La pianista Gabriela Montero i el Cor Madrigal seran la solista i el cor convidats per a les estrenes de Cervelló i Granados, respectivament

El proper dijous, 15 de juny (Sala de Concerts, 20.30 h), l’Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya (OBC) oferirà al Palau de la Música Catalana un programa amb obres de compositors catalans que inclou dues estrenes: el concert per a piano i orquestra Concerto di maggio de Jordi Cervelló, a càrrec de la pianista Gabriela Montero, i la peça Torrijos. Música incidental d’Enric Granados, amb la intervenció del Cor Madrigal. Kazushi Ono, batuta titular de l’OBC, dirigirà aquest concert del cicle Palau 100 (concert extraordinari). La presència anual de l’OBC al Palau de la Música Catalana, que va ser la seu de la formació del 1944 al 1999, moment en què es va traslladar a L’Auditori, suposa una oportunitat per enfortir els llaços entre ambdues institucions i el projecte musical que duen a terme.

El programa de concert vol mostrar tres moments singulars de la producció musical catalana. El paisatge musical del Modernisme, amb les obres Catalonia d’Isaac Albéniz,  i l’estrena Torrijos. Música incidental d’Enric Granados; així mateix, una mostra de la generació més degana en actiu, amb l’estrena del Concerto di maggio de Jordi Cervelló, i, per últim, la fortalesa de la producció musical dels anys seixanta, amb la Desintegració morfològica de la Xacona de Bach de Xavier Montsalvatge.

Sobre les estrenes
L’obra Torrijos. Música incidental d’Enric Granados, per a orquestra i cor, amb lletra de Fernando Periquet, proposa cinc escenes d’una música incidental. L’obra, recuperada per Douglas Riva i Walter A. Clark i editada per l’SGAE, recrea l’episodi històric espanyol de 1831 en què el general liberal José María de Torrijos encapçalà un cop per enderrocar el rei Ferran VII i que acabà tràgicament. Per al crític musical Jorge de Persia, “Granados hi fa un exercici orquestral molt elemental subratllant colors i alguns ambients; amb impressió d’alguns motius característics a la superfície: tocs heroics inicials que tornen al final; alguna referència marcial, com també un tema molt bonic, d’escàs aprofitament quant a desenvolupament”. Aquesta obra ha estat enregistrada pel Cor Madrigal i l’OBC, dirigits per Pablo González, en un CD dedicat a obra de Granados del segell Naxos.

Per la seva banda, el concert per a piano i orquestra Concerto di maggio de Jordi Cervelló (Barcelona, 1935) va ser escrit l’any 2009 i dedicat al seu germà Enric Cervelló, pianista destacat. Amb tres moviments, en el primer (“Preludi”), després d’una breu exposició del tema al clarinet, el piano planteja “un clima delicat i alhora misteriós”, segons el mateix Cervelló. El segon (“Scherzo-Cadenza”) “és viu i lleuger i el caracteritza una mena d’obstinat en compàs 6/8”, en què a partir d’una trobada contundent entre piano i orquestra s’arriba a una conclusió “delicada i misteriosa”, tot donant pas a la cadenza solista, de matisos virtuosos i que anuncia el tema del tercer moviment (“Allegro molto”).

Els intèrprets
Nascuda a Veneçuela i fincada a Barcelona, la pianista Gabriela Montero va donar el seu primer recital als 5 anys. Als 8 anys va fer el debut amb orquestra a la seva Caracas natal, fet que li va valer una beca del Govern per estudiar als Estats Units. Va continuar els estudis a la Royal Academy of Music de Londres, tot graduant-se amb els màxims honors. Convidada per les millors orquestres del món, les seves interpretacions visionàries i el seu extraordinari talent per a la improvisació li han permès guanyar-se fidels seguidors arreu del món. El diari «The New York Times» ha arribat a afirmar que “La seva execució ho tenia tot: un empenta rítmica i espurnejant, intensa energia, lirisme commovedor, i el millor de tot, expressivitat sense sentimentalisme”. L’any  2015 va guanyar un premi Grammy Llatí al millor àlbum de música clàssica.

Dirigit per Mireia Barrera des del 1993, el Cor Madrigal va ser fundat per Manuel Cabero el 1951. La formació mostra predilecció pel repertori dels segles XX i XXI, especialment d’autors catalans. Paral·lelament, manté una important activitat simfònica, principalment amb l’OBC, en ser cor adscrit de L’Auditori i l’OBC des de la temporada 2012-13.

El japonès Kazushi Ono, titular de l’OBC des de 2015, recentment distingit amb el títol d’”Officier de l’Ordre des Arts et des Letters”, ha estat descrit per «Le Figaro» com “una de les ments musicals més fascinants de la nostra era”. Com a director d’òpera i d’orquestra ha estat convidat als teatres i auditoris més importants del món. També és director musical de la Tokyo Metropolitan Symphony Orchestra i director principal de l’Òpera Nacional de Lió.

L’Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya (OBC), fundada el 1944 per Eduard Toldrà, té com a compromís divulgar la música clàssica i contemporània de totes les cultures i tendències, amb prioritat dels compositors catalans. N’han estat directors titulars: Eduard Toldrà, Rafael Ferrer, Antoni Ros Marbà, Salvador Mas, Franz-Paul Decker, Luis Antonio García Navarro, Lawrence Foster, Ernest Martínez Izquierdo, Eiji Oue i Pablo González.

Una hora abans del concert, a les 19.30 h, tindrà lloc al Petit Palau (accés gratuït, aforament limitat) una nova conferència “Parlem de música” entorn del concert, a càrrec de Jorge de Persia.

L’OBC, dirigida per Kazushi Ono, estrenarà obres de Jordi Cervelló i Enric Granados al Palau de la Música Catalana