COVID-19. Protocol de seguretat i mesures preventives. MÉS INFO

Utilitzem cookies per poder estudiar i millorar l'experiència d'usuari dels visitants de la web. Si continues navegant pel web entendrem que acceptes la nostra política de cookies.

Dels inicis musicals als primers concerts

Des dels primers anys de la seva infància, Maria del Remei Canals va estar en contacte amb la música, ja que va començar els estudis de piano amb el seu pare, Joaquim Canals, que aleshores era professor de piano a l’Escola Municipal de Barcelona. A partir dels 11 anys es va matricular a l’Escola Municipal de Música; allà va rebre classes de piano del seu pare, mentre que Lluís Millet li impartia solfeig, teoria i també composició. Posteriorment Lluís Millet també li va oferir classes particulars, tot sorgint d’aquesta manera una relació d’una preciosa riquesa espiritual i un gran efecte. L’abril de 1932 va viure el seu debut professional amb dos recitals a l’Escola Municipal.
Després de la guerra, concretament el 30 de maig 1942, va oferir un concert juntament amb Ricard Viñes al Palau de la Música, on va debutar en solitari el novembre del mateix any.
En aquests primers anys de carrera, la Maria va tenir el privilegi de comptar amb un mestre extraordinari, es tractava de Ricard Viñes que li anava a impartir classes a casa seva durant dos anys molt intensos (1941-43), i esdevingueren un punt molt important per al seu perfeccionament tècnic i expressiu, ja que la va introduir en el treball i un coneixement més profund de la música francesa. Alhora, Viñes la va introduir en els concerts que se solien organitzar en moltes residències particulars.

Viñes creia inútil gastar hores treballant exercicis o estudis quan hom ja té una certa formació tècnica. Ricard Viñes sostenia que tot ve del cervell, que la tècnica no consisteix solament a tocar fort, net i de pressa. [...] saber matisar, equilibrar la sonoritat de les dues mans, saber obtenir la independència absoluta de cada dit i una sonoritat penetrant i dolça des del pianíssim fins al fortíssim. "Una vida dins la Música", p. 124