Utilitzem cookies per poder estudiar i millorar l'experiència d'usuari dels visitants de la web. Si continues navegant pel web entendrem que acceptes la nostra política de cookies.

Conferència: Haydn, o l’humor d'un creador il·lustrat
amb Benet Casablancas

Descripció

Haydn

Fitxa artística

Conferència a càrrec de:
Benet Casablancas, compositor

Detalls

COMENTARI

Pot la música clàssica oferir un espai per a l’humor? Pot assolir una creació la categoria d’obra mestra sense abraçar-lo?

El compositor Benet Casablancas sosté que l’humor és la manifestació de la intel·ligència i ens descobreix, en la música, tota una tradició de bromes, paròdies, ironia i jocs on, suposadament, regnava la solemnitat. Mozart, Rossini, Schumann, Wagner, Xostakóvitx... fins i tot Bach, Beethoven, Stravinsky i Ligeti van jugar a ser malabaristes i predistigitadors, cadascun amb llenguatges i recursos diferents. Aprendrem a detectar l’humor en les grans partitures, amb Haydn com a gran mestre de l'enginy benhumorat: efectes còmics, silencis sobtats, acceleracions per esperonar el públic, finals inesperats i un llegat compositiu que, en part, ja ens avisa d’un caràcter còmplice i popular amb el públic, com el quartet "La broma" o la simfonia “El rellotge”. Transgressió subtil, sàtira enginyosa i refinament desenfadat. La seva càrrega humanística il·lumina algunes de les vessants més profundes de la condició humana. 


El compositor Benet Casablancas es forma musicalment a Barcelona i a Viena. Llicenciat en filosofia per la Universitat Autònoma de Barcelona i doctor en Musicologia per la mateixa universitat, ha rebut nombroses distincions per les seves obres: Ciutat de Barcelona, Premi Nacional de la Generalitat de Catalunya, Premi Nacional de Música del Ministeri de Cultura, Premi Nacional del Disc, Musician's Accord de Nova York, Composer's Arena d'Amsterdam, JJ.MM. de Barcelona, finalista del Prix de Composition Prince Pierre de Monaco, Oscar Esplà, Ferràn Sors, etc.). La seva intensa activitat compositiva ha cristal·litzat, recentment, amb el celebrat The Art of Ensemble enregistrat amb la London Sinfonietta i properament veurà estrenada al Gran Teatre del Liceu la seva primera òpera amb text de Rafael Argullol: L’enigma di Lea. Destaca, també, la seva activitat docent i d’investigació, així com el seu assessorament a diferents institucions i fundacions i la publicació d’articles especialitzats i dels llibres L'humor en la música. Broma, paròdia i ironia (Galaxia Gutemberg, 2014) i Arquitecturas de la Emoción (Galaxia Gutemberg, 2017).


Activitat emmarcada dins la
Biennal del Pensament Ciutat Oberta.

Informació i entrades

Dates i compra d'entrades

  • 30 Octubre 2018
    Dt
    19:00 h
    Petit Palau

Informació de l'obra

Preus:Entrada gratuïta. Aforament limitat (cal retirar l'entrada per Internet o a Taquilles)
Organitzen:Fundació Orfeó Català-Palau de la Música i Institut de Cultura de Barcelona

També pots comprar per:

Telèfon

93 295 72 07

Taquilles

taquilles@palaumusica.cat
c/ Palau de la Música, 4-6, 08003 Barcelona

Horari: de dilluns a dissabte, de 9.30 a 21 h. Diumenges i festius, de 10 a 15 h i dues hores abans del concert (en cas que n'hi hagi).

Compartir