• Mariana en sombras de García Demestres
  —Un clam per la llibertat

  Palau Fronteres

  Dijous, 7 de juliol de 2022 – 20 h

  Petit Palau

 • Amb la col·laboració de:

  • image/svg+xml
  • image/svg+xml
  • image/svg+xml
  • Logo nou Inaem

  Membre de:

  • image/svg+xml
 • Programa

  María Hinojosa, soprano - Mariana
  Joan Martín-Royo, baríton - Pedrosa
  Alberto García Demestresveu recitada – Daúride
  Marco Evangelistipiano
  Alba G. Corralartista visual


  Alberto García Demestres (1960)
  Mariana en sombras
  Llibret d’Antonio Carvajal (1943)

  Pròleg: preludi
  Escena 1: Pedrosa, Mariana, Daúride
  Escena 2: Pedrosa, solo
  Escena 3: Daúride en sombra
  Interludi musical I
  Escena 4: Mariana i Daúride
  Escena 5: Mariana i Daúride
  Escena 6: Mariana i Pedrosa
  Interludi musical II
  Escena 7: Daúride
  Escena 8: Pedrosa i Mariana
  Interludi musical III
  Escena 9: Mariana i Dáuride
  Interludi musical IV
  Escena 10: Daúride
  Escena 11: Pedrosa
  Escena 12: Mariana, Pedrosa, Daúride

  Durada aproximada del concert: 65 minuts, sense pausa.

  Concert enregistrat i emès en streaming per Palau Digital

  #jovestalents #nousformats #novacreació

 • Poema

  Les artèries galàctiques

  bressol esclau
  d’un desig
  on exaltar-se
  (carnadura d’anhel)

  la llum és l’entranya de l’univers


  Jaume C. Pons Alorda
  Carn vol dir desaparicions (2010)

 • Comentari

  Immortalitzada per diferents escriptors, entre ells el gran Federico García Lorca, a més de leitmotiv per a una sèrie de televisió, la figura de Mariana Pineda (1804-1831), la liberal granadina executada durant el regnat de Ferran VII se’ns presenta avui com un paradigma de la lluita per la llibertat i no només dins l’àmbit polític, sinó també el personal, el d’una dona sola en un món d’homes.

  Filla natural d’un capità de navili, vídua als divuit anys amb dos fills, Mariana Pineda va entrar en contacte amb els grups liberals durant els anys del Trienni Constitucional i un cop restaurat l’absolutisme donà suport als represaliats. Detinguda i jutjada per la seva suposada participació en una conspiració –la prova que la condemnà fou una bandera trobada a casa seva que portava brodades les paraules Llibertat, Igualtat i Llei–, va ser ajusticiada amb garrot el 26 de maig de 1831, en negar-se a delatar els seus companys.

  L’any 2002, per encàrrec de l’Ajuntament de Granada, el poeta Antonio Carvajal (Albolote, Granada, 1943) i el compositor Alberto García Demestres (Barcelona, 1960) la van convertir en una òpera de cambra, Mariana en sombras, estrenada el 24 de maig de 2001 a l’Auditorio Manuel de Falla d’aquella ciutat.

  Autor d’àmplia experiència lírica –més d’una dotzena de títols, dels quals Mariana és el quart–, García Demestres ens ofereix aquí un treball de delicada factura vocal, un inspirat lirisme i evidents evocacions de la música espanyola. L’obra, que discorre al llarg dels darrers dies de l’heroïna, està escrita per a soprano (Mariana), baríton (Pedrosa, el cap de policia que li ofereix salvar-la a canvi de correspondre als seus requeriments amorosos), narrador omniscient (Daúride, un personatge que l’autor ens presenta com a “duende del Darro, ninfa o arcángel”) i piano.

  Concebuda com a “secuencia lírica en un acto”, el llibret s’estructura en tretze escenes, un pròleg i tres interludis instrumentals, que tenen com a escenari principal les cases de Mariana i Pedrosa. Al llarg d’aquests passatges assistim a moments d’un dramatisme intens al costat d’altres de fonda expressivitat lírica que ens desvelen tota la força del personatge principal. Una dona valenta i ferma malgrat els dubtes i les vacil·lacions que la sacsegen. Una dona que proclama la seva llibertat –“¿Es mi cuerpo una plaza fuerte que ha de ganarse al asalto?”– i que camina cap al seu final tràgic amb un ideal ben clar: “Libertad, igualdad y ley marquen los pulsos y los pasos de las generaciones por venir. Esa es mi luz, mi fuerza y mi esperanza”.

  Ana María Dávila, periodista musical

 • Biografies

  María Hinojosa Montenegro, soprano

  Maria Hinojosa

  S’ha consolidat com un dels talents lírics més destacats dels darrers anys, tal com reflecteix una intensa activitat als principals festivals i sales d’Europa i Amèrica interpretant rols del repertori barroc, clàssic i contemporani.

  Va iniciar els seus estudis de cant a la seva ciutat, Sabadell, amb M. Teresa Boix, i es llicencià en cant i lied a l’ESMUC amb les màximes qualificacions i el premi d’honor pel projecte final de carrera. El 2007 va destacar a El dúo de La Africana, dirigida per Xavier Albertí, a la temporada del Teatre Lliure, per la qual va ser nominada al premi de millor actriu musical i va guanyar el premi de la crítica dels Premis Butaca del mateix any. El 2011 va ser distingida la seva participació a La carta blanca de Lluïsa Cunillé, novament com a millor actriu musical dels Butaca.

  Ha cantat en molts dels més prestigiosos teatres i sales de concerts del món, com el Musikverein i Theater an der Wien, Arena de Verona, Teatro Colón de Buenos Aires, Opera Philadelphia, Gran Teatre del Liceu, L’Auditori i Palau de la Música Catalana, Palau de la Música i Palau de les Arts de València, Salle Gaveau i Auditorium de la Maison de la Radio de París, i també al Teatro Real, Teatro de la Zarzuela i Auditorio Nacional de Madrid, Festival de Granada, i a les òperes de Lausana, Montpeller, Vichy i Frankfurt. Col·labora amb prestigiosos grups de música antiga i orquestres dirigides, entre d’altres, per David Afkham, Pablo Heras-Casado, Josep Pons, Gabriel Garrido, Giovanni Antonini, Enrico Onofri, Ottavio Dantone, Sir Neville Marriner, Francesco Corti, Stefano Montanari, Rinaldo Alessandrini, Fabio Biondi, Erich Hoebarth, Ivor Bolton, Corrado Rovaris, Francesc Prat, Paul Daniel, Pablo González, Leonardo García Alarcón i Martin Gester. En escena ha treballat amb Xavier Albertí, La Fura dels Baus, Comediants, Francisco Negrín, Robert Carsen, Kasper Holten, Lluís Pasqual, Lluïsa Cunillé, Rita Cosentino, Luis de Tavira, Juliette Deschamps i Alfred Kirchner.

  En la seva activitat discogràfica destaca Gli amori d’Apollo e di Dafne de Cavalli, dirigida per Gabriel Garrido; De vez en cuando la vida i Peter Phillips, un inglés en la Flandes española, amb Cappella Mediterranea (i direcció de Leonardo García Alarcón); Juditha triumphans de Vivaldi, dirigida por Ottavio Dantone, i les sarsueles barroques La fontana del placer de J. Castel, Clementina de L. Boccherini i L’isola disabitata de G. Bonno, dirigides per Pablo Heras-Casado (tots tres títols per a Harmonia Mundi); el DVD de l’òpera La Salustia de Pergolesi (Arthaus Musik); tres cedés amb l’Orquesta Barroca de Sevilla, sota la direcció d’Enrico Onofri i Vanni Moretto, així com també nombrosos enregistraments per a RNE, BBC Radio, Radio France i ORF. A més, ha enregistrat obres dels compositors catalans contemporanis Joan Guinjoan, Joan Magrané, Raquel García Tomás i Agustí Charles.

  Entre els seus compromisos recents destaquen dos rols protagonistes al Teatro de la Zarzuela: la dona a l’estrena absoluta de Policías y ladrones de Tomás Marco i Lucrecia en Donde no hay violencia no hay culpa de José de Nebra; l’estrena absoluta d’Andròmeda encadenada d’Agustí Charles al Palau de la Música Catalana, amb un èxit de crítica enorme, i posteriorment a Darmstadt; l’òpera de cambra Mariana en sombras i concerts amb Cappella Mediterranea i l’Orquestra Simfònica del Vallès al Palau de la Música; la Quarta de Mahler amb l’RFG a Santiago de Compostel·la i Vigo, i l’espectacle La Caramba amb Forma Antiqva a Santander i Dubai. La seva agenda inclou el retorn al Musikverein de Viena amb Concentus Musicus, al Palau amb el Bach Collegium Barcelona, una gira per França amb el guitarrista Eduard Iniesta i, a l’escenari operístic, el rol de Zdenka d’Arabella de Strauss a l’Ópera d’Oviedo.

  El seu objectiu artístic és oferir interpretacions ajustades i fidels a qualsevol repertori i estil vocal, des del naixement de la música fins als nostres dies, tot respectant-ne sempre el compositor, el seu temps, l’estil i la tècnica.

 • Joan Martín-Royo, baríton

  Joan Martín-Royo

  Nascut a Barcelona, estudià composició-instrumentació, piano, violí i fagot al Conservatori del Liceu. En l’apartat de cant va ser alumne de la soprano Mercè Puntí i va perfeccionar coneixements amb Carlos Chausson (tècnica vocal) i Marco Evangelisti (repertori). Ha pres part en masterclasses impartides per Christa Ludwig, Elisabeth Söderström, Lorraine Nubar, Thomas Quasthoff, Dalton Baldwin, Graham Johnson i Norman Shetler. Actualment treballa amb Didier Laclau-Barrère (tècnica) i amb Arnaud Décarsin (cos i interpretació actoral).

  Ha estat guardonat en diversos concursos internacionals. El seu repertori operístic es concentra especialment en Mozart i Rossini, tot destacant-hi els rols mozartians de Fígaro de Les noces de Fígaro, Guglielmo de Così fan tutte, Masetto de Don Giovanni, Papageno de La flauta màgica, i pel que fa a l’opus rossinià, els personatges de Dandini de La Cenerentola, Macrobio de La pietra del paragone, Figaro d’Il barbiere di Siviglia, Lord Sidney d’Il viaggio a Reims i Don Parmenione de L’occasione fa il ladro; a més de molts altres rols que ha interpretat als teatres més prestigiosos del circuit operístic.

  Molt actiu en la interpretació del repertori contemporani, ha estrenat les òperes Jo, Dalí de X. Benguerel, Mariana en sombras i WOW! d’A. García Demestres, El mercader de somnis de S. Brotons, i els oratoris The revelation of Saint John de D. Schnyder i Contes, tirallongues, jocs i colors d’A. García Demestres.

  Com a liederista ha actuat amb els pianistes Dalton Baldwin, Helmut Deutsch, Pierre Réach, Norman Shetler i Roger Vignoles a la Grosser Saal i a la Wiener Saal del Mozarteum de Salzburg, Leighton House Museum (Londres), Schubertíades de Vilabertran i Barcelona, Fundación Juan March (Madrid), Palau de la Música Catalana…

  Els seus enregistraments en CD inclouen Ànima (recital d’àries d’òpera amb l’Orquestra del Liceu, publicat per Columna Música), les òperes Adelgaza en tres días i Mariana en sombras de García Demestres (per al segell D+3), a més d’un dels discos que formen la integral liederística d’Antón García-Abril (Fundación BBVA-Bolamar Ediciones). Les seves aparicions més destacades en DVD són La pietra del paragone (Naïve) i La petita guineu astuta de Janáček (BBC).

  Entre els seus compromisos recents i futurs hi ha, entre d’altres: el paper de comte de Le nozze di Figaro al Teatro Real de Madrid, Papageno de Die Zauberflöte al Liceu, sota la batuta de Gustavo Dudamel, i el retorn al Châtelet de París.

 • Alberto García Demestres, compositor

  Alberto García Demestres

  Enfant terrible, outsider, polifacètic, interdisciplinari, subversiu, multidisciplinari, infraordinari, inadaptat, el compositor de la veu…, “compon com si tirés sobre el dolor de viure un miler de roses i lilàs”, “com tots els poetes enamorats pintats per Chagall, sap volar per sobre de qualsevol abisme”, “una música contemporània dirigida a tots els públics”, “compositor continuador i renovador hereu d’Alfred Jarry, de Georges Perec, d’Italo Calvino… ha posat una pedra miliar en el camí de la història de l’òpera”, “amaga la seva modernitat darrere de la quotidianitat”. Això ha dit la crítica d’aquest autor que ha estrenat més de cent cinquanta obres, dotze de les quals són òperes.

  Aplaudit tant per la crítica internacional («New York Times», «Frankfurter Allgemeine», «Bild», «La Repubblica», «Il Resto del Carlino», «Corriere della Sera», «Le Monde», «El País», «La Vanguardia»…) com pel públic, ha estat portada de les revistes «Motown» (Itàlia, 1990), «L’Opera» (Itàlia, 2009), «Il Mese Modena Magazine» (2009), «Revista Musical Catalana» (2017), portada del diari «Passauer Neue Presse» (1987) i de contraportades del «Daily Bolletin» (1981), «El País» (1987) i «El Periódico» (2017). Les revistes populars «Oggi» i «Telva» també han publicat articles sobre ell i la seva trajectòria.

  El 22 de maig de 2022 va estrenar a Amèrica la seva òpera Juana sin cielo al Palacio de Bellas Artes de México amb un èxit significatiu. El 2017 va rebre la Medalla d’Honor del Festival Internacional Castell de Peralada. El 2009 va fer història en ser programada la seva òpera Il sequestro a la temporada d’un teatre italià, cosa que no s’esdevenia amb un compositor català des de l’estrena d’Odio ed amore (1835) de Marià Obiols, i amb un compositor espanyol des de l’estrena de L’Atlàntida (1962) de Manuel de Falla.
  He estat convidat i premiat a YADDO (Saratoga Springs-NY), és soci fundador de la Galleria d’Arte APERTA (Mòdena), membre fundador de l’Associazione MusicAttuale italiana i de la seva revista, director artístic del festival Espanya Avui-Catalunya Avui (Itàlia), soci fundador i director artístic de l’editorial i discogràfica D+3, promotor i director dels Premis Tutto per a joves intèrprets, membre fundador de l’ensemble Suena de Alabastro, del Grupo del Bierzo i del grup Los Otros Contemporáneos. Va ser alumne del tenor Luciano Pavarotti.

  Apassionat per la vida, gaudeix fent de compositor, poeta, pintor, llibretista, articulista, performer, traductor, director d’orquestra, conferenciant, pianista, actor, locutor de ràdio, model de passarel·la i fotogràfic, videoartista, tenor, pallasso, productor vocal en discos de pop…

  Io -senz’altro- avrei voluto un bel mantello blu con tante tasche. Si capisce. Ma tutto ad un tratto aparve la ninfa dei fiumi e delle fonti. Ya no tiene remedio: Bésame bésame.

 • Marco Evangelisti, piano

  Marco Evengelisti

  El pianista Marco Evangelisti, nascut a Pietrasanta (Lucca, Itàlia) i establert a Barcelona, sempre ha estat vinculat al món de la veu i la lírica. Ha estat deixeble de Marco Balderi, Ilio Barontini i del compositor Gaetano Giani Luporini. Després de diplomar-se en piano al Conservatori Pietro Mascagni de Livorno va guanyar el premi del Laboratorio Lirico d’Alessandria.

  Ha treballat a la RAI de Milà, Radiotélévision Suisse de Lugano i a l’Ente Lirico Giuseppe Verdi de Trieste; ha estat director musical a l’Òpera de Montecarlo, i pianista i mestre apuntador durant diverses temporades al Festival del Maggio Musicale Fiorentino, amb els directors Zubin Mehta, Semyon Bychkov, Guennadi Rozhdestvenski, Bruno Bartoletti, Myung-Whun Chung, Gianandrea Gavazzeni, Gianandrea Noseda... Destaca la seva participació en la creació de noves produccions operístiques de Liliana Cavani, Julie Taymor, Bob Wilson, Pier Luigi Pizzi, Calixto Bieito i Xavier Albertí, entre altres directors d’escena.

  Com a intèrpret ha participat en nombrosos recitals lírics i de música de cambra acompanyant, entre d’altres, Montserrat Caballé, Ainhoa Arteta, Maria Guleghina, Elena Obraztsova, Fiorenza Cedolins, Sara Blanch, Josep Carreras, Joan Pons, Josep Bros, Rockwell Blake, Raúl Giménez, Carlos Chausson, Juan Jesús Rodríguez, Àngel Ódena o Stefano Palatchi. Ha estat molt significativa la seva llarga col·laboració amb el tenor Jaume Aragall, amb qui ha compartit una intensa activitat concertística.

  Ha actuat a teatres i auditoris (Gran Teatre del Liceu, Palau de la Música Catalana, Auditorio Nacional, Teatro Real, Teatro de la Maestranza, Teatro Principal de Saragossa, Teatro Campoamor, Auditorio Kursaal...) i festivals de música a Espanya (Peralada, Granada, Santander, El Escorial, Cap Roig, Pollença...), Europa i Amèrica del Sud. Amb l’Institut Ramon Llull ha participat en una gira de concerts, que culminà al Metropolitan Museum de Nova York en un concert al costat de Jaume Aragall i Joan Pons.

  En el seu vessant docent ha impartit classes a la Fondazione Arturo Toscanini de Mòdena i als tallers d’expressió i desenvolupament vocal de la professora Yva Barthélemy. Ha acompanyat classes magistrals de Jaume Aragall, Luciano Pavarotti, Montserrat Caballé, Raúl Giménez, Raina Kabaivanska, Arrigo Pola i Joan Pons.

  Ha enregistrat, entre d’altres, l’òpera de cambra contemporània Mariana en sombras d’Alberto García Demestres, i àlbums amb peces líriques de diversos compositors.

 • Alba G. Corral, artista visual & música electrònica

  Alba G. Corral

  ©Claudia Murall

  Alba G. Corral (Madrid, 1977) confessa que va trigar molt de temps a considerar-se artista. La precarietat massa associada a les arts digitals i el fet afegit de ser dona, la feien dues voltes rebel.

  Després de quinze anys instal·lada a Barcelona i de ser considerada un referent internacional en la seva disciplina, aquesta condició ja no la discuteix ningú. Per l’envergadura de la seva feina i per un posicionament gairebé polític de la seva condició de creadora.

  El Palau convida una programadora de codi, de software generatiu, una activista de l’art que coneix el pols de l’underground experimental barceloní de la darrera dècada. Des de sales ja extingides com el Zentraus Club de la Rambla del Raval, espais d’avantguarda com l’Hangar o centres de creació multimèdia com el Niu del Poblenou. Aquest és l’ecosistema d’una artista que ja ha passat per festivals imprescindibles, com Sónar, Eufònic, L.E.V. o Mutek. Una poètica visual que s’ha pogut veure a diferents continents amb formats que van de la instal·lació al full dome. L’estiu passat inaugurava el Festival Grec amb el mític Kronos Quartet en una nova fita com a creadora i performer.

  Però… què fa Alba G. Corral? Pintar paisatges digitals que dialoguen amb la música que acompanya. Exhibicions visuals a gran escala creades a partir de la programació d’un codi algorítmic –comportaments preestablerts– que la visualista condueix en directe. Un imaginari d’una riquesa cromàtica aclaparadora i esbossos que es ramifiquen creant figures improbables.

  En definitiva, i acomplint la profecia de Kandinski: llum, forma, moviment, color i espai que són música visual.

  Composició i programació. Organicitat natural i tecnificació urbana. Matemàtica i art. Binomis que Alba G. Corral ha posat al servei, principalment, de música electrònica i electroacústica, i que el Palau convida a imaginar amb el llenguatge de la clàssica en alguns dels seus concerts i activitats. Una estètica que no només amara la imatge gràfica de la temporada, sinó que es planteja el repte de multiplicar la gran raó de ser de la nostra sala: oferir experiències en viu que es gravin en la memòria.

 • 20220428 Anunci Palau100 T2223 DESKTOP
 • Llibret de l'Òpera

  MARIANA EN SOMBRAS
  Llibret d’Antonio Carvajal (1943)
  Música d'Alberto García Demestres (1960)


  PRÓLOGO - Piano solo

  ESCENA 1ª - Pedrosa, Mariana, Daúride
  De noche, cerca del río. Pedrosa lleva una bujía, una vela… que da poca luz.

  PEDROSA
  Un poco de recato en la mirada
  tal vez les vaya bien a las señoras,
  no esa altivez desafiante
  que puede confundirse con un reto,
  y no con una cita sosegada
  que pueda establecer entre nosotros
  puentes de paz...

  MARIANA
  ¿Puentes de paz?
  ¿Acaso encarno yo la guerra?
  Señor, la pobre luz que da en mis ojos
  la llama de esa tímida bujía
  tal vez os haga confundir mi gesto,
  que es de modestia y no de desafío.
  ¿Puedo llevar en la mirada
  algo más que respeto hacia quien siento
  urdir con dedos hábiles mi vida?

  PEDROSA
  Puede ser esta noche.
  No aplacéis la ventura
  que persigo en mi insomnio…

  DAÚRIDE
  Al alba le sale un alba
  desafiadora;…

  PEDROSA
  … desde que os vi
  ondear en la aurora
  como rama florida
  de almendro: Mariana,…

  DAÚRIDE
  … a la luz del nuevo día
  los ojos de mi señora,
  desafiadora;…

  PEDROSA
  os sueño mía, libre en mí.
  Mariana.

  MARIANA
  Libre nací, me fundo
  en esa libertad.
  No soy presa de nadie
  Ni crecí con cadenas,
  Libre nací.
  Libre nací, me fundo
  en esa libertad.
  No me gusta la noche
  ni el olor de las velas
  ni el temblor de las llamas
  sobre la piel desnuda.
  Amo la luz. Yo amo
  a los hombres de luz.
  Libre nací, me fundo
  en esa libertad.

  DAÚRIDE
  … a la rosa del rosal,
  la cara de mi señora
  desafiadora;…

  MARIANA
  Libre nací.
  Como las mariposas
  puedo quemar mis alas
  en una llamarada,
  no en los ambientes sórdidos
  ni en las citas a oscuras.

  PEDROSA
  Pensadlo bien. Mañana será tarde
  para mí.

  MARIANA
  Para mí no habrá mañana.

  DAÚRIDE
  … al aire que viene y va,
  qué libre va mi señora,
  desafiadora.
  ¡Qué bella y qué libre está!

  MARIANA
  Nunca hay mañana si se vive al día,
  contando los instantes que la muerte
  nos quiera regalar. Tengo en mi vida
  tantas muertes presentes, tanto hueco
  donde debiera estar el corazón,
  que las horas se quedan en mí quietas.

  PEDROSA
  Dadme una de esas horas,
  que yo podré moverla
  con todas las instancias del deseo.

  MARIANA
  Mañana, con la aurora,
  os abriré mi puerta,
  con la primera luz sobre mi cuerpo.


  ESCENA 2ª - Pedrosa
  En su casa por la mañana temprano.

  PEDROSA
  No le está bien al juez encapricharse con su presa.
  No le está bien al cuerpo esta fiebre.
  No le está bien al juez. No le está bien al juez.
  Ella esconde en sus palabras
  una declaración de amor a la libertad .
  Odio esa libertad que me la niega,
  odio esa libertad que convierte su mirada
  en un examen de mi vida,
  en un examen de mi vida,
  en una condena de mi deseo.
  Odio esa libertad.

  No le está bien al juez encapricharse con su presa.
  No le está bien al cuerpo esta fiebre.
  Puedo llegar a odiar mi cuerpo,
  que se atreve a ser libre contra mi voluntad,
  que acude a la llamada del cuerpo de Mariana
  como esa mariposa que ella dice ser en busca de las
  llamas.
  ¡Nos abrasaremos juntos!


  ESCENA 3ª - Daúride en sombra
  Por la mañana. En la casa de Pedrosa, un patio, se entrevé una fuente.

  DAÚRIDE
  Con tres bocas que tuviera
  te escupiría:
  con una boca de sangre
  te escupiría;
  con una boca de llamas
  te escupiría;
  con una boca de muerte
  te escupiría.

  Manchas la libertad cuando la nombras.
  Te escupiría.


  INTERLUDIO MUSICAL I
  Paso del tiempo del amanecer a la tarde/noche.
  Daúride se mueve de la casa de Pedrosa al río.

  ESCENA 4ª - Mariana y Daúride

  Por la tarde/noche. Encantamiento junto al río.

  MARIANA
  Aguas del Darro que envuelvan mi llanto,
  brisas del monte que oculten mi aliento,
  luz de la tarde que apague mis ojos
  cuando sus ojos sumerja en los míos,

  DAÚRIDE
  Agua del Darro, yo envuelvo tu llanto,

  MARIANA
  cuando su aliento me abrase la cara,

  DAÚRIDE
  brisa del monte, yo oculto tu aliento,

  MARIANA
  cuando su voz me haga flor del olvido.

  DAÚRIDE
  luz de la tarde, yo apago tus ojos.

  MARIANA
  Ah.
  (Mariana se queda pensativa).

  ESCENA 5ª - Mariana y Daúride
  Noche cerrada hacia el alba. Junto al río.
  Mariana se levanta y se dirige lentamente hacia su casa.

  MARIANA
  Nunca hay mañana si se vive el día
  contando las ausencias que la muerte
  deja en el alma.

  DAÚRIDE
  Tú, dulce madre...

  MARIANA
  Hija fui sin madre,
  nacida al mundo ilícita, nacida
  para la soledad.

  DAÚRIDE
  Tú, blanca huérfana...

  MARIANA
  No recuerdo a mi padre,
  de quien conozco que la sangre noble
  no fue bastante para sostenerlo
  en los naufragios de un hogar sin ley.

  DAÚRIDE
  Tú, frágil niña...

  MARIANA
  Frágil niña inmolada en los altares
  de injustas leyes, protegida sólo
  porque una ley no escrita, la lealtad,
  me instaló en un hogar, crecí entre afectos.

  DAÚRIDE
  Se acerca el alba. Límpiate, Mariana,
  las sombras de los ojos; mira el día
  claro como tus ojos, asomarse
  por los balcones de la nieve extensa.
  Llega Pedrosa...


  ESCENA 6ª - Mariana y Pedrosa
  Madrugada, a la puerta de la casa de Mariana.

  PEDROSA
  Señora, buenos días.

  MARIANA
  Señor, sed bienvenido.

  PEDROSA
  No veo vuestro cuerpo
  con la luz prometida.

  MARIANA
  Es interior su luz
  y quiere otros sentidos
  que puedan percibirla.

  PEDROSA
  Salamanca, ese joven
  malagueño, contaba
  ayer en el teatro
  que vos le desdeñáis.

  MARIANA
  No le desdeño. Estimo
  su fina voluntad
  y su conversación me da consuelo.

  PEDROSA
  Pero él busca...

  MARIANA
  ¿Mi cuerpo?
  ¿Es mi cuerpo una plaza
  fuerte que ha de ganarse
  al asalto? ¿Es mi cuerpo
  llano como una plaza
  pública en que se vende
  la carne a bajo precio?

  PEDROSA
  Duro dilema. Duro,
  pero mal planteado.
  Yo diría que es vaso
  transparente: Los ojos
  difunden una luz
  donde ha cabido todo,
  pero todo se oculta.

  MARIANA
  Don Ramón, me halagáis.
  Pero esta transparencia
  desvanecida es sólo
  producto de las lágrimas.

  PEDROSA
  ¿Lloráis por vos?

  MARIANA
  Lloraba,
  hasta tener mis hijos,
  por mí.

  PEDROSA
  ¿Ya no lloráis?

  MARIANA
  Procuro no llorar
  para escrutar las sombras
  de estos tiempos difíciles.

  PEDROSA
  Cerrad los ojos y dejad que el tiempo
  borre malos recuerdos, borre imágenes
  que no debieron imprimirse nunca
  en vuestro corazón.

  MARIANA
  ¿Queréis que niegue
  a mi esposo ya muerto,
  débil de cuerpo pero de alma limpia,
  en quien vibré de amor?

  PEDROSA
  Tanto no pido.
  Pero entremos, señora,
  que esta brisa ligera
  de amanecer penetra hasta los huesos.

  MARIANA
  Disculpad. Sois tan ágil
  en los requiebros que el rubor me enciende
  y el calor de mi rostro me ha impedido
  imaginar vuestra frialdad.
  (Entran en la casa de Mariana)


  INTERLUDIO MUSICAL II
  Paso del tiempo del amanecer al atardecer.
  Dentro de la casa de Mariana.


  ESCENA 7ª -
  Daúride
  Atardecer, junto al río. Mariana se queda quieta mientras Daúride camina a su alrededor. Durante la escena pasamos del atardecer a la mañana del día siguiente

  DAÚRIDE
  Esta es Mariana: Hija
  ilegítima, habida
  por Don Mariano de Pineda, noble
  capitán de navío,
  cincuentón y enfermizo,
  en María Dolores
  Muñoz y Bueno, casi
  una niña, una flor
  de Lucena, sus padres
  honrados, pero pobres.
  Dura ley la mantuvo
  como manceba. Leyes
  más duras (el instinto
  y el placer) la entregaron
  a los brazos de un preso
  en libertad bajo fianza, con quien
  tramaba matrimonio.
  Quedó Mariana sola,
  objeto de litigio
  que un mal amor y un hombre
  muerto en pie, disputaron
  y entregaron a un ciego.


  ESCENA 8ª - Pedrosa y Mariana
  Los dos en plena luz. Por la mañana. Pedrosa espera enfrente de la casa de Mariana.
  Mariana llega.

  PEDROSA
  Salamanca, ese joven
  estudiante de leyes,
  anoche, en el teatro,
  contaba con gracejo
  singular que vos sois
  una vestal que sólo
  quema incienso en las brasas
  de la revolución.

  MARIANA
  No reconozco
  esa palabra. Nadie
  podrá decir jamás
  que se oyera en mi casa y de mis labios.

  PEDROSA
  Es opinión común.

  MARIANA
  Las opiniones
  comunes no son ciertas,
  porque son opiniones, por comunes
  que sean.

  PEDROSA
  Pero vos
  sois confidente de ese cura insano,
  ¿cómo se llama?... Pedro
  García...

  MARIANA
  Soy sobrina
  suya. El deber filial,
  la gratitud por su cariño, el suave
  reposo que me da con la certeza
  de su celosa protección, son causa
  bastante para hacerme su rendida
  deudora.

  PEDROSA
  ¿Y compartir sus disparates?
  Libertad, igualdad, ley... ¿Es posible
  que una señora noble como vos...?

  MARIANA
  A medias, Don Ramón, a medias noble.

  PEDROSA
  Importa la semilla, no la tierra
  en que se siembra. Vos sois de Pineda.

  MARIANA
  Pero también Muñoz.

  PEDROSA
  No conocisteis
  a vuestra madre.

  MARIANA

  que a quien sus padres no le sonriyeron
  en la cuna, los dioses
  no lo protegen.

  PEDROSA
  No dice Salamanca
  que conocéis los versos de Virgilio

  MARIANA
  Bien pudiera decirlo
  si oyera mis palabras
  como salen de mi.

  PEDROSA
  Tal vez le ocurra
  que no puede entender la melodía
  con los ojos cerrados y precise
  mirar el instrumento en que se forma.

  MARIANA
  Yo os admiro, Pedrosa, porque entiendo
  sin miraros qué quieren
  vuestras palabras. Sois
  más que una carne ardida
  y acosadora, sois
  una mente que labra
  raros tapices cuyos hilos pueden
  cortar las Parcas.

  PEDROSA
  Raros
  tapices... Si tal fuera,
  si tuviera los hilos en las manos,
  otra fuera mi vida y otra fuera
  vuestra vida, Mariana. Dadme un hilo,
  el hilo que me falta: Vuestro amor
  con ese primo...

  MARIANA
  Nunca
  tuve amores ocultos: Mi marido,
  Casimiro Brodett, y basta. Miente,
  no sé con qué intención, quien otro diga.

  PEDROSA
  Pero Sotomayor os debe...

  MARIANA
  Nada
  me debe: Su respeto no me falta,
  y en paz estamos. Guardo
  la memoria del padre de mis hijos,
  Don Manuel de Peralta, que fue pobre
  de salud, generoso al rescatarme
  de mi ilegalidad de nacimiento.
  Guardo mi amor frustrado por Brodett,
  al que una injusta ley tachó de impuro
  e impidió nuestro enlace.
  No hay más hombres, Pedrosa,
  en cuyo amor yo ardiera.

  PEDROSA
  Esa ley que llamáis injusta...

  MARIANA
  Es ley
  que pudiera cambiarse. Es ley de hombres.

  PEDROSA
  Es necesaria para el buen gobierno.

  MARIANA
  No es buen gobierno el que destroza vidas.

  PEDROSA
  Señora...

  MARIANA
  Disculpadme.
  Me reclaman mis hijos, pues mi anciana
  tutora apenas puede con su alma,
  cuanto menos con vidas tan urgentes
  cual son las de los niños.

  PEDROSA
  ¿Me autorizáis que vuelva
  a importunaros?

  MARIANA
  Nunca
  sois importuno, sino bienvenido.

  PEDROSA
  Quedad con Dios.

  MARIANA
  Que Él os acompañe.


  INTERLUDIO MUSICAL III
  Paso del tiempo del mediodía a la tarde.
  En casa de Mariana.

  ESCENA 9ª - Daúride y Mariana

  En la tarde, en casa de Mariana.

  MARIANA
  Pedrosa quiere mi cuerpo,
  pero quiere más: mi vida.
  Es duro. Duro. Su temple
  me sobrecoge y admira.

  DAÚRIDE
  Abandonada de todos

  MARIANA
  Sola estoy. Yo fuera hiedra
  sobre su tronco, lasciva,
  y el me llevara a no sé
  qué cumbres o qué delicias.

  DAÚRIDE
  como lámpara votiva

  MARIANA
  donde esplendiera la luz
  de mi juventud. Podría
  triunfar en sus brazos, ser
  halagada y bienquerida.

  DAÚRIDE
  que se consume olvidada

  MARIANA
  Sotomayor ha encarnado
  mi lucha con la injusticia,
  nunca el amor. Por la idea
  es necesario que el viva

  DAÚRIDE
  en una incierta capilla

  MARIANA
  Y vivan con él aquellos
  que libertad necesitan
  para hacernos libres, libres
  a todos. ¿Cómo podría

  DAÚRIDE
  en capilla está Mariana

  MARIANA
  darme a Pedrosa, sin darlos
  a todos? Su fuerza excita
  deseos. Su fuerza excita
  deseos y miedo a un tiempo.
  Tengo miedo, miedo, de mí misma.
  Tengo miedo de mí misma.

  DAÚRIDE
  en capilla de sí misma.


  INTERLUDIO MUSICAL IV
  Paso del tiempo de la tarde a la noche.
  De casa de Mariana al río.

  ESCENA 10ª
  Noche, vacío. La voz de Daúride debe oírse progresivamente, acercándose.

  DAÚRIDE
  Es costumbre que los hermanos de la caridad paguen los gastos ocasionados en capilla por el preso que espera su ejecución. Algunos reales se gastan en bizcochos, buñuelos y chocolate. Los hombres suelen pedir tabaco de humo; algunos, de mascar. Piden papel sellado los que escriben, todos necesitan algodón y aceite para las lámparas, cera para las misas, un mozo que los asista, una cama, comida. Ninguno deja de comer, casi todos reclaman vino.
  Saben que van a morir y no esperan la muerte.
  Saben que van a morir y no esperan la muerte.


  ESCENA 11ª  - Pedrosa, solo
  Madrugada, en su casa.

  PEDROSA
  Sus antiguos valedores van cediendo.
  La trama que la protegía está deshecha.
  La quise amante y me la entregan víctima.
  Pero ella cederá.
  Incautados sus bienes,
  presa ella, presa su vieja tutora,
  sus hijos sin amparo,
  no me parece que sus ideas
  puedan más que sus sentimientos.
  ¡Y es tan bella!
  “Tengo el cuello demasiado corto”,
  me dijo cuando le deslicé
  la amenaza del garrote vil.
  Pero mi brazo, que no es enteco,
  bien podría rodear ese cuello
  en un largo éxtasis
  que me hiciera olvidarme
  de mi deber de justicia.
  Si respondiera a mi fuego,
  si se dejara abrasar,
  si cediera un poco...
  ¡Mariana...!


  ESCENA 12ª - Mariana, Pedrosa, Daúride
  Por la mañana, en casa de Pedrosa.
  Hacia el final de la escena luz de mediodía.

  MARIANA
  Estoy resuelta a daros
  cuanto tengo.

  PEDROSA
  Mariana,
  por fin. Bendita sea
  esta perseverancia mía, el celo
  con que os busqué, pues toco
  la gloria en vuestro cuerpo.

  MARIANA
  Moderad vuestro impulso,
  señor Pedrosa. Os digo
  que os doy cuanto tengo,
  el amor a mis hijos,
  esta vida cansada
  y mi silencio.

  PEDROSA
  Demasiado poco
  me dais, si bien vuestro silencio
  vale unas vidas que no valen nada
  si las comparo con la vuestra.
  Sotomayor, el padre
  de Luisa, vuestra hijita...

  MARIANA
  ¡Calumnias no, Pedrosa!
  Luisa es fruto tardío
  de mi amor por Brodett.

  PEDROSA
  Conozco vuestra historia
  mejor que vos.

  MARIANA
  No hay duda.
  Como sabéis mi historia, así mi casa,
  donde hallasteis banderas que no supe
  bordadas por mis manos
  que no saben bordar,
  donde los tiestos de geranios dieron
  tantas escarapelas tricolores
  en vez de flores rojas,
  no sé si con mirarlos
  o tocarlos, o vos
  o algún lacayo.

  PEDROSA
  Os pido
  disculpas. El amor...

  MARIANA
  Vuestro deseo...

  PEDROSA
  ...me hace
  no cuidar las palabras.
  Mi amor, vuestra soberbia...
  ¡No puede ser! ¡Mariana,
  dadme la paz, un nombre
  que valga vuestra vida!

  MARIANA
  Las vidas no se tasan.
  Amo la libertad, quiero una ley
  que nos iguale a todos,
  pero mi vida es mía.
  Ya la tenéis. Es todo
  cuanto os puedo ofrecer.

  PEDROSA
  Vuestros hijos...

  MARIANA
  Mis hijos
  valen más que una casa confiscada
  cuyo precio en subasta apenas cubre
  los gastos de una ejecución.

  PEDROSA
  Ya conocéis las penas:
  Diez años de prisión en el convento
  para vuestra tutora,
  prisión para el criado en la Gomera,
  huérfanos vuestros hijos...

  MARIANA
  Decidlo bien: Mariana, ejecutada.
  No es el garrote vil;
  viles son quienes quieren que los cuerpos
  y las almas estén siempre sumisos
  al dictado arbitrario y miserable
  de un rey mendaz.

  PEDROSA
  No puedo
  escucharos. Entiendo
  que el delirio os arroja
  a decir...

  MARIANA
  No es delirio,
  sino resolución. Vivan mis hijos
  pobres, huérfanos, solos,
  con el recuerdo de una madre libre,
  libres y limpios de la infamia. Mueran,
  si han de morir, por manos
  de este desorden que llamáis el Orden
  vuestro, y que le repugna a la conciencia.
  Mueran conmigo. Vivan los que salvo
  con mi silencio y con mi muerte. Vivan
  y traigan otros tiempos, otros días
  sin sombra de terror. Muero en la sombra,
  pero una luz más cierta que mi espanto
  al cadalso me acerca.
  Luz de un tiempo dichoso
  en el que libertad,
  en que igualdad y ley
  sean más que palabras
  susurradas con miedo.
  Libertad, igualdad y ley marquen
  los pulsos y los pasos
  de las generaciones por venir.
  Esta es mi luz, mi fuerza y mi esperanza.

  DAÚRIDE  Y PEDROSA (Al unísono con el último verso de Mariana)
  Esta es su luz, su fuerza y su esperanza.


  Marzo-abril, año 2001.
  Última revisión noviembre de 2018

 • També et pot interessar...

  Palau Bach. Festival Bachcelona. Estiu al Palau
  Dilluns, 11.07.22 – 20 h
  Petit Palau

  The well-tempered consort

  Phantasm Viol Consort:
  Laurence Dreyfus, viola soprano i director 
  Emilia Benjamin, viola soprano 
  Jonathan Manson, viola tenor 
  Heidi Gröger, viola baix 
  Markku Luolajan-Mikkola, viola baix 

  Johann Sebastian Bach:
  El clave ben temperat (selecció) 
  Exercicis per a teclat (selecció)

  Preu: 25 €

 • Mecenes d'Honor

  Mecenes Protectors

  Mitjans Col·laboradors

  Amics Benefactors

  Benefactors Palau XXI

Índex