• Ermonela Jaho & Franz Schubert Filharmonia
  –Centenari Victoria de los Ángeles

  Palau Grans Veus | Franz Schubert Filharmonia

  Dilluns, 19 de febrer de 2024 – 20 h

  Sala de Concerts

  Concert fora d'abonament

 • En co-producció amb:

  • Associació Franz Schubert

  Certificacions ambientals

  • Logos mediambientals

  Amb la col·laboració de:

  • image/svg+xml
  • image/svg+xml
  • image/svg+xml
  • Logo nou Inaem

  Membre de:

  • image/svg+xml
 • Programa

  Ermonela Jaho, soprano
  Franz Schubert Filharmonia
  Tomàs Grau, director 


  I part

  Giacomo Puccini (1858-1924)

  Preludi
  Del tercer acte de l’òpera Edgar

  “Sì. Mi chiamano Mimì”
  Ària de Mimì de l’òpera La bohème

  “Tu che di gel sei cinta”
  Ària de Liù de l’òpera Turandot

  Intermezzo
  De l’òpera Suor Angelica

  “Senza mamma”
  Ària de Suor Angelica de l’òpera Suor Angelica

  “Un bel dì, vedremo”
  Ària de Cio-Cio-San “Butterfly” de l’òpera Madama Butterfly

  “O mio babbino caro”
  Ària de Lauretta de l’òpera Gianni Schicchi

  II part

  Albert Guinovart (1962)
  Simfonia dels Àngels

  I. I arribà un àngel
  II. Remembrances
  III. Che luce è questa
  IV. Alegria
  V. The angels come to visit us

  Durada del concert:
  Primera part, 35 minuts | Pausa de 15 minuts | Segona part, 40 minuts.
  La durada del concert és aproximada.

  Concert enregistrat per Palau Digital
  #òpera #gransfigures #estrenes

 • Poema

  Paradísia

  La por no sap qui ets,
  desconeix el desig de les mans,
  l’infinit de les ardències,
  la quietud dels teus estanys,
  la virtut amortallada dels teus regnes,
  les alzines negres que enfosquen
  tots els llacs, totes les lluernes.

  Som fruits i espires de temps
  dintre l’aigua que fumeja
  en el foc a dins del foc
  entre espectres i tenebres.

  Una forma de bellesa
  viva en la foscor.

  Lluny de la temença.

  Laia Llobera
  Paradísia (2023)

 • Comentari

  Per amor a Victoria

  El concert d’aquest vespre constitueix un dels esdeveniments més significatius dels actes previstos enguany per commemorar el centenari del naixement de Victoria de los Ángeles. A la tasca encomiable de la Fundació que porta el seu nom i que durant tot l’any ret homenatge a la insigne soprano catalana, s’hi afegeixen ara la Franz Schubert Filharmonia i el Palau de la Música. A la sala modernista, Victoria hi oferí alguns dels seus recitals més llegendaris, molts dels quals amb l’acompanyament i la complicitat d’Albert Guinovart. El pianista i compositor barceloní, tot i la seva joventut, fou mereixedor de la confiança de la ja consagradíssima soprano i esdevingué el fidel company d’escenari durant els darrers anys de la seva carrera gloriosa.

  Per tot això, no hi ha ningú millor que Guinovart per dedicar-li una obra, especialment creada per a l’ocasió, en una data tan assenyalada. I no una obra qualsevol, sinó una simfonia, la primera de l’ampli opus del compositor. L’encàrrec que li van fer Tomàs Grau i la Franz Schubert Filharmonia ha cristal·litzat en la Simfonia dels Àngels que avui s’escoltarà per primera vegada. Una obra en cinc moviments per a orquestra i soprano que no només vol ser un homenatge a la cantant, sinó també, en certa manera, una biografia íntima i musical. El primer moviment du per títol “I arribà un àngel” i evoca els orígens de Victoria de los Ángeles. Guinovart hi introdueix les melodies, que desenvoluparà en forma de leitmotiv, de tres peces particularment estimades per la soprano i que junts interpretaren en tants recitals: La nana de Sevilla, procedent del recull popular arranjat per Federico García Lorca, i la cançó castellana Tres hojitas madre, que simbolitzen respectivament les figures del pare i la mare. Al final del moviment apareix també la tonada catalana El mariner a càrrec de la flauta, instrument que Victoria estudià i que tocava durant la seva joventut amb el conjunt musical Ars Musicae.

  El segon moviment es diu “Remembrances” i té com a fil conductor la “Seguidilla” de la Carmen de Bizet, rol en el qual la cantant excel·lí i peça que gairebé sempre tancava els seus recitals. Tant és així que Guinovart recorda que la interpretà com a bis en tots i cadascun dels cent trenta-un concerts que oferiren junts. Les primeres notes d’aquest famós fragment estan tractades en forma de scherzo al començament d’un moviment on trobem també, a continuació d’un vals, una cèl·lula de l’acompanyament del lied Die Forelle de Franz Schubert, referència inevitable quan es rememora la figura de Victoria de los Ángeles. La veu, òbviament de soprano, emergeix en el tercer moviment. “Che luce è questa és un vers extret d’un sonet de Francesco Petrarca que té els àngels com a element central i que inspira una àmplia línia melòdica en què podem trobar la referència velada a una peça especialment estimada i tan simbòlica com An die Musik, també de Schubert.

  Tot i que els avatars de la vida sovint colpejaren amb força i crueltat Victoria, una de les característiques que sempre la van adornar va ser l’alegria. Una alegria encomanadissa que invariablement transmetia tant en la intimitat com sobre l’escenari. Aquest concepte és el que presideix el quart moviment de la Simfonia d’Albert Guinovart, de nou un scherzo rialler, ple de ritmes trencats que contrasta amb una inspirada vena melòdica, elements característics de l’estil del compositor. La veu reapareix al darrer moviment a través de la citació d’un poema de l’escriptora anglesa George Eliot que diu “The angels come to visit us, and we only know them when they are gone” (Els àngels ens visiten, i només ens n’adonem quan han marxat). Un adagio, finalment, clou l’obra en forma de sentit comiat.

  Una obra i un esdeveniment d’aquestes característiques havia de comptar, per força, amb una gran soprano a l’altura del repte, i no hi ha dubte que Ermonela Jaho, que aquesta nit debuta al Palau de la Música Catalana, ho està. Admiradora declarada de l’art de Victoria de los Ángeles, quan l’Albert Guinovart i en Tomàs Grau li plantejaren el projecte no dubtà ni un instant a acceptar la proposta. Considerada una de les grans figures líriques de l’actualitat, la cantant albanesa comparteix amb la catalana una sensibilitat que es manifesta amb especial intensitat en la música de Giacomo Puccini i les seves grans heroïnes.

  Si Victoria de los Ángeles fou la gran Mimì (La bohème) i la insuperable Cio-Cio-San (Madama Butterfly) de la seva època, papers dels quals deixà enregistraments discogràfics considerats unànimement llegendaris, Ermonela Jaho és, probablement, la millor intèrpret actual de les complexes criatures femenines sorgides de la ploma del compositor de Lucca. Les seves encarnacions de la geisha japonesa o de la turmentada Suor Angelica posseeixen una estatura tràgica que trasbalsa, en cada una de les seves actuacions, teatres i auditoris arreu del món. Avui ho podrem comprovar en les cinc romances que oferirà a l’escenari del Palau. El mateix escenari que va retre homenatge, una vegada i una altra, al mite, a la llegenda. A Victoria de los Ángeles.

  Antoni Colomer, periodista musical

 • 20240208 Repertori universal DESKTOP
 • Biografies

  Ermonela Jaho, soprano

  Ermonela Jaho

  @Fadil Berisha

  Sol·licitada arreu, és especialment reconeguda per les seves interpretacions de Violetta (La traviata), Madama Butterfly, Suor Angelica (Il Trittico), Adriana Lecouvreur i moltes d’altres, perquè deixa una empremta indeleble en tot el que canta.

  És Artista Ambaixadora de l’Òpera Rara i guanyadora dels Premis Internacionals de Música Clàssica (ICMA) el 2023, del premi ICMA Vocal Music el 2021 amb el seu àlbum en solitari Anima rara i del premi Readers als International Opera Awards Now.

  Ermonela Jaho, resident a Nova York, va néixer a Albània i va començar les classes de cant quan només tenia sis anys. Als catorze la van portar per primera vegada a l’Òpera de Tirana, on va escoltar La traviata i va decidir convertir-se en cantant d’òpera. Als dinou anys es va traslladar a Roma per continuar els estudis a l’Accademia Nazionale di Santa Cecilia. Durant els anys següents va guanyar molts concursos de cant a Itàlia que li van obrir les portes a la carrera de cantant.

  Les vívides interpretacions d’Ermonela Jaho i la seva identificació excepcional amb els papers que interpreta són destacades en totes les ressenyes de la crítica. El darrer any ha viscut ovacions amb el públic dempeus a Londres, París, Nova York, Múnic, Berlín, Madrid i altres ciutats. «The Economist» la va descriure com “Àngel ardent..., la soprano més aclamada del món”, i el «Financial Times», en aquests termes: “Aboca cor i ànima al seu cant. Ni tan sols proveu de resistir-vos-hi!”, mentre que «The Independent» la considera “la millor Madama Butterfly que Londres ha vist en anys” i el «Daily Telegraph» d’Austràlia la descriu com “un fenomen imparable”.

  La temporada 2022-23 va tornar a interpretar els papers de: Suor Angelica al Gran Teatre del Liceu, Violetta a la Metropolitan Opera de Nova York, Adriana Lecouvreur a l’Opera Australia de Sydney, i va protagonitzar l’obertura de temporada a l’Opéra Royal de Lieja; també cantarà Liù a la producció de Turandot del Covent Garden, Blanche a la Bayerische Staatsoper de Múnic, interpretarà el rol de Violetta de La traviata de Verdi en gira pel Japó, Magda de La rondine de Puccini a l’Opernhaus de Zúric, així com Liù a l’Opéra Nacional de París, etc.

  ermonelajaho.com

 • Franz Schubert Filharmonia

  Franz Schubert Filharmonia

  Ha gaudit des dels seus inicis d’una gran rebuda del públic, tant per la qualitat artística com per la rellevància dels programes.

  Formada per una nova generació dels millors músics del país que actuen sota la inspirada direcció de Tomàs Grau, director titular i artístic des dels inicis, la formació ha col·laborat amb solistes com ara Anne-Sophie Mutter, Maria João Pires, Joshua Bell, Mischa Maisky, Midori, Ivo Pogorelich, Patricia Kopatchinskaja, Rudolf Buchbinder, Elisabeth Leonskaja, Stephen Kovacevich, Gautier Capuçon, Sabine Meyer, Steven Isserlis, Paul Lewis, Alexei Volodin, Roberto Alagna, Mark Padmore, Seong-Jin Cho, Alice Sara Ott, Javier Perianes, Ainhoa ​​Arteta, Asier Polo, Leticia Moreno, Pablo Ferrández, Judith Jáuregui o Iván Martín.

  Ha treballat també amb els directors Josep Pons, Rinaldo Alessandrini, Antoni Ros Marbà, Gábor Takács-Nagy, Salvador Mas, Pablo González, Edmon Colomer, Paul Agnew, Guillermo García Calvo, Thomas Rösner, Virginia Martínez, Jordi Mora, Josep Caballé Domènech, Marzio Conti i Salvador Brotons, entre d’altres.

  Ha actuat al Carnegie Hall de Nova York, Palau de la Música Catalana, Gran Teatre del Liceu, Auditori de Barcelona, Auditorio Nacional de Música de Madrid, Auditorio de Saragossa, Palacio Euskalduna de Bilbao i Palau de les Arts de València, i ha fet gires de concerts als Estats Units, Alemanya, Suïssa i la República Txeca.

  La Franz Schubert Filharmonia desplega les seves temporades d’abonament a Barcelona, Tarragona i Lleida, i té l’honor de ser, des de l’any 2009, l’orquestra resident del Vendrell, vila natal del mestre Pau Casals.

  L’activitat discogràfica de la formació inclou diversos discos, entre els quals podem destacar Alba eterna, òpera del compositor Albert Guinovart, produïda pel segell Sony Classical, i Die romantische Seele amb la pianista Judith Jáuregui, produït pel segell ARS Produktion (guanyador dels International Classical Music Awards) i nominat als Premis Opus Klassik.

  www.franzschubertfilh.com

 • Tomàs Grau, director

  Tomàs Grau

  ©Michal Novak

  Director inspirat i de gran sensibilitat, és reconegut pel seu gest precís i clar i per la sinceritat de les seves lectures musicals, que busquen transmetre de manera diàfana les veritables emocions que hi ha en cadascuna de les partitures, tot compartint amb el públic el seu amor per la música.

  Ha dirigit, entre d’altres, solistes de prestigi internacional, com Anne-Sophie Mutter, Maria João Pires, Midori, Patricia Kopatchinskaja, Gautier Capuçon, Ivo Pogorelich, Mischa Maisky, Elisabeth Leonskaja, Javier Perianes, Sabine Meyer, Steven Isserlis, Paul Lewis, Alexei Volodin, Stephen Kovacevich, Seong-Jin Cho, Reinhold Friedrich, Mark Padmore i Alice Sara Ott, a les principals sales de concerts de Catalunya i a l’Estat espanyol, com el Palau de la Música Catalana, Auditori de Barcelona, Auditorio Nacional de Madrid o Auditorio de Saragossa, com també a nivell internacional, al Carnegie Hall de Nova York i Tonhalle de Zúric.

  Actualment és el director titular i artístic de la Franz Schubert Filharmonia, i el conviden habitualment a dirigir altres formacions, com l’Orquesta Simón Bolívar, Orquesta Nacional d’Espanya, Royal Symphony Orchestra de Bangkok, Orquesta Filarmónica de Bogotà, Beethoven Philharmonie, Orquesta Filarmónica de Gran Canaria, Orquesta Sinfónica del Principado de Asturias, ADDA Simfònica, Orquesta Filarmónica de Màlaga, Orquesta Sinfónica de la Región de Murcia, Orquesta de Còrdova i Stuttgarter Kammerorchester, entre d’altres. Ha enregistrat per als segells Sony Classical, ARS Produktion (segell de l’any als International Classical Music Awards) i Discmedi. 

  Entre els seus compromisos més immediats destaca la direcció dels solistes Maxim Vengerov, Ermonela Jaho, Anna Fedorova i el Trio Ludwig.

  Nascut a Barcelona l’any 1979, va fer els estudis musicals al Conservatori Superior Municipal de Música de la mateixa ciutat. Prosseguí els estudis de direcció a l’Escola Superior de Música de Catalunya, on obtingué el títol superior de direcció d’orquestra assolint les màximes qualificacions. Formació que complementà als Wiener Meisterkurse, en l’especialitat de direcció d’orquestra.

  www.tomasgrau.com

 • Formació

  Franz Schubert Filharmonia

  Violins I

  Thibault Vieux (concertino)
  Cristian Benito Elvira
  Helena Muñoz Camarero
  Miguel Angel Castillo Ortiz
  Christian Torres González
  Bernat Piqué Marré
  Ariadna Padró de la Fuente
  Heriberto Fonseca González
  Anna Roca Codinachs
  Stefanija Udicki
  Marc Charles Montesinos
  Andrea Talavero Amigó

  Volins II
  Carles Puig Ruscalleda
  Elena Claudia González Ramos
  Albert Barbeta Martí
  Irantzu Zuasti Beguiristain
  Luis Alfredo Montes Meneses
  Jordi Prim Roma
  David Gómez Moreno
  Jordi Coll Claret
  Joan Marsol Puig
  María Eugenia Paniza Andino

  Violes
  Cristina Cordero Beltrán
  Bernat Bofarull Olivés
  Gemma Pujol Coderch
  Núria Garcia Pastor
  Patricia Torres Parada
  Jordi Armengol Trepat
  Maria Cabús Soberana
  Erika Denise Gonzalez

  Violoncels
  Bruno Hurtado Gosalvez
  Albert Castán Cochs
  Carmen Gómez Gómez
  Noemí Pasquina Serra
  Elisa González-Pola Lucio
  Maria Jesús Coll Moreta
  Oriol Prat Sabater

  Contrabaixos
  Felipe Hernán Contreras Muñoz
  Nenad Jovic
  Lina Stella Humbel
  Paula Piñero Garrido
  María Llastarry González

  Flautes
  Neus Puig Valls
  Raquele Magalhães
  Sandra Pérez Esteve

  Oboès
  Pilar Bosque Marín
  Montse Piqué Muntané
  Daniel Souto Neira

  Clarinets
  Lluís Casanova Martínez
  Mari Carmen García Pérez
  Naüm Monterde Segura

  Fagots
  Carlos Martín Esteve
  Pepa Fusté Pujadó
  Laia Magrí Pont

  Trompes
  Pedro Meseguer Magaña
  Clara Marimon Climent
  Victor Talayero Mocholi
  Aaron González González

  Trompetes
  Josep Lluís López Navarro
  Guillem Rodríguez Calatayud
  Joan Carles Julio López 

  Trombons
  Jordi Masip Masip
  Pol Vilar Serra
  Alex Huguet Querol

  Tuba
  David Llopart Martínez

  Timpani
  Pau Montané Pascual

  Percussió
  Luís Angulo Pons
  Sabela Castro Rodríguez
  Miquel Àngel Martínez Martínez

  Arpa
  Esther Pinyol Grífols

   

  Director artístic
  Tomàs Grau Recto

  Producció i regidoria
  Núria Morera Canosa
  Jaume Cortacans Gorgas
  Frederic Hernàndez Torner

  Màrqueting i comunicació
  Guillem Mora Bosch
  Cesc Grau Recto
  Paula Moreno

  Coordinador artístic
  Jordi Gastó Jaén

  Direcció general
  Eulàlia Grau Recto

 • Textos

  Giacomo Puccini (1858-1924)

  “Sì. Mi chiamano Mimì”, ària de Mimì de l’òpera La bohème
  Llibret de Luigi Illica (1857-1919) i Guiseppe Giacosa (1847-1906)

  Sì.
  Mi chiamano Mimì,
  ma il mio nome è Lucia.
  La storia mia è breve.
  A tela o a seta
  ricamo in casa e fuori...
  Son tranquilla e lieta
  ed è mio svago
  far gigli e rose.
  Mi piaccion quelle cose
  che han sì dolce malìa,
  che parlano d'amor,
  di primavere,
  che parlano di sogni
  e di chimere,
  quelle cose che han nome poesia...
  Lei m'intende?

  Sí.
  Em diuen Mimì,
  però el meu nom és Lucia.
  La meva història és breu.
  Sobre roba o sobre seda
  brodo, a casa i fora de casa.
  Soc tranquila i alegre,
  i em distrec
  fent lliris i roses.
  M’agraden les coses
  que tenen aquest dolç encís,
  que parlen d’amor,
  de primaveres;
  que parlen de somnis,
  i de quimeres,
  aquelles coses que anomenen poesia...
  M’entén?

  Mi chiamano Mimì,
  il perché non so.
  Sola, mi fo il pranzo
  da me stessa.
  Non vado sempre a messa,
  ma prego assai il Signore.
  Vivo sola, soletta
  là in una bianca cameretta:
  guardo sui tetti e in cielo;
  ma quando vien lo sgelo
  il primo sole è mio
  il primo bacio dell'aprile è mio!

  Em diuen Mimì.
  El perquè... no el sé.
  Sola, em faig el dinar,
  jo mateixa.
  No vaig gaire a missa,
  però prego sovint al Senyor.
  Visc sola, soleta; 
  allà, en una petita cambra blanca:
  miro el cel i les teulades.
  Però quan comença el desgel,
  el primer sol és meu,
  el primer petó d’abril és meu!

  Germoglia in un vaso una rosa...
  Foglia a foglia l'aspiro:
  Cosi gentile
  il profumo d'un fiore!
  Ma i fior ch'io faccio,
  ahimè,
  il fior ch'io faccio
  ahimè! non hanno odore.
  Altro di me non le saprei narrare.
  Sono la sua vicina
  che la vien fuori d'ora a importunare.

  Brota en un gerro una rosa,
  petal a petal l’oloro;
  que delicat és
  el perfum d’una flor...
  Pero les flors que jo faig,
  ai de mi!
  les flors que jo faig... ai!
  no fan olor...
  De mi, no sabria què més dir-li.
  Soc la seva veïna,
  que ve a deshora a importunar-lo.

  “Tu che di gel sei cinta”, ària de Liù de l’òpera Turandot
  Llibret de Guiseppe Adami (1878-1946) i Renato Simoni (1875-1952)

  Sì, Principessa, ascoltami!
  Tu che di gel sei cinta,
  da tanta fiamma vinta,
  l'amerai anche tu!
  Prima di questa aurora,
  io chiudo stanca gli occhi,
  perchè egli vinca ancora...
  Per non... per non vederlo più!
  Prima di questa aurora,
  io chiudo stanca gli occhi
  per non vederlo più!

  Sí, princesa, escolta’m!
  Tu, que t’envoltes de gel,
  conquerida per tanta flama,
  l’estimaràs malgrat tu!
  Abans d’aquesta aurora,
  cansada, tancaré els ulls,
  per tal que ell segueixi vivint...
  Per no... Per no tornar-lo a veure!
  Abans d’aquesta aurora,
  cansada, tancaré els ulls
  per no tornar-lo a veure!

  “Senza mamma”, ària de Suor Angelica de l’òpera Suor Angelica
  Llibret de Giovacchino Forzano (1883-1970)

  Senza mamma, o bimbo
  tu sei morto!
  Le tue labbra, senza
  i baci miei, scoloriron
  fredde, fredde!
  E chiudesti, o bimbo,
  gli occhi belli!
  Non potendo carezzarmi,
  le manine componesti
  in croce!

  Sense mare, oh infant,
  has mort!
  Els teus llavis, sense
  els meus besos, empal·lidiren,
  freds, freds!
  I tancares, infantó,
  els teus bells ulls!
  No podent acaronar-me,
  vas posar les teves manetes
  en creu!

  E tu sei morto senza
  sapere quanto t'amava
  questa tua mamma!
  Ora che sei un angelo
  del cielo,
  ora tu puoi vederla
  la tua mamma.

  I has mort sense saber
  quant t’estimava
  aquesta mare teva!
  Ara que ets un àngel
  del cel,
  ara podràs veure
  la teva mare.

  Tu puoi scendere giù
  pel firmamento
  ed aleggiare in torno
  a me ti sento.
  Sei qui, sei qui, mi
  baci e m'accarezzi.
  Ah! dimmi, quando
  in ciel potrò vederti?
  Quando potrò baciarti?
  Oh! dolce fine d'ogni
  mio dolore, quando in
  cielo con te potrò
  morire?

  Pots davallar des
  del firmament
  i desplegar les teves ales.
  Et sento al meu voltant.
  Ets aquí, ets aquí,
  em beses i m’acarones.
  Ah, digues quan podré
  veure’t al cel?
  Quan podré besar-te?
  Oh! Dolça fi de tot
  el meu dolor,
  quan podré morir amb tu
  al cel?

  Quando potrò morire,
  potrò morire?
  Dillo alla mamma,
  creatura bella,
  con un leggero
  scintillar di stella.
  Parlami, parlami, amore,
  amore, amore!

  Quan podré morir,
  podré morir?
  Digues-li a la teva mare,
  bella criatura,
  amb un lleuger
  guspireig d’estrelles!
  Parla’m, parla’m, amor,
  amor, amor!

  “Un bel dì, vedremo”, ària de Cio-Cio-San “Butterfly” de l’òpera Madama Butterfly
  Llibret de Luigi Illica i Giuseppe Giacosa

  Un bel dì, vedremo
  levarsi un fil di fumo
  dall'estremo confin del mare. E poi la nave
  appare. Poi la nave bianca
  entra nel porto, romba il
  suo saluto. Vedi? È venuto!

  Un preciós dia veurem
  alçar-se un fil de fum
  a l’horitzó. I aleshores la nau
  apareixerà. Després aquesta nau blanca
  entrarà a port, i saludarà de manera
  eixordadora. Ho veus? Ja ha arribat!

  Io non gli scendo incontro.
  Io no. Mi metto là sul ciglio del
  colle e aspetto, e aspetto gran tempo
  e non mi pesa, la lunga attesa.
  E uscito dalla folla cittadina
  un uomo, un picciol punto
  s'avvia per la collina.

  Jo no vaig a trobar-lo.
  Em poso allà, al capdamunt del turó,
  i espero, espero llargament
  i no em pesa la llarga espera.
  I sortint d’entre la multitud
  un home, una mica petit,
  es dirigeix cap al turó.

  Chi sarà? chi sarà?
  E come sarà giunto
  che dirà? che dirà? Chiamerà
  Butterfly dalla lontana.

  Qui serà?
  I quan arribi,  
  què dirà? Què dirà?
  Cridarà Butterfly des de lluny.

  Io senza dar risposta
  me ne starò nascosta un po' per celia...
  e un po' per non morire
  al primo incontro,
  ed egli alquanto in pena chiamerà, chiamerà:
  piccina mogliettina olezzo di verbena,
  i nomi che mi dava
  al suo venire.

  I jo, sense respondre,
  seré allà amagada, una mica per neguitejar-lo
  i una mica per no morir,
  a la primera trobada,
  i ell amb certa inquietud cridarà, cridarà:
  “Petita esposa, d’olor de verbena",
  els noms que em posava
  quan tornava a casa.

  Tutto questo avverrà, te lo prometto.
  Tienti la tua paura,
  io con sicura fede l'aspetto.

  Tot això succeirà, t’ho asseguro.
  Aguanta’t la por,
  l’espero amb fe ferma.

  “O mio babbino caro”, ària de Lauretta de l’òpera Gianni Schicchi
  Llibret de Giovacchino Forzano

  O mio babbino caro,
  Mi piace, è bello, bello,
  Vo’ andare in Porta Rossa
  A comperaar l’anello!
  Sí, sí, ci voglio andare!
  E se l’amassi indarno,
  Andrei sul Ponte Vecchio
  Ma per buttarmi in Arno!
  Mi struggo e mi tormento,
  O Dio! Vorrei morir!
  Babbo, pietà, pietà!

  Oh, pare estimat,
  m’agrada, és bell, és bell,
  vull anar a Pont Rosa
  a comprar l’anell!
  Sí, sí, hi vull anar!
  I si l’estimés en va,
  aniria al Pont Vell
  però per tirar-me a l’Arno!
  Em consumeixo i em turmento,
  oh, Déu, em voldria morir!
  Pare, pietat, pietat!

  Albert Guinovart (1962)
  Simfonia dels Àngels

  III. Che luce è questa
  Sonet CCCXLVI de Francesco Petrarca (1304-1374)

  Li angeli electi et l'anime beate
  cittadine del cielo, il primo giorno
  che madonna passò, le fur intorno
  piene di meraviglia et di pietate.

  Les ànimes en beutat assenyalada
  ciutadanes del cel, el dia
  que la meva senyora pujava
  quedaren meravellades i apiadades.

  "Che luce è questa, et qual nova beltate?
  - dicean tra lor - perch'abito sí adorno
  dal mondo errante a quest'alto soggiorno
  non salí mai in tutta questa etate".

  “Quina llum és aquesta, qui és aquesta beutat
  –es van dir– que puja amb tanta gràcia
  del món errant fins aquí
  quan ningú recorre els camins?”.

  Ella, contenta aver cangiato albergo
  si paragona pur coi piú perfecti
  et parte ad or ad or si volge a tergo,

  Ella, contenta d’haver canviat de recer
  passa per davant dels elegits
  i quan marxa, mira cap enrere,

  mirando s'io la seguo, et par ch'aspecti:
  ond'io voglie et pensier' tutti al ciel ergo
  perch'i' l'odo pregar pur ch'i' m'affretti.

  per veure si la segueixo, i m’espera:
  aixeco tots els meus sentits cap al cel
  per veure que em vol allà, al seu costat.

  V. The angels come to visit us

  Text de George Eliot-Mary Ann Evans (1819-1880)

  “The golden moments in the stream of live rush part us, and we see nothing but sand; the angels come to visit us, and we only know them when they are gone”

  “Els moments daurats del ràpid corrent de la vida ens envaeixen, i no veiem res més que sorra; els àngels ens venen a visitar, i només els reconeixem quan ja han marxat”

  Text d’Anton Txékhov (1860-1904)
  (traducció de l’anglès del text original en rus)

  “We shall find peace, we shall hear angels, we shall see the sky sparkling with diamonds”

  “Descansarem, sentirem els àngels, veurem el cel cobert de diamants”

 • També et pot interessar...

  Palau Grans Veus
  Dilluns, 22.02.24 – 20 h
  Sala de Concerts

  Fauré, Ginastera, Montsalvatge, Obradors i Schubert

  Katharina Konradisoprano
  Ammiel Bushakevitzpiano

  I part
  F. SCHUBERT: Die Sterne, Im Abendrot, Lied der Anne Lyle, An den Mond, An mein Herz
  G. FAURÉ: Le papillon et la fleur, Mandoline, Chanson d’amour, Les berceaux, Notre amour
  A. GINASTERA: Cinco canciones populares argentinas, op. 10

  II part
  F. SCHUBERT: Guarda, che bianca luna, Nacht und Träume, Ständchen, Fischerweise
  X. MONTSALVATGE: Cinco canciones negras
  F. OBRADORS: Coplas de Curro Dulce, El molondrón, Polo del contrabandista, Del cabello más sutil, El Vito

  Preus: de 25 a 38 €

 • Mecenes d'Honor

  Mecenes Protectors

  Mitjans Col·laboradors

  Amics Benefactors

  Benefactors Palau XXI

Índex