• Quartet Casals

  ̶ Haydn, Xostakóvitx i Schubert

  Palau Cambra

  Dimecres, 25 de gener de 2023 – 20 h

  Sala de Concerts

 • Amb la col·laboració de:

  • image/svg+xml
  • image/svg+xml
  • image/svg+xml
  • Logo nou Inaem

  Membre de:

  • image/svg+xml
 • Programa

  Quartet Casals:
  Vera Martínez Mehner, violí
  Abel Tomàs, violí
  Jonathan Brown, viola
  Arnau Tomàs, violoncel


  I

  Franz Joseph Haydn (1732-1809)
  Quartet de corda núm. 6, op. 20, Hob. III:36

  Allegro di molto e scherzando
  Adagio
  Minuet – Trio
  Fuga con 3 soggetti

  Dmitri Xostakóvitx (1906-1975)
  Quartet de corda núm. 10, en La bemoll major, op. 118

  Andante
  Allegretto furioso
  Adagio
  Allegretto – Andante

  II

  Franz Schubert (1797-1828)
  Quartet de corda núm. 14, en Re menor, D. 810, “la Mort i la Donzella”

  Allegro
  Andante con moto
  Scherzo. Allegro molto – Trio
  Presto – Prestissimo

   

  Durada aproximada del concert: primera part, 40 minuts | pausa de 15 minuts | segona part, 37 minuts

  Aquest concert s'enregistra per a Palau Digital i properament estarà disponible de manera gratuïta a la plataforma www.palaudigital.cat 
  #clàssics #nousreferents

 • 20221129 Anunci Palau Bach DESKTOP
 • Poema

  estudis sobre l’horitzó

  quantes glopades d’oxigen
  ha de consumir cada dia un ciutadà mitjà
  en condicions atmosfèriques normals
  per observar la terra?

  Eduard Escoffet
  El terra i el cel (LaBreu edicions, 2013)

 • Comentari

  Recorregut històric pel quartet

  El segle XVIII, conegut com el Segle de les Llums, és un període de canvis socials profunds que transforma la manera com s’entenen les arts. La música que havia estat funcional passa a tenir un valor purament estètic i és adoptada per una nova classe emergent, la burgesia. En aquest context neix el quartet de corda, que té Joseph Haydn com un dels seus “pares”. Poc podia imaginar el compositor austríac que la unió de dos violins, una viola i un violoncel esdevindria la formació prototípica de la música de cambra per a la qual han escrit la majoria dels grans compositors fins als nostres dies.

  Haydn va compondre un total de 83 Quartets en el decurs de mig segle, des del 1755 fins al 1803. En el recorregut històric pel quartet de corda que ens brinda el Quartet Casals, el concert comença amb el seu Quartet de corda núm. 6, en La major, op. 20, escrit el 1772, un any especialment fructífer per a Haydn en el qual també va compondre les Simfonies Sturm und Drang 45, 46 i 47. El Quartet forma part d’una sèrie de sis que es caracteritzen per l’impuls vehement i apassionat, la independència de les veus, l’escriptura polifònica i la irregularitat mètrica. Comença amb un “Allegro di molto e scherzando” exaltat i de frases asimètriques que contrasta amb la gravetat del llarg “Adagio cantabile” que el segueix. En el “Menuetto: Allegretto” Haydn fa ús dels seus recurrents palíndroms musicals fent repetir els compassos inicials al final. L’últim moviment és una fuga de tres temes on el compositor demostra el domini tècnic del contrapunt.

  Basat en un lied del mateix títol, el Quartet núm. 14, en Re menor, “la Mort i la Donzella”, escrit per Schubert el 1824, ha esdevingut una icona de la literatura per a quartet de corda. Una obra romàntica d’estructura monumental que el compositor converteix en eloqüent i emocionant des del mateix motiu descendent del primer moviment, el colpidor moviment de les variacions sobre la melodia del lied que li dona títol, el to rústic del tercer moviment basat en una dansa popular alemanya i l’intens i explosiu final ple de dramatisme i fúria.

  Des del seu primer Quartet de corda, escrit el 1938, fins a l'últim, el quinzè, compost el 1974, un any abans de la seva mort, Dmitri Xostakóvitx escriu una de les més àmplies i rellevants sèries de Quartets de corda del segle XX. El testimoni sincer d’una vida que el compositor no va poder plasmar en les seves Simfonies, en què es va veure obligat a escriure seguint les directrius polítiques de la Unió Soviètica. El seu Quartet núm. 10, en La bemoll major, op. 118 va ser escrit en onze dies el juliol del 1964 i estrenat el 20 de novembre del mateix any. Format per quatre moviments, el primer és un “Andante” de gran senzillesa harmònica seguit d’un furiós i opressiu “Allegretto”. Per al tercer moviment fa servir una de les seves formes preferides, la passacaglia, per a un poètic “Adagio”. El llarg “Allegretto–Andante” final és una sonata-rondó amb dos temes, una dansa i un coral, que s’entremesclen.

  Lourdes Morgades, periodista especialitzada en música

 • Biografia

  Quartet Casals

  Quartet Casals

  © David Ruano

  (Vera Martínez Mehner, violí; Abel Tomàs, violí; Jonathan Brown, viola; Arnau Tomàs, violoncel)

  D’ençà que va guanyar els primers premis als concursos internacionals de Londres i d’Hamburg, el Quartet Casals, fundat el 1997 a l’Escuela Reina Sofía de Madrid, ha estat convidat habitualment a les sales de concerts més prestigioses del món, incloent-hi el Carnegie Hall (Nova York), Philharmonie (Berlín), Cité de la Musique (París), Konzerthaus i Musikverein (Viena), Concertgebouw (Amsterdam) i Suntory Hall (Tòquio), entre moltes altres sales i ciutats del món. El Quartet Casals s’acosta a la temporada del seu vint-i-cinquè aniversari, que celebrarà amb una gravació i una sèrie de concerts de la integral de L’art de la fuga de Johann Sebastian Bach. El més destacat de les seves últimes temporades inclou el cicle dels deu darrers Quartets de Mozart a la Pierre Boulez Saal de Berlín, Absolute Jest de John Adams amb l’Orquestra Simfònica de Barcelona, així com gires per Europa i l’Amèrica del Nord.

  El Quartet ha desenvolupat una important producció discogràfica amb el segell Harmonia Mundi, que es tradueix fins al moment en l’edició d’una dotzena de CD, amb un repertori que inclou obres d’autors menys coneguts, com Arriaga o Toldrà, fins a compositors clàssics vienesos, com Mozart, Haydn, Schubert i Brahms, i sense oblidar grans noms del segle XX, com Debussy, Ravel i Zemlinsky. També destaca l’enregistrament en directe d’una sèrie de DVD amb la integral dels Quartets de Schubert, editats per Neu Records.

  El 2020 Harmonia Mundi va publicar, amb unes crítiques excel·lents, el seu lliurament en tres volums de la integral dels Quartets de Beethoven, titulats InventionsRevelations i Apotheosis, respectivament. L’any següent, el Quartet va llançar la segona part del seu enregistrament dels sis Quartets de Mozart dedicats a Haydn, una actuació que la revista «Strad» va descriure com “una commovedora destil·lació de l’essència mateixa de la música”.

  Guanyar el prestigiós Premi de la Fundació Borletti-Buitoni de Londres va permetre al Quartet començar a utilitzar arcs del període barroc-clàssic per a la interpretació de la música d’autors que van des de Purcell fins a Schubert, pràctica que ha aportat al grup una nova dimensió acústica que afavoreix encara més les seves exposicions dels diferents llenguatges estilístics. El Quartet Casals ha rebut també una profunda influència de compositors vius de la nostra època, com György Kurtág, i ha ofert estrenes mundials de notables compositors espanyols de l’actualitat, entre els quals destaca el Concert per a quartet de corda i orquestra de Francisco Coll, estrenat juntament amb l’Orquesta Nacional de España, i encàrrecs de Mauricio Sotelo, Benet Casablancas, Dahoud Salim, Lucio Amanti, Aureliano Cattaneo i Matan Porat.

  Per la seva tasca de difusió cultural, els membres del Quartet Casals han estat reconeguts com a ambaixadors culturals per la Generalitat de Catalunya i l’Institut Ramon Llull. Anteriorment, el Quartet ja havia obtingut el Premio Nacional de Música atorgat pel Ministeri de Cultura (2006), així com el Premi Ciutat de Barcelona (2005) i el Premi Nacional de Cultura de Catalunya (2016). El Quartet actua cada any al Palacio Real de Madrid amb l’extraordinària col·lecció d’instruments Stradivarius.

  El Quartet apareix sovint per televisió i ràdio a tot Europa i a l’Amèrica del Nord i, a més d’impartir unes molt sol·licitades classes magistrals, és quartet resident al Conservatori Koninklijk de l’Haia, Escola de Música de Fiesole i a l’ESMUC de Barcelona, ​​ciutat on viuen els seus quatre integrants.

 • També et pot interessar...

  Palau Bach
  Dilluns, 13.02.2023 – 20 h
  Sala de Concerts

  Angela Hewitt, piano

  J. S. Bach: El clave ben temperat. Llibre segon (selecció)
  J. S. Bach: Obertura francesa, BWV 831

  Preus: de 20 a 30 euros

 • Mecenes d'Honor

  Mecenes Protectors

  Mitjans Col·laboradors

  Amics Benefactors

  Benefactors Palau XXI

Índex