Vespres d’Arnadí & Cor de Noies de l'Orfeó Català—Stabat Mater de Pergolesi
Descripció

Fitxa artística
Ulrike Haller, soprano
Marta Infante, mezzosoprano
Davo Marín i Carme Milán, ballarins i coreògrafs
Cor de Noies de l'Orfeó Català
Vespres d’Arnadí (Dani Espasa, director)
Buia Reixach i Feixes, directora
Marc Rosich, direcció escènica
Programa
Stabat Mater
Obres del Llibre Vermell de Montserrat, de M. A. Charpentier, de S. Quartel i de M. Kocsár entre altres.
Detalls
Interpretació d'una de les obres més conegudes del repertori de música sacra del segle XVIII
El Cor de Noies de l'Orfeó Català és una formació de veus blanques integrada per 40 cantaires d'entre 16 i 25 anys. Aquesta temporada presenten l'Stabat Mater de Giovanni Battista Pergolesi, un artista barroc de vida breu (1710-1736) que precisament va escriure aquesta composició al final de la vida, malalt de tuberculosi i quan sabia que possiblement moriria.
L'obra, amb deu moviments, parla sobre el dolor de la Verge durant la crucifixió de Jesús. El Cor de Noies de l’Orfeó Català actua amb Vespres d'Arnadí, una formació que va ser creada l'any 2005 per Dani Espasa (en aquest concert, al clavecí) i Pere Saragossa per tal d'interpretar, amb la màxima frescor però amb instruments i criteris històrics, les peces del repertori del Barroc. Posen les veus al servei de la interpretació de la peça la soprano Ulrike Haller, cantant italiana, preparadora vocal del cor, que ha col·laborat sovint amb el Palau de la Música Catalana, entre altres institucions musicals catalanes, i la mezzosoprano Marta Infante, una artista nascuda a Lleida amb una notable activitat en el camp dels lieder que ha actuat amb les principals institucions simfòniques del país.
El concert té una dimensió escènica de la que s'encarreguen Davo Marín i Carme Milán. Han creat i interpreten la coreografia, en una funció que dirigeix Marc Rosich, un director i dramaturg que ha tingut durant la seva carrera una intensa relació amb la música (ha escrit llibrets per a cantates i òperes diverses, i ha dirigit posades en escena de concerts) i que, en aquesta edició del Grec Festival de Barcelona, també presenta i dirigeix el seu muntatge de text Isadora.
Peça entranyable, l'Stabat Mater és una de les obres més divulgades de la música sacra del segle XVIII i aquest estiu forma part de la temporada del cor al costat de l’orquestra Vespres d’Arnadí i amb una proposta escènica singular.
El programa està dedicat a la Verge Maria amb intenció d’exaltar-ne la seva figura il·lustrar un dels moments més difícils de la seva existència: el sofriment i mort del seu fill. També vol ser un homenatge a totes les mares del món que també han patit i pateixen el dol de la pèrdua d'un fill i lluiten la resta de les seves vides per imaginar, lluny del dolor, un lloc per als seus petits: May you stay in the arms of the angels.
Per això, al voltant de l’Stabat Mater s'interpretaran també la peça del Llibre Vermell de Montserrat (s.XIV) O Virgo Splendens; l'Ave Regina Caelorum del compositor del Barroc francès Marc-Antonine Charpentier; la creació Wiegala, de l'escriptora i compositora jueva Ilse Weber, que va morir el 1944 al camp de concentració d'Auschwitz; la cançó de Maggie Siff May you stay in the arms of the Angels; Lux aeterna, de la compositora canadenca Sarah Quartel; i el Salve Regina de l'hongarès Miklós Kocsár.
Una coproducció de la Fundació Orfeó Català - Palau de la Música Catalana i el Festival GREC de Barcelona.
Oferta especial
Visita amb audioguia (18.30 h) + Concert (20 h)
El Palau és un temple de la música i l’arquitectura. Gaudeix d’una visita amb audioguia per conèixer la història i construcció de la única sala de concerts modernista patrimoni mundial per la UNESCO (18.30 h), i d’un concert (20 h) per entendre la màgia del que és no només un monument, sinó una sala viva.
Atenció: cal portar auriculars propis per a l'audioguia.
Preu especial de 34€ (zona D) i 45€ (zona C).