• Jove Orquestra Nacional de Catalunya & Pons
  –La 9a simfonia de Mahler

  Estiu al Palau

  Dimarts, 11 de juliol de 2023 – 20 h

  Sala de Concerts

 • Amb la col·laboració de:

  • image/svg+xml
  • image/svg+xml
  • image/svg+xml
  • Logo nou Inaem

  Membre de:

  • image/svg+xml

  • JONC 30 anys
 • Programa

  Jove Orquestra Nacional de Catalunya

  Josep Pons, director


  Gustav Mahler (1860 - 1911)
  Simfonia núm. 9 en re major

  Andante comodo
  Im tempo eines gemächlichen Ländlers
  Rondo Burleske, Allegro assai
  Adagio, Sehr langsam und noch zurückhaltend

  Durada: 90 minuts, sense pausa
  La durada del concert és aproximada

  #celebració #jovestalents #clàssics

 • Poema

  postal

  disposar el teló de fons, el cel.

  engegar la maquinària, el món.

  inclinar la voluntat cap al gest, el drama.

  revinclar-se a la butaca, els llibres.

  respirar fondo, pensar que no hi ets.

  i veure-t’hi cada dia, sota la contenció del cel.

  Eduard Escoffet
  Menys i tot (LaBreu edicions, 2017)

 • 20231205 Anunci Palau 100 Extensa DESKTOP
 • Comentari

  La Novena: desarrelament, sublimació i Abschied

  L’estiu de 1908 Mahler comença la Novena Simfonia i l’acaba durant el mateix període del 1909 “amb pressa frenètica”, com confessa al seu deixeble Bruno Walter. La passa a net a principi de l’any següent, tot i fer-hi alguns retocs l’estiu del 1910 mentre es dedica a la Desena i abans dels assaigs de l’estrena de la Vuitena. Alma Mahler l’entregarà a Walter, que l’estrenarà el 26 de juny de 1912 a Viena.

  La Novena suposa un retorn als esquemes i les preocupacions formals de les simfonies del període intermedi i clou la tradició simfònica del segle XIX. S’organitza a partir del constant desdibuixament en la tècnica de les variants, la variació i el desenvolupament dels motius musicals: juga amb la variació evolutiva i el desenvolupament continu a través de processos de ruptura, suspensió, culminació i collage que responen a impulsos narratius, no formals ni acadèmics. L’expressionisme de l’obra impacta com una combinació de somnis i interpretacions on la música pren el simbolisme en un continuum psicològic d’un sentiment que pensa i d’un pensament que sent: desapareixen quan són a punt de resoldre’s i creixen entre tensions i distensions; com a contraposició entre esperança i angoixa; entre acció i estatisme. El primer i el quart moviments en són un paradigma, construïts sobre el principi dinàmic del crescendo recurrent que ens atansa a la catàstrofe i l’aniquilació de l’esperança; que supera l’experiència estètica i artística, per abordar el dualisme de la realitat des del dolor, des del desarrelament. No debades Mahler viu en el període de la projecció sentimental i l’elogi del dolor. Per això esdevé catàrtica.

  L’“Andante comodo” comença on acaba El cant de la terra, servint-se de la mateixa figura musical però virant cap a una atmosfera diferent a ritme de marxa fúnebre. Treballa sobretot a partir d’un tema principal basat en el motiu de la Sonata núm. 26, op. 81 i un de derivat però molt emparentat. Amb gran densitat de textures i contrapunt es construeix en una exposició, desenvolupament i recapitulació, que la coda sublima líricament amb un solo de violí, després d’un passatge d’indeterminació harmònica on la flauta entona una mena recitatiu. Sens dubte, és el moviment més modern i evolucionat que Mahler va compondre.

  L’aparent simplicitat de l’“Scherzo” emmascara un collage que juxtaposa tres grans blocs temàtics reexposats, presentats en tonalitats diferents i en què s’alternen ritmes ràpids amb lents: un primer ländler de tempo moderat com si fos un minuet distorsionat, un vals ràpid melòdicament senzill i d’un cert caràcter grotesc, i un segon ländler, molt més lent, de caire pastoral i que recorda passatges homòlegs en simfonies anteriors en la instrumentació. D’altra banda, en la poderosa turbulència “Rondo-Burleske” es desdibuixen velles fanfares, antics valsos, marxes entretallades, temes de la Tercera i la Cinquena. Abans de la darrera reaparició del tema principal de manera feréstega, accelerada i closa per una coda delirant, un nou tema orquestrat sense registre greu i damunt trèmolos dels violins és cantat per la trompeta amb gran tendresa i en piano, i recollit per diversos instruments. El seu lirisme pastoral recorda el del “Ruhevoll” de la Quarta, però és rellevant perquè introdueix la cèl·lula musical de l’“Adagio” següent.

  L’“Adagio” s’obre amb aquest disseny musical sota un tractament brucknerià contraposat a un tema secundari, més despullat respecte de la riquesa harmònica i contrapuntística del primer. Segons Norman Lebrecht, sembla influït pel coral Abide with me que, potser, Mahler, havia escoltat durant les dues primeres estades a Nova York, i per la cançó jueva Adon Olam. Després d’un esclat de plats, destaca el clam descarnat dels violins sols al centre del moviment abans de la reelaboració del tema principal enmig d’un clímax líric que n’anirà trenant l’extinció. A l’epíleg, el silenci i la contenció dinàmica marquen el discurs exhalant i resignat que desintegra el motiu (format per un grupet de semicorxeres) en un dels finals més íntims, serens i nostàlgics mai escrits. I que, sobretot, ens demana respecte com a espectadors.

  El realment profund d’aquest Abschied (comiat) no rau en la premonició de la seva pròpia mort a causa de la cardiopatia detectada el 1907. Si fos així, com diu Henry-Louise de La Grange, no tindria sentit la composició de la Desena Simfonia ni que, durant el seu darrer hivern de vida, Mahler estudiés algunes obres recents de Schönberg. A més, entre el 1908 i el 1910 no estava malalt i havia reprès la seva frenètica activitat. Fins i tot hi ha una fotografia seva a Nova York amb una cigarreta a la mà. Si considerem les citacions que fa de les cançons dels Kindertotenlieder al quart moviment, és plausible creure que sublima i assimila freudianament el dol per la mort de la seva filla gran l’estiu del 1907. D’ella, en va esborrar tota referència al seu entorn i ni tan sols apareix a la seva correspondència posterior. L’“Adagio”, per tant, evoca el final d’un món personal, artístic i psíquic perquè, efectivament, la Desena ja apunta cap a altres horitzons.

  Albert Ferrer Flamarich, Musicògraf, historiador de l'art i crític del Diari de Sabadell

 • Anunci programes de ma Palau 1300x1797 Festival de Torroella 2023
 • Biografies

  Jove Orquestra Nacional de Catalunya

  JONC

  La Jove Orquestra Nacional de Catalunya va néixer el setembre del 1993 amb el nom de Jove Orquestra Simfònica de Catalunya (JOSC) i el 1999 passà a anomenar-se JONC. El projecte va ser dirigit per Josep Pons des de la fundació fins al 2001, any en què Manel Valdivieso n’agafà el relleu com a director artístic.

  L’any 1999 es constituí la Fundació JONC per aglutinar el nombre creixent d’iniciatives que van prenent forma en el seu si. El seu Patronat està integrat per diversos representants de la Generalitat de Catalunya, del cercle cultural i musical català.

  Des del seu naixement, els objectius principals de la JONC han estat facilitar una formació orquestral integral als joves músics del nostre país, tot complementant la tasca que en aquest terreny es desenvolupa als conservatoris i centres superiors, i col·laborar activament en la seva inserció professional. Així mateix, s’ha vetllat per oferir un producte cultural de la màxima qualitat, tot apropant-lo a tots els públics, amb una clara vocació social i pedagògica.

  Per fer possible aquests objectius, l’activitat de la JONC es desenvolupa mitjançant trobades o Encontres de treball, concerts simfònics i de cambra adreçats al públic en general i a col·lectius amb necessitats especials, preparació de material didàctic, classes, conferències, etc.

  La Fundació Jove Orquestra Nacional de Catalunya inclou dues orquestres diferents, a les quals s’accedeix per audició pública: la JONC Alevins està formada per joves músics de fins a 19 anys, i la JONC incorpora músics de fins a 25 anys.

  La JONC ha participat als festivals i sales de concerts més importants del país, sota la direcció de mestres del prestigi de Josep Pons, Guy van Waas, Ernest Martínez-Izquierdo, Jordi Mora, Manel Valdivieso, Barry Sargent, Jan Caeyers, Robert King, Paul Goodwin, Andrew Parrott, Antoni Ros Marbà, Lutz Köhler, Salvador Mas, Edmon Colomer, Karl Anton Rickenbacher, Valery Ovsyanikov, Gordan Nikolic i Pablo González.

 • Josep Pons, director

  Josep Pons

  ® IGOR STUDIO

  Considerat un dels directors més rellevants de la seva generació, Josep Pons és el director musical del Gran Teatre del Liceu.

  L’any 1985 va fundar l’Orquestra de Cambra Teatre Lliure i, l’any 1993, la Jove Orquestra Nacional de Catalunya. És director honorari de l’Orquesta y Coro Nacionales de España i de l’Orquesta Ciudad de Granada, de les quals va ser director artístic i titular. Va ser també director musical executiu de les cerimònies olímpiques de Barcelona 92.

  L’any 1999 va ser distingit amb el Premio Nacional de la Música que atorga el Ministeri de Cultura, és acadèmic numerari de la Reial Acadèmia Catalana de Belles Arts i doctor honoris causa de la Universitat Autònoma de Barcelona. El 2019 va ser guardonat amb la Medalla d’or al mèrit en les Belles Arts.

  Ha enregistrat una cinquantena de títols per a Harmonia Mundi France i Deutsche Grammophon, i n’ha obtingut els màxims guardons: Grammy, Cannes Classical Awards, Grand Prix de l’Académie Charles Cross, Diapasson d’Or i Choc de la Musique.

  Dirigeix habitualment les principals orquestres i ho fa a les sales d’arreu del món, i ha establert una relació continuada amb l’Orchestre de París, la Philharmonia, la City of Birmingham, la Gewandhaus de Leipzig, la Staatskapelle de Dresden, l’NHK de Tòquio o la BBC Symphony Orchestra, amb la qual ha fet diverses aparicions als BBC Proms de Londres.

  Va debutar al Gran Teatre del Liceu el 1993 i des del 2012 n’és el director musical, amb l’encàrrec de projectar l’orquestra en l’àmbit internacional.

 • Formació

  Jove Orquestra Nacional de Catalunya (JONC)

  Violins
  Gustavo Abela Cruz
  Abel Antón Delgado
  Laia Arnal Navarro
  Daniel Artigal Hernandez
  Celina Blasco Bronisz
  Valeria Borges Pimentel
  Elena Bugliari
  Raul Campos
  Lucía Catalán Báguena
  Alba Compte Rojas
  Olivia Cortese Vallvé
  Mar De Antonio Sancho
  Miguel Del Pozo Sánchez
  Julia Ann Dubuclet Cusidó
  Maria Erra Euras
  Joana Espar Puigoriol
  Iván García Jiménez
  Hugo Gracia Martin
  Aina Hujic Mor
  Juan Laliena Mayor
  Lluc Montmany Sancho
  Isaac Oliu Fernández
  Alba Panadés Palou
  Cristina Parés González
  Uriel Ripoll Gómez
  Catalina Riutort Fort
  Laura Romero Pola
  Paula Ros Izquierdo
  Dixon David Scola Vivas
  Oriol Vergés Vico

  Violes
  Jaume Bosser Toca
  Helena Camps Gaset
  Aitor Canales Zurriaga
  Claudia Cañaveras Martínez
  Abraham Constantino Noguera
  Claudia García Gómez
  Marina Lausin
  Toni Massegú Puigmal
  Aina Mateu Cortés
  Marina Prat Mir
  Marco Requena Carlucci
  Esteve Ticó

  Violoncels
  Carlota Corbella Rigual
  Biel Garriga Carretero
  Carles Girbau Pladelasala
  Clara Gonzàlez Català
  Núria Mena Estopà
  Lucía Morcillo Gavín
  Clàudia Pérez Rivas
  Nihma Poch Kuster
  Adrià Puigcerver Carceller
  Anna Ripoll Clotet

  Contrabaixos
  Neus Camps Mas
  Francho Castells Jiménez
  Carlos Enrique García Pupo
  Manuel Peiron Herrero
  Pablo Reina Ortiz
  Uxue Sansiñena Blanco
  Verónica Soloveva Tchetchoueva

  Flautes
  Ariadna Cornadó Restoy
  Carmen Galán Mora
  Ricard Prió Graus
  Vicente Romero Carrilero
  Estela Serrano Andujar

  Oboès
  Carla Aguilar Solá
  Laura Carles Robres
  Marc Guillén Pieres
  Alba Porras Bescós

  Clarinets
  José Manuel Acevedo Real
  Sergio Ferrer López
  Ana Lladó Salas
  Álvaro Rodríguez Álvarez
  Antonio Ruiz Soto

  Fagots
  Sabina Aran Clota
  Kaleb Bou Roig
  Federica Faccini
  Santi Peñarroja Canós

  Trompes
  David Arnau Macià
  Gaizka Ciarrusta Insagurbe
  Paula Criado Patricio
  Arnau Plaja Blanc
  Elena Silvestre Asensio

  Trompetes
  Bernat Clota Vilaró
  Jose Luis Marhuenda Ramón
  Biel Pelfort Bartuló

  Trombons
  Pablo Carbonell Galiana
  Jorge Sempere Vicedo
  Joan Juanico Torrent

  Tuba
  Quim Ferrer Marcoval

  Timpani i percussió
  Joan Carot Martínez
  Jordi Cid Martí
  Manel Ferrer Martínez
  Juan López Ferri
  Miguel Parapar Restović
  Samuel Wirschun Gosálbez

  Arpa
  Agathe Bagland
  Eva Courregelongue

 • També et pot interessar

  Concert Extraordinari
  Dijous, 13.07.23 - 20 h
  Sala de Concerts

  Wagnerisme

  Orquestra Simfònica del Gran Teatre del Liceu
  Michael Volle, baríton
  Pere Arquillué, narrador
  Josep Pons, director

  R. Wagner: 
  El capvespre dels déus: Marxa fúnebre de Sigfrid 
  Tristany i Isolda: Preludi i mort d’amor 
  Els mestres cantaires de Nuremberg: "Wie duftet doch der Flieder" - monòleg de Hans Sachs de l'acte II
  La valquíria: "Leb' Wohl" - Adéu de Wotan 
  Parsifal: Preludi 
  La valquíria: Cavalcada de les Valquíries 
  El capvespre dels déus: (fragments) Alba, El viatge de Sigfrid i Final 

  Preus: de 25 a 58 €

 • Mecenes d'Honor

  Mecenes Protectors

  Mitjans Col·laboradors

  Amics Benefactors

  Benefactors Palau XXI

Índex