• Cor Jove, Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya & Gardolińska

  La Creació de Haydn

  Palau 100

  Divendres, 1 de març de 2024 – 20 h

  Sala de Concerts

 • Amb la col·laboració de:

  • image/svg+xml
  • image/svg+xml
  • image/svg+xml
  • Logo nou Inaem

  Membre de:

  • image/svg+xml
 • Programa

  Jone Martínez, soprano
  Jorge Navarro Colorado, tenor
  José Antonio López, baríton
  Cor Jove de l’Orfeó Català (Pablo Larraz i Oriol Castanyer, directors)
  Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya
  Marta Gardolińska, directora


  I

  Franz Joseph Haydn (1732-1809)
  La Creació, Hob. XXI:2

  Primera part

  1. Preludi: Die Vorstellung des Chaos
  2. Recitatiu (Rafael, Uriel) amb cor: Im Anfange schuf Gott
  3. Ària (Uriel) i cor: Nun schwanden vor dem heiligen Strahle
  4. Recitatiu (Rafael): Und Gott machte das Firmament
  5. Solista (Gabriel) amb cor: Mit Staunen sieht das Wunderwerk
  6. Recitatiu (Rafael): Und Gott sprach: Es sammle sich das Wasser
  7. Ària (Rafael): Rollend in schäumenden Wellen
  8. Recitatiu (Gabriel): Und Gott sprach: Es bringe die Erde Gras hervor
  9. Ària (Gabriel): Nun beut die Flur das frische Grün
  10. Recitatiu (Uriel): Und die himmlischen Heerscharen
  11. Cor: Stimmt an die Saiten
  12. Recitatiu (Uriel): Und Gott sprach: Es sei'n Lichter an der Feste des Himmels
  13. Recitatiu (Uriel): In vollem Glanze steiget jetzt
  14. Trio (Gabriel, Uriel, Rafael) amb cor: Die Himmel erzählen die Ehre Gottes

  Segona part

  15. Recitatiu (Rafael): Und Gott sprach: Es bringe die Erde hervor lebende Geschöpfe
  16. Ària (Gabriel): Auf starkem Fittige schwinget sich
  17. Recitatiu (Rafael): Und Gott schuft grosse Walfische
  18. Recitatiu (Rafael): Un die Engel rührten ihr’
  19. Trio i cor: In holder Anmut stehnmit jungem Grün geschmückt
  20. Recitatiu (Rafael): Und Gott sprach: Es bringe die Erde hervor
  21. Recitatiu (Rafael): Gleich öffnet sich der Erde Schoß.
  22. Ària (Rafael): Nun scheint in vollem Glanze der Himmel
  23. Recitatiu (Uriel): Und Gott schuf den Menschen
  24. Ària (Uriel): Mit Würd' und Hoheit angetan
  25. Recitatiu (Rafael): Und Gott sah jedes Ding
  26. Cor amb trio: Vollendet ist das große Werk


  II

  Tercera part

  27. Recitatiu (Uriel): Aus Rosenwolken bricht
  28. Duet (Eva, Adam) mit cor: Von deiner Güt', o Herr und Gott
  29. Recitatiu (Eva, Adam): Nun ist die erste Pflich erfüllt
  30. Duet (Eva, Adam): Holde Gattin, dir zur Seite
  31. Recitatiu (Uriel): O glücklich Paar, und glücklich immerfort
  32. Cor final amb solistes: Singt dem Herren alle Stimmen!


  Durada del concert:
  Primera part, 80 minuts | Pausa de 20 minuts | Segona part, 35 minuts.
  La durada del concert és aproximada.

  #coral #simfònica #gradajove

 • Poema

  Porta la seva veu un ocell del paradís,
  alça el seu anhel la flor que esbalça,
  creix a frec de llum l’ofrena del verb
  a totes les meves branques.

  I s’alzina el desig, la bellesa de la fam,
  la refosa de la pell: l’elixir i l’espasme.

  L’aiguaneix inexpressable.

  El respir.

  Per viure i morir.

   

  Laia Llobera
  Paradísia (2023)

 • Comentari

  Fiat lux!

  Al principi Déu va crear el cel i la terra, i la terra era sense forma i estava deserta i les tenebres regnaven sobre els abismes.
  I l'Esperit de Déu planava sobre la superfície de les aigües.
  I digué Déu: Feu-vos la llum! I la llum es va fer [...]”

  I Franz Joseph Haydn ens mostra la llum fent esclatar un esplendorós acord (de Do  major) per demostrar-nos, tot just començar, que després del caos va arribar el gran poder del Déu creador. Haydn havia escrit el seu opus magnum, l’oratori La Creació.

  L’estrena pública va tenir lloc al Burgtheater de Viena el 19 de març de 1799.  Feia mesos que el concert havia creat una gran expectació i el compositor, conscient de  l’enorme interès que despertava la seva nova obra, va demanar als músics el secretisme més absolut. A l’escenari, una orquestra de cent vint instrumentistes, un cor de seixanta homes, cinc solistes i  Salieri al pianoforte esperaven les ordres del director i compositor, Franz Josep Haydn.  Tot just començar, el públic, que omplia de gom a gom el teatre, va quedar  astorat.  Mai havien escoltat aquell cop d’efecte sonor, que emergia de la enlluernadora idea musical que resolia el que el mateix compositor va titular “La representació del caos”.

  La idea, però, no era nova. A l’Europa del segle XVIII,  tot i que el relat bíblic de la creació va ser respectat, alguns il·lustrats van gosar exposar la idea que Déu no havia creat el món del no-res, sinó que l’Univers era el resultat de la combinació dels quatre elements primaris: aire, terra, foc i aigua. La creació era, doncs, el procés d’harmonitzar la discòrdia entre ells.

  El 1737, el músic francès Jean-Féry Rebel ja havia posat música a aquesta teoria en la seva obra Els elements, amb un inici desconcertant i extremadament dissonant que va anomenar “Le chaos” per anar trobant l’ordre còsmic en els moviments següents a través de la combinació harmònica dels quatre elements.

  Seixanta anys després Haydn s’encarava al repte de posar música al gran misteri de la Creació, però en el seu cas com una autèntica declaració de fe d’un home profundament religiós i savi, que s’enfrontava a la màgia de la natura amb passió, joia i devoció.

  La idea d’escriure aquest oratori va sorgir durant el seu primer viatge a Anglaterra, 1791-1792, a punt de fer els seixanta anys. Després d’assistir a l’audició de diversos oratoris de Händel, un dels quals El Messies, va veure clar que havia de compondre una obra de dimensions i notorietat händeliana: “Vull escriure una obra que proporcioni fama universal al meu nom”.

  Per què Haydn va triar el tema de la creació del món per a la seva gran obra? Una de les grans il·lusions d’aquest viatge va ser la visita, el maig del 1792, a la Casa Observatori dels astrònoms i músics William Herschel i la seva germana Caroline. Al llibre de visites va quedar constància de la presència del compositor i també sabem que en aquella data William era de viatge, per la qual cosa degué ser Caroline qui li ensenyà, segurament de forma apassionada, l’enorme telescopi que havien construït,  els darrers descobriments celestes, les cartes astronòmiques, i amb qui, probablement,  va mantenir conversa sobre els grans misteris de l’univers.

  La primera idea del text la va trobar en el llibretista irlandès Newburgh Hamilton, col·laborador de Händel. Hamilton havia escrit un text que combinava passatges bíblics del Gènesi, salms de l’Antic Testament i fragments del poema èpic El paradís perdut de John Milton. La mort de Händel el 1759, i la del llibretista dos anys després, va deixar oblidat el text entre els objectes personals del músic durant més de tres dècades.  Va ser en el seu segon viatge a Londres, i gràcies a la mediació de l’empresari J. P. Salomon, quan l’estiu del 1795 el músic vienès tornava a casa amb el treball de Hamilton i el desig d’aconseguir escriure una música que el situés al costat del compositor d’El Messies.

  Un cop instal·lat a Viena, Haydn va mostrar el text al gran admirador i coneixedor de Händel, el baró Gottfried van Swieten, diplomàtic, bibliotecari de la cort de Viena i patró i col·laborador seu. Ell mateix va trobar com resoldre el llibret: "vestir el poema anglès amb abillament alemany". Swieten faria l'adaptació del text i la traducció de l'anglès a l'alemany i després de completar el llibret en va fer una versió paral·lela en anglès.

  El compositor va estar dos anys entregat a l'obra, en cos i ànima. Tal com diu el biògraf vienès, Karl Geiringer, "el vell mestre treballava lentament i curosament, resant a Déu, com sempre, perquè li concedís la inspiració, però ara esmerçant-se més del que havia fet durant dècades, escrivint obres per encàrrec, com a servent del príncep Eszterházy". Ara havia agafat el seu propi camí i volia mostrar quines eren les seves autèntiques sensibilitats religioses i intel·lectuals. Haydn estava parlant al creient i al no creient.

  L’oratori, consagrat a cantar les meravelles de la Creació, està dividit en tres parts i integrat per recitatiusàriesduets i cors. Després de la introducció esclatant, la  primera i la segona parts són els sis dies que es van necessitar perquè Déu creés el món, segons el que diu la Bíblia. És on apareixen els tres arcàngels, Gabriel (soprano), Uriel (tenor) i Rafael (baix). A la tercera part, el setè dia, és la joia d’Adam i Eva (baríton i soprano) al paradís terrenal. Cada dia acaba amb el cor que expressa les veus dels àngels.

  Quan es va publicar la partitura, tres anys després de l’estrena, el músic ho va voler fer en les dues llengües, l’alemany (Die Schöpfung) i l’anglès (The Creation), en honor de Händel i els anglesos. Era la primera vegada que s’imprimia una gran obra amb un text bilingüe. Després de l’estrena a Viena, Haydn i el seu oratori van conquerir Europa i el món, i ja per a l’eternitat. Tothom volia sentir aquella obra cabdal. El mateix compositor va aprovar traduccions al francès i a l’italià i, en pocs anys, es va anar traduint a altres llengües. Catalunya no en va ser una excepció. Al principi del 1928, el crític musical Joaquim Pena va fer-se càrrec de la traducció. L’estrena a Barcelona havia tingut lloc el 1804, però en català va arribar el 15 març de 1928 al Liceu i el 31 d’octubre al Palau de la Música Catalana amb l’Orquestra Pau Casals dirigida pel mestre.

  Explica el seu confident i biògraf, G. A. Griesinger, que el darrer cop que Haydn va sentir La Creació va ser el 27 de març de 1808, en un acte públic a la Universitat de Viena. Havia envellit molt i estava tan delicat que va haver de ser transportat en una trona, al so de trompetes i timbals,  fins a una butaca situada al centre de la sala. L’esperaven nobles, artistes, músics, deixebles, dames, cavallers i gent de la ciutat i vinguts d’arreu, en total mil cinc-centes persones.

  Quan van començar la música, després de les paraules: Feu-vos la llum!”, el públic va esclatar amb aplaudiments.  El director, Antonio Salieri, va aturar l’obra. Haydn, colpit, va fer un moviment amb les mans assenyalant cap al cel i va dir: “Ve d’allà”!

  Victòria Palma, musicòloga, locutora i redactora de Catalunya Música

 • 20240301 Palau 100 T2425 DESKTOP
 • Biografies

  Jone Martínez, soprano

  Jone Martínez, soprano

  © Oier Rey Delika

  És una de les intèrprets més puixants i versàtils del panorama actual. Col·labora amb Capilla Santa María, La Cetra Barockorchester de Basilea, Gli Angeli de Ginebra, Orquesta Barroca de Sevilla, Forma Antiqva, Los Elementos Ensemble, Orquesta Barroca de Salamanca, Concerto 1700, La Ritirata, La Spagna, El Afecto Ilustrado, Conductus Ensemble i altres conjunts barrocs destacats.

  El seu nom també apareix en les programacions de l’Orquesta y Coro de la Sinfónica de Galícia, Orquesta y Coro de RTVE, Real Filharmonía de Galícia, Euskadiko Orkestra, Orkestra Sinfonikoa de Bilbao, Robert-Schumann-Philharmonie, Orquesta Ciudad de Granada i Orquesta Sinfónica de Navarra, entre d’altres.

  El seu ampli i variadíssim repertori abasta obres de totes les èpoques i estils, que ha interpretat sota la direcció musical de Masaaki Suzuki, Pablo González, Carlos Mena, Andrea Marcon, Enrico Onofri, Alfredo Bernardini, García Calvo, Aarón Zapico i Rubén Gimeno.

  La seva agenda futura té parades al Teatro Real, Gran Teatre del Liceu, Teatro de la Maestranza (Alcina, amb l’Orquesta Barroca de Sevilla i Andrea Marcon), Festival d’Innsbruck, National Symphony (Washington), Palau de la Música, Tòquio (amb el Bach Collegium i Masaaki Suzuki) i a altres indrets, per afrontar obres de Vivaldi, Händel, Telemann, Haydn, Mozart, Arriaga, Beethoven, Bach, Mendelssohn, etc.

 • Jorge Navarro Colorado, tenor

  Jorge Navarro Colorado

  © Jamie Capewell

  Va estudiar cant clàssic i òpera a la Guildhall School of Music and Drama de Londres, i va completar la seva formació al Samling Artist Programme.

  De la seva trajectòria recent destaquen el debut al Grand Théâtre de Ginebra com a Telemaco d’Il ritorno d’Ulisse de Monteverdi, sota la direcció de Fabio Biondi, i dos concerts de la mateixa obra a l’Auditorio Nacional de Madrid i al Palau de la Música Catalana; la participació en ​el Requiem de Mozart amb l’Orquestra Simfònica de Barcelona i Trevor Pinnock a L’Auditori; ​​el debut a La Fenice de Venècia com a Gualtiero de Griselda de Vivaldi, sota la batuta de Diego Fasolis; el recital barroc Àries per a Ballino, al costat de l’orquestra barroca Opera Settecento, en el marc del London Handel Festival; els papers de tenor de Lotario, Rodrigo i Ariodante al Göttingen Handel Festival, sota la batuta de Laurence Cummings; Pulcinella de Stravinsky, i el paper principal d’El retablo de Maese Pedro de Falla amb la BBC National Orchestra de Gal·les; Die Schöpfung de Haydn, amb l’Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya al Palau de la Música Catalana; ​​El Messies, amb diverses orquestres, com Vespres d’Arnadí, Orkestra Sinfonikoa de Bilbao i Orquesta Barroca de Sevilla als principals auditoris d’Espanya; Rinaldo (1731) amb la Capella Cracoviensis al Festival Halle Handel, i Scipione amb l’Early Opera Company al Festival Händel de Londres. La seva agenda inclou: Alcina a Berlín amb Lautten Compagney i L’incoronazione di Poppea al Grange Festival de Londres.

  La seva discografia comprèn actualment les òperes de Händel Lotario i Rodrigo, enregistrades en directe al Festival de Göttingen (per al segell Accent), Cleofida de Telemann–Händel  i Poro de Händel amb Il Gusto Barocco (CPO), l’àlbum German cantates for voice and virtuoso violin amb l’Ensemble Diderot i Johannes Pramsohler (Audax) i Infinite refrain: music of love’s refuge, un àlbum recital d’àries i duets amb Randall Scotting i l’Academy of Ancient Music, dirigida per Laurence Cummings (Signum).

 • José Antonio López, baríton

  José Antonio López, baríton

  © Michal Novak

  És un cantant versàtil que navega entre estils i èpoques, des del Barroc fins a la música contemporània. Reparteix la seva activitat artística entre el concert, l’òpera i el recital, i sempre adaptant-se a l’estil i l’expressivitat de cada període, tot posant la veu al servei de la música. En concert, darrerament ha debutat a la temporada de LA Phil amb Gustavo Dudamel, i ha col·laborat amb la Cincinnati Symphony (Messiah i Vuitena Simfonia de Mahler), Rotterdam Philharmonic, Mahler Chamber Orchestra, Dresdner Festspieleorchester, Antwerp Symphony, BBC Symphony i BBC Philharmonic, Filharmònica de Varsòvia, La Cetra Barockorchester, Budapest Festival o Orquesta Nacional d’Espanya, a sales com ara la Berliner Philharmonie, Laeiszhalle, Konzerthaus i Musikverein de Viena, Barbican o Mozarteum de Salzburg, i properament al Concertgebouw d’Amsterdam.

  José Antonio López ha estat dirigit per mestres de gran prestigi, com Afkham, Boreyko, Bolton, Conlon, Dudamel, Iván Fischer, Heras-Casado, Luisotti, Maazel, Marcon, Marriner, Mena, Noseda, Pablo Pérez, Pollini, Pons, Rouset, Shani i Suzuki, entre d’altres.

  Igualment és un intèrpret devot del lied i ha estat acompanyat per Maurizio Pollini al Theater an der Wien, Daniel Heide, Iain Burnside o Rubén Fernández Aguirre. Properament debutarà al Cicle de Lied del Teatro de la Zarzuela.

  Les darreres temporades la seva activitat lírica s’ha anat incrementant, i hi tenen una gran significació les òperes de Händel i la música contemporània: amb rols protagonistes a les estrenes d’El público de Mauricio Sotelo i El abrecartas de Luis de Pablo al Teatro Real de Madrid i de L’enigma di Lea de Benet Casablancas al Gran Teatre del Liceu. També incorpora al seu repertori Mozart, Verdi, Puccini, Wagner: Der fliegende Holländer a València i Meistersinger al Teatro Real, i Strauss, amb Ariadne auf Naxos a Barcelona i Salome a Mèrida, entre altres compositors. Recentment ha debutat a l’Opéra de Lausana, Halle Händel Festspiele i a l’SWR Schwetzinger Festspiele, i ben aviat a l’Innsbrucker Festwochen.

  José Antonio López té enregistraments per als segells Deutsche Grammophon, Harmonia Mundi, Deutsche Harmonia Mundi, Naxos i Chandos.

 • Cor Jove de l’Orfeó Català

  Cor Jove OC

  ©Ricardo Ríos

  Està integrat per una seixantena de cantaires de setze a vint-i-cinc anys. Fundat el 1986, actualment Pablo Larraz i Oriol Castanyer en són els directors i Paul Perera el pianista.

  Ha col·laborat amb l’OBC, OSV, London Symphony Orchestra, Gulbenkian Orchestra de Lisboa, Ensemble Pygmalion, ONCA, Orquestra de Cambra Terrassa 48 i The Tallis Scholars, entre altres formacions. També ha treballat amb els directors H. Christophers, R. Pichon, G. Noseda, S. Rattle, S. Halsey i P. Phillips.

  Ha actuat a Barcelona, Girona, Tarragona, Cervera i Sabadell, i a Sevilla, Granada, Las Palmas, així com també a Polònia, Alemanya, Àustria, la República Txeca, Holanda i el Regne Unit. Ha enregistrat Aigües de primavera (2010), Requiems (2013) de Mozart i de Fauré, per a Columna Música, i Musicals! (2017, Palau Records) d’A. Guinovart.

  Ha estrenat el Requiem d’Albert Guinovart, la producció Harmonium de John Adams, al cicle Palau 100, amb l’Orfeó Català, Cor de Cambra del Palau i OBC, dirigits pel mateix compositor, i una nova producció escènica de l’òpera Dido & Aeneas de Henry Purcell, amb direcció escènica de Marc Rosich i musical d’Esteve Nabona.

  Aquesta temporada 2023-24 cal destacar els concerts amb l’OBC, dirigits per Marta Gardolińska, amb La Creació de Haydn; amb la Cobla Marinada, amb fragments de LAtlàntida de Falla transcrita per a cobla, entre altres obres, i la participació en la versió de concert del musical Sweneey Tood de Sondheim, dirigit per Andreu Gallén.

  El Cor Jove forma part de l’Escola Coral de l’Orfeó Català, que rep el mecenatge de la Fundación Banco Santander.

 • Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya

  OBC (P100 - 23-24 La Creació)

  © May Zircus

  Amb una llarga trajectòria, fundada el 1944 per Eduard Toldrà, l’OBC és actualment un instrument compromès amb el gran repertori simfònic, el patrimoni musical català i la nova creació; un altaveu de la modernitat musical al sud d’Europa amb un fort compromís social i fortament arrelat a la seva ciutat.     

  La temporada 2022-23 va iniciar una nova etapa, amb Ludovic Morlot com a nou director titular i Marta Gardolińska com a principal directora convidada.

  Al llarg de la seva història l’OBC ha estat dirigida per batutes tan destacades com Sergiu Celibidache, Valeri Gergiev, Christopher Hogwood, Mariss Jansons, Jesús López Cobos, Witold Lutosławski, Yehudi Menuhin, Mstislav Rostropóvitx, Kent Nagano o Heitor Villa-Lobos, entre d’altres.

  Col·labora habitualment amb els grans artistes del panorama internacional, com Lang Lang, Janine Jansen, Mischa Maisky, Frank Peter Zimmermann, Arcadi Volodos, Vilde Frang, Pinchas Zukerman, Martha Argerich, Steven Isserlis, Patricia Kopatchinskaja, Renaud Capuçon, Yuja Wang, Khatia Buniatishvili i Hilary Hahn, entre molts d’altres.

  El seu compromís amb la nova creació l’ha dut a impulsar encàrrecs als creadors més destacats a nivell nacional i internacional, com Hèctor Parra, Bernat Vivancos, Thomas Adès, Joan Magrané, Raquel García-Tomàs, Luca Francesconi, David Lang o Cassandra Miller.

  Des de fa uns anys l’OBC desenvolupa una ambiciosa estratègia de posicionament internacional intensificant la seva presència en entorns digitals i projectant gires com les que l’han dut a actuar en sales tan emblemàtiques com el Musikverein i la Konzerthaus de Viena, Concertgebouw d’Amsterdam, Royal Albert Hall de Londres, Carnegie Hall de Nova York o Suntory Hall de Tòquio.

 • Marta Gardolińska, directora

  Marta Gardolińska, directora

  © Bartek Barczyk

  L’actual directora musical de l’Opéra Nacional de la Lorena i directora convidada principal de l’Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya, el 2018 va aconseguir el reconeixement internacional com a ajudant de direcció júnior de la Bournemouth Symphony Orchestra, amb la qual va dirigir dos concerts d’abonament amb gran èxit. Això la va ajudar a obtenir una Beca Dudamel amb Los Angeles Philharmonic durant la temporada 2019-20 que incloïa una invitació per ser segona directora de Gustavo Dudamel en l’enregistrament en directe de la Simfonia núm. 4 d’Ives amb Deutsche Grammophon, i amb el qual va guanyar un Grammy. Posteriorment va tornar a Los Angeles per debutar amb la Hollywood Bowl Orchestra, que la va tornar a convidar immediatament.  

  Aquesta temporada debuta amb la BBC Scottish Symphony, Hr-Sinfonieorchester de Frankfurt, i San Francisco Symphony. També té previst tornar amb l’Orquesta Sinfónica de Tenerife després d’inaugurar-ne la temporada passada i ara dirigeix La Creació de Haydn amb l’Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya.  

  Els seus debuts més importants van tenir lloc la temporada 2021-22, en què va dirigir concerts amb London Symphony Orchestra, Orquestra Simfònica de la Ràdio Sueca, City of Birmingham Symphony Orchestra, Orchestre National du Capitole de Tolosa de Llenguadoc i la Royal Northern Sinfonia. Igualment, recentment ha debutat a París amb l’Orchestre de Chambre de París, Royal Scottish National Orchestra, Polish National Radio Symphony Orchestra i Scottish Chamber Orchestra.  

  Juntament amb la seva tasca com a directora simfònica, també es mostra activa en l’àmbit operístic. La temporada 2020-21 va assolir un gran èxit a França amb l’Opéra National de la Lorena dirigint una nova producció de Der Traumgörge de Zemlinsky i la temporada 2021-22 va oferir produccions molt aclamades de Fortunio de Messager a Nancy i va debutar a l’Opéra du Rhin d’Estrasburg dirigint Carmen amb Stéphanie d’Oustrac. Durant la temporada 2022-23 va dirigir una esperada nova producció de Manru de Paderewski i una recuperació de La traviata a l’Opéra National de la Lorena. Entre els anys 2013 i 2015 va exercir com a segona directora amb la companyia Johann-Strauss-Operette  de Viena, on va estudiar l’estil més pur de la tradició musical vienesa. Aquesta temporada dirigirà a Nancy representacions de La Creació de Haydn.  

  Va estudiar direcció orquestral a la Universitat de Música Fryderyk Chopin de Varsòvia i a la Universität für Musik und darstellende Kunst de Viena. El 2016 va ser guardonada amb el títol de Polonesa Destacada a Àustria, pel seu treball en la popularització de la cultura i la música poloneses fora del seu país.  

 • Textos

  JOSEPH HAYDN
  Die Schöpfung, Hob.XX1/2 (La Creació)

  Text anglès de Lidley sobre El paradís perdut de Milton, traduït a l’alemany per Gottfried van Swieten 
  Traducció textual catalana de Feliu Formosa

  Erster teil

  Primera part

  1. Einleitung (Die Vorstellung des Chaos)

  1. Introducció (La representació del caos)

  2. Rezitativ

  RAPHAEL
  Im Anfange schuf Gott Himmel und Erde,
  und die Erde war ohne Form und leer,
  und Finsternis war auf der Fläche der Tiefe.

  2. Recitatiu

  RAFAEL
  En el principi Déu creà cel i terra,
  i la terra era buida i sense forma,
  i la tenebra s’estenia sobre la capa de l’abisme.

  CHOR
  Und der Geist Gottes schwebte auf der Fläche
  der Wasser; und Gott sprach:
  Es werde Licht!
  Und es ward Licht.

  COR
  I l’esperit de Déu planava damunt la superfície
  de les aigües; i Déu digué:
  Faci’s la llum!
  I la llum fou.

  URIEL
  Und Gott sah das Licht, dass es gut war,
  und Gott schied das Licht von der Finsternis.

  URIEL
  I Déu va veure que la llum era bona,
  i Déu va separar la llum de la tenebra.

  3. Arie un chor

  3. Ària i cor

  URIEL
  Nun sachwanden vor dem heiligen Strahle
  des schwarzen Dunkels gräuliche Schatten:
  der este Tag entstand.
  Verwirrung weicht, und Ordnung keimt empor.
  Erstarrt enflieht der Höllengeister Schar
  in des Abgrunds Tiefen hinab
  zur ewigen Nacht.

  URIEL
  Llavors davant la resplendor sagrada s’esvaniren
  les ombres sinistres de la negra foscor:
  va néixer el primer dia.
  El caos es fa enrere i l’ordre es va formant.
  Atònita, l’horda d’esperits infernals
  es precipita a les fondàries de l’abisme
  cap a la nit eterna.

  4. Rezitativ

  4. Rectitatiu

  CHOR
  Verzweiflung, Wut und Schrecken
  begleiten ihren Sturz,
  und eine neue Welt
  entsprigt auf Gottes Wort.

  COR
  Desesperació, ira i terror
  n’acompanyen la caiguda,
  i un món nou
  brolla del verb de Déu.

  Da tobten brausend heftige Stürme;
  wie Spreu vor dem Winde, so flogen die Wolken,
  die Luft durchschnitten feurige Blitze
  und schrecklich rollten die Donner umher.
  Der Flut entstieg auf sein Geheiss
  der allerquickende Regen,
  der allverheerende Schauer,
  der leichte, flockige Schnee.

  Llavors es desfermaren amb fúria grans tempestes;
  com pols que el vent empeny, passaven els núvols,
  fendien l’aire llamps de foc
  i terribles els trons retrunyien arreu.
  Al seu mandat va sorgir de les ones
  la pluja vivificant,
  la calamarsa devastadora,
  la neu lleugera, en flocs.

  5. Solo mit chor

  5. Solo amb cor

  GABRIEL
  Mit Staunen sieht das Wunderwerk
  der Himmelsbürger frohe Schar,
  und laut ertönt aus ihren Kehlen
  des Schöpfers Lob,
  das Lob des zweiten Tags.

  GABRIEL
  Amb estupor veu el prodigi
  l’estol feliç dels habitants del cel,
  i surt amb esclat de llurs goles
  la lloança del Creador,
  la lloança del dia segon.

  CHOR
  Und laut ertönt aus ihren Kehlen
  des Schöpfers Lob,
  das Lob des zweiten Tags.

  COR
  I surt amb esclat de llurs goles
  la lloança del Creador,
  la lloança del dia segon.

  6. Rezitativ

  6. Recitatiu

  RAPHAEL
  Und Gott sprach:
  Es sammle sich das Wasser unter dem Himmel
  zusammen
  an einem Platz
  und es erscheine das trockne Land;
  und es ward so.
  Und Gott nannte das trockne Land “Erde”
  und die Sammlung der Wasser nannte er “Meer”,
  und Gott sah, dass es gut war.

  RAFAEL
  I Déu digué:
  Que les aigües que hi ha sota el cel s’apleguin
  en un lloc
  i que es faci visible la part seca;
  i fou així.
  I Déu donà a la part seca el nom de “terra”
  i anomenà “mar” les aigües reunides;
  i Déu veié que era bo.

  7. Arie

  7. Ària

  RAPHAEL
  Rollend in schäumenden Wellen
  bewegt sich ungestüm das Meer.
  Hügel und Felsen erscheinen.
  der Berge Gipfel steight empor.
  Die Fläche, weit gedehnt,
  durchläuft der breite Strom
  in mancher Krümme.
  Leise rauschend gleitet fort
  im stillen Tal der helle Bach.

  RAFAEL
  Tot girant en onades escumoses
  es mou el mar impetuós.
  Turons i penyes emergeixen,
  s’alcen els cims de les muntanyes.
  Solca la plana, dilatada,
  l’ample corrent del riu
  fent revolts.
  Llisca amb la seva lleu remor
  per la vall tranquil·la el clar rierol.

  8. Rezitativ

  8. Recitatiu

  GABRIEL
  Und Gott sprach:
  Es bringe die Erde Gras hervor,
  Kräuter, die Samen geben und Obstbäume, die Früchte
  bringen ihrer Art gemäss,
  die ihren Samen in sich selbst haben auf der Erde;
  und es ward so.

  GABRIEL
  I Déu digué:
  Que la terra produeixi vegetació,
  herbes que donin llavors, i arbres fruiters
  que donin fruits segons llur gènere,
  que tinguin en ells mateixos la sement damunt la terra;
  i fou així.

  9. Arie

  9. Ària

  GABRIEL
  Nun beut die Flur das frische Grün
  dem Auge zur Ergötzung dar.
  Den anmutsvollen Blick
  erhöht der Blumen sanfter Schmuck.
  Hier duften Kräuter Balsam aus,
  hier sprosst den Wunden Heil.
  Die Zweige krümmt der goldnen Früchte Last;
  hier wölbt der Hain zum kühlen Schirme sich;
  den steilen Berg bekrönt ein dichter Wald.

  GABRIEL
  I el camp ofereix la verdor fresca
  als ulls en delectança.
  L’esguard ple d’encís
  és exaltat pel suau ornament de les flors.
  Aquí hi ha herbes balsàmiques,
  allà brosten les que guareixen mals.
  La branca es vincla al pes dels fruits daurats;
  es corba l’arbreda per formar un fresc redós;
  un bosc espès corona l’abrupta muntanya.

  10. Rezitativ

  10. Recitatiu

  URIEL
  Und die himmlischen Heerscharen
  verkündigten den dritten Tag,
  Gott preisend und sprechend

  URIEL
  I les cohorts celestes
  anunciaren el dia tercer,
  tot lloant Déu i dient:

  11. Chor

  11. Cor

  CHOR
  Stimmt an die Saiten, ergreift die Leier!
  Lasst euren Lobgesang erschallen!
  Frohlocket dem Herrn, dem mächtigen Gott!
  Denn er hat Himmel und Erde
  bekleidet in herrlicher Pracht!

  COR
  Polseu les cordes, agafeu la lira!
  Que ressoni el vostre cant de lloa!
  Exalteu el Senyor, el Déu poderós!
  Perquè ha vestit cel i terra
  d’un esplendor magnífic!

  12. Rezitativ

  12. Recitatiu

  URIEL
  Und Gott sprach:
  Es sei’n Lichter an der Feste des Himmels,
  um den Tag von der Nacht zu scheiden,
  und Licht auf der Erde zu geben,
  und es sei’n diese für Zeichen und Zeiten
  und für Tage und für Jahre.
  Er machte die Sterne gleichfalls.

  URIEL
  I Déu digué:
  Que hi hagi lluminàries al cel per separar el dia de la nit
  i per donar llum a la terra,
  i que serveixin per a senyals i estacions
  per a dies i anys.
  I així mateix féu les estrelles.

  13. Rezitativ

  13. Recitatiu

  URIEL
  In vollem Glanze steiget jetzt
  die Sonne strahlend auf,
  ein wonnevoller Bräutigam,
  ein Riese stolz und froh,
  zu rennen seine Bahn.
  Mit leisem Gang und sanften Schimmer
  schleicht der Mond die stille Nacht hindurch.
  Den ausgedehnten Himmelsraum
  ziert ohne Zahl der hellen Sterne Gold.
  Und die Söhne Gottes
  verkündigten den vierten Tag
  mit himmlischem Gesang,
  seine Macht ausrufend, also:

  URIEL
  I puja ara en plena glòria
  el sol radiant
  com un nuvi en ple èxtasi,
  gegant altiu i alegre,
  per recórrer el seu curs.
  Amb pas lleu i una lluïssor tènue,
  s’esmuny la lluna per la nit quieta.
  L’espai immens dels cels
  és adornat per l’or de les estrelles sense nombre.
  I els fills de Déu
  anuncien el quart dia amb cants celestials,
  tot proclamant el seu poder així:

  14. Terzett und chor

  14. Tercet i cor

  CHOR
  Die Himmel erzählen die Ehre Gottes,
  und seiner Hände Werk
  zeigt an das Firmament.

  COR
  Els cels conten la glòria de Déu
  i l’obra de les seves mans
  la mostra el firmament.

  GABRIEL, URIEL, RAPHAEL
  Dem kommenden Tage sagt es der Tag,
  die Nacht, die verschwand,
  der folgenden Nacht:

  GABRIEL, URIEL, RAFAEL
  El dia ho diu al dia que ve;
  la nit que se’n va ho diu
  a la nit que segueix:

  CHOR
  Die Himmel erzählen die Ehre Gottes,
  und seiner Hände Werk
  zeigt an das Firmament.

  COR
  Els cels conten la glòria de Déu
  i l’obra de les seves mans
  la mostra el firmament.

  GABRIEL, URIEL, RAPHAEL
  In alle Welt ergeht das Wort,
  jedem Ohre klingend,
  keiner Zunge fremd:

  GABRIEL, URIEL, RAFAEL
  Per l’univers s’estén la paraula,
  que en tota oïda ressona
  i a cap llengua no és estranya.

  CHOR
  Die Himmel erzählen die Ehre Gottes,
  und seiner Hände Werk
  zeigt an das Firmament.

  COR
  Els cels conten la glòria de Déu
  i l’obra de les seves mans
  la mostra el firmament.

  Zweiter teil

  Segona part

  15. Rezitativ

  15. Rectitatiu

  GABRIEL
  Und Gott sprach:
  Es bringe das Wasser in der Fülle hervor
  webende Geschöpfe, die Leben haben,
  und Vögel, die über der Erde fliegen mögen
  in dem offenen Firmamente des Himmels.

  GABRIEL
  I Déu digué:
  Que l’aigua produeixi en abundància
  criatures animades, que tinguin vida,
  i ocells que puguin volar damunt la terra
  pel firmament obert del cel.

  16. Arie

  16. Ària

  GABRIEL
  Auf starkem Fittige schwinget sich
  der Adler stolz
  und teilet die Luft im schnellesten Fluge
  zur Sonne hin.
  Den Morgen grüsst der Lerche frohes Lied
  und Liebe girrt das zarte Taubenpaar.
  Aus jedem Busch und Hain
  erschallt der Nachtigallen süsse Kehle.
  Noch drückte Gram nicht ihre Brust,
  noch war zur Klage nicht gestimmt
  ihr reizender Gesang.

  GABRIEL
  Amb ales vigoroses es llança
  l’àguila altiva
  i solca els aires en el vol més veloç
  cap al sol.
  Saluda el matí el cant joiós de l’alosa,
  i l’amor amanyaga la tendra parella de coloms.
  En cada mata i en cada arbreda
  ressona el dolç cant del rossinyol.
  El dolor encara no li estrenyia el pit
  ni era afinat encara per al plany
  el seu cant enciser.

  17. Rezitativ

  17. Recitatiu

  RAPHAEL
  Und Gott schuft grosse Walfische
  und ein jedes lebende Geschöpf, das sich beweget:
  und Gott segnete sie, sprechend:
  Seid fruchtbar alle,
  mehret euch,
  Bewohner der Luft,
  vermehret euch, und singt auf jedem Aste!
  Mehret euch, ihr Flutenbewohner,
  und füllet jede Tiefe!
  Seid fruchtbar, wachset, mehret euch!
  Erfreuet euch in eurem Gott!

  RAFAEL
  I Déu va crear grans balenes
  i tota criatura viva, que es mou,
  i Déu els beneí, tot dient:
  Sigueu fecunds,
  multipliqueu-vos,
  habitants de l’aire,
  multipliqueu-vos i canteu en cada branca!
  Multipliqueu-vos habitants de les ones,
  i ompliu tota fondària!
  Sigueu fecunds, creixeu, multipliqueu-vos!
  Alegreu-vos en el vostre Déu!

  18. Rezitativ

  18. Recitatiu

  RAPHAEL
  Und die Engel rührten ihr’ unsterblichen Horfen
  und sangen die Wunder des fünften Tags.

  RAFAEL
  I els àngels van tocar llurs arpes immortals
  i cantaren els prodigis del dia cinquè.

  19. Terzett und chor

  19. Tercert i cor

  a) GABRIEL
  In holder Anmut stehn
  mit jungem Grün geschmückt,
  die wogigten Hügel da.
  Aus ihren Adern quillt
  in fliessendem Kristall
  der kühlende Bach hervor.

  a) GABRIEL
  S’alcen plenes de gràcia,
  adornades de jove verdor,
  les serralades onejants.
  Els brolla de les venes,
  en cristall que flueix,
  el torrent d’aigua fresca.

  URIEL
  In frohen Kreisen schwebt,
  sich wiegend ind der Luft,
  der munteren Vögel Schar.
  Den bunten Federglanz
  erhöht im Wechselflug
  das goldene Sonnenlicht.

  URIEL
  Plana en cercles joiosos,
  tot bressant-se en l’espai
  l’estol d’ocells alegres.
  L’esclat acolorit de les plomes
  en llur voleiar, augmenta
  sota la llum daurada del sol.

  RAPHAEL
  Das helle Nass durchblitzt
  der Fisch und windet sich
  Im steten Gewühl umher.
  Vom tiefsten Meeresgrund
  wälzet sich Leviathan
  auf schäumender Well’ empor.

  RAFAEL
  Solca lluminós les aigües clares
  el peix, i giravolta
  en incessant bellugadissa.
  De les fondàries més profundes del mar
  s’aixeca Leviatan
  fins a les ones escumejants.

  GABRIEL, URIEL, RAPHAEL
  Wieviel sind deiner Werk’, o Gott!
  Wer fasset ihre Zahl?
  Wer, o Gott!
  Wer fasset ihre Zahl?

  GABRIEL, URIEL, RAFAEL
  Com són, oh Déu, abundants les teves obres!
  Qui pot copsar-ne el nombre?
  Qui, oh Déu!
  Qui pot copsar-ne el nombre?

  b) GABRIEL, URIEL, RAPHAEL, CHOR
  Der Herr ist gross
  in seiner Macht
  und ewing bleibt sein Ruhm.

  b) GABRIEL, URIEL, RAFAEL, COR
  És gran el Senyor
  en el seu poder
  i eterna serà la seva glòria.

  20. Rezitativ

  20. Recitatiu

  RAPHAEL
  Und Gott sprach:
  Es bringe die Erde hervor
  lebende Geschöpfe nach ihrer Art:
  Vieh und kriechendes Gewürm und Tiere der Erde
  nach ihren Gattungen.

  RAFAEL
  I Déu digué:
  Que la terra produeixi
  criatures vivents segons llur gènere:
  bestiar que camini i que repti i bèsties
  de la terra segons llur espècie.

  21. Rezitativ

  21. Recitatiu

  RAPHAEL
  Gleich öffnet sich der Erde Schoss
  und sie gebiert auf Gottes Wort
  Geschöpfe jeder Art,
  in vollem Wuchs und ohne Zahl.
  Vor Freude brüllend steht der Löwe da.
  Hier schiesst der gelenkige Tiger empor.
  Das zack’ge Haupt erhebt der schnelle Hirsch.
  Mit fliegender Mähne springt und wieh’rt
  voll Mut und Kraft das edle Ross.
  Auf grünen Matten weidet schon das Rind,
  in Herder abgeteilt.
  Die Triften deckt, als wie gesät,
  das wollenreiche, sanfte Schaf.
  Wie Staub verbreitet sich
  in Schwarm und Wirbel
  das Heer der Insekten.
  In langen Zügen
  kriecht am Boden das Gewürm.

  RAFAEL
  S’obre llavors l’entranya de la terra
  i deslliura, seguint el verb de Déu,
  criatures de tota mena,
  en ple creixent i sense nombre.
  Amb rugits de joia s’alça el lleó.
  D’un salt es llança enfora el tigre àgil.
  Hissa l’embanyada testa el veloç cérvol.
  Amb crinera onejant salta i renilla
  ple d’impuls i coratge el corser noble.
  Sobre les parades verdes ja pastura el bou
  dividit en ramades.
  Omplen els camps d’herba, com sadollats,
  els tendres bens coberts de llana.
  Com polseguera s’escampa
  en eixams i remolins
  la host dels insectes.
  En llargues fileres van per terra
  les bèsties que repten.

  22. Arie

  22. Ària

  RAPHAEL
  Nun scheint in vollem Glanze der Himmel,
  nun prangt in ihrem Schmucke die Erde.
  Die Luft erfüllt das leichte Gefieder,
  die Wasser schwellt der Fische Gewimmel
  den Boden drückt der Tiere Last.
  Doch war noch alles nicht vollbracht.
  Dem Ganzen fehlte das Geschöpf,
  das Gottes Werke dankbar sehn,
  des Herren Güte preisen soll.

  RAFAEL
  El cel lluu ara amb tot l’esclat,
  i la terra en tota la seva ufanor.
  L’aire és ple d’aus lleugeres
  i la terra sent el pes del bestiar.
  Però no tot era encara acomplert.
  A tot el conjunt mancava la criatura
  que ha d’agrair l’obra de Déu,
  que ha de lloar la bondat del Senyor.

  23. Rezitativ

  23. Recitatiu

  URIEL
  Und Gott schuf den Menschen
  nach seinem Ebenbilde,
  nach dem Ebenbilde Gottes schuf er ihn.
  Mann und Weib, erschuf er sie.
  Den Atem des Lebens
  hauchte er in sein Angesicht,
  und der Mensch wurde zur lebendigen Seele.

  URIEL
  I Déu va crear l’home
  a la seva imatge,
  a la imatge de Déu el creà.
  Home i dona, els creà.
  L’alè de la vida
  va infondre en el seu rostre
  i l’home esdevingué una ànima viva.

  24. Arie

  24. Ària

  URIEL
  Mit Würd’ und Hoheit angetan,
  mit Schönheit, Stärk’ und Mut begabt,
  gen Himmel aufgerichtet steht der Mensch,
  ein Mann und König der Natur.
  Die breit gewölbt erhabne Stirn
  verkünd’t der Weisheit tiefen Sinn,
  und aus dem hellen Blicke strahlt der Geist,
  des Schöpfers Hauch und Ebenbild.
  An seinen Busen schmieget sich
  für ihn aus ihm geformt,
  die Gattin, hold und anmutsvoll.
  In froher Unschuld lächelt sie,
  des Frühlings reizend Bild,
  ihm Liebe, Glück und Wonne zu.

  URIEL
  Investit de dignitat i noblesa,
  dotat de bellesa, força i coratge,
  l’ésser humà s’alça erecte cap al cel,
  home i rei de la natura.
  El front enaltit i d’ampla corba,
  anuncia el sentit pregon de la saviesa
  i en l’esguard clar brilla l’esperit,
  l’alè i la imatge del Creador.
  Contra el seu pit s’estreny, feta
  per a ell i formada d’ell mateix,
  l’esposa gràcil i agradosa,
  que li somriu amb alegre innocència,
  imatge encisadora de la primavera
  i li és amor, goig i delit.

  25. Rezitativ

  25. Recitatiu

  RAPHAEL
  Und Gott sah jedes Ding, was er gemacht hatte:
  und es war sehr gut.
  Und der himmlische Chor
  feierte das Ende des sechsten Tages
  mit lautem Gesang:

  RAFAEL
  I Déu va veure totes les coses que havia fet:
  i tot era molt bo.
  I el cor celestial
  va celebrar la fi del sisè dia
  amb grans càntics:

  26. Chor und terzett

  26. Cor i tercet

  a) CHOR
  Vollendet ist das grosse Werk,
  der Schöpfer sieht’s und freuet sich.
  Auch unsre Freud’ erschalle laut,
  des Herren Lob sei unser Lied!

  a) COR
  És acabada la gran obra,
  el Creador la veu i s’omple de joia.
  Que el nostre goig ressoni també amb força,
  que el nostre cant sigui lloança del Senyor!

  b) GABRIEL, URIEL
  Zu dir, o Herr, blickt alles auf.
  um Speise fleht dich alles an.
  Du öffnest deine Hand, gesättigt werden sie.

  b) GABRIEL, URIEL
  A tu, oh Senyor, tot adreça l’esguard,
  tot et suplica que li donis aliment.
  Quan obres la teva mà se sadollen.

  RAPHAEL
  Du wendest ab dein Angesicht,
  da bebet alles und erstarrt.
  Du nimmst den Odem weg,
  in Staub zerfallen sie.

  RAFAEL
  Quan amagues la teva faç,
  tot tremola ple d’astorament.
  Si els apartes el teu alè,
  cauran desfets en pols.

  GABRIEL, URIEL, RAPHAEL
  Den Odem hauchst du wieder aus,
  und neues Leben sprosst hervor.
  Verjüngt ist die Gestalt
  der Erd’ an Reiz und Kraft.

  GABRIEL, URIEL, RAFAEL
  Si tornes a infondre’ls el teu hàlit,
  tornarà a brollar nova vida.
  Rejovenida, la imatge
  del món tindrà vigor i encís.

  c) CHOR
  Vollendet ist das grosse Werk,
  des Herren Lob sei unser Lied
  Alles lobe seinen Namen,
  denn er allein ist hoch erhaben
  Alleluja! Alleluja!

  c) COR
  És acabada la gran obra.
  Que el nostre cant sigui lloança del Senyor!
  Que tot exalci el seu nom,
  perquè només Ell és damunt de tot!
  Al·leluia! Al·leluia!

  Dritter teil

  Tercera part

  27. Rezitativ

  27. Recitatiu

  URIEL
  Aus Rosenwolken bricht,
  geweckt durch süssen Klang,
  der Morgen jung und schön.
  Vom himmlischen Gewölbe
  strömt reine Harmonie zur Erde hinab.
  Seht das beglückte Paar,
  wie Hand in Hand es geht!
  Aus ihren Blicken
  strahlt des heissen danks Gefühl.
  Bald singt in lautem Ton
  ihr Mund des Schöpfers Lob.
  Lasst unsre Stimme dann
  sich mengen in ihr Lied.

  URIEL
  Entre núvols rosats, irromp
  desvetllat per dolços sons,
  el matí, jove i bell.
  Des de la volta del cel
  baixa a la terra una harmonia pura.
  Mireu la joiosa parella
  com camina amb les mans agafades!
  De llur esguard surt radiant
  el sentiment d’una gratitud fèrvida.
  Llur boca cantarà ben aviat amb sons
  vigorosos la lloança del Creador.
  Que les nostres veus, aleshores,
  s’uneixin a llur cant.

  28. Duett mit chor

  28. Duet amb cor

  a) ADAM UND EVA
  Von deiner Güt’, o Herr und Gott,
  ist Erd’ und Himmel voll,
  Die Welt, so gross, so wunderbar,
  ist deiner Hände Werk.

  a) ADAM I EVA
  De la teva bondat, oh Déu i Senyor,
  són plens el cel i la terra.
  El món, tan gran i prodigiós,
  és l’obra de les teves mans.

  CHOR
  Gesegnet sei des Herren Macht,
  sein Lob erschall’ in Ewigkeit.

  COR
  Sigui beneït el poder de Déu,
  que la seva lloança soni eternament.

  b) ADAM
  Der Sterne hellster, o wie schön
  verkündest du den Tag!
  Wie schmückst du ihn, o Sonne du,
  des Weltalls Seel’ und Aug’!

  b) ADAM
  Amb quina bellesa, tu, el més clar
  dels astres anuncies el dia!
  Com l’engalanes, oh sol,
  ànima i ull de l’Univers!

  CHOR
  Macht kund auf errer weiten Bahn
  del Herren Macht und seinen Ruhm!

  COR
  Que el vostre curs extens proclami
  el poder i la glòria de Déu!

  EVA
  Und du, del Nächte Zierd’ und Trost,
  und all das strahlend’ Heer,
  verbreitet überall sein Lob
  in eurem Chorgesang.

  EVA
  I tu, ornament i consol de les nits,
  i tota la munió d’astres radiants,
  expandiu la Seva lloança pertot
  en el vostre coral.

  ADAM
  Ihr Elemente, deren Kraft
  stets neue Formen zeugt,
  ihr Dünst’ und Nebel,
  die der Wind versammelt und vertreibt:

  ADAM
  I vosaltres, elements, l’energia dels quals
  crea formes noves constantment,
  vosaltres, vapors i boires,
  que el vent aplega i escampa:

  ADAM, EVA, CHOR
  Lobsinget alle Gott, dem Herrn,
  gross wie sein Nam’ ist seine Macht.

  ADAM, EVA, COR
  Canteu tots la lloança de Déu, el Senyor,
  el poder del qual és gran com el seu nom.

  EVA
  Sanft rauschend lobt, o Quellen, ihn!
  Den Wipfel, neigt, ihr Baüm’!
  Ihr Pflanzen duffet, Blumen haucht
  ihm euern Wohlgeruch!

  EVA
  Oh fonts de dolç murmuri, lloeu-lo!
  Oh arbres, abaixeu el ramatge!
  Feu olor, plantes, expandiu per a Ell,
  oh flors, la vostra aroma!

  ADAM
  Ihr, deren Pfad die Höh’n erklimmt,
  und ihr, die niedrig kriecht,
  ihr, deren Flug die Luft durchschneid’t
  und ihr im tiefen Nass:

  ADAM
  Els qui la ruta mena vers els cims
  o us fa arrossegar pels fondals,
  els qui talleu l’espai amb el vostre vol
  o viviu a les profunditats aquàtiques:

  ADAM, EVA, CHOR
  Ihr Tiere, preiset alle Gott!
  Ihn lobe, was nur Odem hat!

  ADAM, EVA, COR
  Oh bèsties, lloeu Déu!
  Que el lloï tot allò que alena!

  ADAM UND EVA
  Ihr duklen Hain’, ihr Berg’ und Tal,
  ihr Zeugen unsres Danks,
  ertönen sollt ihr früh und spät
  von unsrem Lobgesang.

  ADAM I EVA
  Arbreda fosca, muntanya i vall,
  testimonis de la nostra gratitud,
  ressoneu a tota hora amb l’eco
  del nostre cant de lloança.

  CHOR
  Heil dir, o Gott, o Schöpfer, Heil!
  Aus deinem Wort entstand die Welt,
  dich beten Erd’ und Himmel an,
  wir preisen dich in Ewigkeit!

  COR
  Glòria a tu, oh Déu, oh Creador, glòria!
  Del teu verb es nat el món.
  T’adoren cel i terra,
  et glorifiquem eternament!

  29. Rezitativ

  29. Recitatiu

  ADAM
  Nun ist die erste Pflicht erfüllt,
  dem Schöpfer haben wir gedankt.
  Nun folge mir, Gefährtin meines Lebens!
  Ich leite dich, und jeder Schritt
  weckt neue Freud’ in unsrer Brust,
  zeigt Wunder überall.
  Erkennen sollst du dann,
  welch unaussprechlich Glück
  der Herr uns zugedacht.
  ihn preisen inmerdar,
  ihmn weihen Herz und Sinn.
  Komm, folge mir, ich leite dich.

  ADAM
  Ja hem complert el primer deure,
  hem donat gràcies al Creador.
  Ara segueix-me, companya de la meva vida.
  Et guiaré i cada pas despertarà
  una nova benaurança al nostre pit,
  i arreu desvetllarà miracles.
  Llavors t’adonaràs de quina
  felicitat inexpressable
  ens ha reservat el Senyor,
  el lloaràs per sempre més,
  li lliuraràs l’enteniment i el cor.
  Vine, segueix-me, et guiaré.

  EVA
  O du, für den ich ward,
  mein Schirm, mein Schild, mein All!
  Dein Will’ist mir Gesetz.
  So hat’s der Herr bestimmt,
  und dir gehorchen
  bringt mir Freude, Glück und Ruhm.

  EVA
  Oh tu, per qui jo vaig ésser,
  refugi meu, el meu escut i el meu tot!
  La teva voluntat m’és llei.
  Així ho ha disposat el Senyor,
  i trobo, en obeir-te,
  el goig, la benaurança i la glòria.

  30. Duett

  30. Duet

  ADAM
  Holde Gattin, dir zur Seite
  fliessen sanft die Stunden hin.
  Jeder Augenblick ist Wonne,
  keine Sorge trübet sie.

  ADAM
  Tendra esposa, vora teu
  les hores passen suaument.
  Cada instant és delícia
  que cap dolor no torba.

  EVA
  Teurer Gatte, dir zur Seite,
  schwimmt in Freuden mir das Herz.
  Dir gewidmet ist mein Leben,
  deine Liebe sei mein Lohn.

  EVA
  Espòs estimat, vora teu,
  el meu cor vessa de joia.
  Et consagro la vida,
  el teu amor és el meu premi.

  ADAM
  Der tauende Morgen, o wie ermuntert er!

  ADAM
  Com reanima el rou de l’alba!

  EVA
  Die Kühle des Abends, o wie erquicket sie!

  EVA
  Com reconforta la frescor del vespre!

  ADAM
  Wie labend ist der runden Früchte Saft!

  ADAM
  Que refrescant és el suc de la fruita rodona.

  EVA
  Wie reizend ist der Blumen süsser Duft!

  EVA
  Que encisador el dolç perfum de les flors!

  ADAM UND EVA
  Doch ohne dich, was wäre mir–

  ADAM I EVA
  Però sense tu, què seria per a mi...

  ADAM
  der Morgentau,

  ADAM
  el rou de l’alba,

  EVA
  der Abendhauch,

  EVA
  la brisa del vespre,

  ADAM
  der Früchte Saft,

  ADAM
  el suc de la fruita,

  EVA
  der Blumen Duft.

  EVA
  el perfum de les flors?

  EVA UND ADAM
  Mit dir erhöht sich jede Freude,
  mit dir geniess’ ich doppelt sie,
  mit dir ist Seligkeit das Leben,
  dir sei es ganz geweiht!

  EVA I ADAM
  Amb tu s’eleva tota joia,
  amb tu en frueixo doblement,
  amb tu la vida és benaurança;
  a tu del tot la consagro!

  31. Rezitativ

  31. Recitatiu

  URIEL
  O glücklich Paar,
  und glücklich immerfort,
  wenn falscher Wahn euch nicht verführt,
  noch mehr zu wissen als ihr sollt!

  URIEL
  Oh parella venturosa,
  feliç per sempre més,
  si un fals deliri no us indueix
  a desitjar més que no teniu
  ni a saber més que no us cal!

  32. Schlusschor mit soli

  32. Cor final amb solistes

  Singt dem Herren alle Stimmen!
  Dankt ihm, alle seine Werke!
  Lasst zu Ehren seines Namens
  Lob im Wettgesang erschallen!
  Des Herren Ruhm, er bleibt in Ewigkeit!
  Amen! Amen!

  Canteu al Senyor totes les veus!
  Agraïu-li les seves obres!
  Que ressonin cants de lloa
  emulant-se per honorar-lo!
  Sigui eterna la glòria del Senyor!
  Amén! Amén!

 • Formacions

  Cor Jove de l'Orfeó Català

  Sopranos
  Laia Avilés / Maria Bertolin / Afra Camós / Aina Costapau / Núria Esquinas  / Alba Fernández / Laura Fernández  / Carlota Granados  / Carla Grau  / Bethanie Hasberger / Laia Herrero  / Maria Martínez / Júlia Martínez  / Martina Mata / Tanya  Mateos / Aroa Minerva  / Claudia Moreno / Anna Niebla / Anaïs Oliveres / Elna Passola  / Helena Sellami  / Caterina Serrallonga 

  Contralts
  Elisenda Arquimbau / Sara Bou / Joan Farssac / Anna Galera / Sílvia González / Lucía González  / Albert Guiñón  / Marina  Martínez  / Queralt Mitjans / Berta Moner / Sofia Roig / Helena Tajadura / Joan Tarrats / Clara  Tuset / Lea Weinmann

  Tenors
  Ignacio Baeza  /  Martí Esquinas  / Alberto Fernández  / Marc Garcia / Toni Jaén / Pablo Larraz / Alejandro López / Joan Marc Marques  / Ferran Passola  / Jose Payà / Andreu Perelló  / Guillermo Plazas  / Pol Quingles  / Mateu Ribó / Guillem Sedó  / Nil Siñol

  Baixos
  Alejandro Arribas  /  Íñigo Berganza /  Lluc Bonal / Arià Campos  / Eloi Corral  / German de la Riva / Pau Diport  / Nil Esteve / Jordi Giné  / Pol Isern  / Dario Litrán  / Ruben Melero  / Marcel Mestre / Jofre Mestres  / Daniel Morales / Esteve Serna / Martí Sobrado


  Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya

  Violins I
  Christian Scholl*, concertino associat convidat / Kostadin Bogdanoski*, assistent concertino convidat / Sarah Bels / Walter Ebenberger / Ana Galán / Lev Mikhailovskii / Ivan Percevic / Aurora Zodieru-Luca / Marina Arrufat* / Ana Kovacevic* / Sei Morishima* / Yulia Tsuranova*

  Violins II
  Emil Bolozan, assistent / Jana Brauninger / Clàudia Farrés / Alzy Kim / Melita Murgea / Paula Banciu* / Laura Pastor* / Arturo Seijo* / Aria Marina Trigas* / Clara Vázquez*

  Violes
  Anna Puig, solista / Christine de Lacoste / David Derrico / Josephine Fitzpatrick / Sophie Lasnet / Miquel Serrahima / Andreas Süssmayr / Adrià Trulls

  Violoncels
  Charles-Antoine Archambault, solista / Blai Bosser / Irene Cervera / Lourdes Duñó / Vincent Ellegiers / Jean-Baptiste Texier

  Contrabaixos
  Christoph Rahn, solista / Dmitri Smyshlyaev, assistent / Apostol Kosev / Matthew Nelson

  Flautes
  Francisco López, solista / Beatriz Cambrils / Christian Farroni, assistent

  Oboès
  Dolors Chiralt, assistent / José Juan Pardo

  Clarinets
  Josep Fuster, assistent / Francesc Navarro

  Fagots
  Thomas Greaves, assistent / Noé Cantú / Slawomir Krysmalski, contrafagot

  Trompes
  Juan Manuel Gómez, solista / Artur Jorge

  Trompetes
  Mireia Farrés, solista / Adrián Moscardó

  Trombons
  Eusebio Sáez, solista / Raúl Garcia, trombó baix / Antoni Duran*

  Timbales
  Luc Rockweiler, solista

  Clavicèmbal
  Gregori Ferrer

  Encarregat d'orquestra
  Walter Ebenberger  

  Responsable de documentació musical
  Begoña Pérez

  Responsable tècnic
  Ignasi Valero

  Personal d'escena
  Luís Hernández*

  *Col·laborador/a

 • També et pot interessar...

  Palau Bach
  Diumenge, 17.03.24 – 17 h
  Sala de Concerts

  La Capella Reial de Catalunya
  Le Concert des Nations
  Jordi Savall, direcció

  J. S. Bach: Passió segons sant Joan, BWV 245

  Preus: de 22 a 90 euros


  Palau Bach
  Dilluns, 25.03.24 – 19 h
  Sala de Concerts

  David Fisher, Evangelista
  Pau Armengol, Jesús
  Mercedes Gancedo i Mireia Tarragó, sopranos
  Tànit Bono, Mercè Bruguera i Lara Morger, contralts
  Matthew Thompson, tenor
  Guillem Batllori i Pau Armengol, barítons
  Cor Infantil de l’Orfeó Català (Glòria Coma i Pedrals, directora)
  Cor de Cambra del Palau de la Música Catalana (Xavier Puig, director)
  Vespres d’Arnadí
  Christoph Prégardien, director

  J. S. Bach: Passió segons sant Mateu, BWV 244

  Preus: de 20 a 80 euros

 • Mecenes d'Honor

  Mecenes Protectors

  Mitjans Col·laboradors

  Amics Benefactors

  Benefactors Palau XXI

Índex