostre fort, i per transmetre-les, procurem cada vegada més fer participar el públic, innovar en els formats i en les maneres de fer música, i aprofundir en el compromís de valor amb la nostra comunitat. Som l’única orquestra profesional estable privada del país, en què els músics i l’equip de gestió són alhora empleats i accionistes.
La nostra intensa activitat –més de cent actuacions l’any– es centra, per un costat, al Palau de la Música Catalana, on celebrem la 24a temporada de concerts Simfònics al Palau, amb tretze concerts anuals que realitzem en coproducció amb el nostre soci principal, el Palau de la Música Catalana, i, per un altre costat, a la ciutat de Sabadell, on oferim la temporada de concerts simfònics. A més, des de la nostra fundació som l’orquestra titular del circuit Òpera a Catalunya. Han estat els nostres directors titulars: Albert Argudo (1988 -1992), Jordi Mora (1993-1997), Salvador Brotons (1997-2002), Edmon Colomer (2002-2005), David Giménez Carreras (2006-2009), Rubén Gimeno (2009-2016) i James Ross (2017-2018). Des del setembre del 2018 Xavier Puig n’és el director titular.
Som l’orquestra espanyola amb més presencia a les xarxes socials, amb més de 23.200 seguidors a Twitter, 18.000 a Facebook, i juntament amb el Banc Sabadell hem fet la flashmob Som Sabadell, amb més de 86 milions de visites a Youtube, tot convertint-se en el vídeo d’una orquestra simfònica més vist arreu del planeta.
Biografies
© Ricardo Rios
© Ricardo Rios
Rubén Gimeno, director
Ocupa el càrrec de director de l’Euskal Herriko Gazte Orkestra (Jove Orquestra d’Euskadi). Ha estat director titular de l’Orquestra Simfònica del Vallès, i com a director convidat ha col·laborat amb un gran nombre d’orquestres espanyoles, com ara l’Orquesta Nacional d’Espanya, Sinfónica de Tenerife, Sinfónica de Castella i Lleó, Orquestra de València i Orquestra de Barcelona i Nacional de Catalunya, entre d’altres. Fora de les nostres fronteres, ha dirigit les orquestres simfòniques de Norrköping, Gävle, Orquestra de Cambra de Ginebra, Orquestra MMCK (el Japó) i Orquesta Nacional de Colòmbia, en col·laboració amb solistes del prestigi de Lang Lang, Violeta Urmana, Steven Isserlis, Fazil Say, Gabriela Montero, Behzod Abduraimov, Michel Camilo, etc. La seva activitat en el camp de la lírica l’ha portat a dirigir les produccions Marina al Teatro Campoamor d’Oviedo i La del Soto del Parral al Teatro de la Zarzuela.
També et pot interessar...
Nadal al Palau
Diumenge, 9 de gener de 2022 - 12 h
Sala de ConcertsSalvador Vidal, narrador
Orquestra Simfònica del Vallès
Rubén Gimeno, directorJohn Williams: Summon the heroes, A prayer for peace, Tauró, Harry Potter, Jurassic Park, 1941, La llista de Schindler, Encontres a la tercera fase, Star Wars
Preus: de 28 a 48 €
Col·laboradors
Armand Basi – Bagués-Marsiera Joiers – Balot Restauració – Cardoner Grup – CECOT – Col·legi d'Enginyers de Camins, Canals i Ports – Eurofirms Group – Fundació Abertis – Fundació Antigues Caixes Catalanes - BBVA – Fundació Caixa d'Enginyers – Fundació Castell de Peralada – Fundació Metalquimia – Gómez-Acebo & Pombo – Helvetia Compañía Suiza S.A. de Seguros y Reaseguros – Illy – Laboratorio Reig Jofre – La Fageda – Quadis – Saba Infraestructures, S.A. – Saret de Vuyst Travel – Scasi Soluciones de Impresión S.L. – Soler Cabot – Colonial – Veolia Serveis Catalunya –Benefactors d'Honor
Mariona Carulla Font – Mª Dolors i Francesc – Pere Grau Vacarisas – Mª. del Carmen Pous Guardia – Joaquim Uriach i Torelló –Benefactors Principals
Elvira Abril – Eulàlia Alari Ballart – Pere Armadàs Bosch – Rosamaria Artigas i Costajussà – Professor Rafael I. Barraquer Compte – Francesc Xavier Carbonell Castellón – Lluís Carulla Font – Josep Colomer Maronas – Josep Daniel i Lluïsa Fornos – Isabel Esteve Cruella – Jordi Gual i Solé – María José Lavin Guitart – Ramón Poch Segura – Juan Manuel Soler Pujol – Daniela Turco – Joan Uriach Marsal – Manel Vallet Garriga –Benefactors
Maria Victoria de Alós Martín – Mahala Alzamora Figueras-Dotti – Zacaries Benamiar – Gemma Borràs i Llorens – Elvira Gaspar Farreras – Pablo Giménez-Salinas Framis – Maite González Rodríguez – Pepita Izquierdo Giralt – Inés Pujol Agenjo – Pepe Pujol Agenjo – Toni Pujol Agenjo – Jordi Simó Sanahuja – Salvador Viñas Amat –
El trencanous de Txaikovski
—Orquestra Simfònica del Vallès
Nadal al Palau
Dissabte, 25 de desembre de 2021 – 19 h
Sala de Concerts
Compromís amb el medi ambient:
Amb la col·laboració de:
Membre de:
Programa
Luís Posada, narrador
Companyia Borja Ytuquepintas, art amb sorra
Orquestra Simfònica del Vallès
Rubén Gimeno, directorPiort Ílitx Txaikovski (1840-1893)
El trencanous: suite del ballet, op. 71 (selecció)Obertura
Acte I2. Marxa
3. Petit galop de les nenes i entrada de parents
4. Arribada de Drosselmeyer
5. Escena i dansa de l’avi
6. La sortida dels convidats. La nit
7. La batallaActe Segon
10. El Palau encantat de Confiturembourg
12. Divertiment
13. Vals de les flors
14. Pas de deux - Variació 2
14. Pas de deux - Coda
15. Vals final i apoteosiDurada aproximada del concert: 70 minuts, sense pausa.
#coral #patrimonicatalàComentari
El trencanous: màgia i celebració
Amb El trencanous, op. 71, Piotr Ílitx Txaikovski infongué tendresa i amor, empatia, imaginació i esperança al conte de Nadal d’E. T. A. Hoffmann. Aquesta poderosa parella creadora que irrompé a la segona meitat del XIX ens regala la màgia més pura del Romanticisme: la imaginació sonora. La que desprèn la innocència i ens recorda el poder que els somnis tenen en nosaltres, en aquest cas el de donar l’oportunitat a les petites coses de poder brillar. Tots som, en algun moment o altre, aquell soldadet que es trenca i es refà, com renascut de les cendres. Perquè la naturalesa humana és complexa i es debat entre la banalitat i la torbació. Però, sota la mirada d’un nen, pot ser tan senzilla i serena com sobrenatural. El trencanous té la virtut de connectar amb tothom perquè el Nadal connecta amb tots nosaltres, petits i grans, encisats i desencisats. Sempre hi haurà algú que recollirà les nostres despulles i creurà en la nostra capacitat transformadora que sorgeix de l’amor.
La música composta per Txaikovski és icònica i enormement suggeridora. Ens sedueix pels colors que desprèn, els ritmes que s’imprimeixen en el nostre record i les melodies que ens permeten somiar en mons nous. De totes les meravelles que podem escoltar aquest vespre són especialment cèlebres la “Marxa” del primer acte, que ens activa la percepció amb el contrast entre els vents, imperatius i inflexibles, com tot ritme marcial, i la melodia de les cordes, una filigrana espurnejant. Prenguem atenció també al “Vals de les flors” del segon acte, una sumptuosa invitació a la joia i la celebració. Però el moment més màgic és cap al final del ballet, al tercer acte, amb “Dansa de la fada de sucre”, on Txaikovski descriu el misteri i la delicadesa de forma deliciosa gràcies a la introducció de la celesta amb uns pizzicatti que passen de puntetes per la nostra imaginació i una melodia serpentejant que fa que sentim com el polsim de la fada ens acarona a cada compàs.
La coneguda veu de l’actor Luis Posada ens seduirà aquest vespre per situar el conte que s’estrenà pels volts de Nadal del 1892 al Teatre Mariïnski de Sant Petersburg, amb coreografia de Lev Ivànov. Qui la interpreta avui és la Companyia Borja Ytuquepintas, amb la voluntat de convertir-la en poesia visual. Perquè El trencanous, com tots els ballets, és moviment sonor, escultures humanes, llums i ombres, acrobàcia i paraules xiuxiuejades amb el so dels instruments. La dansa és, potser, l’art total avui dia, la que s’ha sabut adaptar millor a la transgressió de la modernitat i on conflueixen la música, l’arquitectura, l’escultura, la pintura i la poesia per emocionar-nos. Aquest vespre gaudirem d’uns ritmes i unes melodies tan festius que ens inoculen l’esperit joiós de les festes nadalenques. La batuta de Rubén Gimeno i el so de l’Orquestra Simfònica del Vallès són un binomi que encaixa perfectament en els paràmetres que demana la vetllada d’avui: ritme, color, energia i passió.
Aina Vega, doctora en filosofia de la música
Biografies
Luís Posada, narrador
Nascut a Barcelona el 1963, és actor professional de doblatge des del 1983. Veu habitual al nostre país d’actors com Johnny Depp, Jim Carrey, Adrien Brody, John Cusack o Leonardo DiCaprio, és actor en produccions de TV3: De professió API, 5 i acció, Estació d’enllaç, Nissaga de poder o El cor de la ciutat.
Col·labora en programes radiofònics com El suplement de Catalunya Ràdio.Companyia Borja Ytuquepintas
Ytuquepintas és una jove companyia establerta a Mataró que funciona activament des de l’any 2012, fundada per l’artista multidisciplinari Borja González.
L’art amb sorra és la base elemental dels espectacles que desenvolupa la Companyia Ytuquepintas; dibuixos fets sobre una taula de llum artesanal que es projecten en directe en una pantalla gran.
Aquestes imatges van acompanyades de música en viu, marionetes de gran format i pintura ràpida, i narren belles i poètiques històries.Borja González
És un pintor, dibuixant i saltimbanqui que va passar per diferents escoles d’art per dominar totes les tècniques plàstiques i acrobàtiques a fi de fusionar-les als escenaris. Tècnic superior en il·lustració i disseny gràfic-plàstic, també ha fet cursos de dibuix, pintura, ceràmica, esmalts, gravat, fotografia, etc. Titulat per l’Escola de Circ Rogelio Rivel, especialitat en equilibris acrobàtics, ha seguit durant tres anys cursos de verticals i tècnica de mà a mà a França i Barcelona amb diferents professors: Vicente Espinosa, Claude Victoria i Pascal Angelí. Va participar en diferents companyies de circ des de l’any 2003 (Brequilibro circ, Los Villalba, Circ Alienzo, Más Tumàcat). A partir del 2010 va crear i va començar a actuar com a solista creant Borja Ytuquepintas. Un projecte en el qual fusiona diferents arts a l’escenari com ara l’arts amb sorra, circ, música en directe, titelles de gran format i pintura ràpida. Els seus espectacles «Somnis de Sorra» i «Somnis de la Mediterrània» han estat programats als millors festivals d’Espanya i també a França, Grècia, Portugal i els Estats Units.Orquestra Simfònica del Vallès
©Lorenzo Duaso
L’Orquestra Simfònica del Vallès (OSV) és una realitat que porta la música al cor de les persones des del 1987. Les emocions són el nostre fort, i per transmetre-les, procurem cada vegada més fer participar el públic, innovar en els formats i en les maneres de fer música, i aprofundir en el compromís de valor amb la nostra comunitat. Som l’única orquestra profesional estable privada del país, en què els músics i l’equip de gestió són alhora empleats i accionistes.
La nostra intensa activitat –més de cent actuacions l’any– es centra, per un costat, al Palau de la Música Catalana, on celebrem la 24a temporada de concerts Simfònics al Palau, amb tretze concerts anuals que realitzem en coproducció amb el nostre soci principal, el Palau de la Música Catalana, i, per un altre costat, a la ciutat de Sabadell, on oferim la temporada de concerts simfònics. A més, des de la nostra fundació som l’orquestra titular del circuit Òpera a Catalunya. Han estat els nostres directors titulars: Albert Argudo (1988 -1992), Jordi Mora (1993-1997), Salvador Brotons (1997-2002), Edmon Colomer (2002-2005), David Giménez Carreras (2006-2009), Rubén Gimeno (2009-2016) i James Ross (2017-2018). Des del setembre del 2018 Xavier Puig n’és el director titular.
Som l’orquestra espanyola amb més presencia a les xarxes socials, amb més de 23.200 seguidors a Twitter, 18.000 a Facebook, i juntament amb el Banc Sabadell hem fet la flashmob Som Sabadell, amb més de 86 milions de visites a Youtube, tot convertint-se en el vídeo d’una orquestra simfònica més vist arreu del planeta.
Rubén Gimeno, director
© Ricardo Rios
Ocupa el càrrec de director de l’Euskal Herriko Gazte Orkestra (Jove Orquestra d’Euskadi). Ha estat director titular de l’Orquestra Simfònica del Vallès, i com a director convidat ha col·laborat amb un gran nombre d’orquestres espanyoles, com ara l’Orquesta Nacional d’Espanya, Sinfónica de Tenerife, Sinfónica de Castella i Lleó, Orquestra de València i Orquestra de Barcelona i Nacional de Catalunya, entre d’altres. Fora de les nostres fronteres, ha dirigit les orquestres simfòniques de Norrköping, Gävle, Orquestra de Cambra de Ginebra, Orquestra MMCK (el Japó) i Orquesta Nacional de Colòmbia, en col·laboració amb solistes del prestigi de Lang Lang, Violeta Urmana, Steven Isserlis, Fazil Say, Gabriela Montero, Behzod Abduraimov, Michel Camilo, etc. La seva activitat en el camp de la lírica l’ha portat a dirigir les produccions Marina al Teatro Campoamor d’Oviedo i La del Soto del Parral al Teatro de la Zarzuela.
També et pot interessar...
Nadal al Palau
Diumenge, 9 de gener de 2022 - 12 h
Sala de ConcertsSalvador Vidal, narrador
Orquestra Simfònica del Vallès
Rubén Gimeno, directorJohn Williams: Summon the heroes, A prayer for peace, Tauró, Harry Potter, Jurassic Park, 1941, La llista de Schindler, Encontres a la tercera fase, Star Wars
Preus: de 28 a 48 €
Col·laboradors
Armand Basi – Bagués-Marsiera Joiers – Balot Restauració – Cardoner Grup – CECOT – Col·legi d'Enginyers de Camins, Canals i Ports – Eurofirms Group – Fundació Abertis – Fundació Antigues Caixes Catalanes - BBVA – Fundació Caixa d'Enginyers – Fundació Castell de Peralada – Fundació Metalquimia – Gómez-Acebo & Pombo – Helvetia Compañía Suiza S.A. de Seguros y Reaseguros – Illy – Laboratorio Reig Jofre – La Fageda – Quadis – Saba Infraestructures, S.A. – Saret de Vuyst Travel – Scasi Soluciones de Impresión S.L. – Soler Cabot – Colonial – Veolia Serveis Catalunya –Benefactors d'Honor
Mariona Carulla Font – Mª Dolors i Francesc – Pere Grau Vacarisas – Mª. del Carmen Pous Guardia – Joaquim Uriach i Torelló –Benefactors Principals
Elvira Abril – Eulàlia Alari Ballart – Pere Armadàs Bosch – Rosamaria Artigas i Costajussà – Professor Rafael I. Barraquer Compte – Francesc Xavier Carbonell Castellón – Lluís Carulla Font – Josep Colomer Maronas – Josep Daniel i Lluïsa Fornos – Isabel Esteve Cruella – Jordi Gual i Solé – María José Lavin Guitart – Ramón Poch Segura – Juan Manuel Soler Pujol – Daniela Turco – Joan Uriach Marsal – Manel Vallet Garriga –Benefactors
Maria Victoria de Alós Martín – Mahala Alzamora Figueras-Dotti – Zacaries Benamiar – Gemma Borràs i Llorens – Elvira Gaspar Farreras – Pablo Giménez-Salinas Framis – Maite González Rodríguez – Pepita Izquierdo Giralt – Inés Pujol Agenjo – Pepe Pujol Agenjo – Toni Pujol Agenjo – Jordi Simó Sanahuja – Salvador Viñas Amat –