• Ola Gjeilo, improvisacions al piano
  Nit i albada

  Palau Fronteres

  Divendres, 5 de juliol de 2024 – 20 h

  Petit Palau

 • Compromís amb el medi ambient:

  • Logos mediambientals

  Amb la col·laboració de:

  • image/svg+xml
  • image/svg+xml
  • image/svg+xml
  • Logo nou Inaem

  Membre de:

  • image/svg+xml

  • GREC Festival Barcelona 2024
 • Programa

  Ola Gjeilo, piano


  Improvisacions al piano


  Aquest concert té una durada de 60 minuts, sense pausa.
  La durada del concert és aproximada.

  #piano #moderna

 • Poema

  grana la vida
  com l’ànima d’amor
  com un herbei que omple l’afrau
  de tota bresca amb aroma de bosc

  grana la mel, grana el desig
  l’atles encès del paradís
  per on s’apressa l’impuls de l’envit
  ancorat en el misteri de dos cossos
  que es naveguen tan ardents
  la seva pell

  sols de paraules

   

  Laia Llobera
  Llibre de revelacions (2020)

 • Grec 2024 desk
 • Comentari

  Nit i albada

  D’on sorgeix el fet creatiu? Per a alguns, d’un paisatge pictòric o d’un vers inspirador, però per a Ola Gjeilo prové del no-res, del full en blanc. El compositor i pianista noruec gaudeix del joc d’imaginar com aquest buit pot convertir-se en qualsevol melodia; busca i observa allò que conformen els seus dits com si fos un trencaclosques, més que no pas un camí recte entre dos punts. De fet, per compondre les seves obres, moltes vegades parteix de la pròpia improvisació; a més, sovint revisita i remodela peces que ja té publicades per aquest impossible viatge d’arribar a l’essència de la música.

  Per això, el concert d’avui el presenta en la seva faceta més íntima i sincera, on partirà de les composicions recollides als seus dos últims discs de piano sol –Night (2020) i Dawn (2022)– i les portarà més enllà. Les improvisacions que s’anuncien precediran les peces, però de vegades també les truncaran o les allargaran; fins i tot les defensarà com a miniatures independents. D’aquesta manera, i com si l’observéssim des del pany de la porta, l’acompanyarem en un exercici que coneix de ben a prop, la improvisació, que no és res més que l’acte de compondre en directe.

  La nit, amb la seva foscor, recull creacions meditatives que desperten una sensació de tranquil·litat i calma amb un llenguatge fàcil i acollidor, contemporani i familiar alhora. Inspirat per les hores del crepuscle, quan la ciutat de Nova York s’il·lumina amb infinits gratacels, Gjeilo va compondre-les totes al tard i en diverses sessions de gravació a estudis de la ciutat partint sempre d’improvisacions lliures i editant aquestes idees més tard per donar-hi una forma coherent.

  I la primera llum tènue de L’albada, amb la seva quietud, va ser la continuació natural del primer àlbum: una seqüela que ens situa, aquesta vegada, a Oregon i Califòrnia, amb obres cuinades al llarg d’un any a la costa Oest. Si bé al primer disc trobava confort en el silenci i la solitud, aquí es deixa sentir amb més optimisme, però sempre mantenint un característic estil cinematogràfic i evocador, que barreja sense por influències de la clàssica, el jazz, el pop i el folk. Aquest concert ens portarà, així doncs, tot allò que queda entre una posta de sol i la primera llum del dia.

  Alba Nogueras, periodista cultural i crítica musical

 • 20240507 Palau 100 T2425 DESKTOP
 • Biografies

  Ola Gjeilo, compositor i pianista

  GJEILO, Ola (compositor) (c)Lillian Andersen

  ©Lillian Andersen

  És un dels compositors més interpretats del món coral. Pianista consolidat, les improvisacions sobre les seves pròpies peces corals publicades s’han convertit en una marca personal en les seves col·laboracions. Tot i que és noruec de naixement, són els Estats Units, país d’adopció del compositor, els que més han influït en el món sonor característic de Gjeilo, que ha desenvolupat un estil que sovint es descriu com a cinematogràfic i evocador, amb un so exuberant i harmoniós.

  Ola Gjeilo va créixer en una família musicalment eclèctica on s’escoltava tant música clàssica com jazz, pop i folk, un bagatge ampli que posteriorment ha incorporat als seus estudis de composició clàssica a la Juilliard School, al Royal College of Music de Londres i actualment com a compositor freelance a Nova York. S’inspira especialment en l’art de la improvisació del compositor cinematogràfic Thomas Newman, les llegendes del jazz Keith Jarrett i Pat Metheny, l’escultor de vidre bufat Dale Chihuly i l’arquitecte Frank Gehry.

  Ola Gjeilo és artista en exclusiva de Decca Classics, i la seva discografia amb Decca inclou Ola Gjeilo i Winter songs, també en té amb Tenebrae, Voces8 i el cor de la Royal Holloway, així com àlbums de piano en solitari: Night & dawn. Els seus enregistraments estan disponibles a Spotify, Apple Music, Amazon, i a totes les plataformes principals. Actualment és compositor resident de DCINY.

  La música de Gjeilo ha estat publicada per Walton Music (coral), Boosey & Hawkes (conjunt de vent) i Chester Music (piano).

  Per a més informació:
  www.olagjeilo.com, i a Facebook, Twitter i Instagram.

 • Anunci fes-te soci_desktop
 • També et pot interessar...

  La Casa dels Cants
  Diumenge, 07.07.24 - 12h
  Sala de Concerts

  Al voltant d'Ola Gjeilo

  Ola Gjeilo, piano
  Quartet Atenea: Gil Sisquella i Oncins, violí, Jaume Angelès Fité, violíBernat Santacana Hervada, viola, i Iago Domínguez Eiras, violoncel
  Emma Campàs, guitarra
  Anna Niebla, soprano
  Orfeó Català
  Cor Jove de l’Orfeó Català
  Cor de Noies de l’Orfeó Català
  Bernat Cot, dramatúrgia (Els Pirates Teatre)
  Laura Aubert, actriu (Els Pirates Teatre)
  Orquestra de Cambra Terrassa 48
  Pablo Larraz, Montserrat Meneses i Isabel Mantecón, directors i directores

  Preu: 20 €

 • Mecenes d'Honor

  Mecenes Protectors

  Mitjans Col·laboradors

  Amics Benefactors

  Benefactors Palau XXI

Índex