Nascut el 1942 a Barcelona, Antoni Llena va ser pioner, a meitat dels anys seixanta, de l’art pobre i efímer a Catalunya. Entre el 1964 i el 1969 va fer les primeres escultures, treballs amb ombres i papers, amb capses que per veure l’obra s’han de destruir o pintures amb pólvores de talc, entre altres materials bàsics. Quan l’art vigent era el pop, ell practicà l’art conceptual. I amb el temps, quan l’art conceptual es va imposar, ell restà en silenci. Ja als anys vuitanta va continuar treballant amb paper retallat i amb una voluntat d’art efímer i fràgil que el va portar a replantejar l’espai constructiu i la idea de volum. És autor també d’obra pública urbana que transmet la mateixa fragilitat de la seva obra en paper. En paral·lel a la seva producció visual, Llena ha dut a terme una obra literària.
Les seves creacions, autèntiques arquitectures de paper d’equilibris impossibles, ens remeten a un treball amb materials primaris i senzills, però contenen una dimensió espiritual irrenunciable. De vegades es vol ser profund exagerant i, sovint, en la superfície és on trobem la profunditat. Les seves propostes tenen una intensitat i una capacitat emotiva que resulten properes.
Amb el col·lectiu format per Sílvia Gubern, Àngel Jové i Jordi Galí va participar en diferents exposicions pioneres de l’arte povera. Amb ells va exposar al Jardí del Maduixer (1969-1970), al Col·legi d’Arquitectes de Catalunya a Barcelona (1969) i a la galeria Aquitània d’aquesta ciutat (1970). La seva primera exposició individual va ser a la Petite Galerie de Lleida (1969). Després d’un llarg parèntesi creatiu, el 1979 s’incorporà de nou a l’escena artística fins a l’actualitat. Ha participat en exposicions al Patio Herreriano de Valladolid (2004), al Centro de Arte Reina Sofía de Madrid (2005), a la Fondation Maeght de Saint Paul-de-Vence (2007) i ha presentat la seva obra a la Fundació Miró (1988) i a la Fundació Tàpies (1991), entre altres espais. La seva obra es troba en col·leccions com l’Artium de Vitòria, Fundació Antoni Tàpies de Barcelona, Museo Reina Sofía de Madrid i al MACBA de Barcelona, entre d’altres.

Exposició d'obres

Del 13 de febrer al 19 de març | Sala Lluís Millet i Foyer

Senyals de fum des d’un subsòl

El Palau de la Música Catalana acull l’exposició temporal d’Antoni Llena, artista plàstic convidat d’aquesta temporada, amb més d’un centenar de dibuixos inèdits corresponents a dues sèries, de 2009 i 2017, coneixerem de prop l’univers artístic d’aquest artista, precursor de l’art conceptual a l’estat Espanyol.

Accés lliure al Foyer i accés limitat a la Sala Lluís Millet amb entrada de visites o de concert

Activitats relacionades

Antoni Llena, artista plàstic convidat