• Cor Mitjans, Cor Petits & Cors del SCIC
  Cuques de llum

  La Casa dels Cants

  Diumenge, 26 de maig de 2024 – 12 h

  Petit Palau

 • Compromís amb el medi ambient

  • Logos mediambientals

  Amb la col·laboració de:

  • image/svg+xml
  • image/svg+xml
  • image/svg+xml
  • Logo nou Inaem

  Membre de:

  • image/svg+xml
 • Programa

  Cor Mitjans de l’Orfeó Català (Glòria Fernàndez, directora)
  Cor Petits de l’Orfeó Català 
  (Gemma Tatay, directora)
  Cors de l'Escola de Música Municipal d'El Perelló (Montserrat Bella, directora)
  Cor Infantil Els Matiners de l’Hospitalet (Núria Cantero, Núria Cirera i Mònica Peig, directores)
  Cor Infantil Escola-Niu de Castellterçol (Elisenda Cabero i Carles Farreras, directors)
  Coral Infantil de Mitjans de l’Escola Musicant de Barcelona (Ariadna Mata, directora)
  Gymúsic (Irene Chao, directora) 


  Dins la fosca (cànon popular)
  Montserrat Bella, directora

  Bosc endins (cànon alemany del segle XVIII)
  Glòria Fernàndez, directora

  Marc Dalmases
  Cuques de llum

  La sargantana        
  Núria Cantero, directora
  Elena Pozo, pianista

  El mussol                 
  Glòria Fernàndez, directora            
  Marc Vidal, pianista

  L’escarabat piloter
  Montserrat Bella, directora             
  Elena Pozo, pianista

  La papallona                      
  Gemma Tatay, directora  
  Laia Armengol, pianista

  L’esquirol                
  Elisenda Cabero, directora              
  Laia Armengol, pianista

  El capgròs               
  Gemma Tatay, directora  
  Laia Armengol, pianista

  Canta un grill          
  Elisenda Cabero, directora              
  Elena Pozo, pianista

  L’abella                    
  Ariadna Mata, directora   
  Marc Vidal, pianista

  El mosquit               
  Glòria Fernàndez, directora            
  Laia Armengol, pianista

  El cargol                   
  Elisenda Cabero, directora              
  Laia Armengol, pianista

  L’aranya                  
  Mònica Peig, directora     
  Marc Vidal, pianista

  La cuca de llum      
  Ariadna Mata, directora   
  Marc Vidal, pianista

  Aquest concert té una durada de 60 minuts, sense pausa.
  La durada del concert és aproximada.
  #coral #enfamília

 • Poema

  Paradísia

  La por no sap qui ets,
  desconeix el desig de les mans,
  l’infinit de les ardències,
  la quietud dels teus estanys,
  la virtut amortallada dels teus regnes,
  les alzines negres que enfosquen
  tots els llacs, totes les lluernes.

  Som fruits i espires de temps
  dintre l’aigua que fumeja
  en el foc a dins del foc
  entre espectres i tenebres.

  Una forma de bellesa
  viva en la foscor.

  Lluny de la temença.

   

  Laia Llobera
  Paradísia (2023)

 • Comentari

  La natura, amb unes altres ulleres

  Les cançons infantils sempre han estat presents a la nostra cultura. Formen part dels nostres aprenentatges i vincles amb el món. Permeten als infants descobrir la seva llengua i aprendre vocabulari. Per a aquest concert, Marc Dalmases posa música a una sèrie de poemes d’un llibre molt especial, Plantes i cuques de llum del poeta surià Salvador Perarnau i Canal (1895-1971). Només llegir-lo, el compositor va imaginar com sonaria aquesta “desfilada viva de les bestioles de Nostre Senyor".

  Salvador Perarnau, nascut cap al final del segle XIX, va viure una època de grans transformacions socials. Un dels seus interessos a l’hora d’escriure era adreçar-se al públic infantil. Ja l’any 1930 publica Cuques de llum, on cada bestiola, segons el pròleg del mateix llibre, “hi passa amb el seu posat, amb el seu vestit; fa el seu saltiró o la seva voladeta”. El 1966 es tornen a publicar aquests poemes afegint-hi un recull dedicat a les plantes. És aquesta edició, Plantes i cuques de llum, la que cau en mans de Marc Dalmases.

  El compositor va heretar-ne de la seva àvia un exemplar signat i des del moment en què es va endinsar en els seus textos es va sentir fascinat per aquelles bestioles, inclús de les que podien tenir connotacions negatives. Perarnau descriu de tal manera l’aranya o l’escarabat piloter que acabes enamorant-te’n. Marc Dalmases posa música a un total d’onze poemes, entre els quals trobem una abella, un esquirol, una aranya, un capgròs, un mussol, un escarabat piloter, una sargantana, un cargol, una papallona, un mosquit i, és clar, una cuca de llum.

  En aquestes músiques, Dalmases busca una estètica propera a l’època dels poemes. Crea un discurs musical fugint de les influències de la música moderna anglosaxona, de l’estil clàssic de la tradició europea i de l’estil més contemporani del segle XX. Arriba d’aquesta manera a una estètica amable però no evident. Les parts per a veu són senzilles, amb melodies que es poden reconèixer, adequades per a infants i la part de piano està escrita amb un llenguatge més elaborat i complex.

  El compositor volia assolir tres objectius molt clars: difondre l’obra de Salvador Perarnau, augmentar el repertori de cançons perquè els infants puguin cantar en un català de qualitat i que, en cantar aquestes obres, es pugui aprendre sobre la natura... amb unes altres ulleres.

  María José Anglès, musicòloga

 • 20240507 Palau 100 T2425 DESKTOP
 • Biografies

  Cors de l'Escola de Música Municipal d'El Perelló

  Escola de Música del Perelló

  Els cors de l’Escola de Música Municipal del Perelló, sota la direcció de Montserrat Bella, han format des de sempre un dels eixos vertebradors de la nostra escola. Participar en diferents activitats i concerts, tant al nostre poble com en les trobades anuals de l’SCIC, dona al nostre alumnat la possibilitat d’aprofundir en el coneixement de la veu i la cultura coral. Estan formats per tots els membres dels grups de llenguatge i ajuntats per edats, per tal d’aconseguir un treball pedagògicament més adequat al seu nivell de desenvolupament. Així doncs, els cors van canviant de membres amb el pas dels cursos i d’aquesta manera s’enriqueixen del treball amb nous companys i companyes.

 • Cor Infantil Els Matiners de l’Hospitalet

  Cor Infantil Els Matiners de l’Hospitalet

  La Coral infantil Els Matiners va néixer l’octubre de l’any 1971, arran de la necessitat i voluntat de fer cantar els nens i nenes de l’Hospitalet de Llobregat. Des dels seus inicis es va inscriure al Secretariat de Corals Infantils de Catalunya (SCIC) amb qui comparteix objectius i, anualment, gaudeix de les propostes dels seus projectes. És una coral molt familiar, arrelada al barri del Centre i a la ciutat de l’Hospitalet en general, amb voluntat de crear sinèrgies i fer xarxa amb altres entitats. Durant tots aquests anys, ha realitzat una gran quantitat d’actuacions, concerts, intercanvis i viatges tant a Catalunya com a l’estranger i, en aquests més de 50 anys d’història, han passat pels Matiners, més de 400 cantaires. Actualment, té grups de petits, mitjans, grans i supergrans, així com un cor jove: Cor de Nit. Compta amb la direcció de Núria Cantero, Núria Cirera i Mònica Peig.

 • Cor Infantil Escola-Niu de Castellterçol

  Cor Infantil Escola-Niu de Castellterçol

  El Cor Infantil Escola-Niu va néixer l’any 2018 a Castellterçol i està integrat per nens i nenes de 5 a 12 anys, provinents de diferents pobles de la comarca del Moianès, que formen dos grups corals, el de petits (de 5 a 8 anys) i el de mitjans (de 9 a 12 anys).

  El Cor neix per iniciativa dels seus directors, Carles Farreras i Elisenda Cabero, i és una continuació del projecte coral arrelat a la comarca que aquests directors van iniciar l’any 2009 creant l’Escolania de Castellterçol, actualment anomenada Cor Jove del Moianès, format per joves a partir de 13 anys.

  Des dels seus inicis el Cor Infantil Escola-Niu ha estat vinculat al Secretariat de Cors Infantil de Catalunya i ha participat regularment en concerts i en diverses propostes pedagògiques musicals per a infants. L’any 2022 va tenir el gran repte i privilegi de poder participar al Palau de la Música en el concert d’homenatge a qui va ser un entusiasta animador de la creació d’aquest cor i un enamorat del poble de Castellerçol: Manel Cabero Vernedas. En aquella ocasió va cantar juntament amb els cors de l’Agrupació Madrigal i amb orquestra simfònica diverses nadales i va actuar com a cor infantil a la Cantata de Sant Nicolau de B. Britten. L’any següent va repetir aquell mateix repertori de concert a la basílica de la Sagrada Família. El mateix any 2023 va organitzar la trobada de corals infantils Juguem Cantant, a Collsuspina. I aquest darrer mes de maig ha participat, amb el grup de petits, en el 50è Juguem Cantant al Circ Cric en la cantata Nas de pallasso d’Anna Campmany.

  Enguany també ha participat per segona vegada al projecte El Moianès Canta, amb la cantata per a cor i orquestra Amb vent de popa de Daniel Vallejo. I ara conclou el curs participant al cicle La Casa dels Cants amb la cantata Cuques de llum de M. Dalmases i S. Perarnau.

 • Coral Infantil de Mitjans de l’Escola Musicant de Barcelona

  Coral infantil de Mitjans de l’Escola Musicant de Barcelona

  Està formada per vint infants de 7 a 11 anys, dirigits per Ariadna Mata i Ordi i acompanyats pel pianista Marc Sumsi.

  És la primera coral de l’escola de música que es va fundar l’any 1997 i està situada al barri de Navas de Barcelona. 

  Participa des de la seva creació a les trobades del Secretariat de Corals Infantils de Catalunya, del Willems International Choir i en nombrosos concerts de les festes del barri.

 • Gymúsic

  Gymúsic

  Al llarg dels seus vint-i-nou anys d’història, l’escola Gymúsic ha potenciat la formació en tota mena d’instruments musicals, tot donant també al cant coral la importància que es mereix. La coral Gymúsic, dirigida per Irene Chao i Marc Vidal i formada per nens i nenes a partir de 8 anys, vol ser un espai al barri on els infants puguin experimentar la joia d’escoltar, compartir i fer música amb el nostre instrument més preuat: la veu.

 • Cor Petits de l’Orfeó Català

  Cor Petits de l'Orfeó Català

  © AntoniBofill

  Integrat per nens i nenes de sis i set anys, Gemma Tatay n’és la directora i Adrià Aguilera el pianista. En aquesta etapa s’inicia la formació al món de la veu i la música. A partir de cançons, exercicis i jocs es treballa l’extensió de la veu, la seva lleugeresa, l’afinació i el reconeixement auditiu des de l’escolta i la imitació; així mateix, els integrants s’eduquen en el ritme, la pulsació i l’expressivitat musical mitjançant el cant, la dansa i l’escenificació de les cançons. Igualment, es fomenta que els cantaires es familiaritzin amb la respiració i tinguin consciència corporal. També es treballen els sentits de la responsabilitat, el compromís i la constància, per afavorir que els cantaires creixin a nivell personal i despleguin totes les seves capacitats musicals i les vinculades a la intel·ligència emocional.

  Actua habitualment al Palau de la Música Catalana amb la resta de cors de l’Escola Coral, als concerts de Primavera i de Sant Esteve; també fa intercanvis amb altres corals, que inclouen concerts fora del Palau, i un cap de setmana de treball.

  El 2019 va interpretar la cantata Daltabaix de la ciutat de J. Ollé, juntament amb el Cor Mitjans de l’Orfeó Català, i el desembre del mateix any va actuar amb Dàmaris Gelabert i l’Orquestra Simfònica del Vallès al cicle Simfònics al Palau. El gener del 2020 va participar al concert dels Carmina Burana de C. Orff amb el Cor Jove de l’Orfeó Català, dins el projecte Palau Vincles. El 2021 va participar en la producció audiovisual Carmina Burana, amb els cors de Palau Vincles, que s’estrenà el 28 de març a Palau Digital i TV3.

  Aquesta temporada interpretarà al Palau, al costat del Cor Infantil de l’Orfeó Català, el programa “De la nit al dia”, amb obres de Brahms, Rutter, Pastrana i Luboff, entre d’altres, i amb la direcció escènica de Dani Coma, així com el concert Chiaroscuro, al costat de la resta de formacions de l’Escola Coral, tots dirigits per Basilio Astúlez.

  El Cor Petits forma part de l’Escola Coral de l’Orfeó Català, amb seu al Palau de la Música Catalana, que rep el mecenatge de la Fundación Banco Santander.

 • Cor Mitjans de l’Orfeó Català

  Cor Infantil de l'Orfeó Català

  ©AntoniBofill

  Integrat per trenta-sis nens i nenes de vuit a deu anys, Glòria Fernàndez n’és la directora i Adrià Aguilera el pianista. Els cantaires hi comencen a treballar el ric repertori coral per a cors infantils i augmenten el compromís amb el Cor amb l’assistència a dues sessions d’assaigs setmanals. Se’ls introdueix en la tècnica vocal educant la veu, l’actitud corporal i la consciència de la respiració, aspectes necessaris per cantar. Combinen els assaigs amb dues sessions setmanals de llenguatge musical per aprendre les bases de la lectura i l’escriptura musicals. També s’hi treballen els valors de la integració social i la cooperació, per mitjà dels concerts benèfics, el projecte Palau Vincles o els intercanvis internacionals. Així es sensibilitza els cantaires sobre tot allò que pugui afavorir la millora de la societat que ens envolta.

  El Cor actua habitualment al Palau de la Música Catalana amb els altres cors de l’Escola Coral, i també té la seva activitat pròpia dins i fora del Palau, tot participant en intercanvis amb altres corals de Catalunya.

  El juliol del 2016 va interpretar per primera vegada els Carmina Burana de Carl Orff amb el Cor Jove de l’Orfeó Català, dirigits per Esteve Nabona, al cicle Estiu al Palau. El 2018 va actuar, al costat de l’Orfeó Català i els cors de l’Escola Coral, en l’obra El monstre al laberint de Jonathan Dove al festival Grec. El 2019 va interpretar la cantata Daltabaix de la ciutat de J. Ollé, juntament amb el Cor Petits de l’Orfeó Català i la Coral El Virolet, i el desembre va actuar, al costat del Cor Petits de l’Orfeó Català, al cicle Simfònics al Palau amb l’Orquestra Simfònica del Vallès i la cantant Dàmaris Gelabert. El 2022, al cicle La Casa dels Cants, va interpretar la cantata El capità Noè i el seu zoo flotant de Joseph Horovitz, al costat del Cor Infantil de l’Orfeó Català. Al Palau, el 2023 protagonitzà, al costat dels cors Infantil i Juvenil de Palau Vincles, el projecte de cocreació Fem somriure el planeta, amb dibuix en directe, i el concert Chiaroscuro, al costat de la resta de formacions de l’Escola Coral i dirigit per Basilio Astúlez.

  El Cor Petits forma part de l’Escola Coral de l’Orfeó Català, amb seu al Palau de la Música Catalana, que rep el mecenatge de la Fundación Banco Santander.

 • Textos

  Dins la fosca
  (cànon popular)

  Dins la fosca, tot d’una
  sobre el tronc d’un vell pi
  s’enfilava la lluna
  com el punt d’una “i”
  Olarà liria olarà liró
  Olarà liria olarà liró

  Bosc endins
  (cànon alemany del segle XVIII)

  Bosc endins trobarem camí per caminar.
  Hi haurà un cant feliç en el vent més llis
  i un anhel precís amagat als esbarzers,
  no et torbis més, que el sol se’n va a la posta.

  Marc Dalmases
  Cuques de llum
  Poemes de Salvador Perarnau (1895-1971)

  La sargantana

  Treus el cap vora el camí
  quan el sol fa més bullida,
  vas xuclant el rajolí
  i t’ajeus estabornida.

  L’ardentor del juliol
  és la que t’és més volguda;
  t’embriagues de tant sol
  perquè és la millor beguda.

  Hi ha homes que els fa por
  la claror i els enlluerna,
  i tu xucles la claror
  amb una dalera eterna.

  Treus el cap pel teu forat
  i hom veu quelcom que belluga,
  i recules d’un plegat
  com una idea poruga.

  Surt enfora i pren el sol
  vora el marge que t’empara,
  que l’home de bon cor vol
  els amants de la llum clara.

  Et tanca els ulls l’ardentor
  i t’ajeus estabornida,
  sortat qui viu de claror
  i menysprea la mentida.

  Hi ha humans que els fa por
  la claror i els enlluerna,
  i tu xucles la claror
  amb una dalera eterna.

  El mussol

  Canta i va tot sol el mussol,
  i és tan mussol,
  que s’estima més la lluna que el sol.

  Ell escruta la tenebra dintre la nit
  i és tant de nit,
  que esgarrapa entorn les ombres amb el seu crit.

  Té per solfes del seu cant els estels,
  i xucla estels
  i amb el cant diu paragrafies d’anhels.

  Quin mal gust voler la nit, que fa por,
  fa tanta por,
  que és com una mort que ens porta vels de foscor.

  Canta i va tot sol, el mussol,
  i és tan mussol,
  que s’estima més la lluna que el sol.

  Sents com canta i va tot sol el mussol,
  i és tan mussol,
  que s’estima més la lluna que el sol.

  Ell escruta la tenebra dintre la nit
  i és tant de nit,
  que esgarrapa entorn les ombres al seu crit.

  L’escarbat piloter

  Treballa i viu de l’escòria,
  el seu treball és un joc
  que per paga té la glòria
  d’excel·lir l’escòria un poc.

  Estira les seves potes
  dintre del podrimener
  i treballa i fa pilotes
  que pesen més que ell, potser.

  Quan les té ben arrapades
  botzineja per volar;
  se li escapen mil vegades
  però les torna a agafar.

  N’aixeca alguna, no gaire,
  però amb el pes li cau al moment
  i la torna a aixecar enlaire
  i hi torna tossudament.

  La papallona

  Vola que vola sempre enjogassada
  i a cada flor li fa un petó de llum.
  No devé mai cansada
  ni de volar ni de perfum.

  La papallona només vola i juga
  sense cap ruta, sense cap destí
  i ni es recorda de quan era oruga
  i feia onades per fer camí.

  Vola que vola i va passant la vida
  sense fer res; només sap que jugar
  i ve la nit i veu un llum que crida
  i se n’hi va.

  L’esquirol

  L’esquirol és un saltaire
  que per l’aire fa camí;
  i amb un ram de cua enlaire
  salta d’un pi a l’altre pi.

  Amb unes dentetes fines
  va esclofollant els pinyons,
  i té una vivor a les nines
  dels ulls plens de saltirons.

  I s’enfila i salta i brinca
  i hom es mira l’esquirol
  i apar que brunz i que drinca
  com si fos un picarol.

  És com un desig que salta
  i arriba allà on vol d’un salt.
  Puja a la branca més alta
  si hi sap una pinya dalt.

  El capgròs

  Capicua porta sort.
  el capgròs és capicua,
  i va seguint el seu nord
  dintre el bassal on s’afua.

  La seva sort no la sap
  fins que es veu alguna pota;
  se li fa més gros el cap,
  perd la cua i ja és granota.

  No et riguis del companyó
  que no aprèn les beceroles
  o no sap mai la lliçó
  o riu i enraona a soles.

  Qui sap si el capgròs no sap
  fins que es veu alguna pota
  i li resta sols el cap
  que ha nascut per ser granota.

  Canta un grill

  Canta un grill sota un roser
  i una poncella es decanta:
  com si fos un cavaller,
  el grill la festeja i canta.
  El cant és un fil de llum
  que serenament s’enfila;
  plouen gotes de perfum
  i cada rosa vigila.
  La poncella s’ha enfadat
  i ha esclatat d’una mirada.
  El grill ha restat callat
  i amb l’ànima contristada.
  La poncella té un encant
  de galta fresca i bonica.
  El grill ha reprès el cant,
  però, no canta, somica.

  L’abella

  Brunz pels arbres florits i per les roses
  i va xuclant les flors sense parar
  feliç del qui dintre de les coses
  en sap treure ben bé la mel que hi ha.

  Però la mel que en treu no és pas per ella;
  la va guardant en bresques rusc endins,
  i vola en busca de la meravella
  que fa tan dolça la boca dels nins.

  Però quan li prenen la dolçor sagrada
  com que sap que és ben seva la dolçor
  l’abella devé follament irada
  i planta l’agulló.

  Brunz pels arbres florits i per les roses
  va xuclant les flors sense parar
  benaurat del qui dintre de les coses
  en sap treure ben bé la mel que hi ha.

  Però la mel que en treu no és pas per ella;
  puix la guarda en bresques rusc endins,
  i retorna a buscar la meravella
  que tan dolça fa la boca dels nins.

  El mosquit

  Cada engany té una música
  o bé un enlluernament,
  perquè distregui una mica
  mentre el mal pugui anar fent.

  El mosquit ens picaria
  quasi sempre si callés,
  però li manca picardia
  i en sentim el vol només.

  Si alguna vegada ens pica,
  és perquè estem adormits
  i no sentim la música
  de les ales dels mosquits.

  A voltes potser ens enganya
  perquè ens plau de sentir
  aquella música estranya
  que porta un fibló molt fi.

  Quasi sempre la mentida
  es coneix pel so que fa,
  però l’home se n’oblida
  perquè es vol deixar enganyar.

  El cargol

  El cargol va fent camí
  amb les banyes estirades;
  en cada banya un ull fi
  lluent de les mullenades.

  Ha plogut i ha tronat
  i el cargol que mig dormia
  ha sortit del seu forat
  i a poc a poc va fent via.

  Ja cal que apretis el pas
  per pujar dalt la muntanya,
  sorteja els esbarzerars,
  que no t’esquincis cap banya.

  Si perdessis l’ull lluent,
  com que els perills no veuries
  com qui perd l’enteniment,
  pel camí t’estimbaries.

  Com que la muntanya és alta,
  no es pot fer amb un sol jornal.
  Cargol, saps el tros que et falta
  per arribar ben bé a dalt?

  El cargol va fent camí
  amb les banyes estirades;
  en cada banya un ull fi
  lluent de les mullenades.

  Si la muntanya és molt alta,
  no es pot fer amb un sol jornal.
  Cargol, saps el tros que et falta
  per arribar ben bé a dalt?

  L’aranya

  Aboca el fil de les hores
  i fila tranquil·lament,
  sense agulla ni tisores,
  fa brodats de fils d’argent.

  A quin mercat els va a vendre
  l’aranya, els seus bells teixits?
  Jo crec que els fa per comprendre
  tots els estels de les nits.

  Els penja per la brancada
  i per les soques dels pins,
  i amb les gotes de rosada
  broda perles i robins.

  I fila i fila tranquil·la
  no acaba mai el delit
  i en la peça ordida hi fila
  tots els estels de la nit.

  No hi ha pas cap llançadora
  que teixeixi millor argent
  com l’aranya filadora
  que teniu al pensament.

  La cuca de llum

  En un ull vora el camí;
  sembla una petita estrella
  i enfilada dalt d’un bri
  obre i tanca la parpella.

  Per a no perdre el costum,
  l’ull brillant sovint acluca
  quin home no tindrà llum
  si àdhuc té llum una cuca?

  Pica l’ullet als estels
  que li tornen la mirada,
  i encén tot un joc d’anhels
  dintre cada llambregada.

  Si se sent passar un vianant
  perdut a la nit tranquil·la,
  aixeca l’esguard brillant
  i li fa llum i vigila.

  Per a no perdre el costum,
  l’ull brillant sovint acluca
  quin home no tindrà llum
  si àdhuc té llum una cuca?

 • Anunci fes-te soci_desktop
 • També et pot interessar...

  La Casa dels Cants
  Diumenge, 07.07.24 – 12 h
  Sala de Concerts

  Al voltant d’Ola Gjeilo

  Ola Gjeilopiano
  Orfeó Català (Pablo Larraz, director)
  Cor Jove de l’Orfeó Català (Pablo Larraz i Oriol Castanyer, directors)
  Cor de Noies de l’Orfeó Català (Montserrat Meneses, directora)

  O. Gjeilo:
  Tundra, The lake isle, Ubi caritas, Serenity, Northern lights i The ground i Dreamweaver

  Preu: 20 euros

 • Mecenes d'Honor

  Mecenes Protectors

  Mitjans Col·laboradors

  Amics Benefactors

  Benefactors Palau XXI

Índex