• Konradi & Bushakevitz
  –Fauré, Ginastera, Montsalvatge, Obradors i Schubert

  Palau Grans Veus

  Dijous, 22 de febrer de 2024 – 20 h

  Sala de Concerts

 • '

  • Logos mediambientals

  En co-producció amb:

  • Associació Franz Schubert

  Amb la col·laboració de:

  • image/svg+xml
  • image/svg+xml
  • image/svg+xml
  • Logo nou Inaem

  Membre de:

  • image/svg+xml
 • Programa

  Katharina Konradisoprano
  Ammiel Bushakevitzpiano


  I part

  Franz Schubert (1797-1828)
  Die Sterne, D. 939
  Im Abendrot, D. 799
  Lied der Anne Lyle, D. 830
  An den Mond, D. 296
  An mein Herz, D. 860

  Gabriel Fauré (1845-1924)
  Le papillon et la fleur, op. 1/1
  Mandoline, op. 58/1
  Chanson d’amour, op. 27/1
  Les berceaux, op. 23/1
  Notre amour, op. 23/2

  Alberto Ginastera (1916-1983)
  Cinco canciones populares argentinas, op. 10

  Chacarera
  Triste
  Zamba
  Arrorró
  Gato

  II part

  Franz Schubert
  Guarda, che bianca luna, D. 688/2
  Nacht und Träume, D. 827
  Ständchen, D. 957/4
  Fischerweise, D. 881

  Xavier Montsalvatge (1912-2002)
  Cinco canciones negras

  Cuba dentro de un piano
  Punto de habanera
  Chévere
  Canción de cuna para dormir a un negrito
  Canto negro

  Ferran Obradors (1897-1945)
  De Canciones clásicas españolas

  Coplas de Curro Dulce, vol. 1 núm. 7
  El molondrón, vol. 4 núm. 2
  Polo del contrabandista, vol. 3 núm. 5
  Del cabello más sutil, vol. 1 núm. 6
  El vito, vol. 3 núm. 6

  Aquest concert té una durada de:
  Primera part, 45 minuts | Pausa de 15 minuts | Segona part, 45 minuts.
  La durada del concert és aproximada.

  #lied #jovestalents

 • Poema

  Paradísia

  La por no sap qui ets
  desconeix el desig de les mans,
  l’infinit de les ardències,
  la quietud dels teus estanys,
  la virtut amortallada dels teus regnes,
  les alzines negres que enfosquen
  tots els llacs, totes les lluernes.

  Som fruits i espires de temps
  dintre l’aigua que fumeja
  en el foc a dins del foc
  entre espectres i tenebres.

  Una forma de bellesa
  viva en la foscor.

  Lluny de la temença.


  Laia Llobera
  Paradísia (2023)

 • Comentari

  Cent anys i escaig, dos continents. Aquesta és la proposta dels intèrprets aquest vespre, un recorregut variat per les cançons de compositors d’estils molt diferents.

  A l’origen hi ha Schubert, ell obre pas al lied romàntic. El recital s’inicia i es reprèn després de la pausa amb una selecció de peces seves que són, gairebé totes, Nocturns. La nit empara moments d’espiritualitat, com Im Abendrot o Nacht und Träume, i empara també paraules d’amor, com les de la serenata més cèlebre, Ständchen. En aquests dos grups de nou cançons en total trobem, però, a més d’aquestes obres mestres ben conegudes, peces menys interpretades en les quals paga la pena que ens aturem amb una mica més de detall.

  És el cas d’An den Mond, el segon lied que Schubert va escriure a partir d’un mateix poema de Johann Wolfgang Goethe. Si el primer és fàcil de reconèixer per la melodia lleugera, que ens parla d’una nostàlgia serena, el que escoltarem avui, compost uns mesos més tard, es caracteritza pel recolliment (a la mateixa època Schubert escriuria dos lieder més amb el títol An den Mond a partir de sengles poemes de Ludwig Hölty). Guarda, che bianca luna és la segona de les quatre canzone que Schubert hauria escrit a petició d’una amiga; per complaure Franziska Roner, el compositor va fer una de les poques concessions a l’estil italià de moda llavors a Viena. Finalment, Lied der Anne Lyle és una de tantes petites joies schubertianes que encara hem de recuperar per al repertori. El text original anglès, d’Andrew MacDonald, està inclòs en la novel·la A legend of Montrose de Walter Scott. Anne, el personatge que la canta, ens fa pensar en la Mignon de Goethe: una jove d’edat indefinida, segrestada quan era petita, amb una complicada història familiar i amb un caràcter meditatiu que es reflecteix a la música de Schubert.

  A l’últim terç del segle XIX feia eclosió la mélodie a França, i Gabriel Fauré va ser-ne una de les figures principals. Les cinc cançons triades pels intèrprets, des de la primera obra publicada pel compositor, la deliciosa Le papillon et le fleur, fins a l’exultant Notre amour, són representatives de l’esperit lleuger i feliç que va caracteritzar les seves mélodies durant unes quantes dècades. Totes, excepte una, Les berceaux, la primera cançó de bressol que escoltarem durant el concert. Aquesta mélodie, atípica en el seu context, transmet l’angoixa de les dones dels mariners quan els acomiaden amb les criatures a coll, incapaces de lluitar contra una rival tan irresistible com la mar.

  Per acabar la primera part del recital, situats ja a mitjan segle XIX, arribarà la primera aproximació al folklore, les Cinco canciones populares argentinas d’Alberto Ginastera. Malgrat que la seva obra per a veu i piano és breu, la trobem amb certa freqüència a la programació, especialment aquest cicle. El compositor tenia vint-i-set anys quan el va compondre, i estava immers en el seu primer període compositiu, el nacionalisme objectiu. Durant aquesta etapa s’inspira en la música tradicional del seu país, la recupera i la cita a les seves obres; és el cas d’aquestes cinc cançons, extretes del Cancionero popular argentino, els textos de les quals parlen, sobretot, d’amor. El recull s’obre i tanca amb dues danses de caràcter viu, la “Chacarera” i el “Gato”; entremig trobem un lament d’origen gaucho, “Triste”; una altra dansa, la sensual “Zamba”, i la segona cançó de bressol del vespre, “Arrorró”.

  Ja a la segona part, i després de Schubert, escoltarem la tercera cançó de bressol, entorn de la qual s’articula l’obra Cinco canciones negras, contemporànies de les de Ginastera. Arran de la repercussió de l’estrena de la “Canción de cuna para dormir a un negrito”, Xavier Montsalvatge va decidir escriure un tríptic: la “Canción de cuna...” quedaria envoltada per una cançó de melodia enèrgica per començar, “Chévere”, i una vistosa i alegre per acabar, “Canto negro”, totes dues amb poema del poeta cubà Nicolás Guillén. Un poema de Nèstor Luján es va afegir al grup, “Punto de habanera”, i finalment Montsalvatge va reequilibrar el conjunt amb una cançó a partir d’un poema de Rafael Alberti, “Cuba dentro de un piano”. Tot va anar tan de pressa que les Cinco canciones negras es van estrenar pocs mesos després de l’estrena de la cançó de bressol, el 14 de juny de 1945; els ritmes antillans i les imatges poètiques van fer que les primeres cançons de Montsalvatge, que les va compondre als trenta-tres anys, esdevinguessin amb el temps la seva obra més coneguda.

  El programa del recital acaba amb una selecció de les Canciones clásicas españolas de Ferran Obradors; reconegut director d’orquestra i autor de diverses sarsueles i obres orquestrals, els quatre reculls de cançó que va publicar entre el 1921 i el 1941 són pràcticament les úniques obres seves que es programen. Obradors va triar els textos de les vint-i-tres cançons de cançoners com ara el Cancionero Musical de Palacio (el qual havia estat la font, anteriorment, de lieder de Robert Schumann o Hugo Wolf); alguns d’autors anònims, com les “Coplas de Curro el Dulce”, “El vito” o la ben coneguda “Del cabello más sutil”, i d’altres d’autors identificats, com “Polo del contrabandista”, del tenor i pedagog Manuel García. Els acompanyaments de les cançons, de considerable dificultat per al pianista, realcen el caràcter més típic i popular de la música amb un estil personal i imaginatiu.

  Sílvia Pujalte Piñán, divulgadora musical

 • 20231218 Cites 2024 Desktop
 • Biografies

  Katharina Konradi, soprano

  Katharina Konradi

  ©Simon Pauly

  Va néixer a Bishkek (Kirguizstan) i és la primera soprano d’aquest país que té una carrera internacional com a cantant de lied, concert i òpera. Va debutar com a Ännchen (Der Freischütz) a la Staatsoper d’Hamburg el 2018 i des de llavors ha estat membre del seu cos estable. També ha cantat, per exemple, a la Semperoper de Dresden (2018-19) com a Zdenka (Arabella), al Festival de Bayreuth (2019 i 2021) com a jove pastor (Tannhäuser) i noia flor (Parsifal), i a la Bayerische Staatsoper de Múnic (2020-21 i 2021-22) com a Sophie (Der Rosenkavalier) i Susanna (Le nozze di Figaro). Fa recitals regularment a la Schubertíada, a la Schubertiade a Hohenems-Schwarzenberg i al Wigmore Hall de Londres, i n’ha fet també a la Philharmonie de Colònia i a la Pierre Boulez Saal de Berlín.

 • Ammiel Bushakevitz, piano

  Ammiel Bushakevitz

  ©Florian-Huber

  Nascut a Jerusalem, va començar a tocar el piano als quatre anys. Apassionat per la cançó poètica des de molt jove, és reconegut internacionalment com un dels millors acompanyants de la seva generació i actua habitualment en auditoris destacats d’Europa, Amèrica del Nord, Àfrica, Àsia i Austràlia. Va començar els seus estudis a Sud-àfrica, on va créixer, i va estudiar després a la Hochschule für Musik und Theater Felix Mendelssohn Bartholdy de Leipzig i al Conservatori Nacional de Música de París. És guanyador de nombrosos concursos, incloent-hi el del Wigmore Hall a Londres o de l’Hugo-Wolf-Akademie de Stuttgart. És un dels últims estudiants privats de Dietrich Fischer-Dieskau i col·labora amb Thomas Hampson a l’Acadèmia de Lied de Heidelberg. A més de les seves activitats com a pianista, també es dedica a la musicologia i està especialitzat en la investigació sobre Schubert i Wagner.

 • Textos

  Franz Schubert (1797-1828)
  Die Sterne – Les estrelles
  Text de Karl Gottfried von Leitner (1800-1890)

  Wie blitzen die Sterne
  So hell durch die Nacht!
  Bin oft schon darüber
  Vom Schlummer erwacht.

  Que clares brillen
  les estrelles de la nit!
  M’han despertat sovint
  del meu son.

  Doch schelt’ ich die lichten
  Gebilde d’rum nicht,
  Sie üben im Stillen
  Manch heilsame Pflicht.

  Però no censuro
  per això llurs lluents senyals,
  car fan en silenci
  moltes obres sanitoses.

  Sie wallen hoch oben
  In Engelgestalt,
  Und leuchten dem Pilger
  Durch Heiden und Wald.

  Mentre bateguen allà dalt
  amb angèlica figura,
  il·luminen el pelegrí
  pels boscos i pels prats.

  Sie schweben als Bothen
  Der Liebe umher,
  Und tragen oft Küsse
  Weit über das Meer.

  Suren pertot arreu
  com a missatgers d’amor,
  i sovint porten besades
  més enllà dels oceans.

  Sie blicken dem Dulder
  Recht mild in’s Gesicht,
  Und säumen die Thränen
  Mit silbernem Licht.

  Miren dolçament
  la cara del malaurat,
  i fistonegen les llàgrimes
  amb llum de plata.

  Sie weisen von Gräbern
  Gar tröstlich und hold
  Uns hinter das Blaue
  Mit Fingern von Gold.

  I mostren les tombes
  amb confiança i dolçor,
  en les nits blaves,
  amb els seus dits d’or.

  So sei denn gesegnet
  Du strahlige Schar!
  Und leuchte mir lange
  Noch freundlich und klar.

  Sigues, doncs, beneïda,
  brillant munió!
  I lluu per a mi clara i amable
  encara molt de temps.

  Und wenn ich einst liebe,
  Sei hold dem Verein,
  Und euer Geflimmer
  Laßt Segen uns sein.

  I si un dia estimo, mira propici
  l’aparellament,
  i que els teus centelleigs
  ens beneeixin!

  Im Abendrot Al capvespre
  Text de Karl Lappe (1773-1843)

  O wie schön ist deine Welt,
  Vater, wenn sie golden strahlet!
  Wenn dein Glanz herniederfällt,
  Und den Staub mit Schimmer malet;
  Wenn das Rot, das in der Wolke blinkt,
  In mein stilles Fenster sinkt!

  Oh, que bonic és el teu món,
  Pare, que relluu daurat!
  Quan baixa la teva resplendor
  i pinta amb reflexos el polsim;
  quan la vermellor que brilla en els núvols
  declina en la meva tranquil·la finestra.

  Könnt’ ich klagen, könnt’ ich zagen?
  Irre sein an dir und mir?
  Nein, ich will im Busen tragen
  Deinen Himmel schon allhier.
  Und dies Herz, eh’ es zusammenbricht,
  Trinkt noch Glut und schlürft noch Licht.

  Puc queixar-me? Puc vacil·lar?
  Errar-me sobre Tu o sobre mi?
  No, vull portar el teu cel
  aquí al meu pit.
  I aquest cor, abans no defalleixi,
  beurà encara del teu ardor i gustarà de la teva llum.

  Lied der Anne LyleCançó d’Anne Lyle
  Text d’Andrew Macdonald (1757-1790), versió alemanya de Sofie May (1788-1827)

  Wärst du bei mir im Lebenstal,
  Gern wollt’ ich alles mit dir teilen;
  Mit dir zu flieh’n wär’ leichte Wahl,
  Bei mildem Wind, bei Sturmes Heulen.

  Si estiguessis amb mi a la vall de la vida,
  m’hauria agradat compartir-ho tot amb tu;
  no hauria mai dubtat de fugir amb tu,
  tant en vents suaus, com en fragoroses tempestes.

  Doch trennt uns harte Schicksalsmacht
  Uns ist nicht gleiches Loos geschrieben.
  Mein Glück ist, wenn dir Freude lacht
  Ich wein’ und bete für den Lieben.

  Però la força d’un destí cruel ens separà,
  ben diferenciats eren els nostres fats!
  Que sigui la teva joia, per a mi n’hi ha prou
  a plorar i pregar pel que jo estimo.

  Es wird mein töricht’ Herz vergeh’n
  Wenn’s alle Hoffnung sieht verschwinden
  Doch soll’s nie seinen Gram gesteh’n,
  Nie mürrisch klagend ihn verkünden.

  Les angoixes que sentirà aquest cor embogit
  quan veig desaparèixer tota esperança,
  no les revelaran ombrívols brogits,
  ni tan sols els meus propis murmuris egoistes.

  Und drückt des Lebens Last das Herz,
  Soll nie den matten Blick sie trüben,
  So lange mein geheimer Schmerz
  Ein Kummer wäre für den Lieben.

  I si el pes de la vida em pren el cor,
  no m’ha d’enterbolir mai la mirada,
  si el meu secret dolor
  pot afligir l’estimat.

  An den MondA la lluna
  Text de Johann Wolfgang Goethe (1749-1832)

  Füllest wieder Busch und Tal
  Still mit Nebelglanz,
  Lösest endlich auch einmal
  Meine Seele ganz.

  Omple de nou el bosc i la vall
  amb el fulgor tranquil de la boira,
  i per una vegada, obriràs per fi
  la meva ànima totalment.

  Breitest über mein Gefild
  Lindernd deinen Blick,
  Wie des Freundes Auge, mild
  Über mein Geschick.

  Estén la teva mirada mitigant
  sobre els meus camps,
  dolça com els ulls de l’amic
  sobre el meu destí.

  Jeden Nachklang fühlt mein Herz
  Froh- und trüber Zeit,
  Wandle zwischen Freud' und Schmerz
  In der Einsamkeit.

  Cada record omple el meu cor
  d’hores joioses i grises;
  camino entre alegries i penes,
  en la solitud.

  Fließe, fließe, lieber Fluß!
  Nimmer werd' ich froh,
  So verrauschte Scherz und Kuß,
  Und die Treue so.

  Corre, corre, estimat riu!
  mai estaré content;
  es varen perdre bromes i petons,
  i també la fidelitat.

  Ich besass es doch einmal,
  Was so köstlich ist!
  Dass man doch zu seiner Qual
  Nimmer es vergisst.

  Però jo tenia una vegada
  això que és tan deliciós!,
  i que, pel meu turment,
  mai no podré oblidar.

  Rausche, Fluss, das Tal entlang,
  Ohne Rast und Ruh,
  Rausche, flüstre meinem Sang
  Melodien zu,

  Murmura, riu, al llarg de la vall,
  sense descans ni repòs,
  murmura, xiuxiueja
  les melodies dels meus cants.

  Wenn du in der Winternacht
  Wütend überschwillst,
  Oder um die Frühlingspracht
  Junger Knospen quillst.

  Quan en la nit d’hivern
  et desbordis furiós,
  o quan en l’esplendor primaveral
  reguis les tendres poncelles.

  Selig, wer sich vor der Welt
  Ohne Hass verschliesst,
  Einen Freund am Busen hält
  Und mit dem geniesst,

  Beneïda la que, sense odi,
  es guarda del món,
  conserva un amic contra el pit
  i gaudeix amb ell.

  Was, von Menschen nicht gewusst
  Oder nicht bedacht,
  Durch das Labyrinth der Brust
  Wandelt in der Nacht.

  La que, sense saber-ho els homes,
  o sense pensar-ho,
  a través del laberint del pit,
  camina en la nit.

  An mein HerzAl meu cor
  Text d’Ernst Schulze (1789-1817)

  O Herz, sei endlich stille!
  Was schlägst du so unruhvoll?
  Es ist ja des Himmels Wille,
  Dass ich sie lassen soll.

  Oh, cor! Estigues tranquil d’una vegada!
  Per què bategues tan inquiet?
  És la voluntat del cel
  que hagi de deixar-la.

  Und gab auch dein junges Leben
  Dir nichts als Wahn und Pein;
  Hat’s ihr nur Freude gegeben,
  So mag’s verloren sein!

  I encara que la teva curta vida
  només t’ha donat desenganys i penes,
  si a ella li ha portat alegries,
  deixa que per a tu s’hagi perdut.

  Und wenn sie auch nie dein Lieben
  Und nie dein’ Liebe verstand,
  So bist du doch treu geblieben,
  Und Gott hat’s droben erkannt.

  I encara que ella no entengués mai
  el teu amor i el teu sofrir,
  li has estat sempre fidel,
  i Déu ho sap allà dalt.

  Wir wollen es mutig ertragen,
  So lang nur die Träne noch rinnt,
  Und träumen von schöneren Tagen,
  Die lange vorüber sind.

  Ho suportarem amb valentia,
  mentre les llàgrimes vagin caient,
  i somniarem dies més bells,
  passats ja fa molt de temps.

  Und siehst du die Blüten erscheinen,
  Und singen die Vögel umher,
  So magst du wohl heimlich weinen,
  Doch klagen sollst du nicht mehr.

  I si veus aparèixer les flors,
  i si canten els ocells al voltant,
  plora, si vols, furtivament,
  però no t’has de lamentar més.

  Geh’n doch die ewigen Sterne
  Dort oben mit goldenem Licht
  Und lächeln so freundlich von ferne,
  Und denken doch unser nicht.

  Car les eternes estrelles
  brillaran amb la seva llum daurada,
  somrient amables des de la llunyania,
  i sense pensar per res en nosaltres.

  Gabriel Fauré (1845-1924)
  Le papillon et la fleurLa papallona i la flor
  Text de Victor Hugo (1802-1885)

  La pauvre fleur disait
  au papillon céleste:
  Ne fuis pas!
  Vois comme nos destins
  sont différents.
  Je reste, tu t’en vas!
  Pourtant nous nous aimons,
  nous vivons sans les homes
  Et loin d’eux,
  Et nous nous ressemblons,
  et l’on dit que nous sommes
  Fleurs tous deux!

  La pobra flor deia
  a la papallona celestial:
  No fugis!
  Mira com diferents
  són els nostres destins!
  Jo resto, tu te’n vas!
  I amb tot, ens estimem,
  vivim sense els homes  
  i lluny d’ells,
  i ens assemblem,
  i es diu que som
  flors totes dues!

  Mais, hélas! l’air t’emporte
  et la terre m’enchaîne.
  Sort cruel!
  Je voudrais embaumer
  ton vol de mon haleine
  Dans le ciel!
  Mais non, tu vas trop loin!
  Parmi des fleurs sans nombre
  Vous fuyez,
  Et moi je reste seule
  à voir tourner mon ombre
  À mes pieds.

  Però, ai!, l’aire se t’emporta
  i la terra m’encadena.
  Sort cruel!
  Voldria embalsamar
  et teu vol amb el meu hàlit
  en el cel!
  Però no, vas massa lluny!...
  entre les flors innombrables,
  fuges,
  i em quedo sola veient
   girar la meva ombra
  als meus peus.

  Tu fuis, puis tu reviens;
  puis tu t’en vas encore
  Luire ailleurs.
  Aussi me trouves-tu
  toujours à chaque aurore
  Toute en pleurs!
  Oh! pour que notre amour
  coule des jours fidèles,
  Ô mon roi,
  Prends comme moi racine,
  ou donne-moi des ailes
  Comme à toi!

  Te’n vas, i després tornes;
  i encara tornes a marxar lluny
  a lluir.
  I em trobes
  sempre cada aurora,
  plena de plors!
  Oh!, perquè el nostre amor
  produeixi dies ideals,
  reina meva,
  agafa arrels com jo,
  o dona’m ales
  com tu!

  MandolineMandolina
  Text de Paul Verlaine (1844-1896)

  Les donneurs de sérénades
  Et les belles écouteuses
  Échangent des propos fades
  Sous les ramures chanteuses.

  Els cantors de serenates
  i les belles oients
  intercanvien paraules insípides
  sota els ramatges sonors.

  C’est Tircis et c’est Aminte,
  Et c’est l’éternel Clitandre,
  Et c’est Damis qui pour mainte
  Cruelle fait maint vers tendre.

  És Tirsis i és Aminta,
  i és l’etern Clitandre,
  i és Damis que, cruel per a algunes,
  fa versos tendres per a altres.

  Leurs courtes vestes de soie,
  Leurs longues robes à queues,
  Leur élégance, leur joie
  Et leurs molles ombres bleues

  Llurs curts gecs de seda,
  els ròssecs de llurs llargs vestits,
  llur elegància, llur joia,
  i llurs flonges ombres blaves

  Tourbillonnent dans l’extase
  D’une lune rose et grise,
  Et la mandoline jase
  Parmi les frissons de brise.

  s’agiten en l’èxtasi
  d’una lluna rosa i grisa,
  i la mandolina murmura
  entre els tremors de la brisa.

  Chanson damourCançó d’amor
  Text d’Armand Silvestre (1837-1901)

  J’aime tes yeux, j’aime ton front,
  Ô ma rebelle, ô ma farouche,
  J’aime tes yeux, j’aime ta bouche
  Où mes baisers s’épuiseront.

  Estimo els teus ulls, estimo el teu front,
  oh, la meva rebel, la meva esquívola,
  estimo els teus ulls, estimo la teva boca,
  on es consumiran els teus besos.

  J’aime ta voix, j’aime l’étrange
  Grâce de tout ce que tu dis,
  Ô ma rebelle, ô mon cher ange,
  Mon enfer et mon paradis!

  Estimo la teva veu, estimo l’estranya
  gràcia de tot el que dius,
  oh, la meva rebel, oh, àngel estimat,
  mon infern i mon paradís!

  J’aime tout ce qui te fait belle,
  De tes pieds jusqu’à tes cheveux,
  Ô toi vers qui montent mes vœux,
  Ô ma farouche, ô ma rebelle!

  Estimo tot el que et fa bella,
  des dels teus peus fins als teus cabells,
  oh, cap a tu s’eleven els meus anhels,
  oh, la meva esquívola, la meva rebel!

  Les berceauxEls bressols
  Text de Sully Prudhomme (1833-1907)

  Le long du quai les grands vaisseaux,
  Que la houle incline en silence,
  Ne prennent pas garde aux berceaux
  Que la main des femmes balance.

  Els grans vaixells al llarg del moll,
  que la maror inclina en silenci,
  no prenen esment dels bressols
  que gronxen les mans de les dones.

  Mais viendra le jour des adieux,
  Car il faut que les femmes pleurent,
  Et que les hommes curieux
  Tentent les horizons qui leurrent.

  Però arribarà el dia dels adeus,
  car cal que les dones plorin,
  i que els homes curiosos
  temptin els horitzons que els entabanen.

  Et ce jour-là les grands vaisseaux,
  Fuyant le port qui diminue,
  Sentent leur masse retenue
  Par l’âme des lointains berceaux

  I aquest dia els grans vaixells,
  fugint del port que s’allunya,
  senten la seva mola retinguda
  per l’ànima dels bressols llunyans.

  Notre amourEl nostre amor
  Text d'Armand Silvestre

  Notre amour est chose légère
  Comme les parfums que le vent
  Prend aux cimes de la fougère
  Pour qu’on les respire en rêvant.
  — Notre amour est chose légère!

  El nostre amor és una cosa lleugera
  com els perfums que el vent
  pren als cims de la falguera
  perquè els respirem tot somniant.
  –El nostre amor és una cosa lleugera!

  Notre amour est chose charmante,
  Comme les chansons du matin
  Où nul regret ne se lamente,
  Où vibre un espoir incertain.
  — Notre amour est chose charmante!

  El nostre amor és una cosa encisadora,
  com les cançons del matí,
  on no es lamenta cap queixa,
  on vibra una esperança incerta.
  –El nostre amor és una cosa encisadora!

  Notre amour est chose sacrée
  Comme les mystères des bois
  Où tressaille une âme ignorée,
  Où les silences ont des voix.
  — Notre amour est chose sacrée!

  El nostre amor és una cosa sagrada,
  com els misteris del bosc,
  on s’esgarrifa una ànima ignorada,
  on els silencis tenen veu.
  –El nostre amor és una cosa sagrada!

  Alberto Ginastera (1916-1983)
  Cinco canciones populares argentinas
  Text anònim

  Chacarera

  A mí me gustan las ñatas
  y una ñata me ha tocado
  ñato será el casamiento
  y más ñato el resultado.
  Cuando canto chacareras
  me dan ganas de llorar
  porque se me representa
  Catamarca y Tuoumán.

  Triste

  ¡Ah!
  Debajo de un limón verde
  donde el agua no corria
  entregué mi corazón
  a quien no lo merecía.

  ¡Ah!
  Triste es el día sin sol
  triste es la noche sin luna
  pero más triste es querer
  sin esperanza ninguna.
  ¡Ah!

  Zamba

  Hasta las piedras del cerro
  y las arenas del mar
  me dicen que no te quiera
  y no te puedo olvidar.
  Si el corazón me has robado
  el tuyo me lo has de dar
  el que lleva cosa ajena
  con lo suyo ha de pagar
  ¡Ay!

  Arrorró

  Arrorró mi nene,
  arrorró mi sol,
  arrorró pedazo
  de mi corazón.
  Este nene Lindo
  se quiere dormir
  y el pícaro sueño
  no quiere venir.

  Gato

  El gato de mi casa
  es muy gauchito
  pero cuando lo bailan
  zapateadito.

  Guitarrita de pino
  cuerdas de alambre.
  Tanto quiero a las chicas,
  digo, como a las grandes.

  Esa moza que baila
  mucho la quiero
  pero no para hermana
  que hermana tengo.

  Que hermana tengo
  sí, ponte al frente
  aunque no sea tu dueño,
  digo, me gusta verte.

  Franz Schubert
  Guarda, che bianca luna – Mira quina blanca lluna!
  Text de Jacopo Vittorelli (1749-1835)

  Guarda che bianca luna!
  Guarda che notte azzurra!
  Un’aura non susurra,
  Nò, non tremola uno stel.

  Mira quina blanca lluna!
  Mira quina nit més blava!
  Cap aura no murmura,
  no tremola cap estel.

  L’usignuoletto solo
  Va dalla siepe all’orno,
  E sospirando intorno
  Chiami la sua fedel.

  Només el rossinyol
  va de la bardissa al freixe,
  i sospirant al seu voltant,
  crida la seva parella.

  Ella ch’ el sente oppena,
  Vien di fronda in fronda,
  E pare che gli dica,
  Nò, non piangere: son qui.

  Ella, així que el sent,
  ja ve de branca en branca,
  i sembla que li contesti:
  no ploris, soc ací.

  Che gemiti son questi!
  Che dolci pianti Irene,
  Tu mai non me sapesti
  Rispondere così!

  Quins sentiments més dolços, Irene,
  quines lamentacions són aquestes?
  Ah, mai vares saber
  contestar-me així!

  Nacht und TräumeNit i somnis
  Text de Matthäus von Collin (1779-1824)

  Heil’ge Nacht, du sinkest nieder;
  Nieder wallen auch die Träume,
  Wie dein Mondlicht durch die Räume,
  Durch der Menschen stille Brust.
  Die belauschen sie mit Lust;
  Rufen, wenn der Tag erwacht:
  Kehre wieder, heil’ge Nacht!
  Holde Träume, kehret wieder!

  Santa nit, quan tu arribes,
  arriben també els somnis,
  com el teu clar de lluna omple les cambres,
  omple també el pit tranquil dels homes.
  Ells t’espien amb plaer,
  i criden, quan es desperta el dia:
  Torna, santa nit,
  dolços somnis, torneu!

  StändchenSerenata
  Text de Ludwig Rellstab (1799-1860)

  Leise flehen meine Lieder
  Durch die Nacht zu Dir;
  In den stillen Hain hernieder,
  Liebchen, komm’ zu mir!

  Volen blanament les meves cançons
  cap a tu, a través de la nit;
  reuneix-te amb mi, estimada,
  en aquell bosquet silenciós!

  Flüsternd schlanke Wipfel rauschen
  In des Mondes Licht;
  Des Verräters feindlich Lauschen
  Fürchte, Holde, nicht.

  Murmuren els esvelts brancatges
  a la llum de la lluna;
  però no temis, estimada,
  l’hostil aguait d’un traïdor.

  Hörst die Nachtigallen schlagen?
  Ach! sie flehen Dich,
  Mit der Töne süssen Klagen
  Flehen sie für mich.

  No sents cantar els rossinyols?
  Ah!, et preguen
  amb les dolces tonades de les seves queixes,
  intercedeixen per mi.

  Sie verstehn des Busens Sehnen,
  Kennen Liebesschmerz,
  Rühren mit den Silbertönen
  Jedes weiche Herz.

  Comprenen els anhels del cor,
  coneixen les penes d’amor,
  i commouen amb les seves veus argentines
  tots els cors sensibles.

  Lass auch Dir die Brust bewegen,
  Liebchen, höre mich!
  Bebend harr’ ich Dir entgegen!
  Komm’, beglücke mich!

  Deixa commoure també el teu cor,
  estimada! Escolta’m!
  T’espero impacient!
  Vine i fes-me feliç!

  FischerweiseCançó del pescador
  Text de Franz Xaver von Schlechta (1796-1875)

  Den Fischer fechten Sorgen
  Und Gram und Leid nicht an;
  Er löst am frühen Morgen
  Mit leichtem Sinn den Kahn.

  Al pescador no l’inquieten
  preocupacions, penes ni enuigs;
  de bon matí deslliga
  la barca amb bon humor.

  Da lagert rings noch Friede
  Auf Wald und Flur und Bach,
  Er ruft mit seinem Liede
  Die gold’ne Sonne wach.

  La pau regna encara al seu voltant,
  als boscos, als camps i als rierols,
  i amb les seves cançons
  desperta al sol daurat.

  Er singt zu seinem Werke
  Aus voller frischer Brust,
  Die Arbeit gibt ihm Stärke,
  Die Stärke Lebenslust.

  Canta mentre treballa
  amb el cor ple i despreocupat,
  el treball li dóna forces,
  i les forces, alegria de viure!

  Bald wird ein bunt’ Gewimmel
  In allen Tiefen laut
  Und plätschert durch den Himmel,
  Der sich im Wasser baut.

  Aviat una acolorida bellugadissa
  es deixa sentir a la fondària
  i xipolleja a través del cel
  que es reflexa damunt l’aigua.

  Doch wer ein Netz will stellen,
  Braucht Augen klar und gut,
  Muss heiter gleich den Wellen
  Und frei sein wie die Flut.

  Però el que vol llançar l’ham
  necessita bons ulls i clars,
  ha de ser alegre com les ones,
  i lliure com els corrents.

  Dort angelt auf der Brücke
  Die Hirtin, Schlauer Wicht,
  Gib auf nur deiner Tücke,
  Den Fisch betrügst du nicht!

  Allà sobre el pont està pescant
  la pastora... astuta criatura,
  abandona la teva malícia,
  no enganyaràs aquest peix!

  Xavier Montsalvatge (1912-2002)
  Cinco canciones negras

  Cuba dentro de un piano
  Text de Rafael Alberti (1902-1999)

  Cuando mi madre llevaba un sorbete de fresa por sombrero
  y el humo de los barcos aún era humo de habanero.
  Mulata vuelta bajera…
  Cádiz se adormecía entre fandangos y habaneras
  y un lorito al piano quería hacer de tenor.

  Dime dónde está la flor que el hombre tanto venera.
  Mi tío Antonio volvía con su aire de insurrecto.
  La Cabaña y el Príncipe sonaban por los patios del Puerto.
  (Ya no brilla la Perla azul del mar de las Antillas.
  Ya se apagó, se nos ha muerto.)

  Me encontré con la bella Trinidad…
  Cuba se había perdido y ahora era verdad.
  Era verdad, no era mentira.
  Un cañonero huido llegó cantándolo en guajiras.
  La Habana ya se perdió.

  Tuvo la culpa el dinero…
  Calló, cayó el cañonero.
  Pero después, pero ¡ah! Después...
  fue cuando al SÍ lo hicieron YES.

  Punto de habanera
  Text de Nèstor Luján (1922-1995)

  La niña criolla pasa con su miriñaque blanco.
  ¡Qué blanco!

  ¡Hola! Crespón de tu espuma;
  ¡Marineros, contempladla!
  Va mojadita de lunas
  que le hacen su piel mulata;

  Niña no te quejes,
  tan solo por esta tarde.
  Quisiera mandar al agua

  que no se escape de pronto
  de la cárcel de tu falda.
  Tu cuerpo encierra esta tarde
  rumor de abrirse de dalia.

  Niña no te quejes,
  tu cuerpo de fruta está
  dormido en fresco brocado.

  Tu cintura vibra fina
  con la nobleza de un látigo,
  toda tu piel huele alegre
  a limonal y naranjo.

  Los marineros te miran
  y se te quedan mirando.

  La niña criolla pasa con su miriñaque blanco.
  ¡Qué blanco!

  Chévere
  Text de Nicolás Guillén (1902-1989)

  Chévere del navajazo,
  se vuelve él mismo navaja:
  pica tajadas de luna,
  mas la luna se le acaba;
  pica tajadas de sombra,
  mas la sombra se le acaba;
  pica tajadas de canto,
  mas el canto se le acaba;
  y entonces pica que pica
  carne de su negra mala.

  Canción de cuna para dormir a un negrito
  Text d’Ildefonso Pereda Valdés (1899-1996)

  Ninghe, ninghe, ninghe,
  tan chiquitito,
  el negrito
  que no quiere dormir.

  Cabeza de coco,
  grano de café,
  con lindas motitas,
  con ojos grandotes
  como dos ventanas
  que miran al mar.

  Cierra los ojitos,
  negrito asustado;
  el mandinga blanco
  te puede comer.
  ¡Ya no eres esclavo!

  Y si duermes mucho,
  el señor de casa
  promete comprar
  traje con botones
  para ser un ‘groom’.

  Ninghe, ninghe, ninghe,
  duérmete, negrito,
  cabeza de coco,
  grano de café.

  Canto negro
  Text de Nicolás Guillén

  ¡Yambambó, yambambé!
  Repica el congo solongo,
  repica el negro bien negro.
  congo solongo del Songo
  baila yambó sobre un pie.

  Mamatomba,
  serembé cuserembá,

  El negro canta y se ajuma.
  el negro se ajuma y canta.
  el negro canta y se va.

  Acuemem e serembó
  aé,
  yambó
  aé.

  Tamba, tamba, tamba, tamba,
  tamba del negro que tumba,
  tamba del negro, caramba,
  caramba, que el negro tumba,
  ¡Yambá, yambó, yambambé!

  Ferran Obradors (1897-1945)
  de Canciones clásicas españolas

  Coplas de Curro Dulce, vol.1 núm 7
  Text anònim

  Chiquitita la novia,
  chiquitito el novio,
  chiquitita la sala,
  y el dormitorio.
  Por eso yo quiero
  chiquitita la cama
  y el mosquitero.

  El molondrón, vol. 4 núm. 2
  Text anònim

  Desde que vino la moda,
  que sí, que no, que ¡ay!
  de los pañuelitos blancos
  me parecen los mocitos
  que sí, que no, que ¡ay!
  palomitas en el campo.

  Molinero, molinero
  a la hora de maquilar
  ten cuidado que la rueda
  no se te vaya a escapar
  y te vaya a ti a coger
  molinero, molinero, al moler.

  Molondrón, molondrón, molondrero.

  Fui a pedir las marzas
  en cá el molinero
  y perdí las sayas
  y perdí el pañuelo
  y perdí otra cosa
  que ara no recuerdo.

  Molondrón, molondrón, molondrero.

  Toditos los molineros
  que sí, que no, que ¡ay!
  cuando salen del molino
  parece que van diciendo
  que sí, que no, que ¡ay!
  de la piedra sale el trigo.

  Molinero, molinero
  A la hora de maquilar...

  Molondrón, molondrón, molondrero.

  Por hablar de nochi
  con el molinero
  ce pegó mi padri
  mi madri y mi agüelo.

  Y hay que ver la cara
  que tié el molinero
  y hay que ver las coses
  que me dió mi agüelo.

  Molondrón, molondrón, molondrero

  Polo del contrabandista, vol. 3 núm. 5
  Text de Manuel García (1775-1832)

  Yo soy el contrabandista,
  y campo por mi respeto.
  A todos los desafío,
  pues a nadie tengo miedo.
  ¡Ay! ¡Jaleo muchacha!
  ¡Quién me compra
  algún hilo negro!
  Mi caballo esta cansado. ¡Ay!,
  y yo me marcho corriendo.
  ¡Ay! Que viene la ronda
  y se movió el tiroteo.
  ¡Ay! Caballito mío,
  caballo mío ligero.
  ¡Ay! ¡Jaleo que nos cogen!
  ¡Ay! ¡Sácame de este aprieto!
  ¡Ay! ¡Jaleo muchacha! ¡Ay!
  ¡Quién me merca
  algún hilo negro!

  Del cabello más sutil, vol. 1 núm. 6
  Text anònim

  Del cabello más sutil
  que tienes en tu trenzado
  he de hacer una cadena
  para traerte a mi lado.
  Una alcarraza en tu casa,
  chiquilla, quisiera ser,
  para besarte en la boca,
  cuando fueras a beber.

  El vito, vol. 3 núm. 6
  Text anònim

  Una vieja vale un real
  y una muchacha dos cuartos,
  pero como soy tan pobre
  me voy a lo más barato.
  Con el vito, vito, vito,
  con el vito, vito, va.
  No me haga usté cosquillas,
  que me pongo colorá.

  Traduccions de Manuel Capdevila i Font

 • També et pot interessar...

  Petit Palau Cambra
  Dilluns, 26.02.24 – 19.30 h
  Petit Palau

  Cant espiritual, 125è aniversari de la mort de Ricard Lamote de Grignon

  Sílvia Bel, actriu
  David Alegret, tenor
  Rubén Fernández Aguirre
  , piano

  R. Lamote de Grignon: 
  Siete cancioncillas en estilo popular i Serranilla 
  J. Lamote de Grignon: 
  Del cicle Les violetes: “Larilà”, “Cap al tard”, “Les aranyes” i “És juny”
  M. Ortega: 
  La gesta dels estels, segona sèrie (estrena absoluta)
  R. Lamote de Grignon: 
  Tot l’enyor de demà, NadalMalenconiaPer una flor de romaníCançó del capvespreCançó de la FrancisquetaCant espiritual 

  Preu: 15 euros

 • Mecenes d'Honor

  Mecenes Protectors

  Mitjans Col·laboradors

  Amics Benefactors

  Benefactors Palau XXI

Índex