• Cosmos Quartet
  —Webern, Schumann i Schubert

  Petit Palau Cambra

  Dimecres, 2 de novembre de 2022 – 20 h

  Petit Palau

 • Amb la col·laboració de:

  • image/svg+xml
  • image/svg+xml
  • image/svg+xml
  • Logo nou Inaem

  Membre de:

  • image/svg+xml
 • Programa

  Cosmos Quartet:
  Helena Satué, violí I
  Bernat Prat, violí II
  Lara Fernández, viola
  Oriol Prat, violoncel


  I
  Anton Webern (1883-1945)
  Cinc moviments per a quartet de corda, op. 5

  Heftig bewegt
  Sehr langsam
  Sehr lebhaft
  Sehr langsam
  In zarter Bewegung

  Robert Schumann (1810-1856) 
  Quartet de corda op. 41/1

  Introduzione. Andante espressivo - Allegro
  Scherzo. Presto
  Adagio
  Presto

  II
  Franz Schubert (1797-1828)
  Quartet de corda, D. 804, “Rosamunde”

  Allegro ma non troppo
  Andante
  Menuetto. Allegretto - Trio
  Allegro moderato

  Durada aproximada del concert:
  Primera part, 40 minuts | Pausa de 15 minuts | Segona part, 30 minuts.

  Concert enregistrat per Catalunya Música

  #clàssics #jovestalents

 • Poema

  regal

  un poema pot contenir
  el sentit total del món.

  aquest poema conté
  un dibuix fugaç
  creat per uns núvols.

  la capsa és vermella,
  el títol n’és el llaç.

  obro mans i ulls.
  abandono el text

  Eduard Escoffet
  El terra i el cel (LaBreu edicions, 2013)

 • Comentari

  Músiques redemptores

  El repertori que es tria per a un concert important és sempre indicatiu de l’estat de forma, la maduresa, la projecció i l’ambició de qui el tria. El Quartet Cosmos, a qui seguim enlluernats des de fa uns quants anys, és una d’aquelles formacions que, tot i la seva excel·lència, no para de créixer i de madurar, amb l’ambició lluminosa de la joventut dels seus membres i la consistència sòlida d’un treball tenaç, constant i ben fet.

  I per a aquest concert han triat un repertori d’altíssima volada, d’or massís, d’aquells que, quan es proposen, tothom es mira de reüll i en silenci. L’exigència d’aquestes obres no és només tècnica o virtuosística (que també, i molt): és de concepció, de coherència estructural, de síntesi. I ho podrem comprovar de seguida en aquesta mena de bomba comprimida de música que són els Cinc moviments per a quartet de corda, op. 5 d’Anton Webern, una obra que, tot i no depassar els deu minuts, és d’una concentració extrema i d’una gran densitat: cada frase està farcida d’indicacions, i el ventall dinàmic, agògic i tímbric és amplíssim. Webern la va compondre l’any 1909, quan tenia vint-i-sis anys (a l’ombra del seu gran mestre Schönberg); es tracta de la seva primera obra instrumental alliberada del sistema tonal, i amb aquest esperit aforístic que va explotar en totes les obres posteriors: dir molt a través de poc; una mena de haiku sonor.

  També és un repte seriós fer la lectura adequada del primer quartet de l’Opus 41 de Schumann, on trobem la llegendària bipolaritat del seu geni creador, que ell mateix va explicar: “La meva personalitat viva, dinàmica, alegre, és Florestan... Eusebius representa el meu aspecte somiador, nostàlgic”. En aquest quartet, una autèntica foguerada creativa escrita en només sis dies (entre el 2 i el 8 de juny de 1842), trobem l’esperit dels dos alter ego de l’autor, expressats amb vehemència, entusiasme o dolçor, i a través d’un desenvolupament tonal extravagant i inusual, que ens fa ballar de La menor a Fa major contínuament: música simptomàtica, reflex de la complexa personalitat del creador.

  Aquest i els altres dos quartets de l’Opus 41 són un homenatge als clàssics del gènere (especialment Beethoven), estan dedicats al seu admirat Mendelssohn (que en sentir aquest primer quartet va escriure que “li havia agradat de manera absolutament extraordinària”) i van ser el regal per al vint-i-tresè aniversari de la seva estimada esposa, Clara (el 13 de setembre), poques setmanes abans de l’estrena pública a la Gewandhaus de Leipzig, a càrrec del quartet liderat per Ferdinand David. Després d’aquesta genial erupció de l’Opus 41, Schumann mai més va compondre cap altre quartet de corda.

  I l’aparent contenció i elegància del Quartet en La menor, D. 804 de Schubert també ha de contenir aquella inquietud premonitòria, aquell presagi sinistre que devia corcar l’ànim de l’autor, un jovenot de vint-i-set anys, incòmode en un món hostil, castigat per una malaltia humiliant –la sífilis– i flirtejant amb la depressió. Però la creació musical era balsàmica per a Schubert, pura redempció, un exorcisme: aquest és el primer de tres Quartets monumentals, els últims de la seva producció, autèntics diaris íntims sonors que anuncien les grans creacions simfòniques de l’etapa final.

  El sobrenom de Rosamunde li ve per l’ús que Schubert fa, a l’“Andante”, del tema del tercer entreacte de la música incidental per al ballet Rosamunde, escrita pocs mesos abans, i que és l’eix de tot el moviment. Schubert també recicla la melodia d’un lied seu, compost cinc anys enrere sobre un poema de Schiller, Els déus grecs, com a tema del “Menuetto”: a la cançó, s’hi formula repetidament una pregunta angoixant, “Bellesa del món, on ets?”, que al Quartet es respon amb una profunda tristesa que esclata amb un xiscle violent del primer violí. L’optimisme de l’“Allegro” final, però, sembla buscar la reconciliació amb el món, i nous horitzons creatius: aquest és l’únic Quartet de Schubert que va ser publicat en vida seva, i quan va ser estrenat al Musikverein de Viena, el 14 de març de 1824, va ser molt ben acollit. Va ser un miratge.

  Xavier Chavarria, musicòleg i crític musical

 • 20220428 Anunci Palau100 T2223 DESKTOP
 • Biografia

  Cosmos Quartet

  Cosmos Quartet 2024

  Helena Satué, violí I
  Bernat Prat, violí II
  Lara Fernández, viola
  Oriol Prat, violoncel

   

  “El Cosmos Quartet se eleva a las alturas”, Luis Gago («El País»)

  El Cosmos Quartet neix el 2014 de l’amistat i complicitat de quatre músics amb l’objectiu de descobrir i aprofundir l’extens i fascinant repertori per a quartet de corda.

  Cadascun dels membres ha mantingut trajectòries internacionals en l’àmbit de solista, músic de cambra i orquestral, en què han treballat amb professors i en escoles a París, Ginebra, Colònia, Stuttgart, Basilea i Berlín.

  El quartet ha rebut classes i consells dels professors Rainer Schmidt, Hatto Beyerle, Johannes Meissl, Alfred Brendel, Miguel da Silva, Jonathan Brown, Anita Mitterer, Krzysztof Chorzelski i Patrick Judt, entre d’altres.

  Malgrat la seva joventut, el Cosmos Quartet ha aconseguit un ampli reconeixement i ha obtingut el primer premi de l’Irene Steels-Wilsing Foundation Competition 2018 de Heidelberg, el primer premi del 13è Premi BBVA de Música de Cambra Montserrat Alavedra (2018) a Terrassa i el tercer premi del Carl Nielsen International Chamber Music Competition 2015 de Copenhaguen.

  L’abril del 2019 va ser seleccionat al costat del pianista Igor Levit per tocar a la gala del prestigiós Premi de Música de Heidelberg atorgat a John Gilhooly, director del Wigmore Hall i la Royal Philharmonic Society.

  Des del 2021 i durant tres anys, és quartet resident del Palau de la Música Catalana, on ha interpretat les integrals d’obres per a quartet d’Anton Webern, Robert Schumann i Johannes Brahms, juntament amb altres obres. El quartet també manté una constant relació amb el Centro Nacional de Difusión Musical, que l’ha presentat en dues ocasions al prestigiós cicle Liceo de Cámara. També ha rebut la invitació del Quartet Casals per participar en les dues Biennals de Quartet celebrades a l’Auditori de Barcelona.

  La temporada actual ha protagonitzat el concert inaugural de la temporada La Filarmónica a la sala gran de l’Auditorio Nacional de Madrid i tornarà a la Schubertíada amb dos concerts. També ha debutat al Festival de Granada. Així mateix, ha actuat de gira per Alemanya i Portugal.

  El grup ha estat convidat a participar al Streichquartettfest de Heidelberg, en diverses ocasions a l’Auditori de Barcelona i a la Schubertíada de Vilabertran, a la Quinzena Musical de Sant Sebastià, Temporada Ibercamera a l’Auditori de Girona, Festival van Vlaanderen a Gant (Bèlgica), Festival Música Sud a Motril, Festival Pau Casals, Festival de Torroella de Montgrí i East Neuk Festival a Escòcia. Des de la seva creació ha actuat al Wigmore Hall de Londres, Auditori Miguel Delibes de Valladolid, Fundación Juan March de Madrid i la sala ORF Kulturhaus de Viena, entre d’altres.

  El maig del 2019 va publicar el seu primer registre discogràfic amb l’editorial Seed, que inclou Quartets de Joseph Haydn, Johannes Brahms i Raquel García-Tomás. El 2023, també amb Seed Music, van publicar el segon àlbum amb obres de Beethoven, Brahms i Octavi Rumbau, i aquest 2024 publicaran un tercer registre completant la gravació de la integral de quartets de corda de Brahms.

  El Cosmos Quartet toca amb quatre instruments del lutier barceloní David Bagué.

 • També et pot interessar...

  Palau Cambra
  Dimecres, 30.11.22 – 20 h
  Sala de Concerts

  Berg, Ravel, Widmann, Carter i Messiaen

  Isabelle Faust, violí
  Jean-Guihen Queyras, violoncel
  Jörg Widmann, clarinet
  Pierre-Laurent Aimard, piano

  A. Berg: Quatre peces per a clarinet i piano, op. 5
  M. Ravel: Sonata per a violí i violoncel
  J. Widmann: Fantasia per a clarinet sol
  E. Carter: Epigrames per a violí, violoncel i piano
  O. Messiaen: Quartet per a la fi dels temps

  Preu: 35 €

 • Mecenes d'Honor

  Mecenes Protectors

  Mitjans Col·laboradors

  Amics Benefactors

  Benefactors Palau XXI

Índex