Diumenge vinent, 11 de març (Sala de Concerts, 17.30 h), el director i compositor Antoni Ros Marbà dirigirà l’Orquestra Simfònica Camera Musicae al Palau de la Música Catalana. El concert, titulat “Wagner & Brahms: per molts anys, mestre!”, està emmarcat en la proposta “Quatre vegades vint” que el Palau de la Música Catalana dedica a Antoni Ros Marbà amb motiu del 80è aniversari del mestre.

Dirigida per Ros Marbà mateix, l’orquestra catalana interpretarà un repertori escollit pel mestre amb molta cura: la popular suite de l’òpera Els mestres cantaires de Nuremberg de Wagner i una obra imprescindible del gran repertori per a orquestra: la Simfonia núm. 1, en Do menor de Brahms. Aquesta última, de fet, representa una elecció plena de simbolisme per a Ros Marbà: la partitura formava part del seu primer concert al capdavant de la que aleshores s’anomenava Orquestra Ciutat de Barcelona (actual OBC), que el mestre va dirigir durant més de quinze anys.

Amb el lema “Quatre vegades vint”, el Palau de la Música Catalana dedica una programació especial a Ros Marbà, figura de referència en la història recent de la música a Catalunya i un artista vinculat des de fa dècades a l’escenari modernista. Aquest homenatge es va iniciar el 3 de març passat amb la interpretació de la cantata infantil El concert desconcertant de Ros Marbà. Una obra que va ser estrenada l’any 1987 i que enguany van cantar 112 cantaires –del Cor Infantil de l’Orfeó Català i l’Orfeoi Txiki del Orfeón Donostiarra–, sota la direcció de Manel Valdivieso. La programació musical d’aquest homenatge es completarà el 7 de maig amb un concert de la Cobla Sant Jordi-Ciutat de Barcelona (Sala de Concerts, 19 h), dirigida per Ros Marbà, que inclourà tres sardanes del mateix compositor i director i l’estrena de la seva sardana Quatre vegades vint. El programa inclourà així mateix obres de Ferrer, Casals, Oltra, Garreta, Lamote de Grignon i Serra.

En el marc de l’homenatge al mestre, el Palau ha organitzat també una conversa oberta amb Antoni Ros Marbà el 10 d’abril (Petit Palau, 19.30 h) que conduirà el periodista Joan Vives. La sessió, de caràcter gratuït, serà un repàs de la seva biografia artística vinculada al Palau, entre altres aspectes. Els actes d’homenatge es clouran el mes de maig amb una exposició al Foyer, organitzada pel Centre de Documentació de l’Orfeó Català, en què s’exhibiran fotografies, programes de mà, manuscrits i documents històrics de Ros Marbà.

La seva vinculació amb la institució s’inicià quan assistia com a públic als concerts del mestre Toldrà, entre d’altres. Aquest escenari “ha estat per a mi com la meva segona casa”, explica el director d’orquestra. “Recordo els concerts del mestre Toldrà, quan jo encara era un adolescent. Després ja vaig començar a dirigir-hi i amb el temps és segurament la sala on he dirigit més vegades al llarg de la meva carrera”. A més, des de l’any 2011 és vicepresident segon de la Junta Directiva de l’Orfeó Català i també és membre de la Comissió Artística, càrrecs que li permeten fer un seguiment de les activitats dels cors de l’Orfeó i de la programació artística del Palau. “Per a mi seria impensable la meva pròpia vida sense aquesta casa il·lustre i al mateix temps tan simbòlica per a la nostra música i la pròpia ciutat de Barcelona”, afegeix.

Sobre Antoni Ros Marbà
Ros Marbà és un nom fonamental de la cultura de les darreres dècades. Ha estat director titular de l’Orquesta Sinfónica de RTVE, de l’Orquestra Ciutat de Barcelona, i de la Real Filharmonía de Galícia, i director musical de la Nederlands Kamerorkest i de l’Orquesta Nacional de España. Com a director convidat ha estat al capdavant d’orquestres destacades d’arreu del món i va fer el seu debut l’any 1978 amb la Berliner Philharmoniker convidat per Herbert von Karajan. Entre els reconeixements que ha rebut, destaca el Premio Nacional de Música (1989), la Creu de Sant Jordi (1988), el Premi Internacional del Disc Arthur Honneger per l’enregistrament de Les set paraules de Crist a la creu de Haydn (1966), el Barclays Theatre Award a la millor producció operística al Regne Unit del 1997 per Idomeneo, re di Creta amb l’Scottish Opera i la Medalla d’Or del Gran Teatre del Liceu (2012). El 2009 dues prestigioses companyies discogràfiques, Warner Classics i Claves, van editar dos discos monogràfics de Ros Marbà dirigint la Real Filharmonía de Galícia, dedicats a Frederic Mompou i Manuel de Falla.

Sobre l’Orquestra Simfònica Camera Musicae
L’Orquestra Simfònica Camera Musicae (OCM), fundada l’any 2006, ha gaudit d’una gran rebuda del públic, d’acord amb la seva tasca de divulgació de la música clàssica entre sectors molt diversos, amb una atenció especial al públic melòman i jove. Ha actuat en sales com l’Auditorio Nacional de Madrid, Auditori de Barcelona, Palau de la Música Catalana i Teatre Tarragona, entre d’altres. En aquests dos últims equipaments, l’Orquestra desplega sengles temporades estables de concerts de producció pròpia.

Des del seus inicis, Tomàs Grau n’és el director titular i artístic, i des de la temporada 2016-17 el violoncel·lista Lluís Claret n’és l’artista resident. El mestre Salvador Mas inicia durant la temporada 2017-18 el rol de principal director convidat que abans van exercir Jordi Mora i José Rafael Pascual-Vilaplana. L’OCM va iniciar el seu projecte de residència a l’Auditori de l’Escola Municipal de Música Pau Casals del Vendrell durant la temporada 2009-10, vigent en l’actualitat.

Antoni Ros Marbà dirigeix l’Orquestra Simfònica Camera Musicae al Palau en el marc de les celebracions dels seus 80 anys