• Banda Municipal de Barcelona & Pascual-Vilaplana

  ̶ Brotons, Cesarini i Guinovart

  Tardes al Palau

  Dijous, 20 de juny de 2024 – 19 h

  Sala de Concerts

 • Compromís amb el medi ambient

  • Logos mediambientals

  Amb la col·laboració de:

  • image/svg+xml
  • image/svg+xml
  • image/svg+xml
  • Logo nou Inaem

  Membre de:

  • image/svg+xml
 • Programa

  Banda Municipal de Barcelona
  José R. Pascual-Vilaplana, director


  I

  Salvador Brotons (1959)
  Mar d’amunt (2022)

   

  Franco Cesarini (1961)
  Blue Horizons (2002)

  Luminescent creatures (Criatures luminiscents)
  Leviathan against Kraken (Leviatan contra Kraken)
  The Blue Whale (La balena blava)

  II

  Albert Guinovart (1962)
  Simfonia Gaudí (2024)

  Barcelona
  Requiem
  Construir
  Sagrada Família

   

  Durada del concert:
  Primera part, 30 minuts | Pausa de 15 minuts | Segona part, 35 minuts.
  La durada del concert és aproximada.
  #contemporània

 • Poema

  Com una ràfega de vent
  que s’arqueja amb la presència de les coses.

  Com una música enforcada
  en el silenci de la corda del temps,
  envaït per la memòria que nodreix
  imatges insomnes,
  inscrites en la nit abandonada.

  Textos de les ombres
  que anomenen el meu nom,
  caires transcrits en un mur
  que tremola.

   

  Laia Llobera
  Paradísia (2023)

 • 20240507 Palau 100 T2425 DESKTOP
 • Comentari

  La llum i els colors de la natura són font inexhaurible d’inspiració per als artistes, incloent-hi, és clar, els músics. El mar Mediterrani en concret, les profunditats de l’oceà en general i la màgia del llegat d’un creador tan mediterrani com Gaudí protagonitzen el concert d’avui.

  A la suite Mar d’amunt de Salvador Brotons, l’indret evocat és el fons del mar, on resplendeix la bellesa submarina d’un paisatge molt concret, el fons de la costa que va del cap de Creus fins a la punta de Cervera. El primer moviment, “Nocturnal”, evoca la calidesa de la nit estiuenca, mentre que el segon, “Esquitxos”, ens fa imaginar els esquitxos de l’aigua que, a voltes, poden ser agressius, i així ens ho reflecteix la força expressiva de la composició. El contrast amb el tercer moviment, “Amorosa”, i amb el quart és evident, ja que en ambdós predomina el lirisme, però sense perdre la força del segon en evocar el moviment de les onades. Aquesta força que domina el darrer moviment de Mar d’amunt evoca la tramuntana, el vent del nord que imprimeix caràcter al mar empordanès, alhora que conviu amb el lirisme del tercer.

  A Blue horizons Cesarini també ens evoca el mar i les seves criatures. Al primer moviment, “Luminescent creatures”, concretament la profunditat que trenca la llum que emeten alguns animals inquietants pel seu aspecte de vegades terrorífic i d’altres inquietant. A “Leviathan against Kraken”, segon moviment, la música ens evoca la lluita de dos depredadors, el pop gegant i el catxalot, per acabar amb “The blue whale”, el tercer moviment que fa referència a la balena blava i alhora al greu perill dels vessaments tòxics per a la supervivència no només de la fauna marina, sinó dels mateixos oceans.

  Albert Guinovart va crear la seva Simfonia Gaudí a partir del musical que va compondre sobre la figura del gran arquitecte. Dividida en quatre moviments, l’obra comença evocant l’intens batec de la Barcelona agitada i vital que va conèixer el jove artista. El segon moviment és ben diferent, ja que ens apropa al dolor de Gaudí per la mort de la seva mare, mentre que el tercer, un scherzo, expressa les dificultats de l’arquitecte per fer-se entendre i per tirar endavant amb els seus projectes. Al final escoltem el dolor del poble en perdre l’autor de “la catedral dels pobres” que és la Sagrada Família, dol que enllaça amb el caràcter de rèquiem del segon moviment.

  Josep Pascual, compositor i crític musical.

 • Biografies

  Banda Municipal de Barcelona

  Banda Municipal Barcelona

  Fundada el 1886, és una institució indispensable per entendre la història de la música a Catalunya. El seu paper ha anat més enllà de la programació de concerts i de la participació en actes oficials: ha estat garant de la divulgació musical posant als seus faristols les millors obres de la història. El gran artífex de l’èxit de la banda va ser Joan Lamote de Grignon, que la va dotar d’una personalitat artística i la convertí en un conjunt de referència internacional. Fins i tot Richard Strauss la va dirigir fa gairebé un segle.

  L’any 2007, el projecte de la Banda va fer un gran pas, ja que va passar a ser formació resident de l’Auditori de Barcelona i va iniciar-hi una temporada estable de concerts amb col·laboracions d’artistes i formacions imprescindibles de l’àmbit local i internacional. Deu anys més tard, el 2017, va ser convidada a la Wasbe Conference d’Utrecht i al World Music Concert (WMC) de Kerkrade, als Països Baixos, on la Banda es va reafirmar com un referent internacional.

  Alguns dels seus directors convidats han estat: Jan Cober, Eugene Corporon, Johan de Meij, Björn Bus, Henrie Adams, Frank de Vuyst, Douglas Bostock, Manel Valdivieso, Josep Caballé Domenech i Baldur Brönimann. Els darrers anys, els seus titulars Salvador Brotons (2007-2018) i José Rafael Pascual-Vilaplana (des del 2018), dos referents de la direcció, han contribuït a fer-la créixer amb una aposta sòlida per recuperar el repertori bandístic i mitjançant l’encàrrec d’obres noves.

  Han col·laborat amb la Banda músics de renom, com Paquito D’Rivera, Spanish Brass, Stefan Schilli, Shoichiro Hokazono, Jörgen van Rijen, Albert Guinovart, Josep Colom, Jess Gillam, Pacho Flores, Marta Mathéu, Elena Copons, María Hinojosa Montenegro, Joan Martín-Royo o Esperanza Fernández, i artistes de la categoria de Cesc Gelabert, Sol Picó, Àlex Casanovas, Lluís Soler, Lloll Bertran, el grup Obeses i La Cubana.

  D’altra banda, també aposta per la tasca divulgativa de fer arribar la música a persones amb risc de vulnerabilitat, a través de concerts i activitats organitzats amb Apropa Cultura. Actualment la Banda Municipal de Barcelona és una agrupació compromesa amb la societat que l’envolta, partícip del seu temps i protagonista activa de l’escena musical barcelonina.

 • José R. Pascual-Vilaplana, director

  José R. Pascual-Vilaplana, director

  Estudià piano i bombardí a la Banda de Muro i als conservatoris d’Alcoi i de València; direcció de banda, a Holanda, amb Jan Cober i Eugene Corporon; direcció d’orquestra, a Viena, amb Karl Österreicher, Yuji Yuhasa i Hans Graf, i harmonia i composició, amb R. Alcaraz i J. Darias.

  Ha dirigit diferents bandes i orquestres a Alemanya, Argentina, Bèlgica, Colòmbia, Cuba, Eslovènia, Espanya, França, Holanda, Itàlia, Portugal, Romania, Suïssa, Uruguai i els Estats Units, entre les quals hi ha les bandes nacionals juvenils d’Holanda i Colòmbia, Banda Nacional de Cuba, SAF Army Band d’Eslovènia, les bandes municipals de Buenos Aires i Montevideo, Orchestra Accademia del Teatro La Fenice de Venècia, WASBE Youth Wind Band de San José (Califòrnia), Aulos Blasorchester de Suïssa; les orquestres simfòniques de Bilbao, Albacete i Múrcia, Orquesta Filarmónica de Las Palmas de Gran Canaria, Orquesta Sinfónica de Castella i Lleó i les bandes municipals de la Corunya, Alacant, Barcelona, Bilbao, Madrid, Palma, Santa Cruz de Tenerife, Santander, Santiago de Compostel·la i Vitòria, així com les bandes dels conservatoris superiors d’Oviedo, Granada, Jaén, Canàries i Musikene (País Basc), i la Gran Canaria Wind Orchestra i la Banda Sinfónica de La Rioja, entre d’altres.

  Ha treballat amb solistes, com els cantants Elisabete Matos, Carmen Solís, María Hinojosa, Andeka Gorrotxategui i Mikeldi Atxalandabasso; els flautistes Juana Guillem i Claudi Arimany; els clarinetistes José Franch-Ballester, Vicent Alberola i Nuno Pinto; el trompista Juan Manuel Gómez; els trompetistes Sergei Nakariakov, Pacho Flores, Luis González, Rubén Simeó, Mario Martos i Manuel Blanco; els trombonistes Ben van Dijk, Jorgen van Rijen i Ximo Vicedo; el tuba Sergio Carolino; els percussionistes Conrado Moya i Xabier Alonso; els violoncel·listes Asier Polo i Josep Trescolí, i els pianistes Albert Guinovart i Juan Pérez Floristán.

  També ha dirigit l’Orfeón Donostiarra, Sociedad Coral de Bilbao i el quintet Spanish Brass, i és compositor de diferents obres per a banda, cor, dolçaina, música escènica i música de cambra. Ha escrit diferents encàrrecs per a nombrosos festivals (SBALZ Alzira, Certamen d’Altea, Tafalla Brass Week, Festival de Música de Castella-la Manxa, Certamen Coral de Cocentaina…) i solistes prestigiosos (Spanish Brass, Steven Mead, Luis González, Ximo Vicedo, Carlos Gil, 2i2 Quartet…).

  Des del 2015 és director titular de la Banda Municipal de Bilbao i, des del 2018, comparteix titularitat amb la Banda Municipal de Barcelona. També és director convidat principal de la Banda Simfònica Portuguesa de Porto.

  El 1997 guanyà el primer premi –Batuta d’Or– del Concurs de Direcció del WMC de Kerkrade i el 2000 el primer premi –Batuta d’Honor– del Concurs de Direcció de l’EBBA a Birmingham. El 2004 fou guardonat amb el Premi Euterpe de la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana en les categories de direcció de banda i de composició de música per a la festa, i el 2010 va rebre el Premi Nacional de Música Ignacio Morales Nieva del Festival de Música de Castella-la Manxa. El 2020 va rebre el Premi Maitena de la Sociedad Coral de Bilbao per la seva trajectòria.

  És compositor d’un nombrós catàleg de composicions simfòniques, de cambra i de música escènica.

  www.pascualvilaplana.com

 • Formació

  Banda Municipal de Barcelona

  José R. Pascual-Vilaplana, director titular
  Rafael Agulló i Ximo Tarín, sotsdirectors

  CLARINETS
  Manuel Martínez, solista
  José Miguel Micó, solista
  Natalia Zanón, solista
  Joana Altadill
  Eduard Betes
  German Guillén
  Montserrat Margalef
  Joan Tormo
  Oriol Codina*
  Alexandre Escrivà*
  Ferran Garcerà*
  Jorge Iznardo*
  Rubén Raimundo*
  Maria Rubio*
  Javier Vilaplana, requint
  Alejandro Castillo*, clarinet alt
  José Vicente Montesinos, clarinet baix

  SAXÒFONS
  Maurici Esteller, soprano
  Dani Molina, alt solista
  Marta Romero, alt
  Armand Franco, tenor
  José Jaime Rivera, tenor
  Joan Soler, baríton

  FLAUTES
  Manuel Reyes, solista
  Carme Arrufat
  Paula Martínez, flautí

  OBOÈS
  Pilar Bosque, solista
  David Perpiñán
  Carla Suárez, corn anglès

  FAGOTS
  Daniel Ortuño, solista
  Xavier Cervera

  TROMPES
  Jordi Guasp*, solista
  Jordi Pascual*, solista
  German Izquierdo
  Manuel Montesinos
  Miguel Zapata

  TROMPETES I FISCORNS
  Jesús Munuera, solista
  Patricio Soler, solista
  Ramon Figueras
  Santiago Gozálbez
  Jesús Pascual
  José Joaquín Salvador

  TROMBONS
  Emilio Almenar, solista
  Emilio Bayarri, solista
  Francesc Ivars
  Francisco Palacios, baix

  BOMBARDINS
  Rubén Zuriaga, solista
  Adrià Cisneros* 

  TUBA
  Francisco Javier Molina, solista
  Antonio Chelvi

  CONTRABAIXOS
  Enric Boixadós
  Toni Cubedo

  TIMBALES
  Ferran Carceller, solista

  PERCUSSIÓ
  Mateu Caballé, solista
  Ferran Armengol
  Alejandro Llorens
  Vicent Català*
  Mario Garcia*

  ARPA
  Laura Boschetti*

  Director tècnic
  Joan Xicola

  Coordinadora Executiva
  Susanna Gamisel 

  Encarregada de la Banda
  Montserrat Margalef

  Arxivera
  Paula Alonso

  Serveis Auxiliars
  Airun Serveis Culturals

   

  *Col·laborador

 • Anunci fes-te soci_desktop
 • També et pot interessar...

  La Casa dels Cants
  Diumenge, 07.07.24 – 12 h
  Sala de Concerts

  Ola Gjeilo, piano
  Orfeó Català 
  Cor Jove de l’Orfeó Català 
  Cor de Noies de l’Orfeó Català 
  Pablo Larraz, Oriol Castanyer i Montserrat Meneses, directors i directora

  Obres d’Ola Gjeilo

  Preu: 20 euros

 • Mecenes d'Honor

  Mecenes Protectors

  Mitjans Col·laboradors

  Amics Benefactors

  Benefactors Palau XXI

Índex