Simon Rattle, Lorin Maazel, Gustavo Dudamel, John Eliot Gardiner,  Marta Argerich amb Gidon Kremer, Anna Netrebko, Charles Dutoit i formacions com la Filharmònica de Berlín, Filharmònica de Munic, Bayerischen Rundfunks, Monteverdi Choir, Royal Philarmonic Orchestra i l'Eric Ericson Kammerchor

Ramon Humet és el compositor convidat de la temporada; s'inicia un projecte pluriennal per oferir les Sonates de Mozart amb Kristian Bezuidenhout, i el Palau dialoga amb artistes plàstics com Louise Bourgeois i Eulàlia Valldosera

La Fundació Orfeó Català-Palau de la Música Catalana ha presentat avui la seva temporada artística 2013-14. Una programació que, per segon any consecutiu, s'ha presentat de manera unitària i que gira al voltant dels objectius estratègics de la institució: l'excel·lència, la participació, el compromís social i la catalanitat. La proposta, emmarcada en un context de crisi econòmica, social i nacional, és fidel als seus objectius i apel·la al talent, la creativitat i la imaginació per mantenir un model compromès amb el caràcter extraordinari dels concerts, amb la presència de les millors figures internacionals i els grans repertoris, la centralitat coral, i la promoció i difusió de la música catalana.

El model de programació i gestió de la Fundació manté el pressupost artístic respecte de la temporada passada i es concentra en l'eficiència econòmica. En aquest sentit, cerca l'augment progressiu del percentatge de cobertura dels caixets mitjançant taquillatge, que ja ha anat creixent les darreres temporades. Com a exemple d'aquest model, s'inicia una nova proposta de cicle: Constel·lació Palau 100, una sèrie de concerts extraordinaris fora del clàssic abonament de Palau 100, que pel prestigi dels seus intèrprets i per un repertori universal garanteixen una cobertura superior del caixet. També es continua col·laborant amb promotors privats i treballant en la captació de nous públics.

Cites ineludibles

El concert inaugural de Palau 100 el proper 1 de juliol, amb la Filharmònica de Berlín al costat de l'Orfeó Català i el Cor de Cambra del Palau sota la direcció de Sir Simon Rattle, serà el primer gran esdeveniment musical de la temporada 2013-14 del Palau de la Música Catalana. Una programació que presenta altres grans cites ineludibles, com l'actuació de Martha Argerich amb Gidon Kremer en un concert de cambra (28/11/2013); les Variacions Goldberg interpretades per Evgeni Koriolov (09/12/2013);  el retorn al Palau de Lorin Maazel, un dels directors més carismàtics del món, al capdavant de la Filharmònica de Munic per interpretar Sibelius, Schumann i Strauss (19/02/2014); el recital d'un dels artistes predilectes del públic de Palau 100, Grigory Sokolov, (06/03/14); el concert del Monteverdi Choir dirigit per Sir John Eliot Gardiner amb motiu del 50è aniversari del cor (07/03/14); la fascinant lectura de la Passió segons sant Joan de Bach amb el so del Bach Collegium Japan sota la direcció de Maasaki Suzuki (24/03/2014); el concert que oferiran l'Orfeó Català i el Cor de Cambra amb la Royal Philharmonic Orchestra, sota la batuta de Charles Dutoit (04/04/14); la gran cita musical que suposarà l'actuació de l'Orquestra Simfònica de la Ràdio de Baviera amb Gustavo Dudamel interpretant dues obres fonamentals: la Pastoral de Beethoven i La consagració de la primavera d'Stravinsky (09/04/2014); els debuts al Palau de Pablo Heras-Casado, una de les batutes espanyoles de més gran projecció internacional, amb solistes de luxe i l'Orfeó Català (28/04/2014) i d'Anna Netrebko amb un programa d'àries veristes i de G. Verdi (21/05/2014), o el programa que oferirà la soprano María Bayo al costat del Cor de Cambra del Palau i l'Orquesta Sinfónica de Navarra, amb Víctor Pablo Pérez dirigint (03/06/14).

Compositor convidat

La figura del compositor convidat mostra el compromís de la institució envers la música contemporània, amb l'objectiu d'explorar el món compositiu contemporani, tot rememorant temps històrics d'una sala de concerts que ha acollit estrenes absolutes d'obres universals o recuperant obres del patrimoni musical català. Enguany la programació quedarà impregnada de l'obra del barceloní Ramon Humet, com a compositor convidat de la temporada, de qui s'estrenarà una obra coral, la presentació estatal de tres obres simfonicocorals, un nou quadern de piano de les seves Escenes del bosc i la recuperació de quatre obres importants del seu catàleg.

Projectes de llarg recorregut

Amb la vocació d'aprofundir i consolidar un discurs artístic propi, el Palau de la Música Catalana construeix relacions estables amb alguns artistes, formacions o intèrprets. Aquesta temporada es comença un projecte pluriennal amb el fortepianista Kristian Bezuidenhout, que oferirà en dos anys consecutius la integral de Sonates de Mozart, en dos recitals per any.

El projecte de les òperes de Mozart en versió de concert en quatre anys protagonitzat per René Jacobs continuarà aquesta temporada amb l'inici de la trilogia Mozart-Da Ponte amb Le nozze di Figaro. Un projecte que ha desvetllat l'interès de melòmans d'arreu i que situa el Palau com a capdavanter en l'impuls de produccions internacionals. També el clavecinista Benjamin Alard oferirà el 2014 El clavecí ben temprat de Bach en dos concerts. Alard ha estat convidat pel Palau de la Música per oferir la integral de l'obra per a clavecí sol de Bach en cinc temporades consecutives.

Diàleg del Palau de la Música Catalana amb les arts

El Palau de la Música Catalana com a temple modernista i espai cultural cerca el diàleg amb altres arts més enllà de la música, tal com va ser l'experiència amb Bill Viola (temporada 11-12) o l'exposició d'Antoni Tàpies amb motiu de l'Any Wagner que se celebrarà el proper mes de maig (encara en la temporada 2012-13); la nova temporada afronta aquesta temàtica des d'una perspectiva femenina. La Fundació ofereix al públic un viatge per l'univers íntim del procés de creació artística de tres figures indiscutibles: Louise Bourgeois, Eulàlia Valldosera i Pina Bausch.

Del 27 de febrer al 16 de març de 2014 el Palau acollirà una mostra de la col·lecció La Sage Femme de Louis Bourgeos, formada per una sèrie de gravats, guaixos, dibuixos i escultura, i la projecció del documental The spider, The Mistreses and the Tangerine (2008). De la catalana Eulàlia Valldosera s'oferirà la instal·lació We are one body (Sala d'Assaig de l'Orfeó Català) i Ampolles interactives (Sala Lluís Millet) del 3 al 13 d'abril. Mentre que de la gran Pina Bausch es projectaran el 13 de maig dues de les seves coreografies més celebrades: Café Müller i Le sacre du printemps.

Coproduccions

Una part de la programació de la temporada del Palau és fruit de coproduccions amb diverses entitats del sector que permeten crear sinergies amb programacions afins. Així, el Palau col·laborarà amb l'Orquestra Simfònica del Vallès, Gran Teatre del Liceu, Orquestra Nacional Clàssica d'Andorra, POEMA SL, Universal i Grup Mas i Mas. En col·laboració amb aquests promotors, el Palau acollirà artistes com David Russell, Sol Gabetta, Anna Netrebko o Raimon, entre d'altres.

Xifres i abonaments

La temporada 2013-14 oferirà un total de 91 concerts, dels quals, 26 seran coproduccions. A aquestes xifres s'han de sumar els concerts familiars i escolars del Palau i els concerts del cicle Palau 30'.

El pressupost artístic per a la temporada 2013-14 és d'1.920.000 euros. Els preus de les entrades baixen un 13% respecte de la temporada passada, tot assumint la Fundació l'impacte de l'IVA, i oscil·len en un ventall dels 15 als 200 euros (Palau 100). L'estimació de la recuperació del caixet per mitjà de la venda d'entrades el 2012-13 és del 74% en el cicle Palau 100. La previsió per a la temporada 2013-14 és d'un 80%.

La renovació d'abonaments comença el 18 d'abril i la venda per a nous abonats s'inicia el 9 de maig. La venda d'entrades per al públic en general comença el 5 de juny.

El Palau de la Música Catalana presenta una temporada compromesa amb l’excel·lència artística, la centralitat de la música coral i la cultura catalana