Si teniu entrades o abonaments per a la temporada 2019/20, el Palau posa a la vostra disposició diferents opcions. MÉS INFO

Utilitzem cookies per poder estudiar i millorar l'experiència d'usuari dels visitants de la web. Si continues navegant pel web entendrem que acceptes la nostra política de cookies.

Artistes convidats 2019-2020

“És bo copiar el que es veu, però és molt millor pintar el que queda a la nostra memòria després de veure alguna cosa. Es tracta d’una transformació en què la imaginació i la memòria treballen juntes. Només podem reproduir allò que ens va impactar; només l’essència”
— Edgar Degas

La música i la seva capacitat de transformar i persuadir s’associa a mites tan cèlebres comel d’Orfeu, que rescata Eurídice de l’inframón amb la seva lira, o bé els irresistibles cants de les sirenes, personatges híbrids que obligaven els mariners que les sentien a intentar conquerir-les, per bé que infravalorant el risc de pilotar els vaixells a una mort segura contra els penya-segats.
En tant que institució cultural, acarem aquesta temporada reflexionant sobre un dels grans reptes de la societat moderna mitjançant diferents llenguatges artístics. De quina manera podem canviar la societat? Aquesta temporada la Transformació exemplifica com la música és capaç d’agitar les nostres emocions i la nostra consciència fins a obrir-se pas en quelcom nou. Voldrem observar com l’element sonor permet induir impressions en els oients o activar records.
La música utilitzada de forma deliberada com a mecanisme de comunicació pot formar, canviar o reforçar actituds. Tot mostrant les seves potencialitats, igual que ho fa un anunci publicitari amb la seva enorme força, veurem com un motiu musical de quatre notes: ta-ta-ta-tàààà, influeix en la nostra conducta i hi deixa una empremta indeleble i duradora.

Tots recordem com un Gregor Samsa, ja esdevingut insecte, es commou pel so del violí de la seva germana Greta a La transformació de Kafka. Surt fascinat en un impuls de sensibilitat humana. Aquest poder de seducció que té la música queda reflectit en notables exemples de la propera estació musical: la integral de les Simfonies de Beethoven per Gardiner, el Fidelio i la Inacabada per Dudamel, les dues grans Passions de Bach per Herreweghe, Rattle al piano acompanyant Magdalena Kožená, dos recitals del contratenor Philippe Jaroussky, el Concert de violí de Berg estrenat al Palau, a càrrec de Josep Pons amb el mateix instrument que va sonar aquella nit del 1936..., moltes experiències que conviden a una veritable transformació, a sortir de la sala essent algú diferent.

Al costat dels intèrprets tindrem una autèntica família creativa integrada per Jörg Widmann, l’actual “clàssic” de les sales que amb la seva tècnica del collage cerca noves textures; Joan Magrané, el geni revisitador dels gèneres amb una mirada posada a l’ars subtilior i el Renaixement; Joan Fontcuberta mostrant la rebel·lió física de les imatges i com aquestes evolucionen més enllà del control dels seus autors; Bill Viola, l’autor d’uns excepcionals tableaux vivants on la mística i la transformació interior són elements consubstancials; Perejaume amb un projecte que interroga sobre els límits de la identitat en les persones i com el reconeixement d’una simple signatura pot bastir l’individu, i Blanca Llum Vidal, que amb els seus versos desestabilitzarà les nostres idees d’amor per mostrar que el llenguatge del poema és polític i revolucionari.
¿Queden músiques transformadores en un present dominat pel codi de les imatges? La música expressa tot allò que no pot ser explicat i, per tant, aquest serà un viatge que cerca l’excitació i la mutació emocional a partir de la vibració d’unes notes ordenades en un pentagrama i un programa d’activitats paral·leles que obre i construeix un debat. Una seductora invitació que cerca la creació de mons imaginaris i invisibles, la fantasia d’altres vides possibles, la utopia d’un món millor i un regal: la il·lusió d’un impacte sensorial d’autèntica conversió.

Víctor Garcia de Gomar
Director artístic adjunt