El proper dimecres, 20 de desembre, a les 20.30 h, el mestre Jordi Savall es posarà al capdavant de les seves formacions per afrontar al Palau de la Música Catalana i per primera vegada una de les grans obres de la història de la composició coral, El Messies de Händel. El concert al Palau, corresponent al cicle Palau Bach, tancarà la gira que Savall inicia demà amb l’oratori de Händel per França (dia 15, Dole; dia 16, Besançon; dia 17, París; dies 18 i 19, Versailles). Acompanyat per La Capella Reial de Catalunya i Le Concert des Nations, Savall dona continuïtat amb aquest concert al projecte de llarg recorregut proposat pel Palau, pel qual el mestre dirigeix repertoris que encara no havia abordat. Així, Jordi Savall hi ha dirigit la Passió segons sant Mateu de Bach (temporada 2015-16) i les tres últimes Simfonies de Mozart (temporada 2016-17). Projectes que han despertat l’interès internacional i que algunes de les sales de concerts europees també han volgut compartir.

El Messies de Händel és, sens dubte, la peça nadalenca per excel·lència, obra musical vinculada any rere any a aquestes dates des que la va compondre el compositor britànic l’any 1741. Jordi Savall farà servir els manuscrits de Händel combinats amb diferents versions posteriors, en un treball conjunt amb La Capella Reial de Catalunya. Aquesta formació viu actualment un procés de renovació amb la creació d’una nova generació de músics, però mantenint l’esperit del conjunt fundat el 1987. A més, el mestre estarà acompanyat de Le Concert des Nations, formació amb la qual treballa des de fa més de vint anys, i Rachel Redmond, Hagen Matzeit, Nicholas Mulroy i Matthias Winckhler com a solistes. “Busquem oferir una versió fresca i enèrgica de Händel, amb brillantor però també emotivitat. Històrica però també moderna”, destaca Savall.

Aquesta cita amb l’escenari modernista posarà, per tant, punt final al repte nascut fa tres anys i que s’ha traduït en una intensa relació entre Savall i el Palau de la Música Catalana. Jordi Savall, que es troba en un moment de maduresa després de cinc dècades d’experiència, estudi i interpretació musical, explica que “durant gran part de la meva carrera m’he dedicat a descobrir coses noves, obres que ningú feia de compositors medievals i barrocs, per exemple. Interpretar obres que s’han tocat centenars de vegades arreu del món no em presentava la mateixa urgència. Ara estic en una fase de la meva vida en què he fet 76 anys i tenia aquestes ganes de revisitar obres que tothom coneix i fer-ne la meva lectura. És un repte amb mi mateix, per treballar l’obra com si no s’hagués fet mai”.

Per tant, és una fita històrica presentar al Palau aquesta obra monumental oferta per la mà d’una de les personalitats musicals més polivalents i reconegudes del moment. Fundador dels grups musicals Hespèrion XXI (1974), La Capella Reial de Catalunya (1987) i Le Concert des Nations (1989), Savall explora i crea un univers d’emocions i de bellesa i les projecta al món a milions d’amants de la música. Guanyador de nombrosos premis i guardons, al llarg de la seva carrera ha enregistrat i editat més de 230 discos de repertoris de música medieval, renaixentista, barroca i del Classicisme, amb una especial atenció al patrimoni musical hispànic i mediterrani. Els seus programes de concert han convertit la música en un instrument de mediació per a l’entesa i la pau entre pobles i cultures diferents, i de vegades enfrontades.

Abans del concert, a les 19.30 h, tindrà lloc al Petit Palau una trobada amb Jordi Savall, moderada per Aleix Palau, periodista i divulgador musical, en el marc del cicle Conversa amb els intèrprets, en la qual Savall introduirà el programa del concert. (Entrada gratuïta. Aforament limitat.) 

Jordi Savall interpreta al Palau de la Música Catalana i per primera vegada a la seva carrera El Messies de Händel