• Cor Jove de l´Orfeó Català, Cor Jove Amics de la Unió, Cobla Marinada & Colomer
  Una tarda de sardanes

  Tardes al Palau

  Dilluns, 5 de febrer de 2024 – 19 h

  Sala de Concerts

 • Amb la col·laboració de:

  • image/svg+xml
  • image/svg+xml
  • image/svg+xml
  • Logo nou Inaem

  Membre de:

  • image/svg+xml
 • Programa

  Cor Jove de l’Orfeó Català (Pablo Larraz i Oriol Castanyer, directors)
  Cor Jove Amics de la Unió (Marta Dosaiguas, directora)
  Cobla Marinada
  Ballet del Conservatori Professional de Dansa de l’Institut del Teatre

  Edmon Colomer, director


  I

  Juli Garreta (1875-1973)
  A en Pau Casals

   

  Pau Casals (1876-1973)
  Festa Major a Vilafranca*

   

  Joaquín Turina (1882-1949)
  Evocaciones, Op.46 *
       III. Sardana

   

  Robert Gerhard (1896-1970)
  Els focs de Sant Joan*
      Sardana (de l'Acte III)

   

  Eduard Toldrà (1895-1962)
  Les danses de Vilanova (glossa per a cobla)

  II

  Manuel de Falla (1876-1946)
  Atlántida
       Pròleg: Hymnus hispanicus*

   

  Francesc Pujol (1878-1945)
  Els contrabandistes

   

  Enric Morera (1865-1942)
  La sardana de les monges

   

  Ricard Lamote de Grignon (1899-1962)
  Nupcial

   

  Amadeu Vives (1871-1932)
  La balanguera

   

  Antoni Pérez Moya (1884-1964)
  Marinada

   

  Manuel de Falla
  Atlántida
       Primera part: Càntic a Barcelona*

   

  *Transcripcions de Josep Maria Serracant, primera audició al Palau de la Música de la versió per a cobla.

  Durada:
  Primera part, 35 minuts | Pausa de 15 minuts | Segona part, 40 minuts
  La durada del concert és aproximada.

  #coral #patrimonicatalà

 • Poema

  Com una ràfega de vent
  que s’arqueja amb la presència de les coses.

  Com una música enforcada
  en el silenci de la corda del temps,
  envaït per la memòria que nodreix
  imatges insomnes,
  inscrites en la nit abandonada.

  Textos de les ombres
  que anomenen el meu nom,
  caires transcrits en un mur
  que tremola.

   

  Laia Llobera
  Paradísia (2023)

 • 20231218 Cites 2024 Desktop
 • Comentari

  Des dels inicis, el Palau de la Música Catalana s'ha convertit en un autèntic camp d'experimentació de les possibilitats expressives de la cobla. El programa del concert que escoltaran avui n'és un clar exemple. La primera part inclou una trilogia de primeres audicions −Pau Casals, Joaquín Turina i Robert Gerhard, i  a la segona dos fragments d'Atlántida de Manuel de Falla. El compositor Josep-Maria Serracant és l'autor de les transcripcions per a cobla d'aquestes obres.

  El 1927, Pau Casals va compondre una sardana per a vuit veus de violoncels per a la London Violoncello School. L'any següent, el trio Cortot-Thibaud-Casals i una massa de violoncels de l'Orquestra Pau Casals van interpretar-la amb gran èxit al Palau. Avui presenciaran la primera audició per a cobla d'aquest petit poema simfònic titulat Festa Major a Vilafranca, una obra que evoca el bullici d'una festa major on la sonoritat de la banda es mescla amb el cant gregorià i el Toc de castells.

  L'octubre de 1928, l'Associació Música da Camera va organitzar un monogràfic dedicat a Joaquín Turina. Una de les obres més esperades va ser Evocaciones, un conjunt de tres peces per a piano que l'autor va estrenar al Palau: «el homenaje de un andaluz a la tierra catalana», reblava l'autor. Avui podran escoltar la transcripció per a cobla del tercer moviment: "Sardana", dansada per alumnes del Conservatori Professional de Dansa de l’Institut del Teatre.

  Els focs de Sant Joan és un ballet de Robert Gerhard compost entre els anys 1936 i 1939 per a la companyia dels Ballets Russos de Montecarlo. El ballet original no va arribar a estrenar-se a causa de la Guerra Civil. Anys més tard, Gerhard va fer-ne una suite per a piano i, posteriorment, se'n va recuperar la versió orquestral. La Cobla Marinada, dirigida pel mestre Edmon Colomer, un dels màxims experts en l'obra de Gerhard, interpretarà la sardana que s’incloïa en aquest ballet primitivista i modern.

  En el concert d'avui, també escoltaran obres canòniques del repertori de cobla, com A en Pau Casals de Juli Garreta (1912); Les danses de Vilanova d'Eduard Toldrà (1921), glossa experimental que parteix de la melodia popular de la vila natal del compositor; o Nupcial de Ricard Lamote de Grignon (1925), en commemoració del 125è aniversari del seu naixement. A la segona part, el Cor Jove de l'Orfeó Català, el Cor Jove Amics de la Unió i la Cobla Marinada s'uniran a l'escenari per interpretar obres ben conegudes del repertori per a cor i cobla: La sardana de les monges d'Enric Morera (1919), Els contrabandistes de Francesc Pujol, Marinada d'Antoni Pérez Moya (1929) o La balanguera d'Amadeu Vives, interpretada per primera vegada per l'Orfeó Català i la Cobla Barcelona el 1926 al Teatre Olympia de Barcelona. El concert es clourà amb la primera audició de dos fragments per a cobla i cor d'Atlántida, una cantata escènica de Manuel de Falla sobre el poema èpic L'Atlàntida, de Jacint Verdaguer: una obra culminada per Ernesto Halffter que esdevé un autèntic homenatge a Barcelona i a Catalunya, i en la qual Falla, segons sembla, volia introduir la sonoritat de la cobla, una formació única al món.

  Albert Fontelles i Ramonet, músic

 • Biografies

  Cor Jove de l’Orfeó Català

  Cor Jove OC

  ©Ricardo Ríos

  Està integrat per una seixantena de cantaires de setze a vint-i-cinc anys. Fundat el 1986, actualment Pablo Larraz i Oriol Castanyer en són els directors i Paul Perera el pianista.

  Ha col·laborat amb l’OBC, OSV, London Symphony Orchestra, Gulbenkian Orchestra de Lisboa, Ensemble Pygmalion, ONCA, Orquestra de Cambra Terrassa 48 i The Tallis Scholars, entre altres formacions. També ha treballat amb els directors H. Christophers, R. Pichon, G. Noseda, S. Rattle, S. Halsey i P. Phillips.

  Ha actuat a Barcelona, Girona, Tarragona, Cervera i Sabadell, i a Sevilla, Granada, Las Palmas, així com també a Polònia, Alemanya, Àustria, la República Txeca, Holanda i el Regne Unit. Ha enregistrat Aigües de primavera (2010), Requiems (2013) de Mozart i de Fauré, per a Columna Música, i Musicals! (2017, Palau Records) d’A. Guinovart.

  Ha estrenat el Requiem d’Albert Guinovart, la producció Harmonium de John Adams, al cicle Palau 100, amb l’Orfeó Català, Cor de Cambra del Palau i OBC, dirigits pel mateix compositor, i una nova producció escènica de l’òpera Dido & Aeneas de Henry Purcell, amb direcció escènica de Marc Rosich i musical d’Esteve Nabona.

  Aquesta temporada 2023-24 cal destacar els concerts amb l’OBC, dirigits per Marta Gardolińska, amb La Creació de Haydn; amb la Cobla Marinada, amb fragments de LAtlàntida de Falla transcrita per a cobla, entre altres obres, i la participació en la versió de concert del musical Sweneey Todd de Sondheim, dirigit per Andreu Gallén.

  El Cor Jove forma part de l’Escola Coral de l’Orfeó Català, que rep el mecenatge de la Fundación Banco Santander.

 • Cors de la Societat Coral Amics de la Unió

  Cors de la Societat Coral Amics de la Unió

  ©Zabet Photo

  Veus - Cor Infantil Amics de la Unió 
  Josep Vila Jover, direcció

  Cor Jove Amics de la Unió
  Marta Dosaiguas
  , direcció

  Cor de Cambra de Granollers
  Josep Vila Jover
  , direcció

  Veus - Cor Infantil Amics de la Unió, el Cor Jove Amics de la Unió i el Cor de Cambra de Granollers són formacions residents al Teatre Auditori de Granollers i formen part de la Societat Coral Amics de la Unió, entitat fundada l'any 1877 en el marc del moviment popular claverià. Després de més de cent anys oferint música coral a Granollers i la seva comarca, l’associació va fer un pas més creant el 1996 l’Escola de Música Amics de la Unió, que permetria formar musicalment els cantaires dels cors des dels tres anys fins a l’edat adulta. Actualment l’escola compta amb formacions que han estat reconegudes internacionalment que actuen en la programació estable dels principals escenaris del país, com el Gran Teatre del Liceu, L’Auditori de Barcelona o el Palau de la Música Catalana, i que presenten periòdicament produccions de qualitat amb un caràcter professional.

  La majoria dels espectacles que neixen a la Societat Coral Amics de la Unió s’estrenen al Teatre Auditori de Granollers i giren arreu del territori en les temporades d’equipaments municipals i cicles o festivals especialitzats. A més, any rere any ja és habitual la col·laboració en les produccions de l’OBC o la Banda Municipal de Barcelona a l’Auditori de Barcelona, així com també la participació en òperes i altres produccions al Gran Teatre del Liceu, en concerts de la temporada de l’Orquestra Simfònica del Vallès o en produccions del Palau de la Música Catalana. L’espectacle Songs of Hope de Veus – Cor Infantil Amics de la Unió ha portat la formació a escenaris importants i a l’obtenció de premis i reconeixements, dels quals destaca la Silver Rose Bowl del concurs Let The Peoples Sing! 2013, celebrat a Luxemburg.

  El projecte formatiu i artístic es complementa amb el procés d’internacionalització emprès des de fa uns anys, que ha portat les formacions corals a actuar en festivals de França, Itàlia, Alemanya, República Txeca, el Japó, la Xina, Luxemburg, Bulgària i els Estats Units, entre els quals destaquen La Folle Journée de Nantes, el Missoula International Choir Festival o l’Europäischen Jugendchor Festival a Basilea.

 • Cobla Marinada

  Cobla Marinada

  Fundada el 1981, la Cobla Marinada és una de les formacions més actives de Catalunya. La formació destaca per tenir un repertori musical extens, un ventall d'obres que van des dels compositors més clàssics de la música de cobla als més contemporanis. Amb el pas del temps, ha estat dirigida per figures destacades, com Joan Pich i Santasusana, Joan-Josep Blay, Tobias Gossmann i Alfons Reverté. Alhora, també ha col·laborat amb els directors Antoni Ros Marbà, Salvador Brotons, Diego Martín Etxaberria i Marc Timón.

  La Cobla Marinada ha participat en diversos festivals catalans, com el Festival Internacional Pau Casals i el Festival Internacional de Música de Ripoll, i ha actuat a les principals sales de concerts de Catalunya, com L’Auditori, el Palau de la Música Catalana, Teatre Kursaal o Palau de Congressos de Catalunya. A més, ha col·laborat amb destacats solistes i agrupacions, com el pianista Albert Guinovart, els cantants Josep-Ramon Olivé, Anna Alàs i Carmen Cuesta, el trio de jazz Ramon Escalé, el Cor de Cambra ArsinNova, la Polifònica de Puig-reig o la companyia de dansa Factoria Mascaró.

  Paral·lelament a les seves actuacions, la Cobla Marinada ha mantingut un compromís constant amb la recuperació patrimonial i amb la creació de noves produccions, merescudament guardonades amb diversos premis i reconeixements, en què destaquen Retrats d’un sentiment, col·laboració amb la Colla Violetes del Bosc, distingida amb el Premi Capital de la Sardana 2015, i la recuperació de la rotllana bosquetana La viola d’or, amb música d’Enric Morera i lletra d’Apel·les Mestres, reconeguda amb el Premi Capital de la Sardana 2016 i el Premi de la crítica al millor disc de l’any 2016 de música clàssica–Premi Enderrock 2016.

   

  Cobla Marinada

  Flabiol - Albert Fontelles-Ramonet
  Tibles - Joan Carles Galas i Marta Fina
  Tenores - Isaac Vilanova i Joan Benavides
  Trompetes - Jordi Barnola i Tània Camacho
  Trombó - Gabriel Almeida
  Fiscorns - Martí Villegas i Martí Fontclara
  Contrabaix - Alexa Ruscalleda
  Direcció: Edmon Colomer

  Percussió: Joan Torras i Jaume Yelo.

 • Ballet del Conservatori Professional de Dansa de l’Institut del Teatre

  Ballet del Conservatori Professional de Dansa de l’Institut del Teatre

  El Conservatori Professional de Dansa de l’Institut del Teatre forma part d’una institució més que centenària, que es remunta a l’any 1913 com a  centre dedicat a la docència, la creació, la recerca, la conservació i la difusió del patrimoni  en el camp de les arts escèniques i que  ha tingut un paper determinant en la modernització de l’escena catalana. Des de l’any 2000 té la seu a la muntanya de Montjuïc de Barcelona, i comparteix l’espai que envolta la plaça de Margarida Xirgu amb el Teatre Lliure i el Mercat de les Flors, en un edifici  que ocupa un total de 24.000m2. El Conservatori Professional de Dansa de l’Institut del  Teatre és una escola pública integrada, que combina els ensenyaments reglats de dansa amb els estudis d’educació secundària (E.S.O) i el batxillerat en arts escèniques i que segueix els estàndards internacionals, tot estimulant la creativitat de l’alumnat, desenvolupant les seves competències tècniques i artístiques, fomentant el seu contacte amb altres conservatoris i escoles professionals d’arreu del món, convidant regularment professors i coreògrafs internacionals i  oferint múltiples i variades oportunitats de pràctica escènica.

  Marina Escoda, professora de dansa al Conservatori Professional de  l’Institut del Teatre de Barcelona i directora d’aquesta escola en el període 2018-2022.

  Laura Mas, professora de dansa clàssica i coordinadora pedagògica de dansa de l’ Institut del Teatre de Barcelona. Mestra de dansa convidada a escoles i companyies de dansa professionals nacionals i internacionals.

  Ballarins/es:
  Guillem Calderón 
  Cristina Campos 
  Núria Codolà
  Hanna Forès
  Ona Germán 
  Aida Gómez 
  Naomi Komura 
  Laia López 
  Daniela Martín 
  Martina Mateo 
  Pol Ortiz
  Rita Prats 
  Julia Ribera 
  Sarah Valtueña 
  Júlia Zanca

 • Edmon Colomer, director

  ©Antoni Bofill

  Nascut a Barcelona (1951), dirigeix als cinc continents i ha estat titular de les orquestres Simfònica de Balears, Simfònica del Vallès, Filarmónica de Màlaga, Orchestre de Picardie  i Daejeon Philharmonic (Corea del Sud). El 1983 creà la Joven Orquesta Nacional de España, i el 1988 l’Orquestra de Cadaqués.

  Enregistra per als segells discogràfics Auvidis-Naïve, Assai, Harmonia Mundi, Calliope, Triton, Naxos, Ensayo, Virgin i Philips. El seu catàleg discogràfic inclou versions de referència, com Serenade de Bernstein, Atlàntida i El amor brujo de Falla, La pesta de Gerhard, La danse des morts de Honegger, el Concert per a orgue de Poulenc o el Concierto de Aranjuez de Rodrigo amb Paco de Lucía. Els compositors catalans són habituals en les seves programacions i enregistraments.

  L’any 2002 el Ministeri de Cultura francès li concedí la distinció Chevalier de l’Ordre des Palmes Académiques. A Catalunya és membre de la Reial Acadèmia Catalana de Belles Arts de Sant Jordi i del Consell Nacional de la Cultura i les Arts.

  És director artístic del cicle Valls 2019-2021, dedicat a Gerhard, Beethoven i Carner, i comissari de Robert Gerhard 2020-2021 (Any Gerhard).

 • Textos

  Manuel de Falla
  text de Jacint Verdaguer

  Atlàntida, Pròleg, «Hymnus hispanicus»

  L’Altíssim! Ell, de nàufrag tresor omplint ta popa,
  del Pirineu, niu d’àligues, t’atraca als penyalars,
  dessota el cel més blau, darrera eix mur d’Europa,
  i al bressoleig, com Venus, de dos rihentes mars
  Perçò de les riqueses lo Déu en tu posaren los grecs,
  Entre argentífers turons veente florir,
  millor que’l d’or de Colcos preuat velló hi trobaren.
  I a Homer dares l’Eliseu, i a Salomó l’Ofir


  Francesc Pujol
  text popular

  Els contrabandistes

  ¿Quina cançó cantarem que tots la sapiguem?
  La dels contrabandistes; a Banyuls varen anar
  de tabac a carregar tot’ una companyia

  Oh, lai la la ral lal la ra,
  Oh lai là, la ral lal là
  lal lal la rà, lal lal la rà la ral lal la rà

  A Banyuls varen anar de tabaca  carregar,
  tot’ una companyia i en passant per Fortià,
  allí varen encontrar la refumuda espia.

  Oh, lai la la ral lal la ra,
  Oh lai là, la ral lal là
  lal lal la rà, lal lal la rà la ral lal la rà

  I a Figueres se’n va anar a contar-ho al capità,
  ‘via vist contrabandistes. Bé me’n direu quants n’hi ha,
  bé me’n direu quants n’hi ha vós que ja’ls haveu vistos.

  Oh, lai la la ral lal la ra,
  Oh lai là, la ral lal là
  lal lal la rà, lal lal la rà la ral lal la rà


  Enirc Morera
  Text d'Àngel Guimerà

  La sardana de les monges

  Al davant de l’ermita de Sant Rafel
  les sardanes airoses pujant al cel
  i tothom sent en l’ànima dolçor del mel
  sardanes com aquestes la ballen els avis
  quan ve la nit als genolls de les mares salta el petit
  Per planures, serres escampa el vent de la cobla
  les notes alegrement i fins l’ona s’hi acosta
  que al lluny la sent

  En un coll de muntanyes hi ha un monestir
  de puntetes les monges van al jardí
  Que les roses encensen i el llessamí
  Les sardanes arriben fins als seus cors
  amb gatzarai rialles dels balladors
  i entorn d’elles els arbres, quines remors! La la la
  Dues monges en l’ombra les mans s’han pres
  ja se n’hi ajunten d’altres després
  les de mes lluny s’hi acosten tothom ja ni és
  Ballen totes porugues ben dolçament:
  enrogides les galtes mig somrient
  i sos peus en la terra ni menys se’ls sent
  Rondinant la abadessa ja se n’hi va sent’hi a prop
  Que ella també n’és filla de l’Empordà
  La lluna que s’aixeca les monges veu
  Pel damunt de la tapia la cara treu
  i els hi diu bona dosa: Balleu, balleu.


  Amadeu Vives
  Text de Joan Alcover

  La balanguera

  La Balanguera misteriosa, com una aranya d’art sutil
  buida que buida sa filosa, de nostra vida trau el fil
  Com una parca bé cavila, teixint la tela per demà
  La Balanguera fila, fila, la balanguera filarà

  Girant l’ullada cap enrera, guaita les ombres de l’avior,
  i de la nova primavera sap on s’amaga la llavor
  Sap que la soca més s’enfila com més endins por arrelà
  La Balanguera fila, fila, la balanguera filarà

  Quan la parella ve de noces, ja veu i compta sos minyons
  veu com davallen a les fosques els que ara viuen d’il·lusions
  Els que a la plaça de la vola surten a riure i a cantà
  La Balanguera fila, fila, la balanguera filarà

  De tradicions i d’esperances tix la senyera del jovent,
  com qui fa un vel de nuviances amb cabelleres d’or argent
  De la infantesa qui s’enfila, de la velluria qui se’n va
  La Balanguera fila, fila, la balanguera filarà


  Antoni Pèrez Moya
  Text d'Antoni Pèrez Moya

  Marinada

  Vora la mar la fresca de la marinada,
  porta consol als dies forts de l’estiuada
  Dia bonica i fresc vora la mar!
  Bufa el vent, bufa el vent, les onades van jugant
  Fresc ventijol ventijol, dóna bó estar voreta la mar
  Bona fresca i bon repòs, bon repòs.
  Bell matinet tan joliu, la mar encisadora captiva somriu;
  Las onades van passant. Bonic matí d’estiu


  Manuel de Falla
  Text de Jacint Verdaguer

  Atlàntida, Primera part, «Càntic a Barcelona»

  D’Alcides és la filla gegant.
  Per ella no debades, al Déu potent de l’onada
  demana la fitora i a Júpiter, lo llamp;
  Puix si la mar lligares, oh Barcelona!
  llampecs un dia foren tes barres en lo camp.

 • També et pot interessar...

  Tardes al Palau
  Dilluns, 10.06.24 - 19 h
  Sala de Concerts

  —Emociona’t amb l’SCCC, himnes del cor

  Beth, Manu Guix, La Pau i Joan Garrido, veus
  Polifònica de Puig-reig (Josep Maria Conangla i Emmanuel Niubò, directors)
  Simfònica de Cobla i Corda
  Francesc Cassú, director

  Himnes de pau i llibertat des de Beethoven a AC/DC

  Preu: 20 €

 • Mecenes d'Honor

  Mecenes Protectors

  Mitjans Col·laboradors

  Amics Benefactors

  Benefactors Palau XXI

Índex