• Companyia Neus Mar, havaneres

  Dones de sal

  Tardes al Palau

  Dimarts, 27 de setembre de 2022 – 19 h

  Sala de Concerts

 • Amb la col·laboració de:

  • image/svg+xml
  • image/svg+xml
  • image/svg+xml
  • Logo nou Inaem

  Membre de:

  • image/svg+xml
 • Programa

  COMPANYIA NEUS MAR
  Neus Mar
  , veu, idea i direcció
  Montse Canals Rabasseda, dansa, idea i direcció
  Pep Rius, contrabaix i arranjaments
  Sónia Zurriaga, acordió i veu
  Emilio Sánchez Rubio, guitarra, veu i arranjaments
  Enric Canada, percussions
  Jordi Borrell, tècnic de so
  Pep Arumí, tècnic de llums
  Jaume Tans, escenografia


  DONES DE SAL 

  Primera part: “LA TRADICIÓ”
  La remendadora (Neus Martínez-Emilio Sánchez Rubio)
  Mare vull ser pescador (Antònia Vilàs)
  M’agrada el mar (Josep Miquel Servià-Josep Bastons)
  La subhasta (Tòfol Mus-Josep Bastons)
  El pescador (José Barros)

  Segona part: “LA REFLEXIÓ”
  Yemaha (cant popular)
  Nana del Mediterráneo (María José Llergo)
  Mar trencat (Neus Martínez-Emilio Sánchez Rubio)
  Plany al mar (Joan Manuel Serrat)
  Solo le pido a Dios (León Gieco)

  Tercera part: “LA PASSIÓ”
  Què t’ha dit el mar? (Clara Bonfill) 
  Cançó de fer camí (Maria-Mercè Marçal-Rusó Sala)
  Vestida de nit (Glòria Cruz-Càstor Pèrez)
  La meva terra és el mar (Jesús Rovira)
  Dones de sal (Neus Martínez-Emilio Sánchez Rubio)

  Durada aproximada del concert: 80 minuts, sense pausa

  #popular

 • 20220428 Anunci Palau100 T2223 DESKTOP
 • Sinopsi

  La música mediterrània i la dansa contemporània protagonitzen Dones de sal, un espectacle emocionant que neix per donar visibilitat a les dones del món del mar. Una descoberta de les experiències vitals que construeixen el paisatge humà mediterrani; de l’empoderament de la feminitat sovint silenciada; dels somnis de les persones que s’hi endinsen cercant un nou futur; de la seva explotació i de la fragilitat del medi; de la cultura marítima mil·lenària que tot ho embolcalla. La música, la veu i la dansa ens endinsen en un mar ple d’emocions i ens fa reflexionar sobre el significat de la Mediterrània, avui, en les nostres vides.

  Amb Dones de sal, el Museu de la Pesca s’alia amb la companyia Neus Mar per compartir el propòsit de retre homenatge a les dones de mar, a la cultura i patrimoni marítims, i ho fem en l’any de celebració del vintè aniversari de l’obertura del Museu al port de Palamós.

 • Comentari

  Dones de sal

  Des de la seva naixença a Cuba, a mitjan segle XIX, la veu salada i nostàlgica de l’havanera ha protagonitzat un llarguíssim viatge d’anada i tornada. Bressolada per les onades del mar, va passar de ser un ritme purament ballable en els seus orígens, una evolució de la contradansa criolla, fins a esdevenir un gènere per ser cantat, inconfusible en el seu compàs cadenciós i el seu lirisme ple de melangia. Ara, en ple segle XXI, aquest viatge encara no arriba a la seva fi, de bracet de nous intèrprets i creadors que continuen explorant i enriquint un repertori que s’ha guanyat un lloc de privilegi en la cultura i la memòria popular.

  L’espectacle d’avui n’és un exemple immillorable. Concebut i protagonitzat per una veu solista femenina –fet encara singular en un espai sonor capitalitzat tradicionalment per les masculines–, Dones de sal vol anar més enllà d’un recital habitual. Com el seu nom anticipa, aquesta proposta vol ser un homenatge a totes aquelles dones que, malgrat una invisibilitat històrica, també formen part consubstancial del món del mar. Tot combinant música i dansa contemporània i amb l’havanera com a eix vertebrador, però abraçant igualment altres gèneres populars, l’espectacle també esdevé un espai de reflexió sobre el significat, a les nostres vides, del mar que ens envolta; aquest Mediterrani en el qual tants s’endinsen –i tants s’hi queden– a la recerca d’un futur millor.

  Estructurada en tres parts –“Tradició”, “Reflexió” i “Passió”–, Dones de sal ens proposa un viatge musical que arrenca amb una havanera que parla de les dones que treballen, anònimament, reparant les xarxes de pesca mentre esperen la tornada dels que s’han fet a la mar. Guardonada al Concurs d’Havaneres de Sant Pol 2017, La remendadora ens introdueix en un repertori que continua amb un dels títols més reeixits del gènere, Mare vull ser pescador, de la poetessa barcelonina Antònia Vilàs, i dues peces del reconegut compositor Josep Bastons, M’agrada el mar i La subhasta.

  El pescador, del colombià José Barros, el cèlebre autor de La piragua, ens enllaça amb el tema que obre la segona part, la cançó popular Yemaha, dedicada a la divinitat del mar de la mitologia ioruba. Aquest segon bloc ens farà reflexionar sobre la tragèdia de la immigració, amb cançons que parlen directament del tema, com l’havanera Mar trencat, la Nana del Mediterráneo, de la cantaora cordovesa María José Llergo, o el gran himne pacifista Solo le pido a Dios, de l’argentí León Gieco.

  El tram final, marcat per la “Passió”, ens permet contraposar la força de títols com La meva terra és el mar, popularitzat pel grup de rock Lax’n’Busto, amb l’eteri lirisme de la bellíssima Vestida de nit. Per finalitzar, un títol de darrera creació, amb lletra –igual que La remendadora i Mar trencatde la mateixa intèrpret que protagonitza l’espectacle. Segon premi a l’edició d’enguany del Concurs de Sant Pol, Dones de sal no és només l’inspirada havanera que dona títol a l’espectacle, sinó també un veritable manifest en el qual l’autora reivindica l’empoderament de la feminitat alhora que proclama el seu amor per un mar que, essent “de tots, no és de ningú”.

  Ana María Dávila, periodista musical

 • Biografia

  Companyia Neus Mar, havaneres

  Companyia Neus Mar

  L’havanera i el cant de taverna han anat evolucionant i en aquest procés s’ha esdevingut la proposta que ens ofereix la cantant Neus Mar, una de les poques veus femenines solistes del gènere. Neus Mar s’endinsa al món de l’havanera l’any 2008 acompanyada de Càstor Pérez, i durant aquests anys s’ha fet un lloc en un món tradicionalment de formacions vocals majoritàriament masculines i també mixtes.

  Neus Mar ens ofereix una manera d’interpretar, de connectar amb el públic, d’entendre i de sentir l’havanera que defuig els estereotips tradicionals. Ha enregistrat diversos treballs discogràfics i actuat en les cantades més importants del nostre país, entre les quals cal destacar la Cantada d’Havaneres de Calella de Palafrugell.

  La seva personalitat inquieta la porta a crear diversos concerts i espectacles, entre els quals destaca Íntimament Llach, estrenat l’any 2019 amb la companyia Neus Mar. Actualment és la cantant solista de l’espectacle Trencadís, amb la cobla La Flama de Farners. L’agost del 2022 guanya el segon premi i el premi popular del Concurs de Composició d’Havaneres de Sant Pol de Mar, amb l’havanera Dones de sal, composta amb el seu guitarrista des de fa deu anys, Emilio Sánchez. 

 • També et pot interessar...

  Tardes al Palau
  Dimarts, 15.11.2022 - 19 h
  Sala de Concerts

  Cobla Sant Jordi-Ciutat de Barcelona
  Albert Guinovart, piano
  Robert Armengol, percussió
  Marcel Sabaté, director

  Concert commemoratiu del centenari del naixement de Manuel Oltra i Ferrer (1922-2015)

  Preu: 20 euros

 • Mecenes d'Honor

  Mecenes Protectors

  Mitjans Col·laboradors

  Amics Benefactors

  Benefactors Palau XXI

Índex