• Guinovart & Spanish Brass
    Les aventures de Monsieur Jules

    Tardes al Palau

    Dimecres, 8 de febrer de 2023 – 19 h

    Sala de Concerts

  • Amb el suport de:

    • Logo per programes color - Ministerio de Cultura y deporte - Inaem
    • Generalitat Valenciana

    Amb la col·laboració de:

    • image/svg+xml
    • image/svg+xml
    • image/svg+xml
    • Logo nou Inaem

    Membre de:

    • image/svg+xml
  • Programa

    Albert Guinovart, piano

    Spanish Brass
    Juanjo Serna,
    trompeta
    Telesforo Moreno, trompeta
    Manuel Pérez, trompa
    Inda Bonet, trombó
    Sergio Finca, tuba


    Johann Sebastian Bach (1685-1750)
    Cantata BWV 208 (Arranjament Carlos Benetó)

    Sheep may safely graze

     

    Arbau Bataller (1977)
    A-brass-ada

     

    Leonard Bernstein (1918-1990)
    Dance Suite

    I. Dancisca for Anthony
    II. Waltz for Agnes
    III. Bi-Tango for Agnes
    IV. Two-Step for Mr. B
    V. MTV for Jerry

     

    Ástor Piazzolla (1921-1992)
    Tanti anni prima (Arranjament Thierry Caens)

    Libertango (Arranjament Thierry Caens)

     

    Albert Guinovart (1962)
    Nocturn "Poema d'amor"

    Arlecchino 

    Les aventures de Monsieur Jules 

    Vint mil llegües de viatge submarí
    Michel Strogoff
    Nord contra Sud
    Viatge al centre de la terra
    El raig verd
    La volta al món en 80 dies

    Durada del concert: 80 minuts, sense pausa

    #novacreació

  • Poema

    postal

    disposar el teló de fons, el cel.

    engegar la maquinària, el món.

    inclinar la voluntat cap al gest, el drama.

    revinclar-se a la butaca, els llibres.

    respirar fondo, pensar que no hi ets.

    i veure-t’hi cada dia, sota la contenció del cel.

    Eduard Escoffet
    Menys i tot (LaBreu edicions, 2017)

  • Comentari

    De la col·laboració entre Albert Guinovart i el grup d’instruments de vent metall Spanish Brass sempre sorgeix un món sonor insòlit que avui sentirem per primera vegada a Catalunya. La imaginació desbordant del Guinovart compositor i el seu virtuosisme pianístic, juntament amb l’explosió i la subtilitat del paisatge cromàtic de les veus metàl·liques d’aquest quintet s’amalgamen formant l’aliatge sonor d’una sensació auditiva màgica, com aquest viatge d’inspiració literària pel qual ens portaran.

    Els Spanish Brass volen mostrar amb aquest programa la versatilitat harmònica de què són capaços i amb la qual han adaptat els seus instruments a obres originals i a d’altres arranjades per a aquest quintet de vent, com la de la cantata de Johann Sebastian Bach signada Carlos Benetó que els fa de punt de partida. Després, amb un salt de temps de quatre segles, aniran a la creació musical més actual acompanyats del compositor cinematogràfic Arnau Bataller, que els dedica aquesta A-Brass-Ada per a quintet sol que els permet desplegar tota la seva paleta de colors.

    El programa que han escollit continua amb dos compositors emblemàtics de la llibertat del segle XX, dels que no van renunciar a la melodia, sinó que la van mostrar com una sortida de sol, amb l’esperança que la renovació constant de la música no tingués mai límits. La Dance Suite és l’última obra que Bernstein va compondre. Es va estrenar el 14 de gener de 1990 a la Metropolitan Opera House amb l’Empire Brass Quintet i consta de cinc peces breus que va voler dedicar cadascuna a un amic, com un comiat. En resulta un compendi del seu sentit del swing i de tots els estils del jazz que posen ritme a l’estètica genuïna dels Estats Units.

    Del nord al sud d’Amèrica amb una altra genialitat musical, la de l’argentí Astor Piazzolla, del qual sentirem dues de les seves peces més populars arranjades pel trompetista francès Thierry Caens, que les va portar a la dimensió del vent metall amb el sentiment de tots els seus matisos melòdics. Després d’aquestes dues referències que podem trobar en l’esperit sonor de Guinovart, podrem sentir dues obres seves per a piano sol de composició recent, el nocturn Poema d’amor i l’Arlechino, i a continuació aquestes escenes musicals inspirades en l’imaginari literari de Jules Verne, que va ser un encàrrec dels Spanish Brass a Guinovart per al Festival d’Alzira, l’enregistrament del qual va ser distingit per la Generalitat Valenciana.

    Mònica Pagès i Santacana, periodista.

  • 20221125 Anunci Generic 2 DESKTOP
  • Biografies

    Albert Guinovart, piano

    Albert Guinovart, piano

    És un dels músics més complets i polifacètics dels nostres dies. La seva activitat professional es divideix entre la dedicació com a pianista de repertori, compositor i docent.

    Format a Barcelona, va anar a Londres per estudiar amb Maria Curcio. Ha tocat per tot Europa, l’Amèrica del Sud, els Estats Units, el Canadà, el Japó, el Pròxim Orient, Austràlia i Nova Zelanda, en recitals i amb diferents orquestres, dirigides per Ch. Hogwood, F-P. Decker, V. Petrenko, D. Cohen, L. Foster, E. Colomer, J. Pons, S. Mas i J. Ross, entre d’altres. Ha col·laborat amb artistes com Victoria de los Ángeles, Barbara Hendricks, Frederica von Stade, Julia Migenes, Juan Diego Flórez i Nacho Duato.

    És conegut pels seus premiats musicals: Mar i cel, Flor de Nit, Gaudí, Paradís, La Vampira del Raval i Scaramouche.

    Ha compost les òperes Atzar i Alba eterna, a més del ballet Terra baixa. Com a artista resident del Palau de la Música, el 2018 va estrenar el seu Rèquiem, que s’afegeix al seu catàleg, amb obres com Te Deum, Missa brevis o Gloria. Són conegudes les seves incursions en la televisió i el cinema.

    És professor a l’ESMUC i acadèmic de la Reial Acadèmia de Belles Arts i de Sant Jordi. Té tres premis Butaca i dos Max, el Premi Ciutat de Barcelona i enguany ha guanyat el Premi Alícia de l’Acadèmia de Música de Catalunya com a millor autor; així mateix, és Steinway Artist.

    Té una trentena d’enregistraments (per a Harmonia Mundi, EMI i Decca). Els seus discos per a Sony amb els dos primers Concerts per a piano, enregistrat a Sant Petersburg, el Nocturn amb obres del mateix Guinovart per a piano sol, amb l’obra simfònica El lament de la Terra, que també inclou el tercer Concert per a piano, i el de l’òpera Alba eterna han estat un èxit de crítica i públic.

    Va enregistrar la Rapsòdia per a piano i cobla amb la Cobla Mediterrània sota la direcció del mateix Manuel Oltra, i també va estrenar-ne la versió de piano i orquestra amb l’OBC.

  • Spanish Brass

    Spanish Brass

    Amb més de trenta-dos anys de trajectòria al món de la música de cambra, és un dels quintets més dinàmics i consolidats del panorama musical internacional. L’any 1996 obtingué el primer premi del VI Concurs Internacional per a Quintets de Metall Ville de Narbonne (França), considerat el de més prestigi per a aquesta formació. El 2017 va guanyar el I Premi Bankia al Talent Musical a la Comunitat Valenciana i el 2019 el Premi Espai Ter de Música de Torroella de Montgrí pel projecte Mira si hem corregut terres… Ha obtingut també quatre Premis Carles Santos de la Música Valenciana, atorgats per l’Institut Valencià de Cultura pels CD XXX i Mira si hem corregut terres... (2019), Les aventures de Monsieur Jules (2020) i Spanish Brass (a)LIVE (2021). El 2020 va rebre el Premi Nacional de Música atorgat pel Ministeri de Cultura.

    Ha publicat trenta treballs discogràfics, entre els quals dos DVD-CD i dos dobles CD, que mostren les seves múltiples facetes. Ha participat en alguns dels festivals més importants del món, ha tocat en la gala dels Premis Príncep d’Astúries del 1995 i ha enregistrat la música de l’obra teatral La Fundación de Buero Vallejo per al Centro Damático Nacional i la banda sonora de la pel·lícula Descongélate de Félix Sabroso, per a la productora El Deseo.

    Spanish Brass organitza dos festivals de caràcter internacional dedicats als instruments de metall: el Festival Spanish Brass Alzira (www.sbalz.com) i el Brassurround (www.brassurround.com), on cada any es reuneixen alguns dels solistes internacionals, grups i professors de metall més prestigiosos del món.

    Toca amb trompetes i trombó Shires, trompa Paxman, tuba Melton i broquets i sordines Romera Brass. Utilitza la nova aplicació BlackBinder, i és propietari i utilitza estotjos d’instruments Bags. A més, rep el suport de l’Institut Valencià de Cultura i del Ministeri de Cultura-INAEM.

    Components: Carlos Benetó, trompeta; Juanjo Serna, trompeta; Manuel Pérez, trompa; Inda Bonet, trombó; Sergio Finca, tuba.

    www.spanishbrass.com

  • També et pot interessar...

    Palau 100
    Dijous, 23 de febrer de 2023 - 20 h.
    Sala de Concerts

    Pablo Ferrández, violoncel
    Orquestra Simfònica d'Anvers
    Elim Chan, directora

    M. Glinka: Roeslan en lioedmilla, obertura
    D. Xostakóvitx: Concert per a violoncel núm. 1, en Mi bemoll major
    S. Prokófiev: Suite del ballet ‘Romeu i Julieta’

    Preus: de 15 a 58 €

  • Mecenes d'Honor

    Mecenes Protectors

    Mitjans Col·laboradors

    Amics Benefactors

    Benefactors Palau XXI

Índex